Следвайте ни

Министър Борисов пред "Марица": В Топ 5 сме на европейските икономики по справяне с кризата

viber icon

- Министър Борисов, днес връчихте сертификат клас "А" на поредния инвеститор в Пловдивска област. Дали това е знак е, че местната икономика успява да се развива и в условия на пандемия?

- Тази инвестиция е в хранително-вкусовия сектор, който е устойчив на икономически и здравни кризи. Компанията работи и като поддоставчик в аграрния сектор. Инвестиционният проект на дружеството предвижда разширяване на съществуващата дейност чрез изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, която е част от Тракия икономическа зона. Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лв. и ще бъдат разкрити 31 нови работни места. Сертификатът ще даде възможност за ползването на насърчителната мярка за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура по Закона за насърчаване на инвестициите. Тази инвестиция е поредното доказателство за запазване на положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната въпреки световната криза, породена от пандемията. Макроикономическата и финансова стабилност и влизането в ERM II остави България на картата на инвестиционните процеси.

В период на криза, чиято продължителност не е известна, от особена важност е подкрепата на държавата за новите инвестиции и заетостта. Тракия икономическа зона се превърна в една институция, която представя България пред международните инвеститори.

Макроикономическата и финансова стабилност и влизането в ERM II остави България на картата на инвестиционните процеси.

Днес преминаваме към едно друго ниво на икономическите и индустриални зони. Вече търсим връзката с обучението и образованието, тъй като не можем да вървим напред без човешки капитал. Имаме и други идеи, които поставят развитието на тази зона на друго ниво, а именно въглеродно-неутралното развитие. В тази връзка тук се предвижда изграждането на фотоволтаични паркове, които да захранват със зелена енергия местните предприятия. Така компаниите, които работят на тази територия, ще бъдат зелени. Тази идея ще се насочи и към други индустриални центрове в страната. Между другото мащабните европейски инвеститори също мислят за бъдещето и искат да използват такава енергия. Това е бъдещето на Европа. Затова е поставена темата за Зелената сделка, така че тук предстои една добра инициатива, която ще продължи да привлича инвеститори в България.

В ТИЗ се предвижда изграждането и на лаборатория за акредитирани дейности по изпитвания на тестови образци и калибриране на технически средства.

- Към днешна дата каква е икономическата картина в България?

- В условия на пандемия България има добри икономически показатели. По оценка на БНБ за първите седем месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в страната са над 1,4 млрд. лв, което е ръст от 53,4% на годишна база. Отделно сертифицирани проекти по Закона за насърчаване на инвестициите от Българска агенция за инвестиции и Министерство на икономиката са 22-19 проекта за клас „А“ и 3 проекта за клас „Б“. Всички проекти са за близо 710 млн. лв. и потенциал да разкрият над 3200 работни места. Голяма част от тези проекти са в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, които са по-малко капиталоинтензивни, по пък създават доста нови работни места, респ. високи нива на добавена стойност. В момента наблюдаваме акцент в преработващата промишленост и високотехнологичните услуги.

-В краткосрочна перспектива какви са очакванията ви за българската икономика?

- Със сигурност преминахме през най-тежкото тримесечие - второто на тази година, където спадът на икономическия растеж е 8,5% на годишна база. В същото време България се представи много по-добре от доста държави членки на ЕС, някои от които реализираха спадове от над 20%. Средният спад е около 14%, така че България е в топ 5 по най-малък спад на икономически растеж. Със сигурност следващите две тримесечия ще бъдат по-добри от второто тримесечие.

Днес преминаваме към едно друго ниво на икономическите и индустриални зони. Вече търсим връзката с обучението и образованието, тъй като не можем да вървим напред без човешки капитал. 

Очаквам да има по-сериозно и ускорено възстановяване на икономиката през следващата година, но само и единствено при условие, че няма нова пандемична вълна. Ако има нова пандемия и бизнесът и икономиките в Европа затворят, това ще засегне България. Страната ни е зависима от тях, около 75% от стокооборота на България е с ЕС.

- В тази извънредна ситуация бизнесът се подпомага с национални и европейски средства, които имат определени финансови параметри. След изчерпването им какви са полезните ходове за стимулиране на икономиката?

- В момента се изпълняват няколко антикризисни пакета, чиято обща стойност е над 3,5 млрд. лв. Преди около 2 месеца правителството прие пакет от 1,162 млрд. лв., които са за социално-икономически мерки, по-точно насочени към обществото и в по-малка степен към икономиката в сферата на строителството. Чрез този пакет от мерки се въздейства върху всички фактори на икономическия растеж, включително и върху потреблението, тъй като, както знаете, пенсионерите всеки месец по време на пандемията получават 50 лв. надбавка. Всички служители, които са на първа линия, получиха 30 процента увеличение на заплатите. Извън този пакет, който се допълва на всяко заседание на Министерски съвет, има и втори, който е чисто икономически и се изпълнява от Министерство на икономиката. По-голямата част от него са средства от Европейския съюз. Той е на стойност 1,8 млрд. лв.

Очаквам да има по-сериозно и ускорено възстановяване на икономиката през следващата година, но само и единствено при условие, че няма нова пандемична вълна

В момента ускоряваме всички процедури през оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, така че средствата да могат да стигнат много бързо до хората. Същото се случва и чрез финансовите инструменти, които се изпълняват от Българска банка за развитие и от Фонда на фондовете. Само за последните два месеца това, което е инвестирано през оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и Българска банка за развитие, е над 400 млн. лв. заедно с мярката 60/40, която се изпълнява от социалното министерство. Тоест имаме 120 млн. лв. през Българска банка за развитие, 110 млн. през Министерство на икономиката и около 200  млн. лв. през мярката 60/40. На по-късен етап Министерство на икономиката ще управлява европейска инициатива, която е с ресурс от близо нови 400 млн. лв.

Продължаваме да работим и по плана за възстановяване и развитие, така че не само държавата със своя бюджет въздейства върху факторите на икономическия растеж, но разчитаме на европейски средства и финансови инструменти, като мобилизираме и ресурс от банковия сектор.

Визитка

Лъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Има втора специалност по "Счетоводство и Финанси" . Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2002 г. работи в Министерство на икономиката, бил е началник на различни отдели. Преди да бъде назначен за министър на икономиката през юли 2020 г., е вице в същото ведомство. Има редица награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката, както и от състезания по математика и борсово посредничество. Министър Борисов изпълни вчера две важни мисии в Пловдив и региона.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ковидчо:

Ковидчо:

25.09.2020 | 12:10

Едно не може да му се отрече на банкянския ръб - уникален е в намирането на такива мижитурки!

Отговори
3 1
видимите резултати

видимите резултати

25.09.2020 | 09:37

Поредното хахо го направиха министър.

Отговори
4 2
Цирк

Цирк

25.09.2020 | 08:30

ТИЗ е конкурент на евтината, азиатска работна ръка. В същото време, голям дял е прането на пари, така че квазимодото да си трае.

Отговори
4 2
Квази Министър

Квази Министър

25.09.2020 | 09:06

Този наистина прилипа на Квазимодо от Парижките потайности! Тези с избират по тиквите, колко по голяма толкова по голям държавен пост! А говоренето няма нищо общо с истината!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?