Следвайте ни

Менда Стоянова: Излизам от политиката с чест

viber icon

Ръководството на ГЕРБ има нужда от по-млади и креативни хора

Смятах да си направя отвод, ако някой ме предложи пак в ИК на ГЕРБ, но сега разбирам, че това е мнението и на председателя на партията

Ако искаме да преминем през кризата, трябва да има работещ парламент и правителство

- Г-жо Стоянова, доколко ​е вярна прогнозата, че голяма част от състава на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, включая и вас, ще бъде подменен по изричното искане на Бойко Борисов заради слабия резултат на изборите?  

- На 11 май ние ще имаме редовно национално събрание и според утвърдените правила правомощията на цялото ръководство на ГЕРБ се прекратяват. Това е нормален процес. Въпросът е кои хора ще бъдат избрани в състава на Изпълнителната комисия. Мисля, че в ръководството на ГЕРБ трябва да участват нови лица. Аз съм в ИК вече два мандата, а има колеги и с по-дълъг стаж. Ръководството на ГЕРБ трябва да бъде обновено така, както имаше нужда да бъдат обновени и кандидатдепутатските листи на ГЕРБ. Нека да влязат по-млади и по-креативни хора с нова енергия, която биха могли да предадат на цялата партия с идеи за промяна в начина, по който ГЕРБ формулира своите послания и цели. В начина, по който се комуникира в партията и извън нея с различни правителствени и неправителствени субекти. Според предходния парламентарен вот ние отчитаме спад на избирателите, гласували за ГЕРБ, който никак не е малък и за който по един или друг начин всеки от нас - и от националното, и от местното ръководство, и от редовите членове на ГЕРБ - трябва да си направи анализ и да поеме отговорност.

- Ваше лично решение ли е да се оттеглите от ръководството на ГЕРБ, отстъпвайки път на по-младите, или Бойко Борисов ви е поискал оставката?

- Смятах да си направя отвод, ако някой ме предложи в Изпълнителната комисия, но сега разбирам, че това е мнението и на председателя на партията, с което аз съм абсолютно съгласна. Една от важните причини е спад на изборите, независимо от това, че ГЕРБ е първа политическа сила и е с 8-9% повече гласове от втория, да не говорим за БСП. Факт е, че има отлив на избирателите и трябва да си поемем отговорността. Това е най-важната причина. Освен това, както вече казах, съм убедена, че ръководството на ГЕРБ има нужда от обновление.

- Според вас защо ГЕРБ изгуби доверието сред хората, въпреки че през всичките години говорихте за успехи? 

- В момента се прави анализ, който ще се обсъжда на националното събрание на 11 май. Не мога да изброя веднага всички причини, но има много външни фактори, които също повлияха на изборните резултати. Пандемията е един от тях. Подобни тенденции има в световен и европейски мащаб, които се случиха преди няколко години, например в Италия и Белгия. Обикновено те идват в България с малко закъснение -

да се гласува за популистки партии, актьори  и шоумени.

Като сериозна партия със сериозно ръководство  ние трябва да наблегнем на причините, които се крият в нас самите и в нашата дейност като  партия, местна  власт, като начин на живот на всеки член на ГЕРБ. Ние сме дълго  време в управлението и това включва доста негативи.  ГЕРБ  изпълни изключително успешно  програмата си и поетите ангажименти. Във финансовата област, в която съм специалист,  можем да отчетем много високи резултати ​- в ръста на брутния вътрешен продукт, възможността за увеличение на заплатите всяка година с по 10 и повече процента, нарастване с 60 - 70% на средната работна  заплата в последните четири години, намалението на държавния дълг, признанието, което получихме с приемането на България в ERM II, във валутния механизъм на Европа и  Единния банков съюз. Всичко това са плюсове на макрониво, но явно хората искат нещо, което да достигне до всеки  един от тях. Само че при такава финансова политика няма как да задоволиш всички  очаквания и при всички случаи ще има много  недоволни, въпреки че има добри  резултати за държавата. Като положителна тенденция бих изтъкнала това, че част от избирателите в по-високата възрастова група  за първи път са гласували за ГЕРБ. От друга страна, имаме намаление на доверието сред младите хора. Трябва да се направи анализ

защо ние не можахме да спечелим младите хора.

