Следвайте ни

Николай Киров: Толерират малцинствата, за да си осигурят електорат

Освободиха ме като зам.-кмет на район "Източен", когато започнах да налагам ред с общинските жилища

viber icon

ВИЗИТКА

Николай Киров е на 54 години. Има висше военно образование и диплома по право. От 1 септември 1990 г. работи като районен инспектор в „Столипиново“ и като старши полицейски командир към МВР. До 2010 г. е служител в Четвърто РУП, след което е назначен като юрисконсулт по съдебно изпълнение в частна фирма. От 5 януари 2016 г. до 5 януари 2018 г. е зам.-кмет в район „Източен“ от "Съюз за Пловдив". В момента работи като юрисконсулт.

В район „Източен“ като зам.-кмет отговаряше за жилищната политика и познава отблизо проблемите в „Столипиново“.

- Г-н Киров, според данните на „Жилфонд“ близо 3 млн. лева са задълженията, натрупани в годините за наем на общински жилища. Около 75% от дълговете са на наематели, които живеят в „Столипиново“. Според вас защо се стигна до тази ситуация?

- Основната причина е, че години наред малцинствата са толерирани от местната власт с цел да се гарантира електорат на изборите. Единият кмет им е казал, че могат да строят без документи, защото после ще им узаконят постройките, другият кмет ги е посъветвал да не плащат, защото ще има давност и дълговете ще бъдат опростени. Така с течение на времето беззаконието в етническите квартали стана начин на живот под закрилата на управляващите. Затова много хора в „Столипиново“ живеят, без да плащат. Контролът на събираемостта е слаб. Липсват и своевременни действия, които трябва да се предприемат според нормативните изисквания. По наредбата, приета от Общинския съвет, ако до три месеца не се плати наем, длъжникът трябва да напусне жилището. Не го ли направи, администрацията трябва принудително да го извади. Наредбата обаче от години не се прилага.

Когато бях назначен за председател на комисията за жилищно настаняване, установих, че към 30 август 2016 г. наемателите на 709 апартамента в „Столипиново“ дължат на Община Пловдив 861 616 лева. Тези задължения бяха само за наем, без да се броят неплатените сметки за ток и вода. Решихме, че трябва да въведем ред и започнахме да вадим по списък най-големите длъжници. Сред тях имаше наематели с над 10 000 лева борчове, включително и такива, които не бяха плащали от 15 години.

Някои хора считаха, че апартаментите им са дадени безвъзмездно и не трябва да плащат наем. На въпрос защо не си плащат, отговаряха, че на тях никой не им е казал, че дължат наем.

- Успяхте ли да въведете ред?

 
- Притисках неизрядните наематели всеки ден и само за няколко месеца към началото на 2017 г. длъжниците намаляха със 100, а дълговете - със 100 300 лева. На 30 ноември 2017 г., или за 15 месеца усилена работа, останаха 526 длъжници, или със 183-ма по-малко, отколкото заварих. Успяхме благодарение на последователната политика да съберем 436 147 лева. Действах без компромиси, в резултат на което някои длъжници побързаха да сключат споразумения за разсрочено плащане, а за онези, които отказаха, предприех процедури по изваждане.

- Не ви ли заплашваха?

- Не. Но много от наемателите, напускайки жилищата, разбиваха врати, мивки, тоалетни. Имаше дори случай, когато длъжниците от апартамент на последния етаж, за да отмъстят, бяха направили дупки в покрива. Налагаше се да викаме полиция. Всеки месец освобождавахме по четири апартамента. По другия списък - на длъжниците, които не плащаха ток и вода, също вадех по 4-5 наематели на месец.

- Защо ви уволниха от зам.-кметския пост, след като съвестно сте си гледал работата?

- Очевидно станах неудобен и политиката, която водех спрямо длъжниците, не е допаднала на управляващите. По разпореждане на кмета Иван Тотев трябваше да напусна районната администрация на „Източен“ до 12 часа на обяд на 5 януари 2018 г. Не ми бяха съобщени мотивите. Най-лошото е, че 183-ма длъжници, които ги извадихме, получиха амнистия и никой от общинската администрация не смее да заведе срещу тях дела и да събере парите за наем и консумативи. Дълговете останаха за сметка на изрядните данъкоплатци.

- Според вас какви мерки трябва да бъдат предприети, за да свикнат наемателите както в „Столипиново“, така и в другите етнически квартали да си плащат сметките?

- Първо, домоуправителите на „Жилфонд“ трябва ежедневно да проверяват как наемателите се грижат за предоставените им апартаменти. Второ, следва да има строг контрол върху регистрацията на наемателите, настанени в общински жилища. Бях свидетел на абсурдни ситуации - наемателите ги има по списък, но ако се наложи, не може да се установи, че на лицето е дадено жилище на този адрес. Трето, всеки месец трябва да се следи дали настанените си плащат сметките за ток и вода. По наредбата длъжниците на консумативи също трябва да се извеждат от жилището. Четвърто, има много наематели, които не са актуализирали заповедите за настаняване. Някои от заповедите са издадени през 80-те години, когато жилищата са били ведомствени. Има починали хора, други са сменили семейния статус и не би трябвало да фигурират като наематели. Всички тези проблеми съществуват от години и никой в Община Пловдив не си мърда пръста.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?