1553

Министър Иван Иванов: Не можем да забраним агнешко от Македония, но 70% ще е българско

- Г-н министър, тази година се предлага най-скъпото българско агнешко месо за Великден.  Според вас оправдани ли са цени от 20 лв. за килограм и нагоре? 

- В резултат на повишените ресурси и повишените разходи за изхранване на животните, нормално е да се вдигне цената на агнешкото месо. В момента държавата полага максимално усилие да компенсира тези разходи, специално за животните, които са под селекционен контрол.

Покриваме на 100% разходите по технологична карта, които сме направили като анализ и изчисления. В размер на 38 лв. на глава животно ще бъде субсидията по т.нар. ковид мярка, като целта ни е да поддържаме и нивото на фермите с необходимите средства, които държавата осигурява, и съответно да осигурим нормална цена на пазара.

Имаше различни искания от асоциации, включително и да се забрани вносът от Македония, който има и който се е случвал в предходни периоди. Това е предмет на дискусия, защото нашата родна продукция в момента не достига, за да задоволим на 100% нуждите на вътрешния пазар.

Въпреки това делът на българската продукция на пазара ще е максимално голям, около 60-70 процента и ще покрие произведеното тук. Но не можем да наложим абсолютна забрана да се внася месо от Македония. Имало е случаи да се внасят македонски агнета през Румъния, но те са били за реекспорт.

При всички случаи обаче нашите здравни власти и Българската агенция по безопасност на храните няма да допуснат нелоялна конкуренция, така че няма опасност да бъдат ощетени нашите земеделски производители.

- Земеделските производители се оплакват, че получават със закъснение средствата по различните схеми за подпомагане. Откъде идва забавянето?

- Съвсем наскоро Европейската комисия нотифицира т.нар. ковид помощ в размер на 143,5 млн. лв. От тях 111 500 000 лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет 2022 г. и 32 000 000 лв. допълнителен ресурс, който ще бъде осигурен с постановление на Министерския съвет. 

Вече е взето решение от управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ приемът на документи да започне на 21 април и да приключи на 21 май. Ще се постараем той да е максимално облекчен и бърз, както направихме по схемата „Де минимис“, за да могат фермерите бързо да си получат средствата.

Ние знаем в каква тежка ситуация се намират, включително и заради войната в Украйна, освен заради последиците от ковид пандемията. Това, което отделно е разработила като държавна помощ Европейската комисия, е до 35 000 евро на предприятие или стопанство, с възможност на кумулация на различни дейности, така че да получи до 400 000 евро съответният земеделски стопанин.

В следващите няколко седмици ни предстои да разработим механизма и средствата, които са необходими, и съответно да заложим в актуализацията на бюджета сумата, която ще е необходима да се отпусне от държавния бюджет за обезщетение на земеделските стопани в резултат на войната в Украйна.

Другото, което получихме като решение на Европейската комисия, е от резервния Европейски фонд за развитие на селските райони за България да ползваме 10,6 млн. евро. Тези средства също ще бъдат заложени в държавния бюджет и съответно ще бъдат разпределени между земеделските стопани.

Заедно с още 12 държави членки попълнихме обща декларация, за която вече има подкрепа от всички страни членки за прехвърляне на средства от Втори стълб от Програмата за развитие на селските райони - до 5% от разходите за 2020 и 2021 г., което е около 35 млн. евро, също да бъдат дадени като директни помощи на земеделските производители. Към настоящия момент това са механизмите, които е разработила Европейската комисия.

Ние продължаваме със своите настоявания на всеки съвет на министрите да бъде разработен отделен механизъм за държавна помощ за ковид пандемията, на която предстои изплащането. Поискахме дерогация на Регламента за „Де минимис“ да бъде увеличен, тъй като тази година парите вече са раздадени. Необходимо е той да бъде увеличен, за да компенсираме още земеделски стопани, но очакваме и се надяваме ЕК да приеме тези наши искания.

Тази година се отпуска безпрецедентна сума за държавна помощ за подпомагане на фермерите, която никога досега не е била в такъв размер. Само до този момент тези средства са 200 млн. лв. В момента водим разговори с Министерство на финансите да се отпусне с държавни средства една кредитна линия, която също да е в помощ на земеделските стопани. Същата ще бъде менажирана чрез ДФ „Земеделие“.

- На фона на тези безпрецедентни средства за агросектора как си обяснявате масовото недоволство и протестите на фермерите в цялата страна? 

- През годините са създадени изкуствени противоречия между земеделските производители от двата бранша растениевъдство и животновъдство. Водим диалог с представители на всички браншови социации, изслушваме техните искания и смятам, че напрежението е овладяно.

Днес сме във ферма за отглеждане на овце. Хората също споделиха своите проблеми. Поканихме ги и на среща в министерството, където са добре дошли всички представители на агросектора.

- Вижда ли се краят на виртуалните стада, чрез които години наред се точат стотици хиляди левове?

