Следвайте ни

Милко Милев: В Локо 98 чакаме да се разтопи ледът, валираме и тренираме

viber icon

Милко Милев е президент и треньор на клуба с най-много тенис номади през зимата - "Локо 98". Той и четиримата му колеги се грижат за подготовката на общо 45 картотекирани в БФ Тенис състезатели. Със собствени зали са ТК "Пиронкови", "ТК Локомотив", ТК "Пловдив 1981" и ТК "Джуниър Про".  Ето мнението на Милев за проблемите, пред които се изправят почти всички тенис клубове в Пловдив б​ез зали в студеното време. 

 

- Здравейте, как се справяте с тренировъчния процес през зимата и в условията на пандемията от Covid-19?

- Тренировките са ни необичайни, но това е напълно разбираемо в тази нетипична ситуация около нас. Винаги сме се старали да правим възможно най-доброто за децата ни. И сега е така - изчакваме да се разтопи сутринта ледът и когато успеем да валираме терена, пускаме децата да тренират.

Съгласно последните разпоредби на здравното министерство в тренировъчния процес могат да участват и картотекираните ни състезатели под 18 години. При нас те са в момента 45 - толкова и тренират на кортовете ни.

- Вашият клуб дълги години използваше за база през зимата палата номер 14 на Панаирното градче. Тази година обаче нещо се разминахте. Какви са причините?

- Да, наистина имахме традиция да превръщаме палата 14 в своеобразна мека на тениса през зимата. Искахме да направим това и тази година, затова пратихме запитване възможно ли е, от управата на Международния панаир ни обясниха, че тази година очакват целогодишна заетост на базата си и по тази причина не могат да ни предоставят палата 14.

- Да не би причината да е във финансирането на това начинание? Нали не искате да ползвате базата на фирмата безплатно?

- Не, не, далеч сме от тази мисъл. По принцип ние ползвахме съоръжението само като подслон. Ние сами си полагахме специална настилка, на която правехме четири корта. Плащали сме си наем надлежно. Аз превеждах 3000 лева ежемесечно. Колегата Петър Рангелов също ползваше един корт и плащаше около 1500 лева. Не сме искали нищо даром.

- В тенис средите битува мнение, че палата 14 ви е отказана, тъй като не можете да плащате  примерните 5 лева на квадратен метър наем, което за палатата прави около 15 000 на месец. Така ли е?

- Вижте, ние ползвахме палатата само като подслон. Не сме искали климатизация и отопление да 18-20 градуса, за да се повишава ставката. И в предишните години ни се е случвало, когато вали, да протече таван​ът. Подсушаваме, чакаме да изсъхне и продължаваме заниманията.

В дните с ниска температура вътре беше по-студено от навън. Но за нас това не е пречка - спортът ни се уповава на динамиката и атлетиката, така че децата се сгряват. Проблем пред тенис заниманията е да не вали дъжд или сняг. Иначе, нормално, ако имахме и поносими температури, бихме плащали и по-висок наем.

- А сега как се справяте с тренировките, търсите ли алтернативи за занимания в зала?

- Тук е мястото да благодаря на хората от ТК "Локомотив"-Пловдив и ТК "Пловдив 1981". Тяхната помощ в този труден момент за нас е неоценима. Със съдействието на Дора Рангелова в тенис залата на "Локомотив" през уикенда успяваме да потренираме с най-малките състезатели от клуба ни. Имаме една група от 10-12-годишни сладури, които горят за тенис, и се радвам, че колегите ни разрешават да тренираме под покрив.

 

Срещаме и страхотно разбиране от колегата Георги Чочев от "Пловдив 1981", който ни пуска за два часа в уникалната зала на "Атаро клима". Наистина оценяваме жеста - ние и децата ни.

- Как виждате нещата до края на зимата?

- Честно казано, остава ни един много тежък месец. Обикновено в годините назад започвахме подготовка на открито около 15 ф​евруари. Иначе всички тенис треньори по света правим график за тренировки, който да спазваме с оглед на пандемията.

Ето например наскоро бяхме записали участие в турнир в Марибор и моделирахме подготовката в тази посока. Той обаче бе канселиран и няма да ходим. Трудно е. Иначе, да, всички сме живи и здрави. Ще успеем да тренираме каквото и да е времето. Казват, че така се калявали характерите. Значи нашите състезатели в "Локо 98" са страхотни характери.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай