49

Мистър Панорама Иван Гарелов: Хекимян ще е по-добър премиер от Кирил Петков, но не го виждам като кмет

- Г-н Гарелов, първо, нормално ли е водещи журналисти да минават в политиката? И второ, по този начин, на който станахме свидетели с г-н Хекимян? 

- Това са две различни теми. Първо, съвсем нормално е журналисти да минават в политиката и това се е случвало много пъти в България и по света. Все пак това е предметът на тяхната дейност, те са запознати отвътре. Но да влезеш в политиката и да станеш кмет - са много различни неща. Аз мога да си представя Хекимян като премиер и вероятно би станал много по-добър такъв от Кирил Петков. Но ​не си го представям като кмет, той няма представа от предметите на дейност в Общината. Колкото до начина - не биваше така! bTV отдавна играе с ГЕРБ и това е публична тайна. Деляха ги няколко етажа и имах чувството, че ги свързва монитор. Предаването започва и току долети някой експерт отгоре! Аз например в продължение на пет години по времето на Венелин Петков бях в черен списък.

- Защо? 

- Не знам! При Хекимян съм бил много рядко, и то в 7,00 сутринта, когато никой не гледа, а и не обявяваха участието ми. Претупваха ме за 5 минути, колкото да не се отклоня много. Имаше достатъчно признаци за зависимост. Но да не си мислим, че по другите телевизии е много различно. Просто тук се получи грубо и очевидно.

- Все пак как един шеф на „Новини“ в голяма телевизия може да премине в политиката, защото има пълното право да опита?

- Едно е да си журналист, друго - началник в телевизията. Когато си коментатор, репортер, може да имаш собствени виждания за политиката, но да не ги изразяваш в материалите си. Ти си сам за себе си. Но началникът, който бди да няма зависимости, а партиите да са равнопоставени, изведнъж да се окаже ангажиран с една от тях, и то на много високо равнище! Това вече е нечиста работа.

- Защо според вас ГЕРБ се спря на Антон Хекимян, а не на някой от партийните лица?

- Има различни обяснения. Бойко Борисов е феномен, който много точно изчислява всичко. Но в случая нямаше кандидат до последния момент. Замота се, създаваше мъгла. Явно се намесиха и негови съветници от социологията, които после побързаха да защитят избора му. Всякакви варианти може да подозираме, за да бъде елиминиран кандидатът на ПП-ДБ, защото те водят вътрешна война. Но това са сложни игри, а ние не ги умеем добре.

- Иван Христанов извади пред „Марица“ теория, че така ГЕРБ ще играе за Ваня Григорова? 

- (Смее се.) Е, прекалено е. Но тя печели очевидно от ситуацията. Може би противопоставят Хекимян на Григорова като популярност. Но разликата е огромна. Тя говори неща, в които вярва. Няма значение дали се харесват на всички. Има риторика и излъчване. Хекимян знае клишетата, които балансират разговора. Това са други оръжия, аз не виждам равностойност при един пряк дебат за бъдещето на София, какъвто вероятно няма и да има.

- bTV побързаха да се разграничат с позиция от действията на Хекимян,  но има ли ръководството на медията изход от този имиджов капан, в който бяха поставени? 

- bTV имат проблеми, но не направиха анализ откъде почват нещата. Затова лекуват последствията, а не причините. Първо изпуснаха положението в развлекателната част. Там навлезе пошлостта. С  „Ергенът“ си плюха в сурата. Това не е американската телевизия, която стартира преди години ​- семейна, с определена строгост. Продуцентите вкараха навсякъде техните си прийоми ​-фалшиви любови, секс и не знам какво. Програмата им падаше и продължава да пада. Изключението е може би риалити форматът за търсене на таланти. И в гонене на рейтинг, решиха, че трябва да вкарат повече жълто. Новините станаха криминална хроника, а нямат и чак толкова подготвени репортери за тази цел. В това разместване липсва логика. Пожелавам им искрено да излязат бързо от кризата. 

-  Кой на медийния пазар ще спечели от тази ситуация, на първо четене е Нова телевизия?  

- БНТ определено вдига имиджа си напоследък благодарение и на традициите, създадени след 10 ноември. Спазват се принципите на демократичната журналистика. Не се хваля, но мнозина от нас се жертваха, за да ги има. Нашите възпитаници работят сега в БНТ. На Емил Кошлу​ков може да му търсят кусури, но той е интелигентен и модерен човек. Има скок и на гледането на „Евронюз“, защото новините им са изчистени от наивни изопачавания. 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 11 оценки
3.6/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Както винаги точен анализ

Както винаги точен анализ

30.09.2023 | 06:18

За съжаление не останаха много журналисти, които да правят умна, независима и свободна журналистика. Да говориш, лаладжийсваш празнословия е едно, но да поднасяш нещата точно и безпристрастно е друго. Както винаги, висока летва сте г-н Гарелов, вие и вашето поколение журналисти.

