Следвайте ни

Милен Керемедчиев: Европа ни даде добър пай, но ще натисне да вдигнем данъците

Заради ситуацията у нас Борисов се съгласи с всички за всичко в Брюксел

viber icon

 Милен Керемедчиев е завършил Университета за национално и световно стопанство и New Indian School в Кувейт.  Бил е зам.-министър на икономиката и на външните работи. Бил е координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, генерален консул на България в Дубай, както и изпълнителен директор на „Български пощи“ до 2011 година. В момента се занимава с частен бизнес. Той коментира пред "Марица" постигнатото споразумение за бюджета на ЕС на проточилия се пет дни Европейски съвет в Брюксел.

- Г-н Керемедчиев, голям успех за България ли са тези 29 млрд. евро, които ще получим от бюджета на ЕС за следващите 7 години? Премиерът Бойко Борисов подчерта, че ние сме сред малкото страни, които получават с 1 млрд. повече при орязаните като цяло средства?

- Това е добър резултат за България, но трябва да направим сравнение и с другите държави от Източна Европа. Една Унгария, изключително тежко критикувана за неспазване върховенството на закона и авторитаризъм, взима с 3 млрд. повече от България. Гърция, която икономически не е пострадала чак толкова много, пък се връща с три пъти по-голям бюджет. От една страна, не трябва да бъдем максималисти и тези 29 млрд. са успех, но от друга страна, можехме да се справим по-добре, защото останалите държави, които претендираха за по-сериозни постъпления, най-вече като грантове, взеха повече, отколкото България. 

- 7.7 млрд. евро от парите за България са от фонда за възстановяване от пандемията от коронавируса. Каква част от тях ще бъдат под формата на заем?

- Според взетото решение от Европейския съвет над 60 на сто от тях ще бъдат заеми, но това не е толкова важно, защото кредитите ще са с много ниска лихва. По-важно е, че тези пари трябва да се върнат, което означава, че европейският бюджет тепърва ще се натоварва. Затова и Еврокомисията настоява за уеднаквяване на данъчната система в ЕС, от което следва, че държавите с много по-ниски данъци, като България, Кипър и Ирландия, ще бъдат подложени под натиск. 

Целта е данъчната им система да се уеднакви с останалите страни, а това означава, че рано или късно българският данъкоплатец ще усети по джоба си увеличените данъци. 

- Кога ще се случи във времето това неизбежно увеличаване на данъците в България?

- Уеднаквяването на данъчната тежест в страните от Евросъюза е революционна промяна, която ще отнеме години, но тя чука на вратата. Всичко в ЕС става бавно, мудно и трудно, но преговорите и опитите това да стане вече са започнали. Еврокомисията използва една от клаузите на договорите за присъединяване на държавите членки, в която се казва, че при разминаване между национално и европейско законодателство второто трябва да бъде по-силно. Трябва да сме готови за тази промяна в данъчното законодателство, защото видяхме как игнорирахме пакета "Макрон" за  превозвачите, но накрая се видя, че той мина и България е ощетена от това. 

- Очаквате ли премиерът Борисов да използва издействаните милиарди от бюджета на ЕС като основание да се откаже от огласения по-рано мащабен ремонт на кабинета?  

- Всяко евро, договорено в Европа, помага на премиера и правителството да печелят дивиденти при обтегнатата вътрешна обстановка. Борисов тръгна към Брюксел с много големи очаквания, той задържа всички промени в кабинета и управляващата коалиция, защото искаше да се върне с доста пълна кошница, за да може да се похвали, че Европа разчита на ГЕРБ. Може да се каже, че премиерът искаше да се върне с медал на ревера, за да успокои ситуацията в страната. Не трябва обаче да се забравя, че всички пари от ЕС ще бъдат по определени програми, които трябва да бъдат одобрявани и контролирани от Еврокомисията. 

- Доколко принципът "пари срещу законност", споменат в постигнатото споразумение, наистина ще бъде спазван или ще остане само като пожелание?

- При всички положения пестеливите държави в ЕС открай време искат да въведат върховенството на закона като условие за контрол на югоизточните държави. Спирането на България за Шенген е един ярък пример за този подход. Технически ние сме готови, но съмненията за корупция политически спират страната ни за пълноправно участие. В крайна сметка северните държави ще използват финансовия механизъм за налагане на контрол. За момента те не успяха, но няма да се откажат. Защото данъкоплатците, гласоподавателите, в тези държави искат това от своите политически представители. Нидерландският парламент дори излезе с официална позиция, което обяснява защо техният премиер Марк Рюте беше толкова непреклонен.