- Предстои да установим точния процент на тези, които работят на светло, и тези, които са в сивия сектор. Във връзка с така разработения механизъм от ЕК за обезщетение на земеделските производители до 35 000 евро, за който казах, предстои да разделим стопанствата на малки, средни и големи, т.е. да определим кой какви средства трябва да получи от тази държавна помощ и в процеса на селекция и изискването на определени документи, ще стане ясно кои са в сивия сектор и кои в реалната икономика, които захранват БВП.

Към днешна дата мога да кажа, че през годините доста безотговорно се е подхождало към този въпрос. Допускана е регистрация на животни, които не съществуват. В момента текат изключително сериозни проверки. Разпоредил съм такива да бъдат извършвани съвместно от екипи с представители на ДФЗ, БАБХ и областните дирекции по земеделие. Целта е да се установи начинът, по който се отглеждат животните, разходо-оправдателните документи, наличието на животни.

В никакъв случай тези проверки не целят да уязвят земеделските производители - растениевъди и животновъди, напротив, искаме да се получават справедливо средствата, които отпуска държавата и ЕС, защото в една такава ферма, в която се намираме в момента, заради недобросъвестни фермери тя е ощетявана. През годините стана известна една думичка - ново субсидиевъдство, което искаме да преустановим като нечестен начин за прехрана и печалба.

- Как ще разрешите хроничния проблем в „Напоителни системи“?

- С „Напоителни системи“ ЕАД работим много сериозно. Тази година дружеството получи пълния обем на средствата, които са за противодействие на вредното въздействие на водите, а досега не са ги получавали.

Това ще им даде възможност да направят известно преструктуриране, да започнат да работят със собствени сили за ремонти на диги и съоръжения и да не изтичат пари от дружеството. Знаете, че бяха прекратени договори за 108 млн. лв., които съгласно представените доклади от различни институции щяха да доведат до 25% и повече финансова корекция на „Напоителни системи“, а това щеше да ги фалира.

Мисля, че през месец май ще бъде одобрен прием, по който ще кандидатстват, ще си изберат прозрачно изпълнители, за да могат да рехабилитират напоителната система.

- На какъв етап е Законът за браншовите организации?

- Възложен е на работна група и на външни консултанти. Моето изискване е в рамките на месец и половина той да бъде готов и предложен за обществено обсъждане. 

- Ще имате ли четвърти заместник-министър и какво наложи освобождаването на двама заместник-директори на ДФ „Земеделие“?

- Да, надявам се в скоро време да се назначи още един заместник-министър, който отговорно да поеме сектора на горите. Относно кадровите промени във фонд „Земеделие“ - единият заместник-директор е напуснал доброволно, а за освобождаването на другия решението е взето от премиера.

 

Визитка

Иван Иванов е роден през 1975 г. в Шумен. Завършва средно образование в родния си град в ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров”, с английски, немски и руски език. През 1999 г. придобива магистърска степен „История” в СУ „Св. Климент Охридски”, а през 2006 г. магистърска степен „Право” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2016 г. защитава докторска степен по история, а през 2018 г. става доктор на науките по управление на информационни процеси. През 2000 г. завършва Школа за запасни офицери в Шумен. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат и административен като общински съветник. От 2013 г. е депутат в шест поредни парламента. Миналата седмица министър Иван Иванов се срещна със земеделски производители от Пловдивска област. Посети оранжерия в Първомай и овцеферма в Съединение.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Алекс

Алекс

19.04.2022 | 15:38

Правителството на просто Киро трябва да си ходи, с това хибридно управление с комунистите още в началото бях скиптично настроен и се оказа, че правилно съм бил скиптично настроен. Трябва да ги задължат, още при регистрация на избори да казват с кой, ще коалират, защото така, аз гласувам за едни, а в добавка получам комунистите!

Отговори
5 0
Леле

Леле

19.04.2022 | 12:24

Тоя министър трябва при всяко интервю да го питат за скандалните назначения в горите.

Отговори
9 0
???

???

19.04.2022 | 09:13

Добре де, не мога да разбера - защо трябва да забранявате агнешкото от Македония? Щото ще е по-евтино ли???

Отговори
11 2
Иво

Иво

19.04.2022 | 09:50

А, не уе! И от Франция да го внесем, пак ще е по-евтино!

Отговори
10 0
Иво

Иво

19.04.2022 | 09:10

За българските търгаши винаги всичко е нормално! Нормално е цените на горивата да растат, въпреки, че тези на петрола падат, нормално е агнешкото да се продава по 30 лв в магазина, въпреки, че в Гърция е 7 евро, а изкупната цена в България е под 10 лв, нормално е заплатите в България да са 10 пъти по-ниски от тези в западна Европа и т.н. Май само ние не сме нормални, че търпим да ни управляват престъпници.

Отговори
14 0
???

???

19.04.2022 | 09:14

Провери колко от тях са ДС и БКП свързани, и всичко ще си дойде на мястото!

Отговори
8 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?