Отговори
4 7
Да бе, да!

Да бе, да!

30.09.2023 | 08:12

ЕнтектуАЛНИТЕ евнуси на комунистическия харем. С лигите си удавяха и малко свободолюбиво мислене в България. Сега се представят за моралисти, а истината бе друга и будните хора не могат да забравят, че до един бяха ДОНОСНИЦИ! киркоряни, василевци, ивановци барабар с тоя, дори Петко Бочаров, а таковци бяха трафиканти. И ти ли си от същата помия?

Отговори
7 0
пишещ

пишещ

29.09.2023 | 17:03

И за сведение на тролчо,писал ми *минус* - лично съм го виждал как се *разтапя* като сладолед пред онова,голямото леке,зетя на Живков!

Отговори
8 1
пишещ

пишещ

29.09.2023 | 12:51

я ми припомни,иванчо,как ти беше *позивната* в ДС?

Отговори
7 4
Шиши

Шиши

29.09.2023 | 11:59

Гарелов ,скрий се вече

Отговори
11 3
Гарел Иванов

Гарел Иванов

29.09.2023 | 09:42

След Просто Киро не е трудно да бъдеш по-добър премиер.

Отговори
16 9
ЦИК и СЕМ дали знае, че спестявате коментарите за чернев?

ЦИК и СЕМ дали знае, че спестявате коментарите за чернев?

29.09.2023 | 09:26

Но пък от друга страна щом се страхува от коментари, значи крие нещо гузно!

Отговори
13 0
пишещ

пишещ

29.09.2023 | 12:52

Знаят какви ще са *ласкави* за червеното кандидатче руси,затова!

Отговори
6 0
Ха-ха

Ха-ха

29.09.2023 | 09:20

Глупости на търкалета, хубав премиер, а не можел да е кмет на София Хекимян. Направете дебат между Терзиев и Хекимян и ще видим огромната разлика между лигльото Терзиев и Хекимян.

Отговори
11 16
Дада

Дада

29.09.2023 | 11:58

И двамата не стават за нищо - и льольото Терзиев, и лигльото Хекимян. Друг трябва да е кмет на София

Отговори
6 4
Айде, бе. Хикито - кмет?

Айде, бе. Хикито - кмет?

09.10.2023 | 00:35

Брей да му се не види! Корени пусна хикито като директор в бТВ, ама пък имало защо: през цялото време е филтрирал. Ей, затова последните 10 години не ми се гледаше хикимяновата тв. Защото цели оди за вожда се лееха от ефира им. Харесва ми да си вярвате! Защото шокът ви ще е уникален!

Отговори
1 0
Във всеки виц се крие житейска философия

Във всеки виц се крие житейска философия

29.09.2023 | 09:19

В едно село живял един старец, който се прославил с това, че можел да изпърди всяка мелодия. Веднъж дошли журналисти от националната телевизията, за да се убедят от първа ръка в таланта на стареца и да заснемат предаване за този феномен. Единият журналист пита: - Можеш ли "Бяла роза" на Славка Калчева? - Лесна работа! - казал дядото и изпърдял много вярно "Бяла роза". Другият журналист: - А, "Ветрове" на Лили Иванова можеш ли? - Няма проблеми... Третия журналист: - А, класика можеш ли? Например токата и фуга в ре минор, от Бетовен? - Това не го знам, дайте нотите ще опитам. Донесли му нотите, стареца ги гледал, гледал и накрая казал: - Няма да стане момчета... Тука на три места може да се насeра

Отговори
8 0
ХА ХА ХА ХА!

ХА ХА ХА ХА!

29.09.2023 | 09:10

Здравейте, циpкаджии!

Отговори
8 1
бате Сашо

бате Сашо

29.09.2023 | 08:49

Още един, който има нужда от хоспис и психиатър, а не от интервюта. Няма ли близки този човек, та да го скрият някъде, за да не се излага на стари години.

Отговори
19 11
Дюдю

Дюдю

29.09.2023 | 09:04

Дадеш ли си един път г.за за цял живот е, този не правеше ли репортажи от границата при голямото изселване и се гавреше с нещастните хорица, после се писа техен приятел и демократ. Фурнаджийска лопата,

Отговори
20 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?