46
Следвайте ни

Настимир Ананиев за трагедията: Корупцията всеки ден убива хора на пътя

viber icon

Институциите у нас от години си прехвърлят безнаказано топката за пътната безопасност

Ако се потвърди версията, че причина за трагедията е пътят, този път трябва да има жестоки наказания

Проблемите трябва да се решават, преди да се стигне до фатални инциденти, а не след това 

 

- Г-н Ананиев, трагедията на АМ „Струма“ с над 40 загинали разтърси всички. Още в първите часове след инцидента експерти развиха всевъзможни теории за причините, довели до инцидента. Какво е вашето мнение?

 - Обсъждат се различни варианти за причини, като всяка една от тях може да доведе до такъв нещастен случай като този. Лично според мен трябва да изчакаме следствените органи да кажат какво точно се е случило, тъй като за да сме наясно с обстоятелствата, довели до смъртта на всички тези 45 души, съболезнования на близките им, трябва да разберем откъде е тръгнало. Имаме удар в дясна мантинела, след това автобусът отива вляво. На снимки от очевидци се вижда, че запалването е още след първия удар. Очевидно огънят е допринесъл за многото жертви. Имаме струпване на хора на вратите на рейса, поне това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. От премиера на Северна Македония Зоран Заев пък разбрахме, че оцелелите са счупили задния прозорец и оттам са излезли. Останалите, които са се насочили към вратите, не са успели да се спасят, явно заради паниката, пожара, имало е и много деца - 1/3 от пътниците.  

Това е огромна трагедия и трябва да разберем какви са причините за фаталния инцидент. Ако са свързани с пътната безопасност и с някой, който не си е свършил работата, най-строго трябва да се търси отговорност.  Може да е свързано с инфраструктурата, с някакви други обстоятелства, с човешка грешка или прилошаване на шофьора. Знаете, че просто се случват такива неща. Няма да е първият инцидент, в който на шофьор му прилошава и губи контрол. Не знаем обстоятелствата, единствено в две-три споменавания от неофициални източници се казва, че шофьорът е загинал пръв, което мен ме води до такова съждение. Но бих изчакал официалните данни, за да кажа, като човек, който се занимава с транспорт и пътна безопасност, мнение по конкретиката.  Но определено има  проблематика там. Каза се, че има доста сигнали за проблеми с отсечката. По нея има спускане надолу, с което обикновено се увеличава скоростта, настилката е мокра, видя се от снимки и видеоматериали. Но още не знаем каква е точната причина за този нещастен инцидент.

 - В разговорите за инцидента често се споменава за състоянието на пътната маркировка. Може ли наистина такъв проблем да доведе до подобна трагедия?

 - Аз не мога да преценя, без да съм бил на място. Единственото нещо, което забелязах, е, че на мястото на първия удар, посочено от хората, били на място, има едно отклонение, което е място за спиране за почивка.  Възможно е, тъй като е точно на завой, ако шофьорът завива, да се обърка по някакъв начин, че пътят отива надясно, точно където е отбивката, а не наляво. Може в последния момент да се е опитал да се коригира и да не е успял да овладее автобуса. Това също е някакъв сценарий. Ние може да развиваме десетки такива сценарии на база опит, свързан с подобни пътни произшествия, но без да знаем официални данни, всичко ще е в сферата на интерпретациите.

 - Появиха се теории, че рейсът е бил само с един шофьор, вместо с двама. Че седналият зад волана е носил резервна нафта, която купил на черно и която всъщност е била основна причина за взрива.

 - Ние дискутирахме с колеги, че за толкова силен пожар трябва да е имало наличен някакъв акселератор. Много я вероятно в багажника да е имало някакъв тип акселератор, за да се запали. Но за пръв път чувам, че имало резервна нафта. Различни експерти и специалисти могат да кажат различни версии. Но пак казвам, че трябва да знаем откъде е тръгнало, има ли проблеми със системата на пътна безопасност, която е доста комплексна като цяло, и да се търсят проблеми точно в този участък. Може да се окаже, че наклоните на пътя не са изградени правилно и на завой овладяването на по-тежките автомобили може да е по-трудно. Налице е информация, че са подавани сигнали точно за тази отсечка, не знам дали за конкретното място на трагедията, но за катастрофи и за спускането в участъка е имало, и като цяло е проблем. Поне това разбрахме от кмета на Перник.

