Следвайте ни

Проф. Пламен Моллов: Ще възстановим репутацията на УХТ като реномиран национален център за висше образование и наука

viber icon

Изпълнен съм с чувство на дълг и отговорност към колегите от моя университет, в който преминаха 40 години от живота ми - като студент и преподавател. Всички ние имаме нужда от по-ясен фокус и нова енергия за интелектуално и духовно развитие на УХТ като реномиран образователен и научен център на хранителната индустрия в България.

 

Проф. Моллов, спечелихте изключително оспорвана битка за ректор на УХТ. Във вуза се говори, че досега не е имало по-ожесточен предизборен двубой, който прерасна в „замерване“ с компромати. Как си обяснявате действията на опонентите ви?

Този избор е не само моя лична победа, това е победа на реформаторското мнозинство в нашия университет, което заложи на модерното мислене, на интелигентната и качествена промяна. Приемам различното мнение спокойно и с уважение, но съм мотивиран да положа усилия разделението да бъде превъзмогнато с диалогичност и почтеност в управлението. Отправих апел към моите колеги да не разпиляваме повече сили  и енергия, а да се концентрираме върху стъпките  пред нас за постигане на общите цели. Що се отнася до некоректните средства, които визирате, те бяха отчаян опит да се запази статуквото. Видя се, че инициаторите им претърпяха провал.

Кое е първото нещо, което ще направите като ректор на УХТ?

Бих искал още веднъж да изкажа своята благодарност към всички мои колеги и приятели и да им пожелая щастлива и успешна 2020 година. Позволете ми да изразя моето уважение и най-сърдечни пожелания и към екипа на вестник „Марица” с благодарност за дългогодишното ни сътрудничество.

Сформирахте ли вече екип и кои са неговите членове?

Имам готовност да поканя в екипа си компетентни и енергични съмишленици, с които заедно да пристъпим към съставяне на оперативен план за действие и реализация на мандатната програма, която спечели доверието на колегите. Удовлетворен съм, че съставът на Академичния съвет, който вече избрахме, предполага висока степен на синергия и колегиалност помежду ни. Веднага след утвърждаването на заместник-ректорите от Академичния съвет ще имам възможност да ги представя на официална пресконференция.

Според Рейтинговата система на висшите училища в България оценката на УХТ е намаляла от 65 точки през 2012 г. на 53 точки през 2019 г. Как новият стил на управление, който залагате в Smart програмата си, ще повиши имиджа на учебното заведение?

Да, въпросът ви е напълно резонен. Моят анализ сочи, че досегашният стил на управление беше силно централизиран, а отделни аспекти от дейността на УХТ се реализираха далеч от потенциала, който имаме. Затова заложих на различна парадигма, а именно - аутсорсинг на функции, правомощия и отговорности на по-ниските нива. Очаквам от всеки колега, който е получил такава възможност, максимална оперативност и видими резултати. Като конкретен пример бих посочил непосредственото въвеждане на чуждоезиково и дистанционно обучение, както и утвърждаване на цялостна концепция за дигитализацията на УХТ. По отношение на дигитализацията ще се осигури възможност на разпоредителите с финансови средства (декани на факултети, директор на департамент, ръководители на първични звена и проекти) да имат онлайн достъп в реално време до данните, свързани с финансовата отчетност. Ще се въведе и система за електронно управление на документооборота в УХТ с цел опростяване и улесняване на административно-финансовото обслужване. За да бъдем проактивни и отворени към бизнеса и външния свят, предвиждам да се създаде Международен научен консултативен съвет на университета (UFT-ISAC, International Scientific Advisory Council) - по модела на водещи световни университетски и научни центрове. Вече работим и по създаване на Комуникационен борд по храните като дискусионна платформа за коментари на академичната общност по обществено значими въпроси, свързани с храните. Ще се стремим и към институционално надграждане и подготовка за включване на УХТ в подходяща мрежа от европейски университети като допълнителен механизъм за трансфер на ноу-хау и технологии в сферата на висшето образование. Сред приоритетите е също да се подобри софтуера за онлайн комуникация между преподаватели, студенти, докторанти и служители, да има подходящо архивиране с цел съхраняване на научното ноу-хау на УХТ - развитие на електронната библиотека, както и да се осигури високоскоростен и ефективен достъп до интернет във всички точки на територията на УХТ.

Обещавате да повишите доходите на колегите си с 50% в рамките на мандата. В тази връзка какви механизми ще приложите?

