46

Министър Денков пред "Марица": Вярвам в учителите, че няма да саботират новите мерки

Образователният министър проф. Николай Денков участва в брифинг със здравния министър д-р Стойчо Кацаров за ситуацията с ковид мерките. След това преподавателят от Софийския университет отговори на въпросите на "Марица".

- Ако тестовете с малките ученици тръгнат добре, ще продължим поетапно от V до VII клас

- Висшето образование е много по-гъвкаво, там лекциите се случват и онлайн, както трябва

Дори да сте преболедували, не значи, че не трябва да се ваксинирате. Напротив!

---------------------  

- Министър Денков, вашият поглед върху връщането на най-малките ученици в клас след тестване два пъти седмично?

- Първо искам да уточня, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът от заболяване с ковид. Аз с тревога следя графиките със заболяемост, които отбелязват скок през последните седмици, включително и при децата, и младите хора до 19 години. Говоря за регистрирани случаи. Ако към 15 септември сме били в едно плато от под 100 деца дневно средно за седмицата, то понеделник и вторник цифрите вече бяха към 500 деца и младежи в тази възраст. Ситуацията е променена и подходът трябва да бъде променен. Ако преди взимахме мерки за общини с над 750 на 100 000 заболели, то сега областите с над 1000 заболели са вече 4. Това означава, че на 100 души един е задължително болен. Поне един, а сигурно са повече, защото не всеки е регистриран. И ако не вземем мерки, ще бъдат заразени изключително много хора. Въпросът защо толкова рязко беше въведена мярката (онлайн обучението - б.р.) е напълно резонен. И аз се извинявам от името на двете министерства за наистина бързия срок. Но обръщам внимание, че бяхме минали още лятото границите, заложени в плана. Тези мерки можеха да бъдат взети по-рано. 

- Коя е основната трудност, с която се сблъсквате и имате нужда от помощ?

- Имаме нужда от подкрепата на учителите, които да разберат, че няма място от действия, саботиращи образователната система. Апелирам към учителското съсловие, което две години поред се справя изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка. Да осигурим тестване два пъти седмично, освен ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. Това ще даде на учителите зелен сертификат. Още другата седмица тестовете трябва да са налице. Създаваме организация с директори, учители и синдикалните партньори да се осигурят преподаватели от I до IV клас. И ако нещата тръгнат добре, да продължим поетапно от V до VII клас. Не може да стартираме с всички, защото организацията е доста сложна, а и участват социални групи, които често са на коренно различни мнения. Нека тестваме системата и ако тръгне добре, ще разширим обхвата на класовете.

- Повечето училища имат по едно медицинско лице. Как ще успее да провери 100, 200 или дори 400 деца от началните класове?

- Тестовете дават резултат в рамките на 10 минути, така че до края на първия час или по-рано ще има информация за всяко дете. Идеята е, че не е нужно медицинско лице. Имаме информационна кампания, която да обучи учителите. Медицинското лице ще участва в обучението, но самото изпълнение ще дойде от учителя. Иначе чисто логистично няма как да го направим. Същото важи за учителите, които ще бъдат тествани два пъти седмично не с тези за децата, а с други бързи.

- Ще бъдат ли освободени ваксинирани или преболедували ученици?

- Да, за това ще апелирам. Вече 4 процента от учениците са ваксинирани. Но все пак става въпрос за тези над 12 години.

- Ще приемете ли помощ от родители като доброволци?

- Ако се налага, ще използваме допълнителни лица. От това, което видях в 51-во училище в София, учителите могат да се справят. Всяко влизане на външно лице носи риск. 

- Ако учителят откаже да се тества, а децата имат желание да учат? 

- Чудесен въпрос. Във вторник имаме среща със социалните партньори, които  увериха, че могат да създадат организация от I до IV клас. Разбира се, чуват се и други мнения. Но аз вярвам в българските учители, че ще се включат в този процес, както го правят навсякъде в Европа. Няма как да имам присъствено обучение, без да осигурим безопасна среда.

- Г-н министър, колко ученици от клас трябва да са съгласни, за да се провеждат занимания присъствено?

