2374

Нидал Алгафари: Президентът е готов да бабува на кабинет с третия мандат

Правителство с третия мандат е възможно, ако той е за ДБ 

ГЕРБ ще е първа сила, но трудно ще намери партньори, за да се върне в управлението

Отвън ще ни притиснат за управление с широка подкрепа на евроатлантическа основа   

Ако у политиците има разум, има шанс за нелош кабинет след извънредния вот

- Г-н Алгафари, има ли смисъл президентът да се бави с връчването на втори и трети мандат с идеята, че този парламент ще свърши още нещо важно, преди да се разпусне? 

- Ако депутатите искаха да свършат нещо, щяха да го направят досега. А президентът със сигурност ще протака процедурата, за да може да намери достатъчно кадърни хора за служебно правителство. Кризите са много тежки и

г-н Радев не иска високите цени, инфлацията да му се залепят изцяло. 

Президентът най-вероятно ще се опита да бабува на кабинет, може би с мандата на ДБ, в опит да се състави каквото и да е правителство за 6-7 месеца, за да може парламентът да поработи още. Но се съмнявам, че ще успеят да направят нещо значимо. 

- Какъв е шансът да се състави кабинет с третия мандат?

- Президентът се изпокара дори с ПП, които са негови протежета. Асен Василев и Кирил Петков, които той инсталира във властта, бяха обявени за най-добри министри в служебния му кабинет. Видяхме обаче какво стана после. 

С ГЕРБ е ясно, че нямат разговор помежду си. С ДПС президентът скъса всички възможни връзки. На "Възраждане" е абсурдно да даде мандат заради евентуален силен негативен европейски отзвук. Т.е. като вероятни мандатоносители остават ИТН, БСП и ДБ. Почти невъзможно е Радев да връчи мандат на ИТН, а знаем колко сложни са отношенията между Радев и Нинова.

Така единственият полезен ход остава мандат за ДБ. Ако те преодолеят вътрешните дрязги на ген. Атанасов и още неколцина с ГЕРБ, ДПС и останалите, биха могли да съставят добър експертен кабинет, с който да изкарат 6-7 месеца. Но това означава нестабилна коалиция, която ще налага игра с кворуми, с даване на депутати, с отцепници.

И хората на Слави, и ДБ са наясно, че най-вероятно ще изпаднат от следващия парламент и на тяхно място ще влезе формацията на Стефан Янев. Така че ще направят всичко по силите си за съставяне на кабинет. 

- Няма ли президентът да направи жест, като връчи трети мандат на БСП, които го вкараха във властта?

- Не смятам. Той два пъти им връчи трети мандат и те не успяваха да съставят кабинет. Към момента не виждам кой би могъл да се коалира с БСП, освен ПП, ДБ и евентуално някои от отцепниците на Трифонов. Това ще е дежавю на досегашната ситуация в парламента. 

- Биха ли подкрепили ПП кабинет с мандат на ДБ, след като самите те се провалиха да го съставят? 

- ПП започват да придобиват опит, макар и по трудния начин. Ако наистина говорят за тая предизборна програма, която тълкуват като правителствена, би трябвало да подкрепят кабинет на ДБ.

Това ще им даде време да се съвземат от шамарите, които отнесоха, и на следващите избори да се представят добре. Иначе и те много ще патят, макар социологията да им дава добър резултат.  

Не смятам, че отстраняването на ПП от властта мобилизира електората им. Хората в България видяха, че тези хора много искат нещо да направят, но не им стига опитът.  Мнозина  се разочароваха от тях. Вероятно при избори ще им се припомнят гафовете с набързо откритата и закрита линия София-Скопие, неслучилия се завод за електромобили и батерии, историите с петрола и газа.

- Уж никой не иска избори, но те явно чукат на вратата. Кои ще са губещите и кой ще спечели при нов извънреден вот?

- Големите печеливши ще са всички. ПП ще твърдят, че въпреки целия натиск на мафията са успели да се запазят като втора сила. От ГЕРБ, които със сигурност ще са първи, ще кажат, че за пореден път никой не може да ги бие. ДПС ще кажат, че са успели да накарат хората да заложат на нормалното в политиката. БСП ще се хвалят, че са увеличили броя на депутатите си. За партията на г-н Янев ще е успех, ако влезе в парламента. Ако "Възраждане" увеличат процентите си, ще е победа.

- Каква активност да очакваме при избори в края на лятото? Вероятно много голяма част от българите ще отидат за гъби вместо на избори.  

- Големият губещ в тези избори ще е суверенът, народът. И за пореден път ще се отдалечим от борбата с корупцията и реформите в съдебната система. Ще се отдалечим от влизането в Шенген, в Еврозоната, от парите по Плана за възстановяване. Това ще натовари с още негативи партиите, като при по-следващи избори още по-малко хора ще отидат до урните.

