Следвайте ни

Менда Стоянова пред „Марица“: Предложените мерки не са решение на кабинета

viber icon

- Г-жо Стоянова, в телевизионно интервю бившият министър на финансите Симеон Дянков отправи критики по повод на проектобюджета за 2021 г., като каза, че планираните мерки за подпомагане на бизнеса са недостатъчни. Според него би трябвало догодина схемата за принудително затворените фирми да бъде 90 на 10, а не 60 на 40, както е предвидено  в бюджета за следващата година. Възможна ли е промяна, преди да го гласувате?

- Според мен не е възможна. Подобни корекции се правят след много обстоен анализ, за да се види за какви средства става дума и дали с подобна мярка няма да  оставим без осигурено финансиране други неотложни дейности, за които държавата има задължителни и първостепенни  ангажименти. Тази седмица проектобюджетът влиза за гласуване в Народното събрание без съществени поправки.  Считам, че

бюджетът е съобразен с икономическите възможности на  държавата ни,

която, както и всички останали страни  в света, изживява криза. Разходите са  ориентирани  към мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса и подпомагане както на гражданите, така и на бизнеса. Да не забравяме, че заради свиването на икономиката постъпленията в държавния бюджет намаляват и не можем да си позволим да харчим публични пари безогледно и да изпълняваме всички искания като с магическа пръчка.

- Опонентите ви критикуват за това, че за 2021 г. са планирани 3 млрд. лева за отбрана, вместо да се пренасочат тези средства например за бизнеса.  Наистина, с кой враг ще воюваме догодина, като той е общият  за света - COVID?

- Ако се наложи, може да се използва част от този финансов ресурс  за други цели, но след като се анализира дали има свободни средства и докъде са стигнали  процедурите за обществени поръчки на Министерството на отбраната.  Ако има сключени договори, те трябва да се изпълняват и няма как да ги анулираме. Средствата  за отбраната са планирани съгласно дългосрочната политика на държавата, която започна преди пандемията и ще продължи след като се преборим с коронавируса.  Не може да рискуваме всички приети държавни политики  заради мерките срещу COVID-19.

- Не са ли прекалено драстични мерките срещу COVID и няма ли опасност локдаун, макар и частичен, да доведе до  още по-големи финансови щети както за бюджета на държавата, така и за семейните бюджети на мнозина от нас?

- Има време за обсъждане. Мерките са предложени от здравните органи и се очаква  в сряда правителството да  вземе  решение. Лично аз считам, че трябва да се намери баланс и да се разгледа  внимателно и обстойно  дали да бъдат затворени всички обекти и учреждения, които медиците  предлагат. Мисля, че има какво да се разсъждава по темата. Според мен

има логика да бъдат затворени заведенията,

защото там се събират много хора, често не се спазва дистанция, нито другите предпазни мерки. Видяхме, че  някои ресторантьори  нарушават работното време,  а и няма как да се упражнява контрол върху всички обекти в страната. Особено младите хора нямат спирачки. За 8 декември има много резервации  от студенти за заведения, малки хотели и къщи за гости  - представяте ли си какво ще стане, ако не се въведат ограничения? Но аз например бих разсъждавала за магазините извън моловете, които не продават храни и в които и сега е въведен режим да се влиза по един-двама души. В последно време дори и в моловете няма толкова много хора както преди. Самата аз бях завчера в един от моловете и се убедих, че беше празно. Строг режим  на достъп може да се въведе и в хипермаркетите за техника и строителни материали, какъвто в повечето от тях съществува и сега, без да се налага задължителното им затваряне. Предполагам, че предложението за мерките ще бъде обсъдено със социалните партньори и на коалиционния съвет, след което  правителството ще вземе решение. Необходим е баланс, защото когато държавата затваря принудително един бизнес, трябва по някакъв начин да го компенсира за това,  че го лишава от правото да работи.

- Транспортният бранш обяви ефективни протести заради гласуваното в парламента вето на президента върху закона за автомобилни превози в частта „споделени пътувания”.  Има ли начин  за промяна, или ще си останем без междуградски транспорт?

- И в това отношение трябва да се търси баланс. Според мен

споделените пътувания се използват за черен сектор и за нелоялна конкуренция

на светлия бизнес. Пътниците не си дават сметка, но тази услуга се извършва без застраховка  и ако се случи нещо, щетите остават за тяхна сметка. От друга страна, навсякъде по света има практика за споделени пътувания. Според мен трябва да се направи регламент за тази дейност, който да реши този проблем. Ние в групата на ГЕРБ бяхме против ветото на президента, но то се прие с гласовете на депутати от други политически сили. Законът може да се върне в комисиите и да продължат дебатите по спорните казуси. Това би могло да стане, след като тази седмица  обсъдим и приемем бюджета.

- Мая Манолова поиска Бойко Борисов да ви отстрани от председателския пост в комисията по бюджет и финанси заради промените в закона за ДДС, с които се връщат бонусите на държавни служители, включително на съдии. Как ще го коментирате?

- Не  съм разбрала, че Мая Манолова иска оставката ми от комисията. И не желая да влизам в дебати с нея.  

Менда Стоянова е избрана за  народен представител от Пловдив през 2009 г. В парламента оглавява постоянната комисия по финанси и бюджет, едновременно е член на Изпълнителното бюро на ГЕРБ. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс". Има богат професионален опит. Преди да бъде избрана в Народното събрание, е работила  като икономист в Община Пловдив и Окръжен народен съвет, а по-късно - в ТД на НАП-Пловдив на длъжностите от главен експерт до директор, а също така и в частния сектор. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Стамен Колев

Стамен Колев

28.11.2020 | 11:07

Мента! Всеки си заслужава прякора...

Отговори
4 0
НАП

НАП

24.11.2020 | 18:15

Леля Менда, дъртата комунистка, научи ли се да казва бюджет, а не БЮЖЕТ.И много пестеливо сте съобщили биографията.Партийното /комунистическо/ секретарство, топлите връзки с другаря Гергов и др.

Отговори
30 4
777

777

24.11.2020 | 20:57

Тези ако ги питаш трябва всичко да работи и кой умрял умрял само дето тях ги лекуват не в къщи а в първокласни те болници. Затвор за вас.

Отговори
12 2
Лъжи лъжи лъжи и пак лъжи

Лъжи лъжи лъжи и пак лъжи

24.11.2020 | 18:12

Аз ме съм чул и видял една стотинка реално да е отишла при гражданите или към някой гражданин останал на улицата от март до сега . Колкото и пъти да е повтаряте тази ЛЪЖА медийните па,рцали на Пеевски няма да ви мине номера и никой не ви вярва. А това доказано крадливо из,.чадие мента Стоянова която само краде и е главен лобист на банковия картел и мафията в България ще бъде изгорена жива на клада

Отговори
25 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?