Разумният и грамотният избирател не гласува на базата на емоция, а въз основа на рационалното мислене, очаквания и предложения за политики. Ние доказахме, че изпълняваме предложените от нас политики, но явно не сме успели да стигнем с тях до младите хора и това  също трябва да се промени. В предизборната кампания  бяхме активни, но активността на ГЕРБ във Фейсбук беше по-малка в сравнение с другите партии, за които социалните мрежи бяха  изключителното поле за послания,  контакти и изяви. Това е пътят, по който се стига да младите хора. 

- Бойко Борисов трябва ли да бъде сменен, след като ще се сменят част от членовете на ИК на ГЕРБ, или да се следва моделът на Корнелия Нинова в БСП?

- В никакъв случай не бих сравнявала Бойко Борисов с Корнелия Нинова, нито ГЕРБ с БСП.  ГЕРБ, за разлика от БСП,  е лидерска партия и ние никога не сме отричали това. Така сме конструирали своята партия, за нас лидерът  е Бойко Борисов, той е създал ГЕРБ  и за мен той е единственият възможен и безспорен лидер и председател на партията. Според мен

правителството  трябва да бъде с министър-председател Бойко Борисов.

Това е отговорността на лидерската партия ГЕРБ.

- Като член на ИК на ГЕРБ започнахте ли преговори за правителство с другите политически сили?

- Досега сме процедирали с излъчване на преговорен екип, в какъвто съм участвала в два мандата. Засега няма екип за преговори и предполагам, че подобни разговори ще се водят след връчване на мандата.

- В Пловдив на предходните парламентарни избори ГЕРБ спечели пет места в Народното събрание, а сега успя да се пребори едва за три.  Посочват се различни причини. Някои твърдят, че за този спад допринесе управлението на кмета Здравко Димитров, други напомнят за ниския рейтинг на местния лидер  на ГЕРБ и бивш кмет Иван Тотев.  Коя е вярната?

- Фактите сочат, че в Пловдив няма толкова голям спад в доверието към ГЕРБ. По-рано сме вкарвали в НС 5 депутати, но винаги сме печелили 4 мандата и нещо и при разпределение на гласовете от остатъка сме получавали 5. Сега имаме два мандата и 90 стотни, тоест три мандата. Ако бяхме минали 3 и няколко стотни, може би щяхме да получим 4. Лично за мен беше изненада, че взимаме само три мандата, но такава е системата при разпределяне на гласовете. За мен, а и за социолозите абсолютно неочаквано е, че много хора гласуваха за партията на Слави Трифонов. Не бих могла да обсъждам дали управлението на Здравко Димитров и личността на Иван Тотев са повлияли на изборния резултат на ГЕРБ в Пловдив.

- Ще има ли правителство? Ще подкрепи ли ГЕРБ партията "Има такъв народ" и дали излъченият от нея кабинет ще  изкара пълен мандат, без да се провеждат предсрочни избори?

- Това са много сложни въпроси. Социолози, политици, антрополози постоянно се занимават с политически процеси и пак не могат да дадат отговор, така че не го очаквайте от мен.

Аз смятам, че трябва да има правителство

Ако искаме да преминем през кризата, която продължава през 2022 г., трябва да има работещ парламент и правителство.  Липсата на стабилност ще доведе до сериозни икономически последици за България. Според мен  една партия,  получила много гласове на избиратели, без да включвам в това число ГЕРБ, тъй като се оформя анти ГЕРБ коалиция, трябва да поеме своята отговорност. Другото би било политически безотговорно. Надявам се, че народните представители  ще се разделят с предизборната си реторика и влизайки в парламента, ще започнат да действат по-рационално.

