4020

"Марица на 33": Михаил Ванчев: Каузите дават друга тежест и авторитет на медията

Михаил Ванчев е един от най-авторитетните пловдивски журналисти в сферата на бизнеса. 15 години е бил шеф на екип "Бизнес" на вестник „Марица“. Завършил е индустриална социология и икономическа журналистика в Икономическия институт „Карл Маркс“, днес УНСС. Работил е във вестниците „Глас“, „Пловдивски новини“, „Марица“, „Пари“, „Капитал“. Медиен консултант към Техническия университет в Пловдив. 

- Г-н Ванчев, Вие сте сред двигателите на инициативите на „Марица“ в сферата на бизнеса. Как се роди идеята вестникът да излезе извън традиционната медийна сфера? 

- Инициативите бяха провокирани от интересните за икономиката времена - смяна на собствеността в страната. И при това първоначално натрупване на капитал отначало като че ли не обръщахме голямо внимание на данъците и събирането им, с което да се финансират социалните дейности в държавата. Решихме, че трябва да подкрепим по-доброто събиране на данъци, както се полага в нормална развита капиталистическа държава. Така се роди идеята за инициативата „Данъкоплатец на годината“. 

Бяхме първи в страната в осъществяването на идеята. Работехме съвместно с Териториалното статистическо бюро в Пловдив. Най-големите данъкоплатци се оказаха и почтени фирми в бизнеса - КЦМ, една от най-големите компании в България, Пловдивският панаир, който по онова време беше сериозен бизнес фактор. Започнаха да се появяват и нови фирми, които бързо намираха пазарна ниша - като "Рефан", превърнал се в една от големите български парфюмерийни фирми.

Инициативата беше повод за посещение и разговори с тези големи данъкоплатци за начина, по който са постигнали тези големи приходи. Пишехме за тях, правехме обобщения.

Висока оценка за усилията ни беше фактът, че наградата „Данъкоплатец на годината“ беше връчвана от министъра на финансите. Жест и  към големите данъкоплатци, които пълнят хазната.

И днес идеята се развива - много икономически издания поощряват едрите данъкоплатци. Но е радващо, че първи сме уловили тренда, превърнал се в традиция.  

- Тази година конкурсът "Фермер на Тракия", инициатива на "Марица", се проведе за 21-ви път. Защо е толкова важен този конкурс?     

- Идеята се роди от това, че селското стопанство е ключов отрасъл за региона на Пловдив. А в началото на второто хилядолетие в сектора започна съществено преструктуриране по посока производство на зърно.  И тези процеси, както и преструктурирането на собствеността, бяха много интересни. Търсехме причините за това преструктуриране, както и фирмите, които успяват да натрупат достатъчно капитал за закупуване на земи и техника, да повишат производителността. Промени се и пазарът на продукцията, което накара фирмите да се стремят към по-висока производителност и специализация, за да оцелеят. 

Конкурсът беше шанс да се отсеят най-инициативните в бранша. На събитието задължително присъстваха високопоставени представители на държавата, на областта, производители от региона и извън него.

- Каква е ролята на „Марица“ за създаването на Свободна икономическа зона Пловдив?

- Бих казал - на спомоществуватели. Идеята не е никак лоша - датира отпреди 1989 г. и е вид предшественик на Европейската икономическа зона. Става въпрос за зона без или с минимизирани данъци.

Първи бяха русенци - има логика стоки, които се движат по Дунав, да бъдат по-лесно търгувани - с облекчение както от митнически проверки, така и от мита и акцизи. 

И в Пловдив започнаха да обмислят нещо подобно. Във вестника представихме идеята, коментирахме я, ходихме до Русе, за да се запознаем с техния опит.

Зоната беше създадена и още съществува, разполага със складови площи, които отдава под наем. След като станахме член на ЕС, паднаха митата с европейците, но това не пречи зоната да подпомага търговията именно чрез тези търговски площи.

- Какъв беше ефектът от това, че вестникът беше ангажиран с такива инициативи?

- Подобни инициативи създават друга тежест и авторитет на медията. Получихме доверие. Фирмите, с които работехме, се увериха, че ние не търсим само негативи, а можем да виждаме и добрите страни на икономиката. А доверие не се гради лесно и да го постигнеш, никак не е маловажно.

