49
Следвайте ни

Министър Стойчо Кацаров пред "Марица": Пречупихме COVID вълната, ние сме пионерите на Европа

Нямам предложение за министър, приех да съм служебен, защото президентът Радев олицетворява промяната, заяви шефът на здравното ведомство

viber icon

Здравният министър Стойчо Кацаров свика брифинг, на който обяви, че от 1 декември правителството увеличава с 4 месеца извънредната епидемична обстановка. Това е свързано и с нови заповеди. Министърът прогнозира, че от събота България ще излезе от тъмночервената зона. "Успяхме да пречупим тази вълна най-вече благодарение на нашите сънародници, които повярваха в зеления сертификат, на нашите лекари, които са винаги по местата си. И специално да отлича проф. Кожухарова, която ни помогна със съветите си да постигнем резултат, но без да стигаме до локдауни и т.н.“, заяви още Стойчо Кацаров. Пред медиите той награди с грамота и златен медал на МЗ проф. Кожухарова. 

- Министър Кацаров, бихте ли уточнили какво се променя чрез новите заповеди?

- Възможностите за извънкласно и дуално обучение, което беше поставено под въпрос от предните наредби, дори забранено, ако се гледа буквата на закона. Също практически занятия, консултации, матури, поправителни. Всички те се разрешават. Целта е да се улесни работата на учениците, като предложението е от Министерството на образованието и науката. Просто децата, които са си направили тест сутринта, не се налага да си правят втори път за допълнителните обучения.

Големите ученици обаче не правят тестове в момента и не учат присъствено?

- Има заповед от 8 ноември и тя казва  - когато има осигурена безопасна среда, всички ученици могат да се върнат не само присъствено. Вече и за споменатите допълнителни занимания.

Ако ме питате за тестове - ето конкретни числа. Предоставили сме на МОН над 1 милион щадящи теста. Днес (б.а. - петък) буквално се доставят още 1 милион. Пак днес изтича срокът за поръчка на още 2,5 милиона теста. В рамките на следващите 7-10 ще има предоставени 4,5 милиона теста. Това би стигнало за всички ученици до края на сегашната календарна година. Оттук нататък колегите от МОН ще поръчват сами тестове.

- Значи, следващата седмица и учениците от 5-и клас ще могат да се върнат, тъй като според просветното министерство към момента имат запас от едва 100 00 теста?

- Бъркате, аз ви казах колко са тестовете. А кога тръгват всички деца, решава министърът на образованието. Въпрос на организация. От наша страна няма пречка, тъй като в заповедта още от началото на месеца се казва, че децата се връщат при безопасна среда. Другото е решение на колегата!

- С оглед на цитираните данни за заболеваемостта вие лично препоръчвате ли връщане на горните класове от 1 декември?

- Кой съм аз да препоръчвам! Казано е в заповед още на 8 ноември, че всеки ученик може да се върне в безопасна среда.

- Какво се променя в граничния контрол?

- От 1 декември срокът за освобождаване от карантина се вдига на три дни. Сега всеки пристигащ от червена зона, който подлежи на карантина, може да си направи антигенен тест на 24-ия час. Вече освобождаването на хора без зелен сертификат при влизане в страната не може да става, преди да са изминали три дни. Мярката е заради увеличаващия се брой на европейските страни, влизащи в червена зона.

- А България ще предприеме ли по-строги правила заради новия щам от Южна Африка?

- Вече сме ги предприели. Ние сме пионери в Европейския съюз не само в това отношение. Влизането на граждани от Южна Африка и сега е забранено. И ще продължи да бъде. Ще променим обаче правилата за българските граждани, които идват от ЮАР. За тях няма да важи правилото за три дни. Те ще трябват да изкарат пълния срок на карантината. А тестът в края на карантината, ако е положителен, ще се секвенира за въпросния щам. Това са напълно достатъчни мерки. 

- Вчера Европейската агенция за лекарства одобри ваксинация на деца под 12 години, значи ли, че тя е разрешена вече и у нас?

- След като европейската агенция е дала одобрение - да. Българчетата от 5 до 11 години също вече могат да се ваксинират. След като европейските власти разрешават, всичко вече зависи от съветите на лекарите и мнението на родителите.

- Ще трябва ли информирано съгласие от родител, тъй като такова беше премахнато?

- Не, това е безполезно. Детето не може да отиде без родител да му се направи медицинска манипулация. И сега е така. Както едно дете отива за ваксина срещу морбили, така ще е и за тази срещу ковид.

- Сутринта ген. Мутафчийски каза, че натискът върху интензивните отделения не намалява. Кога очаквате да се случи?

- До броени седмици. Това е причината да не отменяме забраната за планови операции. Просто реанимационните отделения са запълнени до голяма степен от болни от ковид. Но очаквам в следващите седмици и тази заповед да отпадне.

