2374

Мирослав Иванов: Брутална разправа с Изборния кодекс и с българския избирател

Диалог, интереси на гражданите? Пълна демагогия, целта е била тази от ден първи

Промените могат да касират всеки избор в чужбина, ако не се намери държавен чиновник

Колегите от БСП изненадаха неприятно, тръгнаха с едно, а после гласуваха всичко с ГЕРБ

Притеснително е, че недействителните хартиени бюлетини на местните избори са 469 000

 

- Кога според вас отиваме на избори?

- Моето лично усещане - напролет. Всички говорим колко ни е необходимо редовно правителство, но някои явно се стягат за избори и правят всичко възможно, за да си осигурят служебна победа.  

 

- Г-н Иванов, правите дебют пред „Марица“. Първо, успяхте ли да поспите след 18-часовото маратонско заседание на правната комисия в парламента?

- Не. В сряда имахме редовно заседание на парламента и след това 18 часа в комисията. Плюс 30 минути почивка, колкото да стигнем от едната в другата сграда.

- Кои са смущаващите според вас факти от случилото се през вечерта, преминала в нощ и сутрин?

- Брутална разправа с Изборния кодекс и с българския избирател. При законопроект, който беше 4 странички, той набъбна на около 70 след най-различни предложения, които по всякакъв начин рушат честността на вота. Промените гарантират връщането на хартиената бюлетина, ограничават правата на българите в чужбина и участието на гражданското общество. 

- Защо мнозинството от три партии толкова натиска за хартията?

- Не знам дали сте гледали видео с г-н Тотев, бивш депутат на ГЕРБ. Там се вижда ясно защо са за връщане на хартиените бюлетини. В залата много пъти вадиха аргументи, че точно те са инициирали промени в посока машинно и електронно дистанционно гласуване. Всъщност тяхната позиция се променя рязко, когато вече не са първа политическа сила в чужбина. Тогава завиват. Чрез различни похвати ограничават вота на нашите сънародници. Първо, увеличението на молби за разкриване на секции в чужбина от 40 на 100, което прави скок от 2,5 пъти. Огромен! Второ, предвижда се присъствието на член на всяка секция да бъде изпратен от Външно министерство. В момента тези хора са обикновени граждани.

- Тоест сега са активисти, не служители?

- Да, активисти, които живеят по места. Според промяната тези хора трябва да са вече държавни служители. Говорим за над 700 секции, тоест 700 лица от държавната администрация ще трябва да изпълняват няколко дни нетипични за тях функции, командировани по различните краища на света.

- Проблемът за вас е, че тук ще има строго партийни назначения на този, който е на власт?

- Не, по-скоро проблемът е, че се създава основание за касиране на вота. 

- Тоест всяка секция, която остане без държавен служител, може да е с касиран вот?

- Точно така.

- Увеличението от 2,5 пъти на броя подписи за откриване на секция означава ли математическо намаляване от 2,5 пъти на секциите в чужбина. Тоест в градчето „Хикс“ в Аризона например трудно ще съберат 100 подписа?

- Напълно е възможно. Гледах репортаж на наши колеги от големи общности във Великобритания. Това предварително заявление им създава огромни трудности. Има секции с 50-60 заявления, а гласуват по 200, 300, дори 400 българи! Ако няма секции близо до градовете им, дали тези хора ще бият път до Лондон, за да гласуват?

- Аргументът на другата страна - машините произвеждат вот на едни флашки, които се разнасят нагоре-надолу и никой не знае какво става с тях. Май г-н Росен Желязков даде пример как машината може да бъде закарана в някоя стаичка и да бъдат „кликнати“ още куп гласове?

- В хода на дискусията на двете гласувания в комисия и на първо в зала нямаше нито един разумен аргумент на „хартиената коалиция“. Доводът им, че се гарантира правото на гласуване на всеки български гражданин, беше опроверган от становище на Конституционен съд - машинното гласуване не ограничава правото на избора. Другото им основно твърдение – не вярват на машината. Защо? Нито, нито един отговор. Не отговориха и защо не са се явили на показване на програмния код. 

- Добре, а какви бяха споровете в комисията относно недействителните над 100 000 бюлетини на последните изцяло хартиени избори?

- Над 160 000 са всъщност за последните парламентарни избори с хартиени бюлетини и 469 000 за общинските. Ако си говорим за гарантиране на правото на глас, тази бройка е много по-притеснителна, защото означава, че 469 000 българи не са успели да гласуват. Машината не може да генерира невалидни бюлетини, от една страна, а от друга страна, не позволява тези манипулации с поставяне на мастило с палеца, която демонстрира г-н Михал Камбарев, драскания, чертички и т.н. Ако избирателят е излязъл и малко с химикалка от полето, по преценка на председателя на комисията може да я обяви за невалидна, стига да е на политическия опонент.

- Обявихте, че ще влезете в зала само зарази Изборния кодекс, но какви са опциите пред вас, след като бяхте преборени при гласуванията досега? 

- Планът на колегите от ГЕРБ, ДПС и БСП от самото начало на парламента е един ​- приемане на хартиените бюлетини. Започнаха с избор на председател на Народното събрание, след това на правната комисия. Много важни две позиции за ускорено приемане на подобен закон, с който ще поставят рекорд. Тази почва е готвена много отдавна. Всички заявки за диалог, за интересите на българските граждани са пълна демагогия. Просто искаха да сменят Изборния кодекс. За нас остава демократичната защита на машините - да излагаме аргументите пред хората. Тоест силата на гласа, силата на българските граждани

- Защо е това бързане, да се заседава цяла нощ? Още утре ли отиваме на избори?

- Тези партии са свикнали да печелят с манипулации. Целта е ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство при нови избори. Затова бързат.