Неправилно е да гледаме на икономиката само от черната страна, сигурно има и бяла, трябва да търсим и положителните процеси. Не можем да гледаме само минусите, трябва да виждаме и двете страни. 


- Превръща ли защитата на значими каузи едно регионално издание в национален фактор?

- До голяма степен е така, защото тези най-големи компании, ангажирани в инициативите на „Марица“, не са само регионални. КЦМ например е световна компания. Във всички случаи за едно издание е важно пръстът да е върху пулса на икономиката. А това не може да стане, ако слушаме само лошите тонове на сърцето. Не е достатъчно само да отразяваме събитията, особено едностранно. Не можем да бъдем рупор само на държавни или на политически институции, без да чуем думата и на бизнеса. Реализираните инициативи са начин да погледнем напред, да прогнозираме развитието на нещата. Така една медия може да докаже, че имиджът <210> не е само географски обусловен.

- Има ли риск в прекалено бързия растеж на Пловдив? 

- Добре е, че градът се разраства, но реакцията е по-бавна от темповете на растеж. Но невидимата ръка на пазара ще си каже думата. Но няма как да надминем София - всички големи данъкоплатци плащат данъци там, а многобройната администрация с високи заплати също дава завидния стандарт на софиянци.

- Какво Ви даде работата в „Марица“ в личен план?

- Тези петнайсетина години ми дадоха много богат опит -с екипа имахме възможност да следим съвсем нови икономически процеси. Много важно беше, че нямахме забрани. Дори да не е бил съгласен с наши тези, главният редактор Спас Василев никога не е казвал: Няма да го пишете! До голяма степен това професионално разбирателство също имаше своя плюс.

Където и да съм работил след това, казвам с гордост, че съм бил в „Марица“. А и го доказвам с резултати - опитът, който съм добил във вестника, ми е помогнал в другите медии, в които съм работил, а те са икономически - да съм на нивото, а понякога и по-добър от колегите ми.

- Вярно ли е, че Кристалина Георгиева Ви е била преподавател?

- Завършил съм специалност "Индустриална социология". Мои състуденти бяха  проф. Румен Гечев, бившият ректор на УНСС Стати Статев. Иван Костов ме е късал на изпит по политикономия на социализма. Сегашният шеф на МВФ Кристалина Георгиева ми е проверявала курсовите работи, беше асистентка.

Оцени новината

Оцени новината
2.8/5 от 4 оценки
2.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
74 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

10.06.2024 | 08:14

Кремълските партии спечелихме!!?

Отговори
2 0
Хайде,беше каквото беше..хвърляйте вота и да видим резултата

Хайде,беше каквото беше..хвърляйте вота и да видим резултата

09.06.2024 | 14:10

С какво управление ще се събудим?

Отговори
6 0
Цитат от поредното некадърно писание в Марица днес.

Цитат от поредното некадърно писание в Марица днес.

08.06.2024 | 22:26

“Това доста значимо събитие, тъй като наследниците на руския президент не появява на публични събития в него и водя живот далеч от светлините на прожекторите”. Традиционна некадърност съчетана с автор и редактори от Столипиново. Само в Марица! Дерзайте некадърници!

Отговори
6 0
Боко тиквата

Боко тиквата

08.06.2024 | 06:33

Да пуснете коментарите под статиите, че тролът ми и 5 лв не може да изкара тука!

Отговори
1 0
Тотално размазване! Добрев съсипа Денков, ударът е жесток!

Тотално размазване! Добрев съсипа Денков, ударът е жесток!

