Следвайте ни

Николай Радев: Младите бягат, защото навън намират реализация

Нужни са нормативни промени, за да задържим младия елит в България

viber icon

-Г-н Радев, прави впечатление, че младият български елит предпочита чуждите университети пред родните. Защо?

-Да, така е... Основният мотив да се избере следване в чужбина е реализацията след завършването на висшето образование. Следвалите в чужбина много по-лесно намират работа там, остават да живеят и много по-бързо вървят в кариерата нагоре. Докато техните връстници, учили в родината, водят безуспешна борба за реализация. Моят син завърши в Англия. От него зная, че съучениците му, които завършиха Софийския университет, не са подготвени по-зле от него. Но той вече работи, има перспективи пред себе си и възможности за развитие, добра заплата. А те не могат да се похвалят със същото. С изключение на специалностите в компютърните науки, останалата реализация тук е много трудна.

-Но мнозина от приетите не отиват в чужбина, защото родителите нямат възможност да ги издържат... 

-Това е абсолютна истина. Българските студенти в Европа трудно си намират работа, докато учат. И финансовата издръжка за живот там затруднява семействата им. Но пък се предлагат студентски кредити при изключително добри условия. Мисля, че са около 0,1 процент лихва на година, при това се връщат, когато започнат работа. Това са възможности, които студентите зад граница използват. За съжаление в България за такива неща не е помислено. Би било добре държавата да помисли за подобни услуги, които да задържат интелигентните български деца да остават в родината.

-Търсят ли съвет от вас?

-Да. Току-що проверих възможностите, които предлага Министерство на образованието за подпомагане на ученици, които искат да стажуват в България. Конкретният пример е с наша ученичка, която учи операторско майсторство. Оказа се, че Езикова гимназия „Пловдив” не може да се възползва, дори не може да кандидатства. Тази възможност се оказа единствено за професионалните гимназия, а не за профилираните езикови, хуманитарни и математически. Ето една пречка да помагаме реално на учениците да се ориентират професионално още в училище и да избират професии, които могат да учат и у нас. Има крещяща нужда от промени в нормативна база на професионалното ориентиране на гимназистите.

-Какво ще направите?

-В повечето случаи използваме личните си контакти, за да помогнем на учениците. Намираме фирми, организации, които да помогнат. Защото децата нямат време да чакат промени в законите.

-Посрещнахте новата година с прекрасна новина, възпитаничка на Английската Лора Стоянова от 12-в клас, е приета в Харвардския университет.

-Това е една от най-хубавите новини за училището. Гордеем се с постиженията на Лора и нейните съученици и със сълзи на очи ги изпращаме да учат в чужбина. Сто процента от завършващите нашето училище продължават да учат. Езикова гимназия „Пловдив” е представена на изключително високо ниво в цял свят. Факт е мястото ни в десетката на средните училища в България по резултатите от матурите. Ние сме на пето място след Американския колеж и още три елитни гимназия в София.

Другата голяма новина е, че всички, които кандидатстваха за немската диплома DSD, са издържали успешно изпита. А той е изключително тежък. 64 са го издържали с най-високия резултат С1, четирима са изкарали ниво В2. Това им дава право да се запишат във всеки немски вуз.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

do ПЛ

do ПЛ

17.01.2015 | 12:26

TOCHNO

Отговори
0 0
ПЛ

ПЛ

17.01.2015 | 12:24

ЗЛОБАРЧЕТА ГАДНИЧКИ КОЛКО СТЕ ГЛУПАВИ :) ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС БГ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ- ЗЛОБАТА ЩЕ НИ ПОГУБИ

Отговори
0 0
АЙ

АЙ

12.01.2015 | 11:13

АЙ АЙ АЙ ИНТЕРЕСНО , МНОГО ИНТЕРЕСНО --- ТРЕ ЖУЛИ ДЕТО ВИКАТ ФРЕНЦИТЕ ..... ЗАНАЯТА ОТ МАЛЪК СЕ УЧИ ...

Отговори
0 0
до 9

до 9

11.01.2015 | 18:32

За огромно съжаление, tania почти всичко от написаното по-горе за този \"принципен, интелигентен и възпитан човек\" е вярно. За огромно съжаление. Бавно, но сигурно, и за съжаление твърде рано/все пак е само на 50/ това селско момче привнесено в Пловдив се понесе по пистата на пороците и личностното падение. Пловдивчани наричат такива като него кюлии. Кюлията, обикновено не е от Пловдив, има рязко разминаване между амбиции и възможности и е склонен към кариеризъм, алкохолизъм и разврат, използвайки за последното общественото си положение.

Отговори
0 0
tania

tania

11.01.2015 | 16:43

Mного злоба срещу господин Радев - защо? Какво не можете да му простите? Това че колегите го уважават, учениците също, че винаги е бил от една партия, а не прескача от партия в партия за изгода? Защо е тази злоба към този интелигентен, принципен и възпитан човек?

Отговори
0 0
хахаха

хахаха

11.01.2015 | 12:54

Реализацията на момиченцата от тия езикови гимназии навън е да си намерят някакъв местен, посредствен пълнач, да го хванат и за портмонето. А мама да е горда, че нейното \"учено\" момиче не е за тукашните скъсани, \"прости, пияни, чалгари\" и е омъжено в чужбина!

Отговори
0 0
Мария

Мария

11.01.2015 | 08:48

Иска го живота Николай. Нищо човешко не му е чуждо - цигари, алкохол, софри за които друг плаща и млади девойки, които се надяват на протекция. Но това се отнася и за 90% от българите, защо тогава го съдите. Оставете го да си живее както му харесва. Това че е политик не грях, още повече той никога не е имал собствено мнение, винаги е слушал по големите.

Отговори
0 0
Ай сектир

Ай сектир

10.01.2015 | 20:12

Абе кво ми го продуцирате тва деградирало пиянде. Дайте му само софри и да се олигави в някоя залъгвайки я с обещания за кариера.

Отговори
0 0
Ученици

Ученици

10.01.2015 | 17:46

Не Ви е срам, той е нашият учител от Математическата гимназия, прекрасен и разбиращ нас, младите, не пишете гадости

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

10.01.2015 | 17:05

Странно, как са го хванали трезвен за да даде интервюто.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай