71

Михал Камбарев, ПП: Ще бием ГЕРБ, но по-важното е да съберем 121 депутати

Отказахме оферти от други партии при вота, иначе кабинетът щеше да оцелее

Хората от протеста в Елховец бяха подведени за ремонта на пътя и водопроводите

Очаквам по 3 приоритета от хората във всяка община, за да направим карта на Родопите

 

 

- Г-н Камбарев, много убедено звучите, че сте първа сила, но ето -Костадин Костадинов заяви пък, че „Възраждане“ води. Откъде тази увереност? 

- Явно всички сме първи сили (смее се). Виждам цифрите, затова съм убеден. Да, не знам какво ще се случи след два месеца. Предстои кампания, текат действия на служебно правителство. Но към момента картинката показва известна преднина на ПП пред ГЕРБ.

- Трябва ли „Продължаваме ​промяната“ и „Демократична България“ да отидат на изборите с общи листи? 

- Трябва да се прегледат цифрите. В момента целта е не кой ще стане първи, защото, така или иначе, в момента държим първото място. Социологиите в момента показват твърдите ядра, където сме равни с ГЕРБ. Но ГЕРБ нямат периферия, за разлика от нас. Така че голямата цел не е първото място, а събирането на мнозинство от 121 гласа. Съответно, такава аритметика трябва да бъде правена, а не дали ще изпреварим ГЕРБ. Доколкото знам, в момента вървят социологии по темата, изчисляват се вариантите. Не знам какво ще покажат цифрите, но ще се съобразим с тях рационално. 

- Профилът на избирателя на ДБ е ясен, докато при вас има и доста ляво настроени хора, също русофили. Аргументът против коалиция е, че така ще бъдат прогонени от урните доста „инакомислещи“. Аргументът „за“ е доказаният ефект, при който мнозина просто искат да последват победителите и ще гласуват за коалиция ПП-ДБ?

- Напълно правилни разсъждения. Точно това се изчислява ​- колко допълнителни места би осигурила една подобна коалиция. Или колко загуби ще нанесе, защото сред нашите избиратели наистина има много ляво мислещи хора.  Това беше и първоначалната идеология на ПП - с десни механизми ще правим леви мерки. Има го и този довод. Така или иначе, ние няма да изменим на идеологията. Просто е нужно да направим правителство, за да я прилагаме. А това означава 121 депутати.  

- Очаквате ли във вашите листи да попаднат бивши депутати от ИТН, които се отцепиха от групата на Слави?

- Наистина нямам информация. Те са читави хора. Аз станах приятел с Кирил Симеонов например. Той е чист човек, според разговорите, които сме водили с него. Няма как да съм против присъствието му в нашите листи. Въпрос на решение на ръководството.

- Най-голямата грешка, която отчитате в управлението ви, и най-големият успех? Още повече вие бяхте председател на много важна комисия - антикорупционната?

- Най-голямата ни грешка беше, че не комуникирахме с хората за работата, която вършим. Подходихме чисто рационално, като в бизнеса - не е важно да отделяме 3 часа да обясняваме пред медиите какво сме направили, а да ги използваме за работа. Оказа се голям минус в политиката. Това за мен е най-голямата грешка. Най-голямата победа е, че екипът остана верен на това, заради което се събра. По тази причина падна правителството. Решихме да не даваме пари на едни хора. 

- На кои хора?

- На едни 8 фирми, които да ремонтират пътищата. Оказа се голям проблем. След това решихме да не се поддаваме на натиск, провокации и предложения по време на вота на недоверие, където също ставаше въпрос за едни пари. Можехме да спасим правителството, но тотално щяхме да изневерим на принципите си.

- Говорите за сили извън ИТН?

-  Да.

-  Да питам ли кои са?

- Не мога да ги назова, тъй като трудно ще изкарам доказателства, за да се аргументирам.

- Казахте, че не сте дали пари на едни 8 фирми, но хората си искат хубави пътища, а парите за ремонт като че ли бяха запушени. Ето, лично вие попаднахте онзи ден в центъра на протест в община Рудозем.

- Съгласен съм, че трябва да се използва максимално лятото за ремонти на пътищата. Конкретно в региона, проблемът е не само цитираният в община Рудозем, много са. Пример -  едно от платната към Девин е наполовина паднало и ако не се ремонтира това лято, вероятно до другото ще падне изцяло. Проблемът беше в първия списък на МРРБ. В него имаше поръчки, които бяха, меко казано, скандални. Дадох пример и пред хората в Рудозем с едно село. Само за проектиране на общо 11 километра път бяха заложени 9,5 милиона лева. Говоря за проектиране, за рисунка,  без никакъв строеж. Заради това спряхме списъка. Министерски съвет нямаше друг лост. Изготви се нов списък заедно с всички кметове, който впоследствие беше гласуван. Дано са доволни хората по общините. Конкретно за Рудозем, проблемът беше чисто политически, поне по моя оценка.

- Защо?

- На хората им бяха наговорени няколко неща. Първо, че пътят за Елховец няма да бъде ремонтиран. Второ, че водопроводът за Елховец не е финансиран. И трето, че довеждащият водопровод до Елховец също е отпаднал от списъците. За пътя ​- той е част от републиканската пътна мрежа. На предишната среща в Елховец обещахме, че ще бъдат отпуснати пари. Случи се в онзи етап, когато бяха дадени 50 процента на фирмите, които поддържат пътищата. Тази  седмица започва ремонтът, който си е бил планиран, но не може фирмата, поддържаща пътищата в Смолянска област, чисто физически да бъде навсякъде. Така или иначе, никога не е изпадал от графика и работата стартира. Водопроводът до Елховец беше одобрен на последния Министерски съвет. Колкото до довеждащия водопровод - той никога не е бил част от тези списъци, които общините подадоха към МРРБ по фонда за над 400 милиона лева. Заявен е като част от друго перо. Сега борбата е с кмета да стигнем до регионалния министър Шишков, за да обясним проблема. Трябва отделно да се гласуват парите, защото не са били част от списъка.