06.06.2024 | 23:41

Абе, Денков, ти малко срам нямаш ли? - попита кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС и зададе още 9 въпроса към бившият премиер "Денков, точно вие от ПП сте сбирщина от корупционери и доказани измамници. И самодоволната ти физиономия и опорки няма да променят това!" - това отсече кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в пост в личния си фейсбук профил. Освен това той зададе 10 пиперливи въпроса на Николай Денков. Ето какво написа Добрев (публикуваме думите му без редакторска намеса): "Гледах го по Нова (на запис) и разбрах защо избяга от дебата по БТВ тази вечер. Той просто няма какво да каже. Великият смел премиер от билбордовете се уплаши от дебат 20 минути мъка - едни и същи опорки, самодоволни усмивки, старата, изтъркана грамофонна плоча за протестите на нов глас... Те били евроатлантици и против корупцията... И като не е дебат и няма опонент, няма кой да го попита: 1. Абе, Денков, ти забрави ли кучетата с пачки и най-големия контрабанден канал с участието на ръководстото на ПП?! 2. Абе, Денков, ти забрави ли Лукойл и как заради рушвети от руснаците обирахте българите с 1 лев на литър?! 3. Абе, Денков, ти забрави ли руските посредници по газа, от които потребителите губиха 30% за същия руски газ?! 4. Абе, Денков, ти забрави ли Джемкорп, на който искахте да харижете цялата българска енергетика?! 5. Абе, Денков, ти забрави ли Чаталджагейт - офиса на ПП, който продадохте на винетната кралица?! 6. Абе, Денков, ти забрави ли, че твоят Асен Василев е международен измамник по думите на датския му съдружник, а за същото го съди и негов американски партньор?! 7. Абе, Денков, ти забрави ли записите за кеша?! За какво са ви 3 милиона лева КЕШ, освен за да купувате гласове?! 8. Абе, Денков, ти забрави ли, че Сашо Дончев ви дари по банков път 500 000 лева и вие за благодарност фалирахте държавния му конкурент Булгаргаз?! 9. Абе, Денков, ти забрави ли онзи запис на Радостин Василев, в който говорите за манипулация на изборите и правите ала-бала с президента и с машините?! 10. Абе, Денков, ти малко срам нямаш ли? Денков, точно вие от ПП сте сбирщина от корупционери и доказани измамници. И самодоволната ти физиономия и опорки няма да променят това!", отсече Добрев. Блиц

Отговори
10 0
Слави Трифонов възмутен: Заради ПП-ДБ полицията вместо да гони купувач

Слави Трифонов възмутен: Заради ПП-ДБ полицията вместо да гони купувач

06.06.2024 | 23:29

Слави Трифонов възмутен: Заради ПП-ДБ полицията вместо да гони купувачите на гласове... Та тях няма закони - нито правила, а моралът отдавна е затрит под асфалта край Варна, както и под вредните маркировки в центъра на София, смята лидерът на ИТН По повод разкритието на "Има такъв народ" за това, че хартиените ролки от местните избори не са унищожени, лидерът на партията Слави Трифонов излезе с пост във Фейсбук. Ето какво написа той: "За пореден път ПП/ДБ се опитват да опорочат изборите в България. Първо си признаха, че са правили ала-бала с машините. Второ, в залата на Народното Събрание, Кирил Петков предлагаше кодовете на машините на БСП. Трето, на местните избори, заместник-министърът на електронното управление на ПП/ДБ снима с личния си телефон, в пълен разрез със закона, кодовете на машините, отнасяйки си ги вкъщи. И сега, на тези избори, отново закононарушения, които компрометират чесността на изборния процес. Какви са фактите: На 20 май 2024 година, ЦИК изпращат писмо до всички кметове и областни управители, в което нареждат да бъдат унищожени всички неизползвани ролки хартия за машинното гласуване. Малко пояснения: Първо – ролките хартия за машините са със статут на ценни книжа, защото се печатат в БНБ. Крайният срок е 27 май 2024 г. Второ – според закона се броят хартиените отрязъци от същата тази хартия от машините, които са със статут на бюлетини. Единственият кмет, който си позволява да не изпълни закона, е Васил Терзиев, кметът на София, издигнат от ПП/ДБ. На 25 май той изпраща писмо до ЦИК, в което ги уведомява, че няма да изпълни закона и да унищожи старите ролки с хартия за машинно гласуване. Тук веднага възниква съмнение, че е напълно възможно хора от ПП/ДБ, в нощта на изборите, да си отпечатат толкова гласове, колкото искат и да подменят резултатите. Оказа се, че писмото на кмета Терзиев е било скрито и само благодарение на реакцията на „Има такъв народ“ днес, ЦИК разбират за него. Като веднага излизат с решение, с което задължават кмета на София, Васил Терзиев, да разпореди да се унищожат всички останали неизползвани ролки хартия. ЦИК веднага изпращат във всички 24 района в София, както и във всички останали области на страната, екипи на полицията, за да проверят дали има и други места, в които тези хартии не са унищожени. И какво излиза? Заради ПП/ДБ, вместо полицията да си върши работата и да гони, и преследва купувачите на гласове, сега трябва да пази хартията за изборите. Това, уважаеми български избиратели, е поредният пример, който доказва, че за ПП/ДБ няма закони - нито правила, а моралът отдавна е затрит под асфалта край Варна, както и под вредните маркировки в центъра на София." Блиц

