Мика Зайкова Лудост е да срутиш държавата, за да се върнеш на бял кон

Мика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като най-възрастен депутат (79 години) тя направи истинско показно в  първия ден, а нейният заразителен смях още е хит в социалните мрежи. Икономистът от партията на Слави Трифонов е сред най-търсените събеседници, но отдели време за „Марица“. „Задъхвам се, защото пуша“, предупреждава дамата, качвайки стълбите на път за срещата ни.

-  Г-жа Зайкова, има ли все още шанс 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?

-  Това не ме питайте, защото е политически проблем. А аз съм експерт икономист. Трябва да се стабилизира политическата ситуация, но е трудно. И не само заради пандемията и икономическата криза. Просто колегите от ГЕРБ саботират работата. Всичко минава с такава мъка, че…

Важното беше на 30 април Националният план за възстановяване да е входиран в Брюксел. От ГЕРБ се бавиха, за да може в следващите месеци да не получим и стотинка от Европа. Явно това им е целта. Ситуацията с бюджета също не е цветуща, както я представи финансовият министър. 

-  Каква е реалната ситуация с бюджета?

-  Много тежка. Първо - от ГЕРБ всяка седмица вземаха заеми. За 3 месеца стигнаха 5 милиарда лева. Таванът е 10 милиарда, но до края на годината какво ще правим. 

Второ - приходите не са така цветущи и трудно ще покрият разходите, при условие че все пак трябва да се помага на хората и бизнеса. Защото те направиха едно нищо в това отношение.

Ние сме единствената държава в света, да не говорим за Европа, която не помогна директно на домакинствата и на бизнеса.  САЩ дадоха веднага на всеки възрастен по 1200 долара и по 500 долара на дете. Англичаните по 1000 паунда. Гърците, чиято икономика е срината, дадоха по 800 евро. Директни пари! Без да те питат беден ли си, безработен ли си, колко деца имаш.

Тук какво направиха? Ако искате, ако сте в неплатен отпуск, ще ви дадем по 1500 лева на месец кредит в продължение на 3 месеца. Да, безлихвен, с отложено плащане. Но се връща. 

-  Е, със сигурност ще ви контрират с мерките „60 на 40“, 24 лева на ден и т.н.

-  Глупости! По 24 лева. Айде да живеят те с 24 лева на ден. За нормалната издръжка на семейство с две деца е необходим чист доход от 2542 лева. Изчисленията са на КНСБ и аз им вярвам. Това означава вие и жена ви да вземате брутна заплата по 1658 лева. Само че средната брутна заплата в България е 1070 лева.

-  С две думи средна заплата в момента не стига за нормален живот?

- И то преди пандемията. Сега всичко поскъпва - газта например със 17%, олиото скочи с 14%. Всичко расте! Как се живее! Освен това много хора са безработни. Това „60 на 40“ и другите галимации прикриват ниската заетост.

-  Ето - сега сте депутат. Какво трябва да се направи според вас?

-  В бизнеса е пълен мор. „60 на 40“! Те сложиха толкова пречки и препятствия. Дори тези, които успяха да минат през документите, получиха първите плащания по тази програма чак през септември. Други още чакат! В България 98,8% от икономиката е малък и среден бизнес. И точно тези хора нямат никакви резерви. Откъде предприемачът, който не работи, да намери тези 40 процента, че да ги даде, за да получи другите 60%? Трябва да се смени тотално подходът за мерките. Реално да се помогне на бизнеса и на домакинствата. 

-  Добре, но откъде ще дойдат парите?

-  Пари има! Те се намират в тези 750 милиарда евро европейски Фонд за възстановяване и устойчивост.  Вие не ги слушайте, те говорят глупости. От този фонд България ще получи не 12 милиарда лева, а евро. И то безвъзмездни средства. Плюс 6,5 милиарда заемни средства. Само че Европейската комисия иска две важни неща: първо - истински реформи. И истински проекти - остойностени, за да види какъв ще е ефектът от похарчените пари. А Томислав е написал глупости - 300 страници многообразни изречения. Знаете ли какво пише вътре!