- Ето, водите битка рамо до рамо с кмет на ДПС.

- Няма лошо! Нека работим всички заедно и заедно да се контролираме. Защото не е умно да ремонтираме и после да копаем за водопровод. Последните два дни бях в София точно заради довеждащия водопровод, но не успях да се видя с министър Шишков заради ангажиментите му към газовите строителства. Но сме във връзка с кабинета му и се надявам на среща, дори онлайн да е.

- Последно, назовете приоритетите в Смолян и региона, които ще поставите по време на кампанията.

- Основното е, че всички заедно трябва да направим промяната. Но искам да обърна модела. Не намирам за удачно да обикалям и да обещавам на хората неща, които аз съм измислил.  Искам всички да седнем заедно и във всяка община хората да кажат своите три приоритета. И това да го сложим видимо някъде ​- може би ще направим сайт. Но да има ясна карта на Родопите, на която хората да са очертали проблемите и те да бъдат решавани, независимо кой ще бъде избран за депутат. Инициативата обаче да не е на кандидата за депутат, а на хората. Те да кажат ​- ти си нашият народен представител и очакваме тези проблеми да бъдат решени, без да се интересуваме от коя партия.

- Колко мандата ще вземе „Промяната“ в Смолян?

- Минимум един, надявам се на два. 

 

Михал Камбарев е на 32 години, влезе в последния  парламент като водач на „Продължаваме промяната“ в Смолян. Член на Комисията по икономическа политика и иновации и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията.  

Управлява IT компания в областта на недвижимите имоти. Роден е в Рудозем, където учи до 7. клас. После се мести в Смолян, завършва Езиковата гимназия.  След това следва "Връзки с обществеността" в СУ, след което със стипендия - интензивна бизнес програма в колежа "Бабсън", Бостън. След завръщането си в България Михал се присъединява към Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Кариерният му път го отвежда до белгийска компания, в която е директор бизнес развитие. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
77 коментара
Никой не ви иска в управлението

Никой не ви иска в управлението

14.08.2022 | 09:48

С помощта на машините, разев и вие докарахте хаос и глад.

Отговори
11 2
Реалист

Реалист

13.08.2022 | 15:27

След 12 г. тотален грабеж е гьонсуратлък да обвинявате други за състоянието на държавата

Отговори
5 9
Драган

Драган

20.08.2022 | 22:03

Щасливец пий си лекарствата .

Отговори
0 0
ПъПъ

ПъПъ

13.08.2022 | 14:23

Колкото повече ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОМЯНАТА, толкова повече ОБЕДНЯВАМЕ :)

Отговори
11 6
Иво

Иво

13.08.2022 | 08:30

Гербавите тролове налазиха да плюят. ГЕРП само могат да се думкат отзад, общо взето. ;)

Отговори
10 13
Драган

Драган

13.08.2022 | 09:01

Ясно се видя кои се дрогират и думкат отзад начело с един от вождовите ви.

Отговори
13 3
Не е такава ХХХ

Не е такава ХХХ

13.08.2022 | 08:09

Моля не слагай знак за равенство между уроди ,които ни грабиха 12 години и сегашните от ПП А в Пловдив ,където беше и е най-крадливият Герб в страната начело с мамина кратуна изобщо няма база за сравнение.Затова семейството ми ще гласувам за ПП.

Отговори
9 15
ХХХ

ХХХ

12.08.2022 | 22:14

Прочетох всички коментари и това, което си го знаех и преди се потвърди. И ГЕРБ и ПП са в една утроба заченати. Всеки гласува за интереса и далаверата си, губи само България.

Отговори
4 11
До като мислите......Мислим и то хубаво мислим

До като мислите......Мислим и то хубаво мислим

12.08.2022 | 18:26

Верно е, че между местни и пармаментарни избори има разлика.Но тук в Пловдив такава няма. Освен ,че беше най-крадливият и некадърен кмет в историята на Пловдив ,маминия ви е и партиен лидер в Пловдив.Докато е такъв ,но чакайте добри резултати на Герб в Пловдив.

Отговори
10 4
Драган

Драган

12.08.2022 | 13:44

Първото нещо което трябва да кажете е къде са милиардите от хазната!? Не със овъртания а ясно и точно.Обещанията ги видяхме тунели мостови нови заводи и т. н. .

Отговори
11 0
Ааааа, НЕ.....

Ааааа, НЕ.....

11.08.2022 | 18:55

По троловете, спецове сте гепиругите.Ако не знаете , питайте маминия и маминка.Тролските ви централи са Общината ( което е позор) и мазето на Империал

Отговори
11 14
Даааа

Даааа

11.08.2022 | 18:41

Много се превъзбудиха тролчетата на ПП-то.Взеха да заекват чак..Ай,на главната бе,платени подлоги на ПП-то в Пловдив,да ви видим..колко умряли мисирки сте,дето ще се обезглавите сами с тъпия ви ВОТ,за 2-ри път,малоумни безмозъчни кап(о)ти!Да ви,видим бе,кои сте тия,дето психото ви е изпуснало??!!

Отговори
19 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?