- Промяната е радикална. Досега заболяемостта беше ниска. Ако се появи огнище, ние го натискаме. В момента сме в друга ситуация, защото един на сто човека се установява като болен. Оттук следва промяната - има филтър на входа. Който е съгласен да бъде тестван, той е добре дошъл в училище. Дано родителите осъзнаят, че трябва да влязат в този режим. Той се използва от много страни на Запад. Съответно децата ще се върнат по безопасен за тях начин. Ние не казахме колко деца починаха от ковид. Колко в момента са в болница. И това ще трябва да казваме следващия път.

- Имаше публикация с неприятна цифра?

- Точно така, беше доста неприятна (19 починали и 115 в болница към 22 октомври - б.р.).

- Да очакваме ли скоро промяна и при студентите?

- Със зелен сертификат, както каза министър Кацаров, могат да се върнат и сега.

- Но един преподавател няма как да прави упражнения и онлайн, и на място?

- Висшето образование е много по-гъвкаво. Чувам най-различни коментари, но все пак съм преподавател в университет. Знам, че когато има мотивирани преподаватели и студенти, лекциите се случват и онлайн, както трябва. Ако не са мотивирани и двете страни, присъствено или неприсъствено, няма особена разлика. Истинският проблем са практическите упражнения. Това, което трябва да се осигури през следващите 1-2 седмици, е зелен сертификат за участващите в тези практически занятия, за да могат да започнат да ги провеждат. 

- Би трябвало точно университетските преподаватели да са отличници при ваксинирането?

- Вижте, случва се да получа два коренно противоположни мейла от представители на един и същи университет. Но те са много по-гъвкави в това отношение. Могат да проведат сега лекции, а по-късно в сгъстен цикъл упражнения. Могат да проведат и летни часове. Там има гъвкавост, при учениците е доста по-сложно.

- Да уточним, детето, което не желае да бъде тествано, остава у дома и учи онлайн. Ще се стриймва от стаята или?

- Това е единият от вариантите. Зависи от директорите, които ще преценят каква организация да създадат. Някои директори предпочитат да стриймват, други пък отказват, защото им е слаба интернет връзката. Има я, но не е достатъчно добра, за да поеме всички класове.

- Имате ли информация колко учители от първи до четвърти клас притежават зелен сертификат?

- Съвсем точна информация има и тя е следната. Ваксинираните учители са малко над 36 процента. За София-град са над 38 процента. По анкета 20 процента от учителите са преболедували вече ковид. Но по официална статистика документи имат 10 процента. Затова казвам, че учителите със зелен сертификат са около 50 процента. Искам да отправя и личен апел. Ако сте преболедували, не значи, че не трябва да се ваксинирате. Напротив, има достатъчно доказателства, че тогава се получава най-силен имунитет. Аз лично направих така. Преболедувах го февруари, когато още нямаше ваксини, и след това през юли се имунизира, за да осигуря допълнителна защита.

- Ако преподавателите имат желание, осигурявате ли им и на тях безплатни тестове в училище?

- Да, бързи тестове, защото трябва да се тестват преди часовете и след това да влязат в училище. За тях също важи правилото за два теста седмично.

- Има ли проблемни области в България с осигуряване на учители?

- До момента се оправяхме. Директорите създадоха организация на проблемни места, където имаше липса не толкова заради болни, а повечето заради карантинирани учители. И аз съм доста учуден от твърденията, че тази система имала проблем. Тя държеше десетки хиляди деца в училище седмици наред. Иначе щяха да бъдат затворени. И в момента има области над 1000 заболели на 100 000, но не навсякъде се учи онлайн. В тях попадат малки общини със заболяемост от 200, 300. Там децата си ходят на училище. България не е София. Системата продължава да работи. 

- Какви са нагласите сред родителите по ваши наблюдения?

- Досега нагласите бяха, че не искат децата им да бъдат тествани. Но като се сложи тази алтернатива, надявам се да има промяна. 

- С какво мотивират страха? Че ще бъркат в носа не е аргумент при щадящите тестове?

- Отдавна сме осигурили тестове без бъркане в носа. Първите налични бяха тези с близалките. Популярни са в Австрия, Германия, където ги използваха. Сега се оказа, че и близалки не искат децата. И отиваме на другия вариант. Тестовете са с отделяне на слюнка. Разбира се, чувствителността при децата е по-ниска. Но един ученик да бъде установен, ще е от изключително значение. Класът отива в карантина. Защото чух коментари, че едва ли не не трябвало да става така. Вижте, министерството не затваря училища. Ние изпълняваме разпоредбите на РЗИ, които са ясни и непроменени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
33 коментара
Въйбрях

Въйбрях

26.10.2021 | 20:59

Те учителите са всичко можещи , та един тест ли няма да вземат. Имат богат опит с плюнките.Важното е да не ти пука.После става даже и забавно.

