1939
Следвайте ни

Министър Христо Бозуков: Повечето фермери смятат, че ако не си платят, проектите им няма да минат

viber icon

 - Какво решение ще вземе България по болния за фермерите въпрос  - да има или да няма тавани на плащанията, и кога ще се обяви становището?

- Както знаете, всяка държава членка има свобода да решава въпроса с таваните. Искахме това да е политическо решение, което да се вземе от действащ парламент и редовно правителство, но както се очертава, ние ще трябва да направим предложение, но след широко обсъждане с различните браншове. Голяма част от фермерите държат да има тавани, единствено зърнопроизводителите възразяват, и то разбираемо. Моето лично мнение е, че трябва да се наложат тавани, за да има по-справедливо разпределение на средствата, които се отпускат, тъй като логиката и идеята е със субсидиите да се подпомагат малките и средните производители. Големите и силни фермери вече имат изградени бази, техника и дори и с тавани, те ще получават достатъчно средства, плюс цената на продукцията, която ще реализират.

- Проф. Бозуков, кои от набелязаните цели успяхте да реализирате като министър на земеделието в рамките на първия служебен кабинет "Янев"? Кои бяха най-големите препъникамъни пред Вас?

- Нашите усилия бяха насочени към това секторът да започне отново да функционира нормално и да се върне доверието на земеделците и гражданите към институцията и всички структури в системата на Министерството на земеделието, храните и горите. Благодарствените писма и обратната връзка, която получавам от различни земеделски стопани, е положителна. Това доказва, че нещата се движат в правилна посока и вече гражданите виждат промените, които наложихме. Най-големите препъникамъни бяха в това, че финансите бяха занулени, както по de minimis, така и по ковид програмата. Бюджетът за de minimis беше разходван от предишното правителство непропорционално за тригодишната финансова рамка и реално беше изчерпан. Ние почти не разполагахме със средства, с които можем да подпомагаме фермерите по тази мярка. Успяхме да въведем строга финансова дисциплина, направихме и преразпределение на бюджетите на някои от мерките по Програмата за развитие на селските райони от неусвоените  средства по тях. Изказвам благодарност към депутатите, които актуализираха бюджета и дадоха възможност да помогнем както на животновъдите, така и на растениевъдите, включително и за целевата помощ от 15 млн. лв., отпусната за щетите от градушките в Пловдивска област. Всички подали заявления ще бъдат компенсирани до края на годината по някоя от мерките за нанесени  щети, а следващата година и по de minimis, когато започне следващият тригодишен период по тази мярка.

40 фантоми са на заплата в "Напоителни системи", вървят проверки къде отиват парите

- Като земеделски министър и във второто служебно правителство, какви задачи Ви предстоят оттук нататък? В тази връзка ​- България ще успее ли да спази срока - до края на декември 2021 г., да представи Стратегическия план за новата ОСП?

- Земеделските министри от страните от Вишеградската четворка, включително и ние, изпратихме писмо до Европейската комисия с предложение да се съкрати срокът за представяне на необходимите законови документи, за да се завършат по-бързо стратегическите планове. Изготвянето на Стратегическия план за ОСП за България за периода 2023-2027 година е основен акцент в работата на нашия екип, а по този план не беше работено доста време. Възстановихме работата на координационната група и на тематичните работни групи (ТРГ), така че успяхме да наваксаме пропуснатото време. В рамките на мандата бяха завършени преговорите по базовото законодателство. В последния месец работата по Стратегическия план беше с акцент върху  екологичната архитектура. Имаме разумната увереност, че до началото на месец декември ще сме готови с плана на България за ОСП за периода 2023-2027 г., така че да го предадем до края на годината в Еврокомисията.

- Наскоро Сметната палата публикува доклад, според който в „Напоителни системи“ ЕАД финансовото състояние е трагично. Какво ще последва от тази констатация, при положение че проблемът е хроничен за дружеството?  А Търговският регистър все още ли блокира вписването на новото ръководство?