- Каква роля изиграха Германия и Франция в спора между пестеливите северняци и южняците, за да се стигне до споразумението за бюджета?

- За Германия този Европейски съвет беше изключително важен, защото това е лебедовата песен на канцлера Ангела Меркел. Тя успя да постигне това споразумение, колкото и всички да скърцаха със зъби. Може да се каже, че е пълен успех за нея, защото се доказа като балансьора в Европа.

Що се касае за Франция, президентът Макрон за пореден път беше много емоционален, но вътрешното положение в страната не му дава голямо поле за действие. Неговият рейтинг е изключително нисък. Затова и той се концентрира върху вътрешните проблеми, вместо да се опитва да покаже твърда позиция като партньор в ЕС.

- Доколко е реалистично 30 на сто от парите в бюджета на ЕС да са ориентирани към опазване на природата, което е сред съществените акценти в постигнатото споразумение в Брюксел?

- Смятам, че това не е релевантен подход. При толкова тежка икономическа криза вследствие на пандемията желанието за позеленяване на Европа не е толкова на дневен ред. Много по-съществен проблем е спасяването на структуроопределящи дялове на икономиката. Отделянето на толкова големи средства за екополитики е по-скоро с цел да се умилостивят  северните пестеливи държави, чиято правителствена политика е изцяло в тази насока. Така че този бюджет е един компромис, който беше намерен между огромните различни интереси между държавите от Югоизтока и Северозапада.

- В крайна сметка кой от оформилите се лагери в ЕС направи по-големи компромиси и кой постигна повече в проточилите се преговори около бюджета на Съюза?

- По-голям компромис направиха държавите от пестеливата четворка. Те направиха стъпка назад от много твърдата си позиция за максимално намаляване на грантовете. Сега трябва да обясняват на своите

гласоподаватели защо отстъпиха, но това беше свързано с усилията на Германия за намиране на решение.

Определено смятам, че страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) са печеливши, защото те наистина се оформиха като едно алтернативно ядро за водене на политики. Техните премиери се събираха предварително, определяха обща политика и действаха изключително единно. България имаше възможност да влезе в този съюз и също да определя алтернативни политики в Европа, но желанието на премиера Борисов на всяка цена да се върне с максимална сума от бюджета го накара да бъде сговорчив с абсолютно всички. България каза "да" на всичко и на всички. И за върховенството на закона, и за орязването на грантовете. Вътрешнополитическите проблеми повлияха на решението на премиера и той в крайна сметка беше съгласен на всякакви отстъпки, само и само кошницата да бъде максимално пълна.

- Ще се справи ли Европа с икономическата криза заради пандемията?

- Определено тепърва ще влизаме в много по-тежка криза. На завършилия Европейски съвет стана ясно, че все повече структуроопределящи бизнеси във всяка една от държавите в ЕС ще разчитат на помощ от националните бюджети. Вижда се, че много компании, които са пилоните на икономиката, се обръщат за такава финансова помощ. Затова беше толкова важно да се въведат спазването на върховенството на закона и контролът как се изразходват отпуснатите средства, защото има голяма опасност правителства, предимно в Югоизтока, да използват тези средства безконтролно, за да укрепят своите политически позиции. Затова смятам, че в крайна сметка контролът ще бъде много стриктен, за да не допуснат такива пропадания. 

 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Чеш  .  мутри вън

Чеш . мутри вън

22.07.2020 | 17:27

Да те са вън ,едните ни окрадаха , убиваха и ибягаха в чужбина , другите са в панделата . Има още но се чака да им изтече имунитета . Идва ред и на шпионите за чужда държава . Вижте колко мутрии ,

Отговори
2 1
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

22.07.2020 | 17:37

А НА КОСТОВ КОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ДА МУ ДОЙДЕ РЕДА--МАЙ-КОГАТО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е МЕЖДУ ЖИВИТЕ--АМИ ВИЖ КАК МЕСТАН КОЙТО УБИ В КАТАСТРОФАТА ДЕДЕТО Е НА ПЪТ ДА ГО ПОКРИЯТ--А ОТ ВЧЕРА НОВИНАТА КАК ПРОКОРОРСКИ СИН УБИВА ДВАМА ПЕШЕХОДЦИ НА ТРОТОАРЕ Е С УСЛОВНА ПРИСЪДА--КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОВА?--КОЙ ПРИМИЕР ОТ ПРЕХОДА Е В ЗАТВОРА??

