1939

Мастодонтите с връзки в министерствата диктуват правилата на пазара

​Боян Леков е изпълнителен директор на фабрика за производство на пелети „Ахира“ АД, която е на пазара от 15 години. Зам.-председател е на Асоциацията на пелетопроизводителите в България.

 

- Господин Леков, собственик сте на фабрика за пелети край Пловдив. Имате ли проблеми с нелоялната конкуренция?

- Ние сме първата реално действаща фабрика за производство на пелети в България. 50% от нашата продукция е за износ, а останалата - за българския пазар. В началото, преди 15 години, започнахме със 100% износ, защото пелетите не бяха популярни у нас. През последните години се нароиха доста фабрики, чийто точен брой не е ясен. В Сдружението на пелетопроизводителите, чийто зам.-председател съм аз, членуваме около 50 фирми. В действителност обаче те са много повече, тъй като има много компании, в които пелетопроизводството е съпътстващо. С реализацията на отпадъчния материал под формата на пелети част от дървопреработвателната и мебелната промишленост се стреми да затвори цикъла на производство. От тази гледна точка губим контрол над качеството, защото няма как да следим процесите и фирмите, които ги осъществяват. Основният стремеж на браншовата ни организация в момента е да създаде регистър на фирмите, чрез който да се следи качеството на продуктите. Защото все повече хора се оплакват от некачествени пелети…

- Вредят ли такива продукти на околната среда?

- Да, със сигурност. Всяка сериозна фирма, която се занимава с такова производство, трябва да отговаря на строго определен стандарт. На европейска територия от 10 години съществува международен стандарт за качество на пелетите. Фирмите се сертифицират по него. Те трябва да отговарят на определени критерии, които да изпълняват и поддържат през целия срок на сертификата, който се обновява веднъж на три години. Всяка година се осъществява мониторинг на сертифицираните фирми. Оторизирани комисари от Австрия, Чехия, Италия, Германия имат право внезапно да направят проверка във фирмата, да инспектират производството и да отнемат или потвърдят сертификата.

Некачествените пелети също замърсяват въздуха, а в България няма никакъв контрол върху производството им

- На родна почва обаче никой не проверява тези сертификати.

- Така е, но фирмите, които търгуват в чужбина, не могат да пробият без сертификат. Допреди 5 години можеше, но сега не. В Европа нещата са много по-сериозни, отколкото у нас. Нито един потребител не желае да купува несертифицирани пелети. Ние контактуваме с едри търговци, които разпространяват пелетите ни в дадената държава. Реално самите търговци не търгуват с производители, които не отговарят на стандартите и нямат сертификат. Това е стока, която струва пари и за тези пари се изисква определено качество.

За съжаление, в България нещата винаги се случват по-бавно. Засега все още няма контрол върху качеството на пелетите.

- Оказва се, че нито едно министерство не иска да го осъществява - нито МОСВ, нито МФ, нито МЗХ, което се занимава с контрола върху дървения материал. Никое от тях не може или не иска да даде отговор кой би трябвало да следи за качеството на пелетите…

- Причината е, че те и не знаят какво да отговорят. А и пропускът си е изцяло наш. Производителите на пелети твърде късно се обединихме в браншова организация, която да ни представлява пред министерствата, за да можем да имаме някаква защита. Освен това, бизнесът ни е частен и вероятно не е приоритет на държавата. Нашата фабрика например е с италианско участие и е създадена, след като преди 15 години в Италия осъзнаха ползата от пелетите. Още тогава в Европа беше ясно, че пелетите са екологично гориво, което трябва да е алтернатива на нафтата и въглищата, които у нас тепърва ще напускат пазарите. Не знам кога ще стане, но такава е тенденцията. Нашият бизнес обаче явно не е апетитна хапка за държавата, за да го сложи под крилото си. През последните пет години у нас се обърна внимание по-скоро на уредите, в които се изгарят пелетите. Това е поредната аномалия - да предлагат на социално слаби семейства да си купят уреди за горене на преференциални цени, а никой да не казва с какво гориво ще бъдат захранени тези уреди. Тази политика според мен е неправилна.