- Предлагали ли са ви да останете здравен министър?

- Не!

- А бихте ли се съгласил?

- Как да се съглася, като никой не ми е предложил. Аз съм се ангажирал да бъда служебен министър в кабинета на Радев, за да покажа, че съм на страната на хората, които искат промяна.  Да станем по-хубава държава. Тъй като президентът Радев олицетворяваше тогава всичко това, аз се съгласих да го подкрепя. С края на служебното правителство приключват и моите ангажименти.

- Ще се искат ли зелени сертификати за Народното събрание?

- Нека го реши Народното събрание. Не е класическото място, където на работа ходят едни и същи хора. Има журналисти, гости, доста различни. Аз бих препоръчал зелен сертификат. Но не е работа на здравния министър на вземе решение. Нека Народното събрание даде добър пример!

- Как стои преследването на фалшификацията на сертификати, ето сутринта почина млад мъж с такъв?

- Не е само български феномен, уви. Имахме среща с МВР, ДАНС, различни служби, където беше уточнена организацията за преследване на това явление. Тя вече работи. Най-голямото наказание е самият вирус. Може и да излъжеш властите, но него няма как да излъжеш. Фалшивият сертификат е възможно най-глупавото решение. Все едно да тръгнеш срещу куршумите, като излъжеш, че си сложил бронирана жилетка. Гарантира неприятности.

- Това, че Министерството на образованието вече ще организира тестовете, знак за разногласие с вас ли е?

- Напротив, работим отлично. Просто в просветното министерство има бюджет за тестове. Тези, които сега купихме, бяха с пари по постановление на МС. Искахме да помогнем в началото на колегите, за да се фокусират върху организацията по училищата, която никак не е лесна. Иначе правилото е ясно - поръчките се правят от този, който ги ползва. Просто направихме добър жест, за да не се занимават и с това. Осигурим ли тестове за месец напред, няма смисъл да продължаваме.

- ЕК предложи валидността на сертификата да е 9 месеца, след което да се удължава с бустерна зона?

- Доколкото знам, това е предложение за след Нова година. Просто ще го направим и в нашето законодателство.

- Не избързахте ли с медала за проф. Кожухарова, сега ли е моментът?

- Да, защото днес може да кажем, че сме пречупили вълната. Даже съм закъснял, защото проф. Кожухарова има огромна заслуга да се справим без тежки локдауни и кризи. Всички ни атакуваха, защото такава беше политическата ситуация, искаха да извлекат дивиденти. Стоически издържахме и се оказахме прави.  Разбира се, благодаря най-вече на всички българи, които възприеха сертификатите.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

тдхгф

тдхгф

29.11.2021 | 11:54

Пречупили сте на Мойсеи жезъла.

Отговори
1 0
Веселин Котов

Веселин Котов

28.11.2021 | 10:59

Обезглавяване от към специалисти на всички болници и поставяне на удобни некадърници Поромански Баташки и др всеки ден от 200 до 300 починали колкото две родопски села а за цялото му царуване е измряло население повече от на Трявна и Плачковци браво на успехите пожелавам му тези дето ги слага на ключови места те да го лекуват като е в нужда АМИН

Отговори
5 0
пионерите на Измамата ковид

пионерите на Измамата ковид

27.11.2021 | 19:56

смешници прости.....

Отговори
6 0
МНЗ

МНЗ

27.11.2021 | 19:00

Този човек може да бъде наречен "великият комбинатор" - говори неистини, бяга от отговорност, злепостави колегите си, издава изключително многосмислени заповеди, да да не могат го хвана за нищо - бравус! Такова хлъзгаво министър не сме виждали... но, виж, да се хвали - умее го... бравус!

Отговори
6 0
заслуги

заслуги

27.11.2021 | 10:55

Болна здравна система, предварително изготвени протоколи за действия, които впоследствие не се спазват, неадекватно лечение на болните от КОВИД, рекордо висока смъртност! Това са само част от "заслугите" на министър Кацаров, а и на всички преди него! За сравнение - в Германия също има рекордни нива на заболеваемост, заради неефективността на ваксините срещу този вариант, но смъртността там е 0,8% !

Отговори
12 1
Портокалчо

Портокалчо

27.11.2021 | 10:29

Ами да пречупихме я, защото не се ваксинират хората. Вижте какво се случва в Европа в момента. В държавите в които населението е между 75 и 85 %ваксинирани, има най- много заразени, болни и умрели.

Отговори
16 4
Ицо

Ицо

27.11.2021 | 18:08

Рядко си прост, сигурно даже си и вярваш.

Отговори
1 7
Събота е

Събота е

27.11.2021 | 09:11

Прочетете нещо за политическа култура: Планът Калерги или Прозорецът на Овертон, защо не Нюрнберг 2.0 в FranceSoir. Време е да прогледнем.

