Следвайте ни

Началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова: Директорите сами избират фирмите, които да провеждат квалификациите

viber icon

Иванка Киркова е началник на Регионалното управление по образованието в Пловдивска област. Има зад гърба си дългогодишен стаж като преподавател в професионална гимназия.

- Г-жо Киркова, има ли данни в РУО за натиск от страна на фирмите, които провеждат обучения?

- Нямаме сигнали да е имало натиск от страна на което и да е дружество или лице спрямо ръководствата на училищата. Не са постъпвали нито анонимни сигнали, нито такива от администрациите.

- Каква е процедурата за избор на обучители?

- Пазарът е отворен за всеки, стига фирмата да има одобрена програма в информационния регистър на МОН. Избора на обучители го правят самите директори на училищата и детските градини. Задължително е решението да бъде съобразено с дефицитите и потребностите, които са предварително определени и са включени в плана за квалификация, който се гласува на педагогически съвет. Има много фирми, а и програмите са над 1000. Директорите имат достъп до регистъра на МОН. Всяко ръководство трябва да се съобрази с плана и да вземе решение какво да бъде обучението, други правила няма. Много бивши експерти от РУО, както и директори на училища имат участие и подобен бизнес.

- Каква е средната стойност за подобни програми?

- Директорите на училищата и детските градини са длъжни да провеждат квалификация в размер не по-малко от 1,2% от фонд „работна заплата“. Ако фондът е 100 000 лева на година - около 1200 лева.

- Как ще коментирате нападките спрямо вас и РУО?

- Подозирам, че са намесени корпоративни интереси, а клеветите спрямо мен и Регионалното управление по образованието са били подадени от наказаните от мен директори. Аз също мога да организирам обучения, но се въздържам точно за да няма нападения спрямо мен. Сигнали срещу мен се пишат от 2013 година. Дори съм се отказала да участвам в проекта „Квалификация“ на МОН, който стартира през ноември м.г. Изобщо не сме членове на екипа на този проект. Това е умишлено - отново за да се дистанцирам. Не знам какво повече да направя. Категорично отхвърлям всичките обвинения спрямо мен и РУО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стойчо

Стойчо

08.05.2019 | 17:43

Как винаги се измъква тая? Такава платена връзкарска дейност....

Отговори
2 0
Рачо Ковача

Рачо Ковача

23.04.2019 | 15:39

На тази измамница вярва ли някой?

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?