Отговори
0 5
Манатарков

Манатарков

26.10.2021 | 19:44

А не може ли и инжекции да поставят. Противобясни.

Отговори
5 1
Куков

Куков

26.10.2021 | 19:38

Ами тя и чистачката може да ги тества по тая логика, обучете я, дайте и хиляда лева и ще ги тества на идване и отиване, междувременно и ще мете. Те учителите да не са учили как да събират секрети????

Отговори
5 1
малкото чалгарче - примерно дете - ближе коронатеста и чете

малкото чалгарче - примерно дете - ближе коронатеста и чете

26.10.2021 | 17:06

Не се карайте. Късно е. Отиде коня в реката. Надявам се, да не съм познал.

Отговори
7 5
Нали фъксинирането

Нали фъксинирането

26.10.2021 | 14:26

беше доброволно. Скоро да очакваме и в градските тоалетни да искат зелен сертификат. Как спят изчадията.

Отговори
13 5
Аз съм радостен

Аз съм радостен

26.10.2021 | 13:38

Да умират . Това е животът. Никой не знае кога ще си замине . Днес времето е яко . Минах през хейто няма хора . Снощи обикалях нямаше линейки дет хвърчат . Сега в Тракия на форума на ДЮНЕРИТЕ е страшно . На Алекса до първо в Кючука и там народ . Няма дистанция . И после мрът много . Ама цигани нещо не мрът , а само бели пенсионери . Що така ? И все 70-90 годишни . Станал на 90 без придружаващи заболявания . Смях . Яко се лъже. Да се мре . Все някога ще свърши . Тъкмо здравната система ще олекне . Пари за пенсии няма . Много е добре . Електоратът на БСП си заминава , на оня фатмак също . Да се мре.

Отговори
4 8
Митко

Митко

26.10.2021 | 14:29

На тебе ти пожелавам специално да умреш на 60 г. от сифилис и да се мъчиш много.

Отговори
6 3
Родител

Родител

26.10.2021 | 13:27

Които не желае да се тества да учи онлайн.Родителите системно си пускат децата болни на училище.

Отговори
10 10
АКАДЕМИК дЕНКОФ

АКАДЕМИК дЕНКОФ

26.10.2021 | 12:20

Академик Денков ( ако не знаете, че от вчера професора вече е академик, б а х мааму) е злобно човече, колкото и патрона му Радиф.

Отговори
15 9
ККП258

ККП258

26.10.2021 | 11:32

Хайде да построите и оборудвате като 51 училище в София училища там, където се учи на двусменен режим, защото две училища делят една сграда. Хайде да започнете да спазвате ЗПУО, който казваше, че до 2021 трябва да се премине на едносменен режим, но като видяхте какво цари в държавата започнахте да добавяте изменения (странно? кой ли е писал закона? Не познава ли реалността в държавата? И защо като ножа опре до кокала започвате да използвате заучени кухи фрази. а иначе учителското съсловие е едно от най-обижданите, защото има 7 милиона учители в БГ, но не работят като учители, а само като акълдаващи.То ще се окаже, че учителите са виновни и за Ковида и за разпространението му. Никой не говори защо лекарите не се ваксинират, но за учителите постоянно се пита.

Отговори
16 4
КПП

КПП

26.10.2021 | 12:06

Лекарите нееднократно разясниха, защо не е разумно те да се ваксинират, но който не иска да ги чуе чува това, което му е угодно. Колкото до учителите - срам ме е, че те които трябва да са пример за интелектуално съсловие в България са толкова податливи на провокация и пропаганда.

Отговори
6 19
Напомняме БЕ За сега напомняме на гостите

Напомняме БЕ За сега напомняме на гостите

26.10.2021 | 11:32

Ежедневно напомняме да си събирате бохчите и ваксите и да напуснете България и да продължите да търсите Обетованата Земя Тя не е тук А ние Българите тук хубаво си живеем вече 1300 и кусур години И си имаме История Даже и Славяно - Българска Пък на всичкото отгоре И ний сме дали нещо на Света

Отговори
15 3

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?