1553

Николай Радулов: ДАНС трябва да провери за руски пари в партиите

- Газът ли е най-сериозното оръжие на Путин срещу ЕС и в частност България?

- Със сигурност много силно оръжие, защото печалбите позволяват финансирането на едно изключително скъпо начинание като войната. Европа беше "дресирана" години наред с по-евтин газ от Русия. Германия дори направи хъб с очевидното намерение да препродава руския газ срещу добри комисиони. Тук трябва да отбележим „приноса“ и на бивше наше правителство, което позволи изграждането на "Балкански поток", без да имаме и един кубик газ полза. Той обаче заобиколи Украйна и така направи войната възможна. Така България косвено помогна за старта на тази война.

................

- Режимът на Путин използва русофилството у нас за пропаганда

- Купеният вот ще е незначителен, машините не могат да бъдат манипулирани 

- Правителство ще има, вероятно експертно, но коалиция между ГЕРБ и „Промяната“ е невъзможна

--------------------

- Г-н Радулов, идват избори, но като че ли фокусът е върху новата фаза, в която влиза войната в Украйна. Ще засегне ли тя България?

- Няма пряка опасност върху България, не виждам как тази нова фаза ще засегне живота ни. Но определено има и ще има опит за пропаганда у нас, че Путин е положителният герой във войната.

От 10 години се употребява терминът "хибридна война". Но то е същото - чиста пропаганда, описана отлично в историческата литература още през 60-те години. Това е опит да се обърне представата, че си на правилната страна, и започва преди войната, като продължава след нейния край.

За съжаление, у нас пропагандата на Путин има отлична почва по исторически и ред други причини. Знаем, че тук има много русофили, като любовта към руската култура, наука или техника се манипулира често успешно, за да бъдат прокарани идеите на Кремъл. Двете неща по принцип не трябва да бъдат бъркани. Ето, аз самият чета доста руска литература по отношение на сигурността. Но режимът на Путин използва и други методи за пропаганда. 

В България имоти имат 280 000 руснаци 

Под предлог, че трябва да се пазят жилищата им, беше направен опит за създаване на руска охранителна фирма на землячески принцип. Разбира се, не беше разрешено, защото такъв е законът.

Иначе е факт, че има цели банди, които се изхранват с грабежи на апартаментите по морето през зимата, когато повечето от тях са празни. Интересното е, че освен ценности, апашите задигаха масово външните тела на климатиците.

Не трябва да забравяме, че Русия имаше огромен щат в посолството, преди да изгоним над 70 дипломати. Мнозина скочиха, че сред тях имало шофьори и градинари. Но има и друго, тези хора идват със семействата. Реално няколкостотин души в руското посолство са имали възможност да се занимават с пропаганда и със сигурност някои от тях са се възползвали.

- Аз познавам обаче и руснаци от IT сектора, които са в Поморие, защото не искат да живеят в държавата на Путин?

-  Безспорно има и много руснаци, които не искат да живеят в държавата на Путин. По принцип руснаците винаги са се чувствали по-свободни у нас. Тук им е уютно заради близостта на езика.

Така е от 60-те години насам, не от вчера. Затова има доста смесени бракове. Но тази пета колона от руснаци у нас се използва от Кремъл за пропагандата. В името на руснаците по морето беше отворено руско училище в Бургас. Хубаво, но там бяха записани и доста българчета, които са изложени на опасност от влияние на тезите, които има Москва и за войната.

Да не забравяме и криминалния контингент, който често се крие по морето ни. Той е официално издирван от руските власти, но срещу определени услуги Кремъл си затваря очите.

-  Американските служби излязоха с информация, че Кремъл е раздал 300 милиона долара на политици в чужди държави, макар че ми се струва смешна сумата. Има ли такива пари в България?

- Сумата наистина е нереална, тъй като 300 милиона долара раздаде Скопие из структури на Европейския съюз, за да се помогне на северномакедонската позиция за влизане в съюза. Говорим за една много малка държава в сравнение с Русия. Така че Кремъл може да е раздал без проблеми и 3, че дори и 30 милиарда. 

Със сигурност две от партиите, устремили се към парламента, проповядват идеите на Путин 

Работа на ДАНС е да провери дали има финансиране на партиите от чужди служби. Направи ми обаче впечатление нещо друго. Запознах се с доклада на ДАНС и там няма нито дума за направените разкрития, че в самата агенция има група, работела за руските служби. Изведнъж темата изчезна.

Вместо това за руски резидент беше обявен един от арестуваните пенсионери, обявени от прокуратурата за руски агенти. Грубо и нескопосано! Този човек може да бъде наречен ръководител на групата, но не и резидент. Резидентът е друг. Да не говорим, че арестуваха петима пенсионери - вероятно докарващи си някой лев, като анализират медийните информации и изготвят доклади до руското посолство. Така или иначе, всяко посолство си има сериозен отдел, който се занимава с подобни анализи.

- Очаквате ли чужди служби да атакуват конкретно вота на 2 октомври?

- Не, а и няма как машините за гласуване да бъдат манипулирани. Не са свързани в някакви мрежи. 

- Някои партии обаче твърдят, че машините са „пипани“ на предишните избори?

- Няма как. Всяка от тях може да бъде проверена лесно. А и сега вече ще се проверяват разписките. Просто невъзможно.

- А ще има ли купен вот?

- Купен вот винаги ще има, но сега ще е незначителен. Аз виждам сериозни действия от страна на вътрешния министър Иван Демерджиев. Определено има воля за битка с купувачите на гласове. МВР знае отлично хората, които се занимават с това. Дали са лихвари в махалите, дали кръчмарят в малкото село, който 

дава на вересия срещу вот за определена партия, 

дали чиновници, които рекетират срещу дърва за огрев. За съжаление, тази администрация от миналите правителства не беше изметена. Но макар по-бавно, и това ще стане. 

