71

Мария Димитрова, образователен консултант: Британска, щатска или двойна диплома се взема и в близка Гърция

Гърция дава шанс на българските студенти, освен да се радват на климата, храната и близостта до дома, да получат американска, британска, а в някои случаи и двойна диплома

Американските университети сериозно подпомагат младежите, които са мотивирани и активни в извънкласни дейности 

Ако студентите желаят, могат да продължат да пребивават в Гърция и Кипър и да работят през лятната ваканция като сезонен персонал

Тези, които учат в американски университети в Гърция, имат възможност да направят една година обмен в САЩ или пък магистратура там

 

- Г-жо Димитрова, обикновено за висше образование в чужбина във фокуса на вниманието попадат дестинации като Холандия, Германия, Великобритания. Какво предлага на българите съседна Гърция?

- Обучение по икономика, инженерни програми, психология, арт, дизайн програми, компютърни науки, хотелиерство и ресторантьорство. Доста са възможностите.

Гърция дава шанса на българските студенти, освен да се радват на климата, храната и близостта до дома, да получат американска, британска, а в някои случаи и двойна диплома.

Американският колеж в Атина например, най-старата американска образователна институция в Европа, основана още през 1875 г., предлага над 35 програми на английски език. Завършилите там придобиват акредитация от Америка плюс акредитация от британския университет. По същия начин близкият до нас Американски колеж в Солун предлага диплома с двойна акредитация. И двете институции имат кампус с общежития, спортни съоръжения, което дава възможност за социализация с другите студенти.

Аmerican college of Greece

 

В Солун се намира и Сити колидж, който предлага популярни програми на английски, валидирани от Британския университет в Йорк.

- Какви са разноските да се учи там?

- Таксите варират от 7000 до 11 000 евро за програмите на английски език, като университетите предлагат стипендии на мотивираните кандидати и за тях таксата може да се намали с до 40%.

Друга образователна дестинация, която набира скорост в България, е Кипър. Например университетът в Никозия е модерна институция, която предлага над 100 бакалавърски, магистърски и докторски програми на английски език. Понеже е бивша британска колония, в Кипър всеки местен знае английски, който е втори официален език. В университета се обучават над 12 000 студенти от над 70 държави. Фактът, че Никозийският университет предлага хуманитарна и ветеринарна медицина на английски, го прави още по-привлекателен.

City college, Universty of york в Тесалоники

 

Годишната такса в Никозия е около 9000 евро, с изключение на медицината, за която достига 22 000 евро. Този университет дава възможност да се даде стипендия под формата на отстъпка до 50% за силно мотивирани кандидати, които се отличават с академични постижения.

- Таксите са съизмерими с тези във Великобритания след Брекзит. А разходите за издръжка - по-евтино ли е да се учи в британски или американски университет в Гърция, отколкото във Великобритания или САЩ?

- Да. Ако таксата е 7000 евро в Солун, извън туристическия сезон Солун предлага доста евтини квартири, които могат да струват около 150 евро. В общежитие разходът би бил около 400 евро на месечна база. Това е по-евтино спрямо Великобритания. Много е важно, че пътуването също е по-кратко и по-евтино. А в същото време се дава рядката за България възможност да се учи по американския модел.

- Има ли разлика в начина на кандидатстване?

- Всяка институция има различни срокове, но в общия случай препоръчителният срок за подаване на документи е до месец май в годината, в която кандидатът иска да започне обучението си. Документите са стандартни: сертификат за владеене на английски, академична справка или диплома. Понякога се изисква мотивационно писмо, а на места се провеждат и интервюта с представител на висшето училище - особено ако се бори за стипендия. Американските университети сериозно подпомагат младежите, които са мотивирани и активни в извънкласни дейности.

- Трябва ли да се имат предвид специфики, свързани с начина на живот?

- Разговаряйки със студенти в Атина и Солун, бих казала, че по-скоро няма специфики по отношение на начина на живот. Кухнята е близка до нас. Манталитетът и начинът на изразяване, топлотата в общуването са предпоставка българите лесно да се впишат в средата.