- В „Напоителни системи“ заварихме с 27 млн. лв. задължения и 8 млн. лв. несъбираеми вземания. Най-после беше извършено вписване на новото ръководство в Търговския регистър, въпреки яростната съпротива на старото. В дружеството действително е налице хроничен проблем относно събираемостта, по която Съветът на директорите и екипът на администрацията работи. В рамките на около месец-месец и половина са изпратени над 500 покани към длъжници. За жалост обаче, заведени в предишни периоди дела, свързани с обратната събираемост от „Напоителни системи“ към контрагенти, към които дружеството дължи суми, не ни пощади и ни вкара в спирала на предявяване на искания от частни съдебни изпълнители.  Към настоящия момент ръководството на „Напоителни системи“ е погасило всички задължения към държавата, в лицето на НАП и НОИ, независимо от множеството провокативни схеми  на бившето ръководство с частни съдебни изпълнители и непрекъснатите запори на сметки. В „Напоителни системи“ обаче има и друг проблем. В централното управление работят 80 души, при 40 работни места, т.е. другите 40 са фантоми. В момента се прави разследване какви са тези хора, как и къде работят, за което получават заплати. Има съмнение, че тези заплати отиват някъде по направление. Изготвен е одитен доклад, който е изпратен до Агенция държавна финансова инспекция. Сигнали са изпратени също до МВР, до НАП, до ДАНС, така че в това направление текат сериозни проверки.       

До началото на месец декември ще сме готови със Стратегическия план на България за ОСП за периода 2023-2027 г.

- В ДФЗ бе изготвен план с мерки за подобряване на дейността на фонда и наваксване с обработката на забавени проекти по ПРСР 2014-2020 г. На колко от забавените проекти е даден ход - общо за страната и в частност за област Пловдив, и на каква стойност има подписани договори? 

- Към настоящия момент всички забавени за разглеждане проекти са в процес на обработка. Създадена е организация работата по тях да бъде финализирана и проектите да бъдат обработени до края на годината. За последните 3 месеца са подписани общо 181 договора със сума на договорената субсидия от близо 63 млн. лева. Специално в област Пловдив - в периода 10.06. - 10.09.2021 г., ситуацията е следната: по подмярка 19.2 са сключени общо 4 договор​а, с одобрена субсидия 307 254 лв. От общо 357 проектни предложения в процес на обработка са 29, като 10 от тях са приключени окончателно. По подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ сключените договори за посочения период са 3, с обща стойност на одобрената субсидия в размер на 3 990 422,56 лв. По подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от ПРСР  2014-2020 г. в област Пловдив са сключени 5 договора с одобрена субсидия от 1 450 472,35 лв. При комуникацията ми с фермери от различни краища на страната се сблъсках със следния парадокс -повечето от тях имат психическа нагласа, че трябва да си плащат, за да им минават проектите, което ме изуми.

Всички пострадали от градушките, които са подали заявления, ще бъдат компенсирани до края на годината 

- Ще успее ли да се изпълни индикативната годишна работна програма на ПРСР за периода 2014-2020 г. за 2021 г.?

- Приемите на проектни предложения по мерки от ПРСР 2014-2020 г. в Индикативната годишна работна програма за 2021 г. се изпълняват регулярно, съгласно планираните срокове. Наблюдават се малки закъснения в приемите по мерките, планирани през втората половина на годината, които са в резултат от прецизиране на конкретни текстове и условия за допустимост, както и допълнително консултиране от страна на Управляващия орган с Европейската комисия.

ВИЗИТКА

Проф. д-р Христо Бозуков е роден в Пловдив на 14 януари 1960 г. Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със  специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Целият му трудов стаж, който започва от 1985 г., е в Института по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив. Там израства от научен сътрудник до професор. От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия. Бил е министър на земеделието и храните в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Носител на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен медал „Проф. Асен Златаров“ за доказан творчески принос и високи резултати в областта на науката и техниката. Награден е също с почетен знак „За принос в приложната аграрна наука през 2016 г.“ от БАР, с медал „За особен принос в развитието на аграрната наука“, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други отличия и награди. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?