Дори ГЕРБ да е първа сила, Борисов едва ли ще намери партньор за бъдещо управление. Може ли изобщо той да излезе от днешната изолация?

- Могат, със силата на натиск. Ще бъдат притиснати от ЕС, защото в момента в Европа разделителната линия е отношението към Русия. Много е вероятно от ЕНП да притиснат ДБ да застане по някакъв начин до ГЕРБ, както ни притиснаха по казуса "Северна Македония" с френското предложение. Ще натиснат и ГЕРБ да потърсят компромисен вариант за приемлива кандидатура на премиер и министри. ПП и ДПС пък могат да бъдат притиснати от либералите от АЛДЕ. Така може да се стигне до съставяне на кабинет, който да не е толкова лош. 

Ако има разум, има шанс. Заинатят ли се, ще отидем пак на избори, ще повторим, ще потретим. И ще се стигне пак до извода, че  би трябвало да се намерят начини партиите на статуквото с история зад гърба си да работят заедно, става въпрос за БСП, ДПС, ГЕРБ.

В близкото минало много дебела червена линия за БСП беше членството в НАТО. Но именно лидерът на БСП тогава ни вкара в Алианса. Това е пример, че червените линии се преглъщат. Всички говореха за черни линии между БСП и ДПС, но то им осигури мандати в няколко правителства.         

А и винаги ще има хора, които ще искат да се облагодетелстват. Няма хора абсолютно честни и почтени, които да не пипат в кацата с меда. Нека припомня вица, в който един човек намерил лампата на Аладин и поискал от духа мост от София до Ню Йорк. Духът помолил за по-лесна задача. Човекът поискал 50-60 честни и почтени хора за министри. Духът капитулирал и попитал: С колко платна да е магистралата до Ню Йорк?

- Може ли ИТН да изпадне от бъдещ парламент? Преодолим ли е разпадът?

- Зависи от кампанията и от говорителите им - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов не се оказаха подходящи,  те са тежки остриета, много резки. Трябва много спешно да бъдат сменени с хора с по-благ изказ, по-гъвкави, диалогични, ведри, усмихнати. Имат достатъчно такива в екипа, биха могли да направят чудото да останат в НС. Ива Митева например е подходяща.

- Има ли опасност от силен популистки вот? Абсурд ли е "Възраждане" да е трета, дори втора сила?

- Не е абсурд. Биха могли да са втора, може и първа да излязат. Зависи и от кампанията, която ще направят, но имат потенциал да привлекат доста хора по линията Русия-Запада.

Внушената ни от времето на Дядо Вазов благодарност, че Дядо Иван ни е освободил, би могла да помогне на "Възраждане" да дръпне много. Както и обратното - да ги свали много. Що се касае до партията на Стефан Янев, тя ще претендира по-скоро за гласовете на БСП, не толкова на русофилите.

Логично е да очакваме силен русофилски вот. С изгонените 70 дипломати Русия получи един от най-звучните си шамари след Втората световна война именно от България, от тези, които приемаха като техни васали. Така че Москва ще направи всичко възможно да си го върне заради неочаквания удар.  Ще заложат и на пари, и на хора, и на спящи клетки в обществото, на всякакви русофилски движения. Няма да си оставят магарето в калта съвсем.

Ясно е, че има нова стоманена завеса, която се спуска, и като че ли в последния момент успяхме да се изсулим да не ни затисне, застанахме на страната на Запада и САЩ.

- Връщане на хартиената бюлетина ще заведе ли повече хора до урните?

- Дали ще се гласува с хартия или машинно, хората трябва да бъдат предизвикани да отидат да дадат гласа си със сериозни програми. Но е вярно, че хартиеният носител отблъсна една част от възрастните хора от тъчскрийна. Трябва да им се даде възможност да гласуват с хартия.

- Може ли да избегнем риска от изборна спирала?

- Да, ако има разум. А и поредицата избори са сито, през което трябва да минат политиците ни, докато не започнат да мислят с разума, а не с емоциите си. Ако не се обединим около няколко приоритета с ясна програма, ще продължим да гледаме сблъсъците на политиците като сапунен сериал.

Докато на хората съвсем не им писне и не се наложи да ги стимулират да отидат да гласуват с телевизори, таблети и други екстри. Т.е., вместо партиите да дават по 50 лева на глас, държавата ще се наложи да дава бонуси на гражданите, за да гласуват. 

 

Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, писател, политически PR. Завършва НАТФИЗ, специалност „Кинорежисура“. Автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“. Продуцент и режисьор на тв предаването „Наблюдател“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Автор на шест романа. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Баба

Баба

12.07.2022 | 08:40

"Бабува"??? Че какво лошо има да си баба?? Що такъв негативен заряд, другарю Гербааджия?

Отговори
15 5
Ррр

Ррр

12.07.2022 | 08:06

"Натиск отвън"?Нали сме независима държава?Но май сме зависими!Само ДБ ни липсват,най-гадната партийка!

Отговори
15 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?