Следвайте ни

Мюмюн Искендер: Преобразяването на Минерални бани продължава

С пари от ЕС са ремонтирани 26 км от общинската пътна мрежа. В 12-те села бе подобрено водоподаването, коментира кметът на националния курорт

viber icon

- Г-н Искендер, има ли формула, по която успяхте само за 8 г. Минерални бани да се върне на туристическата карта на България?

- Формула няма, но има много работа и голямо желание. Много направихме, доста труд положихме с целия екип в общинската администрация, срещаме пълната подкрепа на Общинския съвет. Трябваше да наваксаме пропуснатото през годините.

Минерални бани действително излезе от забравата и се върна на туристическата карта. Но за да започне да се случва това, бе положен наистина много труд. Най-важна и за туристите, и за инвеститорите е инфраструктурата, която бе напълно подновена. В курорта са ремонтирани основните пътни артерии, предстои да бъдат асфалтирани и останалите. Преди години тук имаше проблеми с водата, особено през летния сезон. Как се прави туризъм при това положение? Наложи се реконструкция на водоснабдителната мрежа. Сега ако има проблем с единия водоизточник, веднага се включва подаването от друг, за да не се налага режим. Хотелите се увеличават, заедно с това и консумацията.

В същото време туристите не могат да са само в хотелите, ресторантите и басейните, трябва и друго, което да ги привлича и задържа тук, а районът има какво да предложи. Положихме много усилия да изградим паркове, да социализираме туристическите обекти, да изградим нови атракции като Чифте баня, терариума и др., така че да предложим повече на почиващите.

- Не само в курортното селище, а в цялата община се реализираха много инфраструктурни проекти. С бюджет от 8.5 млн. лв. едва ли е възможно?

- Въпреки усилията, които полагаме за общинския център, за да го превърнем в национален курорт, няма как да оставим останалите населени места. Там хората също искат по-добри условия на живот.

Сбъдна се една отдавнашна мечта на хората от общината. Това е пътят за Първомай през Сусам и Воден. Проектът е одобрен, чакаме финансирането.

В общинския бюджет от държавата влизат едва малко над 2 млн. лв., разчитаме много на парите от европейските програми.  Само от тази за развитие на селските райони тук са инвестирани 25 млн. лв. С тези пари са ремонтирани 26 км от общинската пътна мрежа, улици в  селата. В 12-те села бе подобрено водоподаването. Няма как в 21 в. да задържиш хората тук, ако не могат да имат битови удобства.

Постъпленията от местните приходи са около 1.1 млн. лв., между 50 и 100 000 лв. са от туристическия данък. Знаете, преди време минералната вода, най-голямото ни богатство тук, ни бе предоставена от държавата. Постъпленията от таксите за ползването й от местата за настаняване  са около 100 000 лв. Разбира се, най-важното е, че туризмът е поминък за много местни жители, това създава и работни места.

Не всичко е бизнес обаче. Имаме и социални проекти, които са насочени към бедни и нуждаещи се хора. От програмата "Топъл обяд" се възползват 400 души в общината. Активно работим и по тази за личен асистент. Подпомагат се и се поощряват читалищата и пенсионерският клуб. Никой не е забравен, надявам се.

- Видимо се строят още хотели и къщи за гости. Възнаграждават ли се усилията, увеличават ли се туристите?

- Увеличават се, а ние искаме те да са още повече и да се задържат тук по-дълго. Затова инвестираме в инфраструктура, в културен туризъм, в реклама. Бе създадено сдружение на хотелиерите, общината участва във всички изложения. Предстои да създадем и информационен туристически център. Работим със съседните общини, за да предлагаме общ  продукт.    

Скоро крепостта "Св. Дух" ще има уникално и много атрактивно светлинно шоу. Ще има димна завеса, на която ще се разказва историята на това древно място. Надявам се да бъде интересно за посетителите, тъй като ще бъде по-атрактивно от "Звук и светлина" на Царевец.

Скоро ще  приключи втората част на  т. нар. цветна каскада в центъра, помните колко занемарен беше преди години той. Хубаво е когато видиш, че хората се снимат  пред различните атракции, значи им харесва, ще разкажат какво  са видели тук, ще доведат още хора.

6 са екопътеките в общината, годишно заделяме поне по 20 000 лв. в бюджета за тяхното поддържане. Те са много посещавани и харесвани,  но там, където минават много хора, има и много работа след  това.

Имаме одобрени проекти за 5 млн. лв., така че преобразяването на общината ще продължи.  

- Кой инвестира тук и защо?

- Не спираме да работим и така се получават нещата. Инвеститорите не идват сами, а  най-важното, което искат, е нещата да се случват бързо. Правим всичко възможно да отговорим  на претенциите им, съкратили сме сроковете за административно обслужване, оказваме пълно съдействие, включително пред държавни институции.

Напролет националният курорт ще се похвали с 5-звезден хотел, който ще разполага с аквапарк. Инвестицията е за над 5 млн.

Частните инвестиции са основно в туризма, но благодарение на Местната инициативна група се увеличават и тези в стопанствата и неземеделски дейности. Има, например, 3 термални оранжерии за зеленчуци.

Местната инициативна група се опитва да поощрява предприемчивите хора. Нашата, заедно с тази на Черноочене, разполага с 16  млн. лв., които са предназначени предимно за частни инициативи. 20-ина са одобрените проекти по различните мерки.

- Какво задържа младите хора тук?  

- Около 50 на сто от населението са млади хора, всяка седмица има сватби. Хубавото е, че има такива, които се завръщат от чужбина, тъй като намират поминък тук и семействата са заедно. Над 200 са работните места в туризма, надеждите са те да се увеличават. Работа има и в стопанствата. Над 200 души от общината работят в рудник "Чала". До преди 2011 г. ръководството на "ГОРУБСО - Кърджали" предпочиташе да наема хора от Кърджалийско, но успяхме да ги убедим  да наемат местни, защото за нас това е важно.

Опитваме се да задържим младите хора и като създаваме условия за децата. Училищната инфраструктура е в много добро състояние. Около 330 са учениците, опитваме се нищо да не им липсва.  Двете училища в общината работят по проекти за извънкласна заетост на децата, ходят на различни лагери, трупат знания и контакти. Много инвестираме в спорта, имаме два страхотни стадиона. Освен футбол развиваме борба, хандбал и шахмат. Всичко това се прави за подрастващите. Всяка година за спорт залагаме около 50 000 лв., но те никога не стигат и се налага да увеличаваме тази сума, тъй като децата участват на турнири, когато печелят, трябва да бъдат стимулирани. Срещам подкрепата на съветниците и нещата се получават.

Опитваме се да осигурим кадри за туризма от местното население, за да го задържим тук. В училището в Караманци има паралелка по туризъм, ще се постараем такава да бъде разкрита и в Минерални бани.

- Какво е вашето пожелание към жителите, както и към гостите на общината, които са тук за празниците на водата, здравето и красотата?

- Пожелавам им  преди всичко да са живи и здрави. Да  обичат родния си край и заедно да се опитаме да го променим така, че тук да е все по-добро място за живот, за да останат децата и внуците ни тук.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?