Уверен съм, че заложените в програмата цели и задачи са реалистични и постижими. Подготвям финансов механизъм, който включва както преглед и оптимизация на изразходваните бюджетни средства, така и богат инструментариум от допълнителни възможности за осигуряване на приходи, като например обучение на чуждестранни студенти, съвместни проекти от международното ни сътрудничество с други университети, проекти с европейско финансиране по оперативните програми, по-ефективно управление на собствеността на университета и други.

Как си представяте УХТ след 4 години?  

Моята визия се съдържа в едно от основните послания на програмата ми: отговорни сме за три поколения - да съхраним наследството, което ни завещаха нашите интелектуални бащи, основателите на УХТ, и не само да останем на висотата на тяхната кауза, но да предадем на нашите студенти най-ценния урок - този по професионална и житейска почтеност. Стратегическата задача пред нас е да възстановим значението и репутацията на УХТ като реномиран национален център за висше образование и наука.

 

 

Проф. д-р инж. Пламен Моллов е новият ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той влезе в надпревара с четирима кандидати и спечели оспорваната битка на балотаж на 19 декември 2019 г.  След солиден управленски опит в публичната сфера и близо 40 г. професионална кариера в УХТ изборът му за ректор е поредното му предизвикателство. Проф. Моллов е роден в Пловдив на 9 септември 1958 г. Завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (сега УХТ) през 1984 г. със специалност "Технология на животинските хранителни продукти, консервирането и общественото хранене". Минава през всички научни нива и през 2009 г. защитава професура. За периода 1999-2016 г. ръководи катедра "Консервиране и хладилна технология" в УХТ. Преди да бъде избран за ректор, бе председател на Общото събрание на вуза, ръководи и Центъра за интердисциплинарно обучение "Качество и безопасност на храните". Има и два мандата като народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Шест години председателства Националната лозаро-винарска камара, след което две години е изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Има редица специализации в България, Германия, Белгия, Холандия, Великобритания. Автор и съавтор е на 10 книги и многобройни научни публикации в областта на храните. Владее руски, немски и английски език.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

сДС

сДС

08.01.2020 | 16:10

Ха-ха-ха! Който е видял новият състав на (вече т.нар,) Академично ръководство може да се прекръсти и да си тръгне от УХТ - пълна некомпетентност и неизвестност в академични и научни среди. Но за сметка на това политически трупове се възкресяват преди пенсия - ДПС, БСП, Царски слуги - Тройната коалиция (в най-некадърния й вариант) в действие. Чакаме само Поли да дойде да внесе ред! Инженера, не си прав - не комплекси и алчност, а НЕКОМПЕТЕНТНОСТ и ОГРАБВАНЕ ни чакат! Да живее Филиала на ТУ-София!

Отговори
6 3
Инженера

Инженера

06.01.2020 | 10:42

Другарю господин Моллов, Шефе! Плати си на Марица да ти даде IP адресите. Ще покаже колко си глупав и ще се изненадаш! Всички са на УХТ. По-добре попитай подопечния си ДС агент "Ангел" ака инж. Венци Ненов как да разбереш MAC адресите на устройствата (не е страшно, че не знаеш какво е това, той ще ти обясни). Ще ти бъдат от по-голяма полза. Същият ще ти даде и идея как да планираш и проведеш активните маероприятия с цел тормоз на притежателите на съответните устройства. ДС имат опит в преследването на носителите на истината. Пак той, обаче може да ти разкаже, как се правят дописки и се топят колеги. Сигурен съм, че ще изпълните заплахите си другарю Моллов, но все пак допитайте се и до шефовете си от ДПС преди това! Няма несменяеми позиции.

Отговори
9 9
Поетесата

Поетесата

05.01.2020 | 10:45

Ти си страшно импулсивен, но и често си наивен Русокоске юренце. Не забравяй Русокоске, не слови против нашия Шеф, пак се заигравате със скалъпени от миналото измислени фрази. Не забравяйте нещо тук духове в тъмното няма. Излезе шефа да се и се провикна на микрофона, I ван P анса адреса ще ви видя от всяка тъмнина дето лайкате, кой кого се крие. ОП-СА!!! ОП-СА!!! Само да те гепна I ван P анса адреса, само да ви гепна тролчета, гащите ще ви цепна. ОП-СА!!! ОП-СА!!! Музиканти свирят кючеци се леят. Тролските навици бурно се люлеят. Шефа се провикна на микрофона: ОП-СА!!! ОП-СА!!! Тролчета ме зяпат с зийнали уста, искат да налапат моята снага. Ала имам пачки, пачки по стотатачки, пачки за лапачки не се давам аз. Туй е далавера, движем се с депутат, киха ни мангизи, вече сме рахат. Той е по живота, фрашкан е с пари, ще приватизира и чайките дори. Аз съм много специален, аз съм просто гениален. Дай, дай още дай аз ще пия само чай. Хайде хващай се за клона и да почваме купона. Дай гааааз! Дупчи, режи, ший ги докато си млад, че като остарееш не ставаш за та, шак .. шак.. шак..