- Много се говори за забогатялата във властта Менда Стоянова. Някои сайтове дори бяха описали купен от вас скъп имот на гръцкия остров Касандра. Как приемате тези слухове?

- Като пълни глупости, фейк и жълти сайтове, които пишат лъжи. За съжаление, много млади хора са подложени на тези манипулации. Аз излизам с чест от политиката. Смятам, че през всичките тези години съм работила с положителни резултати в моята област и никой не може да ме упрекне нито в нечестни сделки, нито в облагодетелстване от страна на моето семейство. Моите деца не са на държавна работа. Моят съпруг не е участвал в нито една обществена поръчка на каквото и да било ниво. Няма от какво да се срамувам пред хората. 

 

Менда Стоянова е родена на 28 февруари 1956 г.  Завършила е икономическо образование във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС). Има дългът стаж като икономист в различни структури, включително в ТД НАП - Пловдив, където започва като специалист, след това - зам.-шеф и директор. В ГЕРБ е от създаването на партията. От 2009 г. е избирана неизменно  в Пловдив за народен представител  от ГЕРБ. Беше председател на парламентарната комисия по финанси и бюджет. Два поредни мандата е член на ИК на ГЕРБ. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Бай Ганчо

Бай Ганчо

03.05.2021 | 07:41

Голяма чест, няма що. Защо не каже как се приемаха важни закони в 6 без 5? Защо не каже как уреди братовчетка си и снаха си в КФН с огромни заплати за нищоправене?

Отговори
3 0
Ракодов

Ракодов

17.04.2021 | 11:13

Да каже за кооперацията срещу новотела на ъгъла,където нищо не се продава с китно ресторантче отдолу ,да каже за милионите от Божков да не изпадне в кофти ситуация ,той като изкара компроматите и още многооооо неща има,но предвидливо се изсулва от власта,ни лук яла .......

Отговори
6 0
сега е времето..

сега е времето..

17.04.2021 | 10:28

менда заговори за това което изключително й липсва достойнство....нито е умна нито е професионалист...нито пък лицеприятна... тя се оказа един добър сюнгер попиващ всичко що се нарича аванта... и раболепие...и то защо защото това й е метода от ранния период на "кариерата " ... та до пенсия... сега много внимателно лев по лев доказани и ако не успее в хазната..и НЗОКА.... НОИ - ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ... всичко което откраднахте на ползу роду....даже и повечко.... тогава ще те видим колко ти е достойно достойнството......

Отговори
6 0
Георги  v.

Георги v.

17.04.2021 | 08:56

Как няма един да каже, че са го разкарали. Тя била искала, трябвало нови хора. Глупости за наивници.

Отговори
8 0
йни

йни

16.04.2021 | 23:57

ти ли маа

Отговори
6 0
йни

йни

16.04.2021 | 23:56

ти ли маа

Отговори
3 0
майна

майна

16.04.2021 | 17:51

Счетоводителката на ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ и банковия крадлив картел излизала от политиката с чест ??? ООООООООоооо не бързай така бабо МЕНДЕ..не бързай....идва време за комисия за пълна ревизия и разследване на всички престъпления които ТИ и тввоята шайка и ведомство извършихте..ТИ ще лежиш в ЗАТВОРА...ЧЕСТА ще си е пропагандираш в СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР МРЪ-СНА ВЕ-ЩИЦЕ КРАДЛИВА

Отговори
15 0
Иван Асен

Иван Асен

15.04.2021 | 21:47

С чест, иска ти се! А дали от МЗХ ще потвърдят това. Или от Домлян, ако се направи проверката с фондовете..., а?

Отговори
21 0
Tanya

Tanya

15.04.2021 | 16:48

момичетата от вашия град искат s ­­е ­­k_с! следв­­айте ­­в­­р­­ъ­­з­­к­­ата ----> ­­menc­­lube .C­­om

Отговори
1 0
Dinko maina

Dinko maina

15.04.2021 | 16:32

Pomakinqta krade li krade I pak se vpiva da krade. Gadno pomashko sashtestvo

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?