- Лесно ли е настаняването предвид трудното уреждане на квартира в Германия и Холандия?

- Това е другият плюс на Гърция и Кипър. Университетът в Никозия има свои общежития. Квартири има много, защото столицата не е на брега и не е туристически град. В Солун и Атина възможностите също са необятни. Но всеки университет съдейства и първо предлага общежитие. Ако родителите искат да имат спокойствие, че студентът ще е в кампус с други младежи на негова възраст, ние също съветваме през първата година да се избере настаняване в общежитие.

- Има ли възможност за работа? Студентите в чужбина разчитат на това, за да изкарват сами част от парите за разходите си.

- Тъй като и двете държави са членки на ЕС, студентите имат право да работят без ограничения. За редовно учащите студенти препоръката на европейските университети е и да не се работи повече от 40-50 часа месечно, защото би пречело на академичните постижения.

Аmerican college of Тhessaloniki

 

- Може ли на територията на университета - например в бюфета или библиотеката?

- Има такава възможност. Доста често университетите организират Дни на отворените врати. И първокурсници или второкурсници са ангажирани да разведат групите и да им разкажат от първо лице.

Хубавата възможност на Гърция и Кипър е, че ако студентите пожелаят, могат да продължат да пребивават на територията на страните и да работят през лятната ваканция като сезонен персонал - в хотелите и ресторантите има много варианти.

- А какви са недостатъците, които трябва да се вземат предвид?

- Всяка държава си има недостатък, но зависи от гледната точка на семейството и кандидата. Когато се прави избор, нашата работа като консултанти е семейството да направи малко по-задълбочено проучване на манталитета на държавата, да се информира какво представлява университетът, да „калкулира“ плюсовете и минусите и тогава да реши.

От своя страна, всеки университет има свой международен отдел и от момента на приемането започва комуникация с първокурсника и родителите. Информират какво следва, пращат гайдове, в които е написано стъпка по стъпка какво предстои.

Има една осезателна разлика спрямо другите държави - да действаш онлайн и да стискаш палци да намериш квартира в Холандия или Германия, е доста по-трудно и стресово, отколкото да уредиш настаняване в Атина, която е на един час полет. С автомобил лесно се стига до Солун и може да се действа направо на място. В този смисъл има много плюсове да се избере дестинация като Гърция. А по отношение на Кипър - да живееш на остров, е мечта на много хора.

- Преди от Гърция идваха да учат у нас медицина.

- Още е така. Те имат медицина, включително на английски език, но университетите с такива програми са малко и приемът е с много висока летва. Затова за някои студенти е по-лесно да пробват в чужбина.

- Нашите студенти, които са вече там, какво следват?

- Повечето избират бизнес администрация, маркетинг. Но имаме и във Факултета по изкуства в Американския колеж в Атина. Имахме изключителна поп певица. Разнообразни са специалностите. Кипър е много популярен за обучение в областта на туризма, а обучението по медицина е по британския метод, което го прави изключително желано.

- Голяма част от студентите, които отиват да учат в западноевропейските страни, после остават там. Как е по отношение на Гърция и Кипър?

- Не се води точна статистика. Някои остават. Тези, които учат в американски университети в Гърция, имат възможност да направят една година обмен в САЩ или пък магистратура там. Някои продължават реализацията си там, други се връщат в родината. Има такива, които са учили специалност, свързана с бизнеса на родителите им. Те се прибират в родината и го поемат.

 

Мария Димитрова е образователен консултант с 13 г. опит в „Интеграл“. Работила е с различни дестинации. Безплатно съдейства с помощ от кариерно и професионално ориентиране, през подбор на университети, създаване на кандидатурите, водене на кореспонденция, процедури за стипендии и настаняване, инструкции преди заминаване. Целият цикъл -  от „какво да уча“ до „заминавам“, обобщава консултантът.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?