46

Министър Весела Лечева: Горда съм, че успях да върна 3 милиона лева обратно в спорта

Имаме талантливи поколения в традиционните ни спортове, които ще се състезават в Париж

Част от разрушените бази са окончателно загубени, терените за национален стадиона са два

Продължават да крият анекса за „Армията“, имам 20 години в ЦСКА и последна ще преча

 

 - Министър Лечева, първо, как се чувствате в същия кабинет години по-късно? Останал ли е всъщност някой служител от предишния ви престой?

- В спорта съм от 40 години, така че Министерството на младежта и спорта не е място, на което влизам за първи път. Кариерата ми и като състезател, и като ръководител на практика е свързана с тази сграда, така че се чувствам добре. Разбира се - има хора, останали в служба на спорта от първия ми мандат като председател на ДАМС. Моят сегашен началник на кабинет е още от това време. Има и нови колеги, но аз мога да работя спокойно с всеки професионалист. 

- Проблемите на спорта са много, но кои са първите, които ви връхлетяха?

- Един от най-съществените проблеми беше липсата на диалог на разрушено доверие между ръководството на министерството и спортните федерации. Затова и една от спешните ми задачи беше да се срещна с федерациите. В първите седмици провеждах ежедневно по пет, шест срещи. Никой не казва, че контролът ще бъде намален. Но не може спортните федерации да са постоянно обект на съмнения и да се хвърлят недоказани твърдения по техен адрес.

 Работата на ММС е много различна от тази в други ведомства. Защото на практика успешните политики зависят от добрата работа на отделните организации, които провеждат реалната спортна и младежка дейност.  Те не могат да бъдат обявявани за врагове на министерството, те трябва да са наши партньори. 

- Има ли нужда България от нов национален стадион и къде трябва да бъде той?

- Няма спор, че България има нужда от национален стадион. Но в този процес трябва да участват Столичната община, БФС, Министерството на младежта и спорта. Важно е да бъде взето решение за много неща - от терена до финансирането. Това е голям урбанистичен проект. Да се види също така дали може да се направи държавно-частно партньорство, което е популярно в много държави. Имах среща с главния архитект на София Здравко Здравков по теми, свързани със спортните обекти на територията на столицата. В този разговор коментирахме и темата за националния стадион, като той има две предложения за терен. 

- Има ли проблеми с финансирането на планираните състезания и турнири?

- На този етап няма, като целта е да сме в постоянен диалог с федерациите, за да идентифицираме навреме проблемите. Иначе и в спорта, както и във всички останали сектори на живота ни, сме наясно, че ни очаква по-тежка зима, със скъпи енергоносители и повишаваща се инфлация. Екипът на министерството започна подготовка на новия бюджет, така че всичко това ще бъде заложено в него. Надявам се скоро да има работещ парламент, който да придвижи най-важните закони. 

- Изградена ли е според вас стратегия за най-важното събитие - Олимпиадата в Париж през 2024 година? Токио вдигна летвата с 3 злата  за България, готвят ли се отсега някои таланти за медали и във Франция?

- За съжаление, липсва стратегия за развитието на българския спорт за следващите години. Старата приключва тази година. Основна задача на екипа ми е да изработи един важен стратегически документ за развитието на спорта ни за следващите десет години. Тази стратегията включва не само високите спортни постижения, а и масовия спорт, който е моя болна тема. Казвам го като спортист, който е постигнал световни успехи. Но като политик, който е получил доверието да управлява този сектор, съм напълно наясно, че не по-маловажни от олимпийските медали, са броят на гръбначните изкривявания на младите хора, на децата с наднормено тегло, на възрастните хора с инфаркти и инсулти. Що се отнася до Игрите в Париж през 2024 г. - добрата новина е, че расте много талантливо поколение в традиционни за България спортове. През изминалия месец имахме успехи в художествената гимнастика, борбата, атлетиката, стрелбата, гребането, като медалистите ще участват и в Париж. 

- Защо според вас държавата така очевадно остави спортната база да се руши - ще споменем руините "Червено знаме" и стадион "Септември", затворения за събития "Академик" до "Фестивална",  градския стадион на Пловдив, списъкът сигурно може да продължи още 10 реда? Някой наистина искаше да ги приватизира, за да строи молове и блокове?