У нас политиката за подкрепа на екологичното отопление е сбъркана - субсидираме закупуването на щадящи природата уреди, а даваме помощи за дърва и въглища

- Вместо за дърва, помощите за отопление не могат ли да бъдат за пелети например?

- Помощите трябва да се дадат за горивото, а не за самия уред. А условието: който мине на такова гориво, да може да закупи уреда на преференциална цена. Такъв е добрият пример в други държави, които стимулират екологията и зеленото мислене. Нашата фабрика също може да работи изцяло за България. Но количествата, които произвеждаме и предлагаме на пазара, явно са много по-големи от търсенето.

- Много по-скъпо ли излиза отоплението на пелети, отколкото на дърва?

- Каквото и да говорим за цени през тази година, няма да бъде меродавно. Пазарът е тотално объркан. Само преди няколко месеца продавахме пелети на 360-380 лева. Сега ги продаваме на 680. Критерият цена в момента не е показателен, защото това, което се случва на пазара на горива и конкретно в нашия сектор, е нереално, дори спекулативно. Цената на дървения материал, който е в основата на пелетопроизводството, скочи до космически нива. Ние работим с целулозата, но дървесината за преработка я купуват на още по-високи, направо баснословни цени. Всичко скочи - и токът, и суровината. В момента се стремим да оцеляваме на пазара.

- Стандартът на българина позволява ли да се отоплява на екологично гориво?

- Разбира се. Нещо повече - с всяка изминала година се наблюдава бум на нови потребители на това гориво. През 2021 г., на фона на огромното поскъпване на пелетите, е отчетено най-голямо потребление. Фирмите, които се занимават с продажба и монтаж на уреди за изгаряне, отчитат огромен ръст, най-високия от 15 години насам.

Когато ние стартирахме бизнеса си, пелетите не бяха популярни в България. Приоритет бяха евтините горива - въглищата, нафтата и дървата. Когато участвахме на Пловдивския панаир, ни питаха дали това не е храна за зайци или кокошки... Постепенно, докато българинът израсне в културата си, минаха години. През това време трябваше да оцеляваме и да се развиваме, затова износът беше приоритет за нас. Колкото повече информационната култура у нас се подобряваше в годините, толкова по-популярни ставаха пелетите. Хората осъзнаваха, че при тях процесът е напълно автоматизиран, по-леки са, по-удобни и по-чисти. Гърците, които не са по-изостанали от нас, го усетиха отдавна. Когато преди десетина години при тях поскъпнаха токът и нафтата, веднага се преориентираха и минаха на пелети.

Твърденията за картел в бранша са недомислици

- Какви постъпки планирате за регулиране на бранша?

- Основният ни проблем е снабдяването със суровина. Искаме да погледнат на нас като на сериозен контрагент, а не като на малка организация, която никой не зачита. В момента влияние в министерствата имат петте най-големи завода за преработка на дървесина в България. Петте мастодонта се събират и определят развитието на бранша. По време на COVID кризата те усетиха, че са без нужната суровина, и засилиха търсенето. Предлагането обаче беше ограничено. Но за големи компании като тях, които формират огромни печалби, няма никакъв проблем да загубят 2 милиона, като вдигнат изкупната цена, за да си доставят дървесината.

- Водите ли диалог по тези теми с държавата?

- Надявам се, че ще намерим диалог с новата власт. Но в близките два месеца - до края на сезона, цените явно няма да се променят. През ноември получихме писмо от Агенцията за защита на конкуренцията. Някой се оплакал, че фирмите, които предлагат пелети и други горива за отопление, са се събрали в картел, задържат стоката и изкуствено вдигат цената на продуктите. Пълни глупости! Основната причина за поскъпването са суровината и електричеството. А главният проблем - че в България няма орган, който да контролира качеството на пелетите.

Това създава лош имидж на продуктите. Необходими са железни правила. Всяка фабрика, която държи да бъде на пазара, е задължително да фигурира в регистър на фирмите производители. Самият потребител, когато търси в интернет, трябва да издири този регистър с всички сертифицирани фирми. До момента, в който създадем такъв указател обаче, ще посъветваме потребителя, който държи на качеството, да търси фирми с европейски сертификат.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”