Отговори
10 6
Юри до чалга поета

Юри до чалга поета

04.01.2020 | 23:23

Смешно и жалко е сам да си слагаш лайкове на постовете! Пий една ракия и си пусни Планета може и да те отпусне ; )

Отговори
4 12
МАГИЯ

МАГИЯ

04.01.2020 | 18:25

Кръстопът и завой си тролче, сбъркан пътен знак, маниера арогантен, твоя лъскав свят. Караш нощем по бръснача, нямаш фарове, в любовта си неудачник, слаби зарове. Сега разбра сърцето ти, че най-боли от меките ти слова и от проваления вот, кажи нима се мислиш ти, за по-велик от в тъмнината която се криеш? Имаш място отредено в моя малък джоб, фондове идвали ще си намериш там. Виждам вече как ми пееш друга песен ти, начина е много лесен, джентълмен бъди , а не джендър в нета да стоиш ТИ. Сега разбра сърцето ти, че най-боли от шепота твой в нета ти, поне признай пред себе си, отличен бях в с тези слова. Сега разбери ти, че най-боли от твоя лаф, кажи нима се мислиш ти, за по-велик от моите слова? Сега разбра ли тролчо ти, че най-боли от истината, поне признай пред себе си, отлично бях в шепота над твоите слова.

Отговори
10 4
Шефа

Шефа

04.01.2020 | 17:52

Ти нямаш кеш, ти нямаш леш, ти не знаеш що е злоба. Ти тръгваш с друг, ти тръгваш с друг, ти не знаеш що е фонд. Грешнице и в съня ми недей да идваш ти, юренце. Стар кардец си дтн, крал си кво ли не научиме тате да крада коне. Че една кобилка все ми е в съня, цяло нощ препуска ка да я ловя? За крадец не ставаш яренце, ти си будала, щом сърцето ти е взела някаква жена. Стар крадец си тате, крал си сто неща, научиме тате, жица да крада. Примка ще направя за кобилката, ако не я храна ще се беся сам. За крадец не ставаш инженере, ти си будала, щом сърцето ти е взела някаква жена.

Отговори
10 4
ВИС2

ВИС2

04.01.2020 | 17:33

Един коварна дума, червени рози отново лее на завист нечий. Един коварен шепот в нета, ала чувам трола дали за мене не дойде. Бели птици и маймуни, капки вино във нета над нас. Бели птици ще останат няма да ги видим в този час. И ако някой ден ний осатреем, дали ще има с кой да бъбреме. И ако някой ден ний бъдем бели старци на птиците ли ще се радваме. Крие се и мърмори от завист, но велик в нета. Няма смелост да каже кой е ви хи пи хи, но всеки сайт мърмори.

Отговори
10 4
Юри

Юри

04.01.2020 | 17:04

пропаднале Ангеле за пари и аз прощавам всекиму. Ама опрощението носи единствено утеха на съгрешилия, не и на онеправдания...та дреме ми за твоето опрощение козел!

Отговори
3 9
Angel

Angel

04.01.2020 | 14:44

Не сме безгрешни, но сме истински.Обичаме и тези, дето ни нападат! Защото имаме добри души. Души, които могат всичко да прощават.

Отговори
11 5
Инженера

Инженера

03.01.2020 | 22:21

Доста комплексарско, другарю Моллов! Нито един от новоизбраните ректори в БГ тази година не си и помисли да си пуска ПР статии преди, по време и след изборите, a Вие цели 3. Още от Октомври месец си плащате на Маричката да лее песни за Вас. Перефразирам: "По медиите излезна истината за мен, но въпреки всичко успях да си купя избора". Сега обаче трябва да си върнете парите, това е "аутсорсинга". Наши фирми и фирми на ДПС да точат УХТ. Лозаро-винарската камара знае и помни схемата. Какъв е новият екип? Доказан плагиат и крадец за Ваш заместник. Само Кольо Динков знае колко пари получи за да потули скандала, Вие сега го правите велик... А данъкът "Моллов" за приходите на колегите от проекти, за него нещо няма ли да кажете?! . И какви 40 години? Що не разкажете как подготвихте професура докато бяхте 8 години депутат? А комисията... Комплекси и алчност, това чака УХТ следващите 4 години

Отговори
9 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?