Следвайте ни

Нешка Робева: Мими е най-голямата българска гимнастичка

viber icon

„При Нешка няма грешка“, гласеше прословутата фраза, с която години наред посрещахме успехите на гимнастичките. Естествено, нямаше как да не потърсим Робева с няколко въпроса за Мария Петрова.

 

- Госпожо Робева, опишете с няколко думи какво е за Вас Мария Петрова?

- Само няколко! (Смее се.) Една от най-ярките наши гимнастички и мога да кажа - личности в този спорт. Тя беше най-голямата, просто меря по резултатите. Мария Петрова е номер 1, след нея са Гигова и останалите. При цялото уважение към всички.

- И двете Марии имат по три световни?

- Мария Петрова има и европейски, и Световна купа, която тогава се провеждаше на две години. Направо си беше като световна титла. Гигова няма толкова медали колкото Мария Петрова. Затова определям Мими като най-голямата. Радвам се, че България я предложи за Техническия комитет на Световната федерация. Мария носеше в себе си много, разви се. Притежава дипломатичност, която е безкрайно ценна в нашия спорт, а аз никога нямах

.

Мария е изключително компетентна, доказа го в Европейската федерация. За разлика от останалите в тази комисия, които са абсолютни лаици. Само президентът Наташа Кузмина има теоретична подготовка, но пък не е практикувала. Въобще гимнастиката не върви на добре, дано Мария сложи ново начало, по-точно да върне този спорт към корените. Това не е счетоводна книга кой колко е подхвърлил и къде е хванал уреда. Гимнастиката трябва да носи женственост, динамика, темперамент.

- Четох нейни думи как сте я слагали във Вашата стая, за да я пазите да не яде?

- За Мария не помня, но това беше нещо обикновено. Но не са стояли гладни, това са абсолютни лъжи. Нешка не давала на децата да ядат, а в същото време правила нечовешки тренировки. То ако ставаше така! Просто ограничаване на килограмите като всеки спорт - борба, бокс, щанги. Как пък едно от тези деца не получи болест или травма! Сега окапват рано от контузии.

- Защо Вашият номер 1 в този спорт се размина с олимпийска титла?

- Мария попадна на времена, в които започнаха да разбиват и спорт, и всичко. При три титли „славейчета“ пееха на ухото й, че може с по-малко, а Нешка иска повече. Тези съветници действаха на детската й психика. Ако бяха други времена, нямаше да я пусна обратно в Пловдив. С пощипване по дупето не става, но я подведоха.

По-късно Мария осъзна много неща, но в затворения свят на тези момичета на 18 години имаш психика на 12-годишен. Съжалявам за Мимето, че се повлияя от тези съветници как има гарантиран медал и без Нешка. После не поеха отговорност. Но минало е, нищо! За мен Мария си остава номер 1!

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай