Следвайте ни

Николай Чунчуков: Няма как да гледаш хората в очите и да лъжеш

Здравко Димитров е най-добрата кандидатура за кмет на Пловдив

viber icon

Николай Чунчуков е кореняк пловдивчанин, роден в район „Източен“ през 1967 г.  Инженер-агроном, завършил Аграрен университет -Пловдив. Работил е в частна фирма, а по-късно в „Напоителни системи“ като началник на хидротехнически  район. През март 2012 г. е назначен за зам.-кмет в „Източен“. През 2014 г. с решение на Общинския съвет става кмет на района, а година по-късно печели мажоритарните избори в „Източен“. Докато кметува, успява да завърши магистратура по бизнес администрация  в ПУ „П. Хилендарски“. Женен, с една дъщеря.

 

Г-н Чунчуков, на партийното събрание на ГЕРБ във вашия район за кмет на града беше издигнат Иван Тотев. Но премиерът Бойко Борисов предпочете кандидатурата на областния управител Здравко Димитров. Проблем ли е това за взаимоотношенията в ГЕРБ?

Не виждам никакъв проблем. Всеки политик трябва да приема спокойно такива моменти и да се оттегля с достойнство. Политиката не е професия и участието в нея винаги има начало и край. Някои хора считат, след като са избрани за кмет или депутат, че вечно ще останат на тези постове, но това е погрешно мислене. Според мен, излизайки от управлението, е редно да кажеш: "Благодаря на партията, че ме е издигнала за кмет, и на хората, че съм бил четири или осем години кмет".

 

Подходяща ли е кандидатурата на Здравко Димитров за кмет?

 

Най-добрата е. Това е най-разпознаваемият човек в Пловдив,  разбран е, диалогичен, уважаван във всички среди. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е далновиден политик и смятам, че тази номинация ще доведе до изборен успех. Като районен кмет и аз ще направя всичко възможно, за да подкрепя Здравко Димитров.

 

Два месеца остават до края на мандата. Какво успяхте да свършите за четири години в района?

 

Само за една година успешно изградихме ДГ „Чайка“ според всички съвременни изисквания за детски заведения. Това е едно от нещата, с които най-много се гордея, защото показва доколко районният кмет и неговият екип са способни да изпълняват големи проекти. Започнах да се занимавам активно с проектирането още като зам.-кмет през 2012 г., а през 2015-а направихме първа копка. Аз съм бил в Гърция на обмяна на опит и мога да кажа, че нашата „Чайка“ в пъти е по-добра в сравнение с техните заведения, които видях. Проектирахме пристройка на ДЯ „Веселушка“ за още две групи и в момента тя се изгражда. Предполагам, че в края на октомври - най-късно в началото на ноември ще бъде завършена. Асфалтирахме много квартални улици, например до шестте блока с около 180 апартамента на ул. „Преспа“. Още когато Петър Петров беше кмет на района, а аз заместник, предприехме политиката на  преасфалтиране на разрушената настилка, вместо да я кърпим. Запълването на дупки  няма смисъл, защото след няколко месеца отново се появяват нови.  През тези години  бяха възстановени много тротоари, детски площадки, улично осветление. В рамките на средствата, с които разполагаме, благоустроихме пространствата пред блоковете и оформихме паркоместа, след като бяха махнати гаражите.

 

Кои проблеми остават в наследство за следващия мандат?

 

Една от най-важните задачи е благоустрояване на всички пространства, от които бяха премахнати над 2000 гаража. Това е инфраструктурен проблем, който лесно може да бъде решен, стига да е осигурено финансиране. Хората искат там, където живеят, да имат читав тротоар, нормален паркинг, осветление, градинка. Сумата, необходима за това, не е толкова голяма - 800 000  лева, максимум един милион, но животът в кварталите ще бъде по-приятен, което задължително трябва да се случи.

 

Очевидно е, че парите, с които разполагате, не стигат. Какви  средства трябва да имат районите, за да отговарят на нуждите на хората?

 

За благоустрояване и ремонти през 2016 г. имахме 400 000 лева, през 2017-а - 500 000, през 2018 г. - 300 000, а през 2019-а - само 200 000 лева. Тези бюджети са крайно недостатъчни. Знам проблемите в кварталите, но за да ги решим, трябва да има адекватно финансиране. Няма как мажоритарно избрани кметове на район със 70 000 души население да имат по 200 000 лева.  Многократно сме поставяли този въпрос, но решение няма. Минималната сума за един район трябва да бъде един милион, иначе ставаме смешни. Големите инфраструктурни проекти са важни, но хората не живеят само на площада, а в кварталите. Но как да обясня на тях, че с 200 000 лева не мога да направя всичко, което се иска от мен? Една хубава детска площадка струва около 70 000 лева. Друго - още с приемането на бюджета на общината трябва да се обявява с колко средства ще разполагат районите, за да се планира и навреме да се проведат поръчки. 

 

Вашите съпартийци в „Източен“ ви номинираха единодушно за районен кмет. Какъв  е вашият мотив да се борите за още един мандат?

 

Познавам отлично района, защото тук съм роден и живея, а и всеки ден приемам хора. През тези осем години, откакто съм в администрацията, постоянно съм посрещал граждани. Винаги говоря откровено: Това мога да го направя, а това не мога. Няма как да гледаш хората в очите и да ги лъжеш. Хората искат да бъдеш честен и това е моят принцип. Имам енергия да работя и мога да бъда полезен за района.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?