71

Николай Радулов: Службите ни са в зимен сън, западните партньори не им вярват

В парламента ще питаме ДАНС дали е имало руски служби при строителството на газопровода

Цацаров е умен и рафиниран, Гешев играе ролята на ранния Бойко Борисов

Арестуваните руски шпиони са старци-разбойници, пенсионирани от МО, които анализират медии, заявява депутатът от ИТН

 

- Г -н Радулов, да започнем от последните събития около Сотир Цацаров, изслушването му в парламента и отнетия допуск.

- Очакванията на хората при протестите бяха наред с Гешев да си отиде и Цацаров. Половината от нещата, за които се протестираше срещу главния прокурор, се случиха при г-н Цацаров. Те си вървят в комплект. Хората очакваха, че смяната ще стане бързо, и вече стават нетърпеливи. Но може да се действа по два начина. Първият е по закон, по правила. Има си процедури, които изискват време. Ние искаме да действаме по този начин, защото другият начин беше свойствен на предишното управление. Хората се прибират, стават скандали по улицата, слагат им етикети и след куп дни стоене в ареста, без дори да бъдат разпитани един път, се пускат на свобода. Това не е нашият стил! 

Колкото до отнетия допуск до класифицирана информация,

това е инструмент Цацаров да бъде принуден да напусне поста си в КОНПИ.

Несъмнено, той ги изпревари, имал е информация. Всъщност, г-н Цацаров и ръководството на ДАНС са назначени от едни и същи хора. От Борисов. 

Мен ме смущава, че допускът е отнет от същите хора в същата служба, които отнеха с помощ от прокуратура допуска на адвокат Георги Гатев. Тогава той беше заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. И ДАНС решиха да ударят, преди да им е дошла нова проверка. След случилото се с Гатев Бюрото отказа за ходи на проверка, въпреки че имаше натиск от тогавашния му председател Бойко Рашков.

- Защо?

- Всички се изплашиха за столчето си. Та същата комисия даде допуск на Илко Желязков, един от засегнатите по закона „Магнитски“. Ако ДАНС си върши работата, няма как да не са имали информация, с която са разполагали американските служби. Това са неща, за които в НСС имаше разработки. Аз не съм сигурен в компетентността на хората, които решават съдбата на други хора.

Има и нещо друго, свързано със СРС-тата. В ДАНС има дирекция за технически операции, която трябва да се намира в ДАТО - Държавна агенция технически операция. Такъв беше замисълът. Но когато се създаде ДАНС, те задържаха това звено при тях, като убедиха парламент, държавно ръководство, че такава е спецификата на работата им.

Мястото на тази дирекция е в ДАТО. Така ще бъде пресечен този порочен кръг, в който,

  за да бъде проверена ДАНС, трябва самата агенция да издаде разрешения на проверяващите.

Или да го отмени. Тоест, ДАНС контролира сама себе си? По-точно контролиращите. Затова имам съмнения не само заради г-н Цацаров. Аз знам защо го правят тези хора, спасяват си кожата. Искат да останат и при новите. Трябва да се отстранят всички хора, участвали в съмнителните случаи.

- Какво е нивото на работа на службите ни в момента?

- Зимен сън. Предстои да се събудят, защото последните 10 години бяха свикнали да изпълняват само поръчки: „Този е виновен, направете му дело“. Бившият премиер редовно пращаше ДАНС по безумни проверки на млекари или дали в ресторантите имат планове за борба с тероризма. Това за една служба е подигравка. Все едно да метат улицата пред ДАНС.

 - Сещам се, че ДАНС нахлу във Футболния съюз преди време?

- Не само, но и в ДАНС е пълно с футболисти. Имам съмнения защо, но не и доказателства. Имаше голям уклон бившият премиер към футболисти.

- Това ли е причината за загуба на доверие от партньорските служби, за което говорихте в няколко интервюта?

- Това започна, когато бившият премиер стана главен секретар на МВР. Информации от партньорски служби се появяваха при престъпниците. Дадох вече пример с Иван Тодоров-Доктора. Когато беше взривен, намериха в автомобила му  доклад на международните служби за наркотрафика, представен за вътрешно ползване само два дни по-рано на конференция в Западна Европа. Има и други случаи. Като международни операции по отношение на наркотрафика, които са завършвали с успех в чужбина, но не и у нас. Очевидно родните престъпници са били предупредени. Затова сега четете редовно, че испанските служби заловили толкова кокаин и еди-кои си хора, сред които и българи. Но родните служби получават постфактум молба за справка - кой от задържаните какво досие има, за какво е бил залавян, лежал ли в затвора и т.н. Трудно се печели доверие, ще трябва да се работи години.

- Има ли опасност за националната ни сигурност във връзка с конфликта в Украйна?

- Винаги има връзка, макар че се съмнявам да се стигне до бойни действия. Все пак сме част от НАТО и ЕС и няма връщане назад!