Отговори
9 1
Тошко Йорданов със скандално разкритие: Терзиев отказва да изпълни реш

Тошко Йорданов със скандално разкритие: Терзиев отказва да изпълни реш

06.06.2024 | 23:20

Тошко Йорданов със скандално разкритие: Терзиев отказва да изпълни решение на ЦИК, изборните резултати могат да бъдат подменени! На 20 май ЦИК е изпратила писмо до всички кметове и областни управители, че всички хартиени ролки от местните избори трябва да бъдат унищожени, обясни председателят на ПГ на ИТН "На 20 май ЦИК е изпратила писмо до всички кметове и областни управители, че всички хартиени ролки от местните избори трябва да бъдат унищожени. Оттам - нататък кметът и Общината, която отказва да изпълни това указание, е Васил Терзиев. Той отговаря с писмо, че ролките можело да му потрябват", разкри председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на брифинг в НС. "Ако разполагате с оригинална хартия, можете да напечата, каквито искате бюлетини. И точно хартиените разписки се броят. Могат да бъдат подменени цели секции", алармира представителят на ИТН. "Ако разполагате с оригинална хартия може да си напечатате каквито искате гласувания", поясни Йорданов. "Оказа се, че писмото на Терзиев е било скрито. Днес разбраха от нас. Веднага са изпратили във всички области екипи на полицията да проверят дали има и други места, където тези хартии не са унищожени", добави той. "Преди час и нещо ЦИК взеха решение, с което задължават Терзиев незабавно да унищожи неизползваните ролки със специализираната хартия и незабавно след това да уведоми комисията", коментира Йорданов. "Софийските ПП-та си позволяват да не изпълняват законови разпореждания", обясни той. "Писна ми ПП да унищожават доверието в машинното гласуване. Не е възможно законите да се спазват от всички граждани с изключение на ППДБ", отсече сценаристът на Слави. И уточни, че в ЦИК са се учудили, че има такова писмо на Терзиев. "Изпратено е в администрацията на ЦИК, но не е получено от ръководството. Сега задължават отново Терзиев да унищожи тези ролки. Мога само да предполагам колко са тези неунищожени ролки", заяви Йорданов. "Това с маркировките на булевардите също беше направено в нарушение на закона. Кирил Петков наруши закона с декларацията за двойното си гражданство. После с фалшивите подписи", заключи председателят на парламентарната група на ИТН. Вижте ДОКУМЕНТИ В БЛИЦ

Отговори
10 1
Вихър

Вихър

06.06.2024 | 23:21

Махайте ги тези машини!!! Без тях ППДБ ще се борят за единия процент за да залебят със субсидийка!!!

Отговори
9 0
Терзиев лъжеца

Терзиев лъжеца

06.06.2024 | 23:24

Лъжец като всички от ПП и ДБ. И така ще си продължат да лъжат всеки и за всичко докато има българи, които гласуват за ПП и ДБ с надежда, че това може да е нещо добро за България! Айде преди 3 години са се заблудили възможно е , но сега да гласува някой за ПП и ДБ означава, че просто е прост !

Отговори
9 0
Борисов предупреди за голяма измама на вота и изригна: Христо, приятел

