Следвайте ни

Мишел ел Асмар: Ще разширим бизнеса в Източна Европа, да се строи в Ливан вече е много скъпо

При всеки нов проект оттук нататък предприемачите ще плащат 2 и 3 пъти повече за материали

viber icon

Близо 180 загинали, около 6000 ранени и 300 000 без дом - това е черната статистика от двете експлозии, които опустошиха пристанището в Бейрут на 4 август т.г. Експлозията, сравнявана с атомната бомба, пусната над Хирошима, бе толкова голяма, че промени ливанското средиземноморско крайбрежие. Тя предизвика земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. 

Как живеят днес ливанците в своя град, доскоро наричан „Париж на Близкия ​изток“, и какви са перспективите пред строителния сектор ​- за това разговаряме с Мишел ​ел Асмар, собственик на един от големите строителни холдинги в Ливан - Platinum Invest Holding. Негов проект е бутиков комплекс край Гребната база в Пловдив. 

 

-  Г-н Асмар, наричаха Бейрут „Париж на Близкия изток". Как изглежда градът ви днес, след експлозията в пристанището?

- Днес Бейрут има две лица. Едното е мястото, където виждате, че градът е тъжен, Бейрут е опустошен от експлозията и гражданите му скърбят. Второто му лице обаче показва място, където млади хора, доброволци, неправителствени организации почистват улиците на града, помагат на хората да продължат да живеят прилично, да оправят домовете си с всичко, което е на разположение. С надеждата за едно по-добро бъдеще, в което всички ще работят заедно, за да възстановят своя разрушен град. Това са двете лица на Бейрут днес.

- Комисия разследва причините за взрива - коя е водещата версия за тази огромна трагедия?

- Водещата версия до този момент е, че имаме запас от амониев нитрат, който се съхранява в един хангар на морското пристанище в Бейрут от 2013 г. Запас, който предизвика огромната експлозия. Обаче пожарът е започнал преди това, причинявайки първата малка експлозия, последвана от голямата. Какво предизвика първия пожар - това и досега не знаем. Но е ясно, че небрежността и некомпетентността на властите и този огромен запас от амониев нитрат, съхраняван в град с над 1 милион души население, които живеят и работят в него, са основната причина за щетите и броя на убитите и ранените хора.

- По последни данни в Бейрут има близо 180 загинали, около 6000 са ранените, 300 хил. души останаха без дом. Каква е ситуацията в най-разрушените райони?

- Продължава издирването на хора под развалините, макар шансовете за откриване на оцелели да намаляват с всеки изминал ден. Най-засегнати са районите в центъра на града: Геммайзе, Мар Михаил, Ахрафие ​- те са около морското пристанище. Три от болниците ни силно пострадаха след взрива -едната от тях и досега все още не функционира. Ще са нужни месеци за обновяването й.

Това, което се случи, беше огромно и катастрофално, но сега ние, ливанците, се изправяме на крака, за да продължим живота си.

- Ливанската лира загуби 80 процента от стойността си само за няколко месеца, а цените се повишават ежедневно. Какви са прогнозите ви за строителния сектор, как ще се развие той в бъдеще?

- Е, по този въпрос има много спекулации и сценарии. Сигурното е, че живеем в този сектор и виждаме бъдещето му в две посоки. Първата е, че хората в Ливан вече се страхуват да държат парите си в банките и ги пренасочиха към недвижимите имоти. Това създаде вълна от продажби на готови жилища и донесе на продавачите нулев запас от непродадени апартаменти. Също помогна на някои от инвеститорите да намалят своите кредити, а на други - да се освободят от акциите, които държаха с години. Но тук идва другият проблем, а той е, че инвеститорите не знаят какво да правят оттук нататък. Ако те имат нов проект, трябва да плащат 2 и 3 пъти повече пари за закупуване на строителни материали, необходими, за да го продължат. Причината е в инфлацията от обезценяването на местната валута.

И така рискът за инвеститорите е липсата на доходност и огромни загуби в бъдеще

Какво да правим, се питат много от тях днес. Единственият ясен път пред нас е да живеем ден за ден и да наблюдаваме промените в политическия аспект на нашето управление. Ако Ливан тръгне към реформи, към ново правителство, към стратегически съюз със Запада и т.н., тогава ще се върнем към по-добрия път. Само че, ако останем такива, каквито сме днес в хаоса, в който живеем и при грешен стратегически избор, нещата ще тръгнат към най-лошото. За Ливан настъпи критично време, време, в което трябва да вземем важно решение - и то е как ще живеем през следващите няколко години.

- Мислите ли вече за прелокация на бизнеса си, ще насочите ли работата си в други държави? Къде да очакваме бъдещите ви проекти?

- Всъщност ние сме установени в България от 2018 г. Очаквахме, че пазарът тук в Ливан ще се развива още известно време и за да избегнем риска, още през 2017 г. избрахме България за своя отправна точка. Засега се надяваме да засилим международното си присъствие и да разширим бизнеса си в Източна Европа. Очаква ни сериозна работа, за да постигнем целта си.

- Франция, ОАЕ, Катар, САЩ, Йордания, Ирак, Турция, Мароко... -много държави ви подават ръка в този труден момент. Но световните медии вече пишат за предстоящите проблеми с корупцията с обещаната международна помощ с милиони долари. Ще могат ли властите да осигурят прозрачност при разпределението на средствата за жертвите?

- Всички държави решиха да насочат помощта си чрез НПО, а не чрез правителството. И то само заради липсата на доверие и прозрачност. Единствената официална институция, която получава международна помощ, е армията, на която всички имаме доверие и в която вярваме.

- Очакват ви нови избори и кабинет. Ще успее ли Ливан да се освободи от корупцията? 

- Ливан има нужда от драстична промяна в управлението, но има воля за промяна и това е сигурно. Сега това, което трябва да се направи, е бунтовниците да представят подходящи алтернативни лидери. Също да работим върху създаването на нова, чиста, прозрачна група от хора в управлението, с ясна визия за бъдещето на страната, които да заместят управляващите партии. Трябва да разграничим ясно страната си от всеки конфликт, бушуващ в региона, и да дадем приоритет на Ливан, а не на нашите съюзници. Надявам се, че ще навлезем в преходен период, който ще ни доведе до този Ливан, за който всички ние мечтаем.

Визитка

Мишел ​ел Асмар е собственик и изпълнителен директор на един от  големите строителни холдинги в Ливан - Platinum Invest Holding. Фирмата инвестира в жилищния сектор от 2009 г. От основаването си тя е извоювала мястото си сред най-реномираните фирми за недвижими имоти в Ливан.

Преди една година холдингът обяви, че планира инвестиции в Европа, като първият град, където ливанците насочиха вложенията си, е Пловдив. Първият им проект у нас се нарича  „RegattaPark West”. Бутиковият комплекс е в процес на строителство на метри от Гребния канал - енергоефективна сграда с луксозно изпълнени общи части, вътрешен двор с детска площадка и подземен паркинг.

Изборът е направен след сериозен икономически анализ. Мишел ел Асмар определя България като атрактивно място за капиталовложения в областта на строителството, търговията с недвижими имоти и медицинския сектор. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?