Но при подобни конфликти винаги се изкарват много пари, засегнати са куп интереси. Включително и в търговията с оръжие. Германците например се държат хладно към искането на Украйна да им пратят въоръжение. Но никога няма да сме сигурни къде ще се появи оръжие, произведено от български завод. В повечето случаи то се търгува от чужденци, предимно американци. Износът може да е за арабска държава с перфектни документи, а после къде ще се появи, никой не знае! Имаше статии, че подобни пратки са засичани дори в Ислямска държава. Вярно, българското оръжие е 1 процент, останалото са американци, англичани, французи, разбира се, украинци и руснаци. Но този 1 процент може да се окажат 200 милиона долара.

- Да се върнем към Иван Гешев, казвате в интервюта, че са необходими 6 месеца за свалянето му, как ги смятате?

- Има процедури, изготвен е вече закон за съдебната власт. Трябва да бъде вкаран, да има промени във ВСС и ще му дойде времето. Знам, че хората са нетърпеливи, но няма как да стане веднага. Гешев, слава Богу, не е толкова интелигентен и рафиниран като Цацаров. Цацаров  е много умен и отличен юрист. Гешев е малко простоват, ролята, която играе, е като на Бойко Борисов в ранния му период. Героичен и нападателен, но този номер минава веднъж.

- Какво е вашето мнение за шумната акция и гонитба из София по залавяне на руски шпиони?

- Заловените шпиони са петима старци-разбойници, пенсионирани от МО. Може би са решели да припечелят, може и да са русофили. Поне аз доколкото знам, информацията, подадена от тях към руското посолство, е анализ на медийни публикации. Искам да видя как ще продължи делото. Но да се бута пред очите ни в момент, в който

България построи един газопровод, от който полза има единствено Путин!

Ние го платихме! Зад строителите са руски и украински фирми, охранителните структури пак са от тези страни. Участници твърдят, че сред последните е имало хора на руските специални служби и няма нищо чудно в това.

- От ГЕРБ заявиха тези дни, че сега се връщат мутренските времена?

- Те знаят най-добре. Мутрите са техни приближени. Аз такова нещо не съм забелязал. Има голямо но!! Тук беше италианският прокурор Гратери по делото за „Ндрангета“ (б.а. - най-пазеният прокурор в света, вече 26 години под полицейска защита). Написаха книга за мафията, където се описва как „Ндрангета“ работи отлично с организираните банди от Източна Европа и особено удоволствие изпитва от връзките с българските такива. Според книгата те са проникнали в цялата държавна и общинска администрация. Това е престъпност на белите якички, невидима, не е бруталната на мутрите от 90-те. Пипат с ръкавици, а който трябва, отдавна е мъртъв.

- Ще разберем ли някога кой гръмна знаковите фигури като Васил и Георги Илиеви, цитирания Иван Тодоров- Доктора, Фатик, Бай Миле..

- Няма да разберем, защото е минало много време. Има правила на криминалистиката. Тези убийства се разкриват по горещи следи. 24 часа по-късно вероятността намалява с 50 процента. След 48 часа остават 10 процента. След това убийства се разкриват само случайно. Сигурно помните един превъзбуден главен секретар, който съобщи, че са открили пушката, с която е убит Жоро Илиев. Казваха му Гелосания и Чичовото (б.а. - Светлозар Лазаров). Жоро Илиев беше убит с пушка 22 калибър магнум. Тя стреля с оловни патрони. Няма как да идентифицираш пушката. Бяха я намерили въпросната някъде при конфискация. Но няма никаква балистична възможност да бъде направена връзка с куршума, защото той се сплесква.

- Докато говорим за Цацаров и Гешев, може ли правителството да си иде заради цената на тока и хляба? И така всичко да започне от началото?

- Цената на тока се качва в целия свят, няма как при нас да падне. Напълно са възможни вълнения - спонтанни или предизвикани. Аз не ги отричам. Тези, които управляват сега въпросните сектори, бяха наясно с всичко, когато идват на власт. Още повече Борисов години наред буквално забраняваше да се вдигат цените. То става като тенджера под налягане. Беше очаквано, че ще има щети. Който не иска да бъде обвиняван, просто не трябва да си мърда пръста.

ВИЗИТКА

Николай Радулов е бивш секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов. Започва кариерата си като разузнавач още през 1981 година и минава през цялата йерархия на службите. От 2014 г. е преподавател в НБУ. Депутат от партия "Има такъв народ" в последните два парламента. Член е на Комисията за контрол над службите за сигурност и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе

Абе

05.02.2022 | 07:19

Абсолютен про... так, нагаждачи. А да попитам, знае ли да се плези като славчо. Хора уж образовани, хора които на всичкото отгоре "преподават" на студенти и са с претенции и говорят все от името на мнозинството българи /хората нямали търпение да свалят гешев/, е, сигурно за такива хора е нормално да членуват в итн и Слави Трифонов да им е ментор. И каква наглост, Гешев бил простовата, щото ме тора ти, който ти задава тона на поведение и говорене, учиндолското чучело, е много, ама много умен. Този тип Радулов е много, ама много, без принципен и пр... ст нагаждач.

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?