Следвайте ни

Министър Петков пред "Марица": Начертахме пътя, по който България да стане богата страна

viber icon

- Г-н Петков, какъв знак за българския бизнес са чуждестранните инвестиции от последните седмици - първо в завод за електрически автомобили, а сега и в електрически велосипеди?

-Тази инвестиция е уникална за България, защото няма много сектори, където имаме шанс да сме №1 в цяла Европа. С нея българският производител „Макском“, който сега е на второ място, ще стане първи в нишата електрически велосипеди, а Пловдив - градът на колелетата.  Тази ниша е най-бързорастящата и както виждаме цените на някои колелета са равни на една малка кола. Тоест имаме супер висока добавена стойност. Най-интересното е, че един от най-големите производители на мотоциклети е техен партньор. Той сподели, че вече мисли как да структурира производствотото си на мотори до общата им фабрика за колелета край Пловдив. Разбрах също, че ключов доставчик на пловдивската фабрика е японският производител на скорости за колелета „Шимано“. Така се роди идеята да му предложим да отвори фабрика тук, за да е близо до техния ключов клиент и да продава директно. Точно това е моделът, по който ние трябва да привличаме инвестициите. Не просто – елате, а с доставцичи, клиенти, партньори да разширяваме т.нар. клъстери, за да имаме по-високо добавена стойност производители, които са за експорт. Ако успеем по този начин само 15 % от компаниите да достигнат подобни успехи, икономиката на България ще се удвои. Въпросът на държавата и правителството е как да помогнем това да се случи по-бързо. А като цяло Пловдив е много добър пример за успешни производители. Това показва, че България може да успява в индустрията.

- Какво наследство ще оставите на новия министър на икономиката?

- Реално министър на икономиката съм бил 9 седмици. Надявам се, че оставяме надежда и показваме на България, че има алтернатива. И през едно прозрачно управление, ако сме фокусирани да не се крадат парите, а да произвеждаме, начертаваме една пътека как България може да стане богата страна. Не трябва да крадем парите, които ни се дават от Европейския съюз и да осъзнаем, че държавата няма средства. Нейната задача е да ги преразпределя и да помага на бизнеса, който ще плаща данъци, които пък ще влагаме в образование и всичко друго, което ще ни донесе успех. Това, което много ме впечатли от Тракия икономическа зона е, че там мислят много комплексно, а не инвеститор по инвеститор. Мислят за клъстерни стратегии, за образованието, за връзката с университетите.

- По повод кражбата на средства, за които споменахте, какви нередности констатирахте?

- Както стана ясно, това са нецелесъобразни заеми в ББР, високи и много над пазарни разходи в ремонтите на язовири, несвойствени застраховки в Агенцията за застраховане, в проекти като правителствения комплекс. На кой му трябват 90 000 кв. м. площ за още една административна сграда – въобще абсурдни проекти и нахалос процедури, които за мен са направени единствено, за да избягат от реална конкуренция и търг за тези проекти. Само това да се изчисти, ще има достатъчно средства за подпомагането на всички други дейности, които са нужни за създаването на успешен бизнес. Между другото трябва да се затвърди връзката между образованието и икономиката, а министерство на икономиката да се преименува на министерство на икономиката и иновациите. И да не е просто министерство на язовирите и странните банки и др. несвойствени задачи, а да има пряка връзка с министерството на образованието. Да сформираме един борд от топ учени и топ бизнес лидери, които в България има. И те да помагат да навигираме средствата, които идват от Европейския съюз и от националния ни бюджет.  

- А какво визират редакциите на Плана за възстановяване?