- Бяхте депутат, сега не участвате в изборите, ще имаме ли правителство след вота на 2 октомври?

- Да, аз съм оптимист. Партиите ще се разберат за една здрава коалиция. 

- Изненадан съм - да не би и вие за предвиждате прозападна коалиция между „Промяната“ и ГЕРБ?

- Не, абсурд е коалиция между тези две партии. Коалицията ще е на друг принцип. Дали експертно правителство без партийни лидери, дали друга, но ще има.

- Може би коалиция заради очертаващата се много тежка зима не само за България?

- Зимите винаги са били тежки, защото сметките на хората скачат. Но аз не виждам нищо убийствено тежко в идващата зима. Нека не се плашат хората. 

- Започнахме с войната и с нея свършваме - очаквате ли да приключи в близките месеци?

- Не, за съжаление виждам обратното - едно затъване. Получава се „римейк“ на Виетнам, Корея или Афганистан. В момента военнопромишлените комплекси (ВПК) правят луди пари.

- Е, трябва да си признаем, и ние правим луди пари от оръжия?

- Ако ние правим милиард, американците говорят за трилиони. След лудите пари, които фармацията направи покрай ковид пандемията, сега дойде ред на  военнопромишлените комплекси. Мнозина хора потриват доволни ръце покрай войната в Украйна.

 

Визитка

Николай Радулов е бивш секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов. Започва кариерата си като разузнавач още през 1981 г. и минава през цялата йерархия на службите. От 2014 г. е преподавател в НБУ. Депутат от партия "Има такъв народ" в последните два парламента, станал част от т. нар. „отцепници“. Член на последната Комисия за контрол над службите за сигурност и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:37

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Младен

Младен

27.09.2022 | 16:02

Какво може да каже един агент на ЦРУ предател, изцяло се е бъгнал.

Отговори
0 1
браво

браво

27.09.2022 | 10:38

Поздравления Марица за актуалния и смислен материал.Обществото ни е в положението на жабата на която постепенно загряват водата и тя не се усеща че ще я сварят.Ще ни дйде акъла когато обяват бургаска народна република , варненска народна република и автономна република поморие. и Думата на Русия приее молбата им за присъединяване чрез референдум.в луганска ,донецка и крим руснаците са около 8 10 5колкото са ив тези селища у нас.Казвам ти дъще -сещай се снахо!

Отговори
4 0
КУБРАТ

КУБРАТ

26.09.2022 | 14:26

ИНТЕРСНО КАК НАДСКОЧИХА И СЕБЕ СИ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА ДНЕШНАТА СИНЬО -ЧЕРВЕНА МЪГЛА , КОИТО СА 1.С '" научни ДОКТОРСКИ титли НА ТЕМА """ред за поставяне на БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА ПРОСНАТ ОТ 6 СЛУЖИТЕЛИ НЕГОДЯЙ"""......., с РЕЧНИКОВ ЗАПАС ОТ 600-1000ДУМИ. И ЗА ТЯХ СЪТВОРИХА НЯКОГА ВИЦА ЗА СОЦ. МВР::::::::::::::::: ВЛИЗАШ ЖЪЛТ И ИЗЛИЗАШ СИН.ТИЯ ДЯДКОВЦИ ИМАТ ЗАСЛУГАТА :::::: """" ОБУЧИХА И ДАДОХА ЛИЧЕН ПРИМЕР И ..ОБЛИК"""" НА ДНЕШНАТА МИЛИЦИЯ ДЕТО НИ ПАЗИ?????

Отговори
1 1
густо

густо

25.09.2022 | 12:26

а за долари и евро ??????????? а кюлчета и 500 еврови банкноти.... голям мъдрец ще излезеш ...пълни бо.к.луци сте до един и ти включително!!!!!!!!!!

Отговори
7 6
Smqh

Smqh

23.09.2022 | 13:48

Страх тресе кочината! Стига вече про западни джендърски истории видяхме ги 10000 години преход емил-емили ай сиктир!

Отговори
14 11
Радев нама защо да го проверяват

Радев нама защо да го проверяват

23.09.2022 | 10:49

Трябва само Гешев да разсекрети разследването за шпионаж и ще му лъсне употребеният руски дирник.

Отговори
13 12
КАЗАХ ДАНС ДА СЕ РАЗГОНИ!

КАЗАХ ДАНС ДА СЕ РАЗГОНИ!

23.09.2022 | 10:18

ЧЕ ФАМИЛИЯТА МРЪСНА, БЪЛГАРСКА, ЩЕ ВИ РАЗГОНЯ П С Е Т А!

Отговори
2 11
ХАХАХАХА

ХАХАХАХА

23.09.2022 | 10:25

НАМАЖИ СИ ХАСПУХА С ВАЗЕЛИН ХАХАХА

Отговори
4 6
14.

14.

23.09.2022 | 09:50

Да почне с хората БЕЗ ЛИЦА - иZZраждане

Отговори
15 9
Киро

Киро

23.09.2022 | 09:21

Някои хора още не са вдянали, че България е в НАТО е ЕС и си мислят, че е в СИВ и Варшавския. Поглед инфо, епицентър, Гласове на Дачков, волгин, 24 май, Вацев, Ивчо Христов.

Отговори
16 12
Потребителски бройлер, предполагам сте

Потребителски бройлер, предполагам сте

23.09.2022 | 09:45

, Киро?

Отговори
11 9

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?