Отговори
12 1
FranceSoir - идва Нюрнберг 2.0

FranceSoir - идва Нюрнберг 2.0

27.11.2021 | 08:31

Събрани през ноември 2021 г. в полската столица Варшава, днес изпращаме това много важно и много спешно послание до целия свят. За нас е очевидно, че човечеството и до днес е изправено пред най-голямото предизвикателство в цялата си история. Големите мултинационални компании, с дейността си основно в областта на цифровите, банковите и фармацевтичните, предприеха основен ремонт на нашия свят и по този начин унищожават по безпрецедентен начин здравето, богатството и живота на милиарди хора. С цел да разширят своите полета на влияние и своите постижения, глобалистките групи, съсредоточени върху идеологията на санитария, започнаха – с преднамерено – престъпни действия, целящи предизвикване на глобален хаос, в резултат на важни движения. икономически проблеми и кървави войни. Към днешна дата е установено, че предвиденото средство срещу подобна ситуация трябва да бъде строг политически и финансов контрол, наложен върху населението, под предлог за фалшива загриженост за запазване на здравето, икономическия баланс и сигурността. Правителствата на много страни, под влиянието на глобалистите, се борят срещу собственото си население в невиждан досега мащаб. По този начин тези правителства се превърнаха в местни надзорници на потиснически, престъпни и международни групи. Правителствата в по-голямата си част монополизираха медийната сфера и по този начин получиха подчинение, контрол и принуда, като по този начин нарушаваха основните закони и индивидуалните свободи, използвайки лъжа, терор и страх. Вредните последици от тези действия станаха известни чрез увеличаване на броя на смъртните случаи, чрез унищожена икономическа дейност, чрез затруднения в достъпа до здравеопазване. Системното нарушаване на медицинската поверителност и поверителност е източник на голяма загриженост. В същото време на хоризонта ни се издигат още по-големи опасности. Към днешна дата не знаем за дългосрочни ефекти от медицинските експерименти, наложени от големите фармацевтични групи. Ние също не знаем размера на щетите, причинени от това изкуствено ограничаване на икономическата дейност и отношенията между човек. Системното нарушаване на медицинската поверителност и поверителност е източник на голяма загриженост. В същото време на хоризонта ни се издигат още по-големи опасности. Именно от полската столица, преживяла двата тоталитарни периода на ХХ век, ние призоваваме всички хора с добра воля да се обединят заедно отвъд всички разделения, и това пред лицето на робството, което бързо наближава всички нас. Човешкият живот не може да бъде управляван от идеология, която застрашава достойнството на човешката личност, истината и природните закони. Достойнството е присъщ, вроден и естествен признак на човека, независим от социалния и исторически контекст. Поради тази причина човешката личност не трябва да се третира като обект, който може да се манипулира, нито като средство за постигане на каквато и да е цел – като тези, предвидени от тоталитарните идеологии. Достойнството на човешката личност остава източник на основни основни права, неприкосновени, като правото на самозащита, правото на свободата и собствеността, правото на истина и труд... делата стават обект на ограничаване, манипулиране или експлоатация. Ние настояваме, че лъжата, разпространявана в момента чрез медиите и дори в научните среди, призовава за връщане към истината, разбирана като съгласуваност между възприеманата реалност и изживяната реалност. Това ще бъде дълъг и труден процес, но никой не е освободен от задължението да търси обективната истина. Дезинформацията и псевдонауката (също в глобален мащаб) трябва да предизвикат днес не само голяма загриженост, но и осъждане. Релативизмът неизбежно води до поробване и тоталитаризъм. Според нас всички закони трябва абсолютно да зачитат естественото право, което предлага на всички други разпоредби морално измерение, което им позволява да служат на истинското благо на човека. От друга страна, правният позитивизъм, който е в противоречие с изискванията на естественото право, няма стойност на морална ангажираност. Несправедливият закон трябва да бъде поставен под съмнение чрез гражданско неподчинение и дори да се счита за нищожен. Наш дълг е да се противопоставим на властта, която злоупотребява с прерогативите си, както е необходимо да се борим срещу диктатурата във всичките й форми. Ние не само протестираме срещу различните форми на тормоз, но преди всичко срещу тираничната власт, която няма име, но която днес управлява света на финансите, медиите, полицейското наблюдение и политиката. Човешкото достойнство, истината и естественото право не могат окончателно да загубят срещу новия тоталитаризъм. Нека застанем твърдо на страната на най-ценните човешки ценности. Нека бъдем единни, да запазим смелост и да бъдем активни. Ние печелим !

Отговори
20 1
Ваня

Ваня

28.11.2021 | 15:53

Много ми е интересно като попаднеш в ковидотделение каква песен ще запееш. Направих опит да прочета текста, но си признавам. Хвана ме морска болест. Много думи, много изречения и нищо смислено.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?