-  Признавам си, не съм чел...

-   А аз съм чела и трите варианта. И ще ви кажа. Най-важното, за да може България да печели: да има нови технологии, иновации, така че да произвеждаме продукти с висока добавена стойност. Тоест, да печелим. А ние станахме суровинен придатък на Европа. Изнасяме суровини, материали и малко резервни части за автомобили. Но пък автомобилостроенето е в застой заради пандемията. Ние не печелим от това.

Най-важни са иновациите, защо в първия и втория вариант на плана им бяха отделили най-малко пари. Във втория вариант бяха 2,4 милиарда евро. Сега са 2,56 милиарда. Хубаво, сега влезте навътре и прочетете какво ще ги правят. За иновации отиват реално 394 милиона евро. Всичко останало е ремонт на училища, саниране, инфраструктура и тук-там някое подобрение в образованието. България е била на 5-о място по качество на образованието, а сега е на 88-о. Знаете ли защо? Ще ви дам пример с Карлово. Един колега от града ми разказва - там има две гимназии. И изведнъж министърът им забранява да правят езикови паралелки. Възмущават се хората, питат защо. Било визия на министъра. Който искал да учи език, да ходел в Пловдив. Първо, хората са бедни. Второ, как ще пуснеш дете на 15 години само в Пловдив или в София? Наркобароните го чакат на ъгъла. Никой не пази децата ни от тази гадост.

-  Разбрах ви. А кое е второто, което иска ЕК?

-  Зелена България. Ние сме втората страна в Европа след Полша в така наречената кафява икономика. Защото всичко се базира на енергетиката. Най-много мини имат в Полша, после сме ние. Лошото е, че България е на първо място по енергоемкост. Две цифри. За производство на единица вътрешен брутен продукт у нас се използват 6,8 пъти повече ресурси и 3,6 пъти повече енергия сравнение със средното за Европа.

-  Тоест, енергетиката ни е остаряла и нереформирана?

-  Как ще оправят това с техника от 50-те години на миналия век. Как ще я направим зелена тази икономика, като едва 7-8% от енергийните ни източници са възобновяеми, макар през годините да се изхарчиха милиони за такива. Парите отидоха на вятъра, а ние правим енергия основно от газ, въглища и атомна енергетика. България от износител се превръща във вносител на енергия. Турция си построи 4 атомни централи. Атомната енергия е сравнително евтина. А нашите какво правят? Щели да монтират в Козлодуй руските реактори от Белене, които работят само с руски касети ядрено гориво. И ще го купуваме от Америка. Няма да заработят и тези реактори.

-  А какво трябва да направим?

-  Поляците казаха - да, ще направим зелена икономика, но не за 4 години, а до 2035 година. Защото представяте ли си днес да спрете „Марица-изток“ и да изхвърлите хората на улицата. Цялата област Стара Загора ще загине вероятно икономически. Нещата трябва да се правят постепенно.

Следващото е “Свързана България“. Те разбират магистралите. ОК. Срещнахме тук, в парламента, туристическия бизнес. Печеливш бизнес. Хората ни казват - на първа линия са хубавите хотели, нови. А мръднете малко назад, ще видите сгради от времето на бай Тошо, до които няма инфраструктура и около тях е пущинак. А земята е държавна. Трябва да се помогне на този бизнес, като се поеме част от санирането на тези хотели и да се облагороди околната среда, която е държавна. Не е сложно. 

Аз не обвинявам бизнеса. Когато ти дадат 100 единици за магистрала и ти кажат върни ни 50 или 70, как ще я построиш!? Тук стигаме до реформа в съдебната система, ликвидирането на корупцията. Затова се мъчим нещо да направим в този парламент. Толкова е просто. Получих становища на учители, на агробизнеса, на всички. Хората са написали къде ги боли. Имат си специалисти, дали са какво трябва да бъде направено. Да ги бяха взели тези становища и да ги пренесат в плана. Ама не! Как ще станат рекетът и кражбите, ако съдебната система се реформира?   