- Това е много дълга тема и едва ли ще може да отговорим на този въпрос в едно интервю. След промените в България беше сложен кръст на близо 90 процента от индустрията. Същото се случи и със спортните бази. Според мен се получи една смесица от незнание как да се продължи при новите и непознати тогава пазарни условия, безотговорност, а на по-късен етап се добави и желание да бъдат заграбени хубави държавни терени и бази в частна полза. За съжаление, възстановяването на много от тези обекти сега изглежда невъзможно. 

Необходимо е да се вземе решение - кое може да бъде възстановено, кое трябва да бъде съборено и на негово място да бъдат направени нови, функционални съоръжения. Но съгласете се - това са непопулярни мерки. За тях се изисква политическа смелост, както и консенсус. 

- Медиите попитаха наред ли е всичко около прочутия анекс за "Българска армия", сключен от Радостин Василев, кога министерството ще е готово с отговор? 

- Като спортист, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многобройните фенове очакват едно добро и модерно съоръжение. Аз няма да бъде пречка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, казвам, че всеки трябва да изпълни своите ангажименти и да бъде добросъвестен при изпълнението им. Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите. И получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на „Сердика спортни имоти“. В момента дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд заради обжалване в съда.

- През годините бяха изнесени скандални подробности за младежки програми за превенция и т.н., които са отивали във фирми фантоми. Харчат ли се вече разумно тези средства? Въобще - има ли някаква политика към младежите в България?

- Откакто съм на поста, имах срещи с младежки организации. У нас се развиват успешно много младежки дейности, но за съжаление те остават в сянката на новините за порочни практики, съмнения за усвояване на средства и така наречените от вас организации фантоми. Всъщност те не са фантоми, а става въпрос за организации, които са създадени броени дни преди обявяването на процедурите за кандидатстване, което говори, че вероятно са направени с цел не да развиват дейност, а да усвояват пари. Става въпрос за много пари. И най-лошото - тези пари не достигат до тези, които наистина искат да правят смислени проекти. Това е ставало както при предшественика ми, така и преди него. Тоест говорим за сбъркан модел.

 За това съм възложила да се променят критериите, да се направят нови правила, съобразени с европейските стандарти, така че да имаме не само прозрачно, но и ефективно разходване на средствата. До изработването на тези правила, няма да сложа подписа си под нито един проект. Все пак - когато вдигнахме обществен шум по темата, хората от няколко проекта заявиха, че се отказват от полученото финансиране, и така в касата на министерството бяха върнати един милион лева. Като прибавим още 1,7 милиона лева от софтуера на НСБ и повече от половин милион от БСТ (б.а. - тотото), в бюджета на държавата ще бъдат върнати над 3 милиона. Мисля, че съм от малкото министри в историята на това ведомство, които върнаха пари обратно в касата, но най-важното запазиха държавния интерес.

- Бихте ли останали министър и в евентуален редовен кабинет, тъй като по мои информации сте харесвана от партии извън БСП?

- Има прекалено много условности в този въпрос. Бях поканена от президента Румен Радев да съм член на служебния кабинет и искам да свърша работата, за която ми беше гласувано доверие. 

- Последно, ако е позволено, ще разберем ли някога истината за убийството на съпруга ви Манол Велев и работят ли въобще в МВР и прокуратурата по случая?

- Питайте МВР и прокуратурата... това е тежка тема за моето семейство. Те трябва да дадат отговора. 

Визитка 

Весела Лечева е родена във Велико Търново, където започва да тренира спортна стрелба покрай баща си Николай. Става една от най-успешните ни спортистки въобще с 2 сребърни медала от олимпиади, пет световни и 8 европейски титли, 4 световни купи. Два пъти е депутат от БСП, а през 2005 оглавява тогавашната Държавна агенция на младежта и спорта (ДАМС), която е със статут на спортно министерство. Весела Лечева е спортен министър в настоящото служебно правителство на Румен Радев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:17

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:13

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?