Борисов предупреди за голяма измама на вота и изригна: Христо, приятел

06.06.2024 | 23:13

Борисов предупреди за голяма измама на вота и изригна: Христо, приятелю мой, това е нещо много лошо! БЛИЦ TV „И съм ви гневен, похарчихте парите, набутахте държавата в дългове, нищо не направихте!“, избухна той срещу ПП-ДБ Трябва да избалансират между крайностите на това, което колегите говореха преди мен. Къде ви е „Хемус“? Четвърта година откак ни няма. Тези, където гласуваха за „Промяната“, питам къде е? Къде са парите, къде са чувалите? Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в речта си по време на предизборна среща във Варна. „Къде е магистрала „Черно море“? И Радев говореше, че ще прави „Черно море“. Четвърта година. Питам ви. Това не е демокрация. Няма ги“, заяви гневно Борисов на висок глас и тропна по банката. „Бяха им набили промяната такъв ток, че не можеха да си го платят църквите“, припомни той. Борисов отговори на изказване на Кирил Петков: „Вие обрахте кеша! Какво да ви купим? Вие сте най-богатите хора в България. Милиони кеш. Ще ми говори Христо Иванов за джипката, че съм се готвел да ставам премиер. Да де, ама където минех във Варна, магистрали се правеха, пречиствателни станции, училища, детски градини“. Той коментира и изказването на Делян Добрев по адрес на Николай Денков: „Няма значение, че му се клатят краката, Деляне. Аз го хванах за сакото и го направих премиер. Без тези 69 души как ще стане Денков премиер?“ „И съм ви гневен, похарчихте парите, набутахте държавата в дългове, нищо не направихте!“, избухна той срещу ПП-ДБ. „Нула. И сега вместо да кажат – такива бели създадохме, дай да видим нещо не можем ли да направим, следващите месеци да стабилизираме тази държава, светът се тресе…“, добави Борисов. „Тези, които подкрепяхте Промяната – оправяйте се, трошете се по пътищата! Вие ги избрахте“, подчерта той. Лидерът на ГЕРБ алармира за възможна измама на изборите: „Те са се подготвили да фалшифицират. Както кметските избори в София, така и парламентарните. Само че ИТН ги хванаха. Защото предишния път участваха Слави да ни бие. Те знаят може би как става ала-балата“. „Как ще хванеш ролките и документите, това е престъпление. Има значение кой държи книжата, ще им напраскат печатите. Това е далаверата с изборите“, заяви той. „Чували ли сте за такава мерзост? Да дадеш на жената на кмета да прави документите за изборите. Те сега могат да направят по 10 протокола“, посочи той. „Така ни биха предишните пъти. Те не са ни били, правеха тези малки разлики. Затова сега са спокойни. Те имат ли кампания?“, попита Борисов. „Христо, приятелю мой. Изобщо не се глася. Когато започнат хората да ти цитират името, значи е нещо много лошо. Вие не сте водачи“, обърна се той към Христо Иванов. Борисов обясни и защо е поканил Урсула фон дер Лайен и Манферд Вебер в Пловдив: "Нарочно го направих в Пловдив, не го направих във Варна. От половината снимки - Макрон, Бриджит, председател на ЕК три пъти, Нетаняху, Орбан, Мицотакис... Тези хора са били тук". "Само гледайте да спечелите с повече от 10%, да ви се разгневя още повече. Искат ГЕРБ да се провали, пак сам да тегли каруцата, те да се подхилкват, и когато се сгромоляса държавата.... Но те вече не могат да се възстановят. Техните избиратели са умни, те четат, те не могат да се излъжат", смята Борисов. "Като в Струма с канутата с карали с тия кешови потоци. Но вие не ги чувате", изтъкна той. "Български войник за чужда земя няма да мре. Български войник, както и аз, ще мре само за българска земя. Що се отнася за Украйна. продължаваме да ги подкрепяме с цялото си сърце. Агресорът е Путин", категоричен беше Борисов и цитира думите на ген. Колев към руснаците: "По каква работа вие сте на нашата земя". "Разговорите Кирил и Асен в манастира бяха да дадат 2 млрд. на общините на ГЕРБ. Аз казах "не", ще вземем 2-та милиарда в бюджета за всички общини, както и за Варна, нищо че е чужд кмет", разкри лидерът на ГЕРБ. "По-изгодно е за ГЕРБ да няма правителство, да се досрине всичко. За държавата вече почва да става фатално", предупреди той. "Денков няма да стане премиер. Има други, които няма да станат. От вас зависи. Но последствията ги носим и ние и вие", изтъкна той.

Отговори
8 1
Боко тиквата

Боко тиквата

06.06.2024 | 21:05

Защо забранихте коментарите под статиите? Тролчето ми и 5 лева не може да изкара. 5 дни пише едно и също под една и съща статия. Не ви ли е срам така да постъпвате с него?

Отговори
2 6
И след още 33 години

И след още 33 години

06.06.2024 | 21:04

Марица ще си остане жалък неграмотен селски таблоид..

Отговори
8 5
Пожелание

Пожелание

07.06.2024 | 03:42

Дано през следващите 33 години научите български. В момента свещена неграмотност лъха от всяко едно от писанията ви.

Отговори
14 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?