- Ще има ли време да се коригира този план, след като не ви харесва?

-  Трябва да го пооправим, но е трудна работа. Няма време. Те ни поставиха в шах, това е капан. Работят от октомври по този план. Пет пъти можеха да го преправят и внесат. Но чакаха до последно.

Някой си мисли, че ще се върне на бял кон, като срути цялата държава. Няма да стане! Казвам ви! И ако Бойко Борисов си мисли, че ще се върне на бял кон, като срутва тази държава, това е лудост. Спирам дотук.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Krypto

Krypto

07.05.2021 | 08:42

Търсите нови възможности за финансова независимост, стабилност и просперитет? Попаднахте на точното място! Само тук и сега ще узнаете как да спечелите страхотни допълнителни доходи с работа от вкъщи или което и да е място по света и у нас! Работете колкото си пожелаете и когато си искате! Необходимо Ви е малко свободно време, лаптоп, компютър, таблет или смартфон, връзка с интернет и започвате. Печелете лесно и си харчете парите със здраве! Как ще се случи това, вижте тук : WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Надомна работа, допълнителни доходи, работа от вкъщи, работа по интернет, онлайн бизнес

Отговори
1 0
лоло

лоло

05.05.2021 | 09:56

дъртуфелница.да си седи в къщи и да си глреда старините

Отговори
10 4
Нона

Нона

30.04.2021 | 19:46

Жал ни е как се употребява тази старица, завършила преди 55 г. Минно-геоложкия и не вдяваща от икономика. Читателската аудитория на медията е интелигентна.Нагледахме се на циркове,агресия и некомпетентност на 45 -то Народно събрание. Ако това са избраниците ни , то тогава П, Славейков пророчески е написал -" ...не народ, а мърша ".

Отговори
31 6
Анонимен

Анонимен

30.04.2021 | 17:51

Мика говори много "хубави " неща, но... Едно голямо НО. Имаха възможност да направят правителсто и да се случи всичко това, за което говори Мика, НО Славун не иска. Мика говори за помощите в западните държави, НО там хората плащат данъци и се осигуряват на реални заплати, а не на минималнат( Славун и останалите крият ли крият чрез офшорки). И можеше Мика да работи по всчка една точка, НО Славун няма топки и не му стиска. Да не кажа, че още ги чакаме да кажат нещо по политики и програма.Това говори за един голям популизъм.

Отговори
34 11
Вяра

Вяра

30.04.2021 | 17:06

Евала , МИка! Право куме в очи!

Отговори
12 41
Надежда

Надежда

01.05.2021 | 21:43

Бaхти ви дъpтия кум!

Отговори
16 4
Българин

Българин

30.04.2021 | 16:05

Безкрайно смислено интервю! Браво, Мика и успех!

Отговори
22 45
Не  само  на  бял  кон

Не само на бял кон

30.04.2021 | 16:04

Така де нищо ново . И в ада е така- допълзялия българин до края на казана дявола не го връща обратно щото все ще се намери някой от казана да го дръпне обратно. Така ще стане и с българския Навуходоносор на бял кон.

Отговори
6 18
дърта

дърта

30.04.2021 | 15:02

крава да си гледа старините

Отговори
38 33
Промяна

Промяна

30.04.2021 | 14:58

В моя бранш излиза, че разумните хора са тези, които работят не законо. Надявам се условията да се променят след края на Герб.

Отговори
16 39
Путин

Путин

30.04.2021 | 19:39

Тогава защо чакате помощ от държавата!? На каквото си послал на това лягаш !

Отговори
21 2
Ех Мика  Мика

Ех Мика Мика

30.04.2021 | 14:56

Е нали според Вас държавата е срутена? Какво по-лошо може да стане. Хайде у Лево.

Отговори
45 12

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?