- Една от редакциите е точно в министерството на икономиката и ще дам следния пример. Когато дойдох в това министерство, имаше 4 индустриални зони, за които се казваше, че по 100 млн. лв. ще се дадат на всяка. Кой в министерството  и кой държавен служител има знанието къде е най-подходящо да се изразходват по 100 млн. лв., освен хората от реалния бизнес? Аз лично нямам това самочувствие, че зная. Затова вместо да се правим на планова икономика и да сочим с пръст на картата, едната промяна е тези 400 млн. лв. да се вложат във фонд в Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. За да може човек да ги изразходва, трябва да умее да работи не само с министерството, но и с ЕИБ, което гарантира, че корупция и кражба ще се случат много по-трудно. След това община плюс голям инвеститор може да каже: Искам да отворя следващ индустриален парк примерно недалеч от Пловдив, защото има логика моят бизнес да е там. И тогава могат да се подадат документи към този фонд и той да им даде за външната инфраструктура като не се прави клиент по клиент, а трябва да даде така, че те да са само 10% от индустриалния парк. С други думи философията се променя изцяло. Даваме на големите успешни бизнеси да посочат къде на картата да са следващите индустриални зони. Разбира се даваме преференции на места като Стара Загора, където потенциално ще има проблем, когато започнем да излизаме от производството с въглищата. Така че като цяло да сме пазарно ориентирани и с европейски партньор така, че хем средствата да не се загубят, хем да отидат на правилното място.

- Какви са очакванията ви – за редовен кабинет или отново за служебно правителство?

-Зная, че Брюксел държи да си говори с редовния кабинет, който ще има ангажимент, а не да си тръгне след няколко седмици. Време е да се запретнат ръкавите и да се върши работа. Мисля, че всички осъзнават, че едни нови избори не са от полза, така че политическите партии трябва да решат как да сформират кабинет по най-добрия начин. Моята надежда е вятърът на промяната, който дойде с нашето правителство да продължи, защото се набра добра инерция  и ако се продължи с този темп и в тази посока, няма да си познаем страната след няколко години.

- Името ви се спряга за следващия министър председател. Виждате ли се в тази роля?

- Никой не ми е направил това предложение, чета го само в социалните мрежи. Аз реално имам успешен собствен  бизнес. Но за мен беше много удовлетворяващо последните 9 седмици да видя, че можем да направим промяна за страната. Бих продължил това като следваща стъпка отново, но слагам някои условия, които не зная дали политическите партии биха се съгласили да ги приемат, защото част от условията са да сме абсолютно свободни, да правим само правилните стратегии  и никой да не ми вдига телефона и да ми казва какво да правим. В противен случай, няма смисъл.​

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

вАЛЛ

вАЛЛ

23.07.2021 | 14:58

СМЯХ,СМЯХ,ГОЛЯМ СМЯХ...

Отговори
2 0
Циркаджия

Циркаджия

21.07.2021 | 23:12

ХаХа ! Забрави да каже след 800дни и ще стане. Малките чалгари които гласуваха за Слави нямат спомени от един крадлив "цар " който оправи България за 800 дни. Голямо крадене падна.

Отговори
2 0
ТОНИ

ТОНИ

21.07.2021 | 22:12

това момче трябва да е премиер боже все едно е от друга галактика в сравнение с крадливите и алчни герберски калинки

Отговори
7 4
Ники

Ники

21.07.2021 | 21:41

Демогогия и фалш не само в него, а и в цялото служебно правителство на Разделя на нацията -Румен Радев

Отговори
3 6
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

21.07.2021 | 21:13

Г-н министре,хубави думи думате,ама като се събудихте и си извадихте двата пръста от контакта,усетихте ли,че България ще стане богата държава,ама на 31 февруари.Великите държави в момента никога няма да разрешат на една държава като България да стане богата.От както свят светува никога богатите не дават възможност на бедните да забогатеят.Защо ли.Защото тогава богатите трябва да обеднеят, а те не са увлечени много от тази идея.А между другото днес като бяхте във фирма Макском в Пловдив,защо не попитахте момчетата и момичетата които работят там какви жалки заплати получават.Мислите ли,че те ще забогатеят с такива жълти стотинки.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?