Отговори
0 0
Чеш  . До мутри вън

Чеш . До мутри вън

22.07.2020 | 17:15

А бе селдки бек . Чети , Четиии. Цървул , колко милиона е Гърция , колко България .Или това за простия е без значения . Мисли , мисли но.... Няма с какво . Важноно е да пишем глупости

Отговори
2 2
jjj

jjj

22.07.2020 | 14:16

Вярно, той - Борисов си продаде г.за за да му отпуснат тези пари, не само заради ситуацията в БГ, ами и докато е на власт - цялата клика начело с него - да се накрадат хубаво!! След това ще избяга от властта и който може - да се оправя!! Народа пак ще плаща години наред!!

Отговори
2 4
Тити

Тити

22.07.2020 | 12:42

НЯМА НЕ ПЛАТЕН ОБЯД!

Отговори
4 1
Стефанка

Стефанка

22.07.2020 | 11:57

На мен Европа не ми е дала нищо. А, като вдигнат данъците ще им хареса. Накрая ще се срути парламента... В края на краищата, Бойко ще бъде съден!

Отговори
6 3
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

22.07.2020 | 13:08

СТЕФАНКЕ--БОЙКО НЯМА КОЙ ДА ГО ОСЪДИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ А ЕДНА МАФИЯ---МОЛИ СЕ ПУТИН ДА ДОЙДЕ И ДА ГО СВАЛИ С ПРЕВРАТ--ЗА ДА МОЖЕ ДА СЛОЖИ ПРИМИЕР КОЙТО ДА ПОИСКА ГАЗОПРОВОДА ДА СЕ ОТВОРИ ЗА РУСКА ГАЗ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ==ЗАЩОТО ТРУМП Е СПРЯЛ ПРОЕКТА НА РУСИЯ--

Отговори
0 5
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

22.07.2020 | 10:55

ГАРАНТИРАНО ДОКАЗАТЕЛСТВО--ЕВРОПА ДАВА С ЕДНАТА РЪКА--А ПОСЛЕ ВЗИМА С ДВЕТЕ--ЩЕ СЕ ЗАРОБЯТ ИДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ С ДЪЛГОВЕ--БОЙКО ИЛИ КОЙТО И ДА Е--ЩЕ ИЗМИСЛИ ОЩЕ ПО ЖЕСТОКИ СХЕМИ ЗА ОБИРАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ--КАКЪВ Е ИЗХОДА--АКО МОЖЕ ДА ИМ ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ ИЛИ ПОНЕ ЧАСТ ОТ ТЯХ И ВЪН ОТ ЕВРОСЪЮЗА--ОТИВАМЕ КЪМ РУСИЯ ТУРЦИЯ И АНГЛИЯ--ЩЕ ДАДЕМ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА РУСКИТЕ ВОЙСКИ ДА ВЛЕЗАТ В БЪЛГАРИЯ--ДА НИ ПАЗЯТ ОТ НАТО И ДА СИ ПАЗЯТ И ГАЗОПРОВОДА---КОЙТО АМЕРИКА ГО ЗАБРАНИ--ТОВА ЩЕ Е ПО-ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА БЪЛГАРИТЕ

Отговори
1 7
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

22.07.2020 | 10:59

И ЗА ДА СЕ УСПОКОИ НАРОДА БОЙКО ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ЗА ГЕНОЦИД И ОБИР НА БЪЛГАРИТЕ--ТОВА ЩЕ Е ДОБРИЯ ФИНАЛ

Отговори
4 5
Мутри вън

Мутри вън

22.07.2020 | 09:35

Ако Европа е дала ДОБЪР ПАЙ на България представям си какъв е ПАЯ на Гърция .??? 29 милиарда срещу 72 милиарда ??? Нагли гербаджийски болшевишки мутри

Отговори
10 4
До Хунтата

До Хунтата

22.07.2020 | 09:33

А няма ли да ни натисне да вдигнем заплатите ,пенсиите и доходите на народа ?

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?