 - Ако хипотетично предположим, че пътят е причината за тежкия инцидент, както следва оттук нататък?

 - Ще ви припомня случая в Своге, където се оказа, че има 5-6 официални писма, пуснати за конкретното място,  където загинаха 20 български граждани. Институциите са си ги прехвърляли. За мен лично през последните 10 години пътното строителство увеличи темповете си страшно много, без да се фокусира върху пътната безопасност. И това се вижда в статистиката всяка година. Трябва ни един редовен кабинет, който да се заеме с проблемите в този сектор. Защото във всички сектори има проблеми и те са свързани главно с корупция. Корупцията убива България и особено пътната безопасност. Тя всеки ден взима жертви на пътя. Има какво да се свърши, но за съжаление, виждате -  45 живота бяха загубени и то много от тях на деца и на млади хора, което е много страшно.

 - В тази връзка изниква въпросът, който вълнува много хора. Има ли кой реално да контролира строителството на пътищата и най-важното - тяхната безопасност? Или това се прави само на хартия?

 - Имаме Държавна агенция по пътна безопасност, която беше създадена преди две години. За съжаление, тя не сработи по начина, по който беше замислено. Защото тя трябваше да прави една координация между всички министерства и институции, да ги координира и да проверява кой не си върши работата. В момента тя е едно аналитично звено, което произвежда доклади и не прави нищо друго. Така че за мен там трябва също да се свърши конкретна работа, защото в момента това звено не прави координацията, и се оказва, че тази институция прехвърля на някоя друга отговорността, като каже: Аз съм свършил моята работа, тази не е моя!  А то, за да решим проблема като цяло с пътния травматизъм, което няма как да стане с един закон или с една конкретна стъпка или действие. Имаме нужда от комплексна работа между различните институции и звена, и разбира се, трябва да има и контрол.

 - В много ситуации сме се нагледали на бездействие и на факта, че в крайна сметка няма виновен за случилото се. Според вас може ли това да се случи и с трагедията на АМ „Струма“?

 - Надявам се да се намери някой виновен и да не е само шофьорът, както при трагедията в Своге. Според мен трябва да се носи отговорност от институциите за действия и бездействия, за конкретен човек, който е разписал някакъв документ. Ако се окаже, че този участък е проблемен и причина за инцидента, то някой го е приел този участък, имам предвид с Акт 16, удостоверение за ползване и т.н. Някой се е разписал. Може да се окаже пък, че има проектантска грешка още в началото, а грешката да не е на строителя. Просто трябва да се носи персонална отговорност. Всеки един човек, който е свързан с тази дейност, да знае, че трябва да носи лична отговорност. Така всеки ще си гледа работата. Защото в момента много от хората се крият зад колективна безотговорност и затова сме на това ниво.

 - На какво ни учат подобни трагедии? Свикнали сме да наблюдаваме винаги „след дъжд, качулка“.

 - Винаги сме повтаряли и се питаме защо чакаме нещо да се случи, за да предприемем конкретни действия. Трябва да се инвестира в превенция, за да знаем, че усилията ни ще дадат резултат за по-малко пътен травматизъм и за по-малко жертви на пътя като цяло. Моя кауза е пътната безопасност. Затова нека да видим какво ще кажат от следствието. Наистина може да се окаже, че се е спукала гума или пък техническото състояние на автобуса да не е било каквото трябва. Тогава няма да има вина нашата пътна инфраструктура като цяло. Това не значи, че няма проблеми в нея, но в конкретния случай може да се каже, че не е причина за трагедията. Затова изчаквам. Хубаво е да чуем следствието, за да може след това да анализираме кой носи вина, какво е трябвало да се направи. Аз искам нещата да се правят, преди да се случват трагичните инциденти, а не след това.

ВИЗИТКА

Настимир Ананиев е роден през 1975 г. в София. Женен, с две деца. Завършва бакалавърска степен "Бизнес администрация" в Ирландия, след това става магистър "Бизнес администрация" в Американския университет в България. Завършва програмата “Лидерство, организация и действие” от престижното училище "Кенеди" в Харвардския университет. Завършва българското училище за политика “Димитър Паница". През февруари 2016 г. е избран за председател на парламентарна комисия по транспорта. През май 2018-а става лидер на Европейска партия "Волт". През септември тази година политическият проект е избран от Кирил Петков и Асен Василев за ракета носител на коалиция “Продължаваме промяната”.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Чифутска му работата

Чифутска му работата

24.11.2021 | 13:53

Чифтчетата Кирчо и Кокорчо още не са излетели от любимия им Хавърд а чифута Нестимирчо вече им е приготвил тук партията патерица И когато им речеш на тези чифутски изпражнения че са чифутски проект на чифутите от ЦРУ и Мосад подготвян отдавна при тотален срив на предишния им проект ГРОБ да дойдат те и да спасяват оакани чифутски задни части Но като им разкриеш чифутската долна игра оревават орталъка

Отговори
0 0
Продължаваме подмяната

Продължаваме подмяната

24.11.2021 | 13:11

Дупемирчо ако се окаже че в багажното е имало туби с бензин ии са гръмнали от удара пак ли герб са ти виновни бе делиормански шаяк

Отговори
7 3
НИЕ СМЕ ТРАГЕДИЯ

НИЕ СМЕ ТРАГЕДИЯ

24.11.2021 | 10:33

Проблемът в България е, че няма контрол. Закони има , но няма политическа воля да се прилагат. Все сме пред избори и управляващите пазят поведение пред избирателите, та да се харесат. Когато бръкнеш в джоба на виновника и няма роднини да го прикрият, тогава може и да се случат нещата. Иначе всеки новоизлюпен политик разбира от всичко.

Отговори
4 6
истински комунист

истински комунист

24.11.2021 | 10:08

другарю ананиев ако имате данни за корупция предайте ги в прокуратурата !Защо мълчите защото пътят е строен през 2007 година при правителството на др.Сергей Станишев!

Отговори
10 5
И КАТО ГИ ДАДЕ В ПРОКУРАТУРАТА ,КАКВО ЩЕ СТАНЕ????

И КАТО ГИ ДАДЕ В ПРОКУРАТУРАТА ,КАКВО ЩЕ СТАНЕ????

24.11.2021 | 11:26

ТАМ Е ГЕШЕВ!!!!

Отговори
8 3
Мастимяр Помиярив

Мастимяр Помиярив

24.11.2021 | 08:52

Това ли е промяната боклуци ??? Не те ли е срам да се опитваш да събираш политически дивиденти в тази трагедия мършляк

Отговори
14 4
Иван

Иван

24.11.2021 | 08:48

Вчера са починали 151 човека от коронавирус. Защо никой не обяви национален траур за това. Ега ти лицемерието!

Отговори
10 8
Отново чифутските изпражнение във обяснение

Отново чифутските изпражнение във обяснение

24.11.2021 | 07:48

Чифутчето Нестимирчо както всички чифути няма един ден работен потен Но пък е вещ по всички въпроси Пък и вижте му образУванието Бизнес администрация и лидерство което хептем не се вързва с транспорт и двигатели с вътрешно горене По скоро ми звучи като оператор на биологична единица Демек водач на стадо офце

Отговори
14 2
Б.оклук долен

Б.оклук долен

24.11.2021 | 07:31

От кадрите по медиите ясно се вижда ,че пътя е перфектен. И асфалта и маркировката са много добри. Дори да не бяха всеки особенно професионален шофьор трябва да кара със съобразена скорост спрямо условията на пътя. Б.оклуци като тоя веднага го обръщат на политически въпрос. Шофьора най-вероятно е заспал , ако не е имало удар от друг автомобил . Как е виновен пътя н.ещастник мазен.

Отговори
15 4
Мунчо

Мунчо

24.11.2021 | 07:26

пхп прости харвардски п

Отговори
13 6
Митко

Митко

24.11.2021 | 12:53

Тиква проста гербаджийска, за която трябва да си завършил Симеоново за да го уважава.

Отговори
1 3
Георги v.

Георги v.

24.11.2021 | 07:19

И този не е от Статуквото, така ли? От години се мота па-властови позиции. Сега изведнъж той няма нищо общо с предишните. Голями мерзавци! Така няма да се оправим никога. Докато търпим такива лъжци и мошеници и имаме слаба памет.

Отговори
26 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?