- А как приемате позицията на БСП, която беше ваш партньор и противник на хартиената бюлетина преди по-малко от 2 години?

- Бях изключително неприятно изненадан от колегите от БСП в ​правната комисия. Те гласуваха абсолютно за всичко с ГЕРБ, въпреки че заявките им бяха да защитят вота на по-възрастните им избиратели. За последното напълно ги разбирах. Но не и всичко друго, за което БСП гласува и вече изброих. Толкова се бързаше, за да може по план Изборният кодекс да е в петък в зала.

- Наистина ли са изгасени камерите в залата посред нощ, макар че не знам кой гледа тогава заседанието, освен петима журналисти и още 10 активисти? 

- Такъв сигнал постъпи до мой колега от комисия в 5 сутринта. Това е ангажимент на председателя на комисията, защото е знаел много добре колко дълго ще продължим. Просто не е подсигурил записа на камерите. Не зная как гражданите могат да си представят, че въобще един депутат може да бъде адекватен след 20 часа непрекъснат тежък интелектуален труд. Това е невъзможно! Целта беше да бъде прието нещо, предварително начертано от хартиеното мнозинство. 

 

 Мирослав Иванов е депутат от „Продължаваме промяната“, който участва в 18-часовия маратон по смяна на Изборния кодекс в ​правната комисия. В миналото Народно събрание беше негов заместник-председател, а после и временен шеф след свалянето на Никола Минчев. Дипломиран юрист от СУ, а после адвокат в Софийската колегия. Иванов е сгоден за Лена Бориславова, бившата говорителка на кабинета „Петков“. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Еди Койси

Еди Койси

24.11.2022 | 11:22

Абе , защо се допускат малолетни в парламента ?! Тоя сополанко има ли 18 год . ?! Я , някой да се обади на родителите му , да си го приберат и да му теглят един хубав пердах !!!

Отговори
2 0
Бъбу

Бъбу

23.11.2022 | 07:53

А вие как постъпихте в предишния парламент когато първата ви работа отново бе да си гласувате промени в ИК, брутално и нагло. Марш на село наглец.

Отговори
6 0
Уверен

Уверен

22.11.2022 | 21:40

Това неграмотно човече, попаднало в НС защото се целуваше с простокиро из България като го раздаваше посрещач, докато тъпото оправяше общото ленче, да спре да ръси лъжи. Столипиново цялото гласува за пп пълен провал на последните избори, защото вота ХИЧ НЕ БЕШЕ манипулиран. Няма ли вече да им се затворят лаещите усти и след всички золуми, кражби и далавери, които ще плащат и бебетата?

Отговори
8 1
Миро,продаден евтин за@ник,как имаш очи въобще да излизаш пред българс

Миро,продаден евтин за@ник,как имаш очи въобще да излизаш пред българс

21.11.2022 | 09:44

Българския народ и да плямпаш глупости и лъжливи опорки.Скрий се,еленчо с множествените разклонения на рогата и си ближи раните.Грам достойнство,чест и човешка гордост нямаш,продажно човече,нищожен си и лъжлив като шефовете и баджанака ти!Скрий се,предизвикваш съъжаление,отвращение и погнуса!Никой не ви трае,нито ви иска!Изчезвайте!

Отговори
17 4
Детроит

Детроит

21.11.2022 | 03:17

Мирослав :Черна мъка се стаи в моето сърце мила Лена......като те гледам радосчице моя в Кировите ръце!!!

Отговори
14 5
Право на избор за всеки да има

Право на избор за всеки да има

20.11.2022 | 08:35

Пенсионерите, които си вземат пенсиите от пощата не желаят да работят с карти и банкомати. Защо, те да нямат право на глас. Трябва да има избор - хартия и машина.

Отговори
18 7
???

???

21.11.2022 | 12:50

А защо да няма право и да гласуваме по пощата? Два милиона Българи са в чужбина, защо ги лишавате от глас???

Отговори
8 7
МОЛИ

МОЛИ

21.11.2022 | 16:27

ДА,НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС!!!ТЕ ЛИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАЧИНА НА ЖИВОТ НА ДЕЦАТА ВИ???КАТО СЕ ВЪРНАТ ,ДА!!!!

Отговори
9 7
Киртака

Киртака

19.11.2022 | 18:00

"...- Нашто Ленче гащи няма, баджанак, баджанак. - И да има, файда няма, баджанак, баджанак!..." Бълг. нар. песен

Отговори
14 7
Ей, ИСТИНА, КОЛЕГА, РЕАЛИСТ и т.н.

Ей, ИСТИНА, КОЛЕГА, РЕАЛИСТ и т.н.

19.11.2022 | 17:29

Ти си за лечение. Парите, които получаваш за троленето, няма да ти стигнат, защото си прояден от злоба и ненавист!

Отговори
10 4
Мунчо

Мунчо

19.11.2022 | 17:17

отвсякъде. Да гласуват в чужбина само тези, които си плащат данъците тук. Не стига, че се образоваха безплатно в България, а сега ще определят дневния ред. За да ги гони толкова страх от хартиените бюлетини, ПП и ДБ доказват, че последните 3 избора са манипулирани ! Никой никого не спира както иска да гласува, но 110000 подписали се за хартиени бюлетини са повече от жълтопаветниците !

Отговори
23 6
Мунчо

Мунчо

19.11.2022 | 20:06

Такси се плащат върху доходи. Където са получени доходите, там се плащат такси. България има данъчни спогодби с много държави по света.

Отговори
6 1
Минаващ

Минаващ

18.11.2022 | 14:27

Гербавите тролове как са се разплюли. С хартийките Боко тиквата ще си пазарува гласове на воля в Столипиново. Това е всеизвестната истина.

Отговори
18 33

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?