2374
Следвайте ни

Николай Христанов: Вече е по-безопасно да се следва в чужбина

viber icon

Информираме чуждите университети, че има промяна в нашата образователна система по отношение на зрелостните изпити по профилиращ предмет

След Брекзит се променя принципът на търсене на подходяща дестинация и специалност

Липсата на поставена ваксина не може да е основание за отказ от прием, но ще създаде неудобства на място 

- Тази година за първи път влизат в сила матурите по профилиращи предмети. Това ще промени ли начина, по който висши училища зад граница ще приемат наши студенти? 

- Все още сто процента яснота няма. Самите университети в чужбина не са запознати, че настъпват промени в нашата образователна система. Това, което ние направихме, е да ги информираме - поне тези, с които работим в Нидерландия и Великобритания. Предоставихме информация, че има вече първи и втори гимназиален етап, че оценките от 11. и 12. клас ще влизат в дипломата, че е възможно по различен начин да се зачита резултатът от изпити, без да влияе върху общия успех.

Не би следвало да има драстични промени в приема заради различния вид на матурата ​- задължителна, по избираем предмет или новата по профилиращия. Там, където се изисква непременно оценка от матура - най-често за математика, би следвало да се признае оценката, независимо каква е точно разновидността на положения държавен зрелостен изпит. Дали е задължителна или профилирана, матурата е по еднакви стандарти за всички и върху целия материал.

Затова вероятно ще се приема с еднаква тежест

В масовия случай обаче продължава да се взима дипломата за средно образование. Само по-престижните английски висши училища си държат на успех от матурите, и то по определени предмети. Предстои да видим дали ще трябва да са задължително по профилирана матура или по избираема дисциплина. Все още е трудно да се каже.

- През октомври кампанията вече е в ход, кога очаквате яснота?

- С първите конкретни оферти от университетите - там ще проличи дали има специфични изисквания.

Не очакваме драстични промени за Нидерландия, която се откроява като една от най-желаните дестинации.

Възможно е да има за Великобритания и за немските университети, защото там успехът е важен при кандидатстването. Там оценките се приравняват и към тяхната система. Колкото по-висок е средният успех от дипломата, толкова по-добри са шансовете.

- По данни на МОН от 2019 г. до момента броят на апостилите за признаване на наша диплома зад граница е намалял от 4683 на 2652, като за абитуриентите - съответно от 2823 на 1536. Очаквате ли да се обърне тази тенденция, след като вече свикнахме да живеем в условия на пандемия?

- Вече се наблюдава увеличаване на интереса. При ранните записвания за Холандия то е над 80%. В някои области като Варна и Бургас това увеличение стига до два, дори три пъти.

Наблюдава се и очакваното преориентиране след Брекзит, като дестинация номер 1 в момента е Нидерландия, следвана от Германия, а Великобритания след драстичното увеличение на таксите остава трета.

Има търсене и на други дестинации - например в Италия. В Германия и Австрия, освен на немски, вече се търсят и специалности на английски. Повишава се интересът към САЩ, защото разноските там се изравниха с разходите във Великобритания, а има много  престижни университети. Има интерес и към Белгия, където пък таксите са доста по-ниски - 960 евро, като има програми на английски език.

При скандинавските държави има промени. Дания затвори специалностите на английски в практически насочените университети. Но за сметка на това в Швеция, където също образованието е безплатно, но стандартът на живот е висок, има програми на английски.

Има интерес дори към Юнивърсити ъв Никозия. Там може да се учи медицина, бизнес, компютърни науки. Университетите предлагат стипендии, които покриват 50% от таксите. Имат американски модел на обучение с чуждестранни преподаватели.

Имахме кандидати дори за Корея с английски.

Виждаме, че има интерес към повече дестинации,

търси се определена програма и след това се преценяват възможностите къде е най-добре да се изучава. Не както преди - фокусът да е върху Великобритания, а на второ място да се мисли какво да се учи там.

Тя остава популярна за тези, които искат Оксфорд, Кеймбридж, Йейл -топуниверситети, както и магистратури.

- Някои вузове у нас въведоха различна форма на обучение -присъствена за ваксинирани и онлайн за неваксинирани студенти. Какви са политиките на чуждите?

- Засега ваксините не са задължителни в университетите. Във Великобритания дават възможност студентът да избере дали да учи присъствено или онлайн.

В Нидерландия махнаха изискването за 1,5 м дистанция, но пък има лимит от до 75 души в зала. Там обаче има изискване да се предостави сертификат за поставена ваксина, ако искаш да седнеш в кафене или ресторант. Така че, макар ваксините да не са задължителни, за да се обучават наши студенти, липсата е в известен смисъл ограничаваща. Тогава трябва да се тестваш и да предоставяш резултатите. Тази система се практикува и в Нидерландия, и във Великобритания.

Препоръчва се и се дава възможност за тестване два пъти седмично,

в Холандия това става с безплатни бързи тестове. Следи се за спазване на мерките.

Ако студентът не е ваксиниран, това може да създаде затруднения, но не е критерий, по който да бъде отказан прием. Все пак препоръчват, особено предвид това, че на много места делът на ваксинираните достига и надхвърля 70-80%.

По тази причина в Холандия вече не се притесняват от това. В Дания отвориха, в Швеция също отмениха мерките - защото процентът на ваксинираните е около 80%. Затова там студентите започнаха присъствено, в Белгия - също. В Германия някои са избрали лекции на място,  други все още се придържат към преподаване в електронна среда от разстояние.  На първо място е безопасността.

Като се има предвид, че в последните две години обучението беше онлайн и хибридно, възстановяването на присъствените занимания вероятно също ще покачи интереса към кандидатстване в чужбина.

- Излиза, че вече е по-безопасно да се учи зад граница, отколкото у нас?

- Да, Европа вече се превръща в по-спокойна зона заради големия брой ваксинирани и създаването на колективен имунитет. В това отношение нашите студенти, които не са ваксинирани, ще се възползват от това, че другите са го сторили. За някои родители това е много важен момент, когато се прави избор дали да се следва у нас или в чужбина.

- Появяват ли се нови атрактивни специалности?

- Запазва се интересът към бизнес, икономика, компютърни науки. Търсят се също възможности да се учи психология, медийни комуникации, графичен, интериорен и гейм дизайн. Имаме желаещи и за танцово и филмово изкуство.

Постоянно се появяват и нови специалности. В областта на финансите например 

Никозия предлага обучение  за дигиталните валути.

Сега имаме кандидат, който избра специалност "Здравен дизайн", което също е нова и интересна възможност. Друга по-интересна е „Изкуство на звука“, която съчетава музикален инструмент, пеене и продуцентство.

В Пловдив е много голям интересът към Германия и Австрия. Всяка година имаме и кандидати за медицина, но сега вероятно приемът в тази специалност ще е специфичен заради промените в оценяването и дипломата. Още не знаем оценките от кои години ще взимат университетите - дали ще искат бележките от първи гимназиален етап или само от 11. и 12. клас.

Имахме традиционно и кандидати за Великобритания, които имат статут на уседналост, за тях все още важат таксите от 9250 евро.

Николай Христанов е старши консултант във фирма "Интеграл" за обучение в чужбина. Мениджър на отдел  "Висше образование". 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?