Следвайте ни

Ректорът на АМТИИ:  Не се страхувам от нищо ново!

Обединението ще бъде моето женско оръжие, зарича се проф. Тони Шекерджиева-Новак след победата на балотажа във вуза

viber icon

Досегашният зам.-ректор по научноизследователската и международна дейност  в АМТТИ „Проф. Асен Диамандиев” застава начело на вуза след оспорвана битка между четирима кандидати. Проф. Тони Шекерджиева-Новак има административен опит  и като председател на комисиите по качество на обучение, по научна дейност, оглавявала е етичната комисия и комисия по верификация на данните за НАЦИД. Била е и активен участник при утвърждаване на наукометричните показатели, съобразени със спецификата на акредитираните направления. Изкачва се на най-високия пост от катедрата по оркестрови инструменти и класическо пеене. Зарича се да въведе модерни методи и техники от типа на дизайн мислене и проблемно базирано обучение, да разшири присъствието на новите технологии в учебния процес,  да постигне интердисциплинарност и да разкрие хибридни специалности в съответствие с нуждите на пазара на труда.

- Проф. Шекерджиева-Новак, каква лична мисия сте си начертали, поемайки АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” като новоизбран ректор?

- Ще имам възможност да обединя хората, които досега се чувстваха изолирани. Убедена съм в това. Женското оръжие е това – обединението. Колкото и да сме различни, ние всички обичаме изкуството и това е най-важното!

- Класиката се връща, след като в последните мандати ректорите бяха от средите на народната музика.

- Винаги сме били тук, никога не сме бягали, дори и след закриването на катедрата. Тя ще бъде възстановена при първа възможност. Поемам този ангажимент. Ще работя с проф. Куюмджиев. Той е мой рецензент за професурата ми. Ще работя с всички. Предстоят ми разговори с хората, които искам да бъдат в моя екип. Задължително е, защото може да искам да ги привлека, а те да искат да правят концерти и да не желаят да влязат в администрацията. Ние добре си даваме сметка, когато влизаме в тези кабинети, че затваряме други врати. Имаме прекрасни студенти, дано да успея да бъда и с тях.

- В концепциите на всички кандидат-ректори бе засегнат проблемът с недостигащата база, състоянието й и Жълтото училище. Какво се случва с ремонта там?

- Ще направим среща, може би в началото на другата седмица, и ще коментираме.

- Как усетихте настроенията на изборите, имаше ли брожения?

- Имаше перфектна кампания и толерантност от четирима ни. Благодаря на колегите, с които съм работила и ще продължа да работя. Това са хора с огромен опит и те никога няма да бъдат извън моето полезрение, а ще имам нужда от тях.

- Кажете едно нещо, което ще запазите от предшественика си проф. Милчо Василев, и едно, което ще промените или надградите?

- Ще добавя много нови неща. Това, което искам да запазя, е сърцатостта и желанието да се съхрани имиджът на академията. Може невинаги да се е получавало, но проф. Василев наистина обича академията, тя е неговия живот.

Това, към което аз ще се стремя, е да се отворим още към света.

Говорим и за новите технологии, току-що съм избрана, а вече получих честитки във Фейсбук от Полша, Италия, Франция.

Първото нещо, което предстои оперативно, е да разгледаме новия Закон за висшето образование, който вече чука на вратата. Длъжни сме да се съобразим с него. Убедена съм, че имаме съмишленици. Мен лично са ме търсили при създаването на текстовете в него, имам някакъв принос за изработването му.

Не се страхувам от нищо ново. Имам до себе си толкова можещи млади хора. Отидох да се срещна с някои от тях, за да чуя проблемите, защото всяка платформа трябва да предложи решаването им. Трябва да ви кажа, че доста неща се разрешиха, преди да съм станала ректор. Имам оптимистично чувство, трябва да успея!

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?