49

Манол Пейков: Имам програма и екип за кмет на Пловдив

Ще спечелим града при единна кандидатура, убеден е издателят и депутат от ПП-ДБ

ГЕРБ да не мислят, че лапаме пасти и нищо не забелязваме

Отдавна българско правителство не е било толкова добре прието в Европа

Борисов е майстор на пушилките като тази с Лена Бориславова

Опорките на „Възраждане“ и Кремъл са едно към едно, няма съмнение кой командва

Очаквах подводните камъни в управлението, трябва да проявим търпение

 

- Г-н Пейков, кое ще приключи по-бързо - правителството или ремонтите на АМ „Тракия“?

О, ремонтите на „Тракия“ са вечни, те ще надживеят и най-дълго задържалото се правителство. Те са като данъците и смъртта - повече от сигурни. Имаше доста бурен край на миналата седмица с престрелки между двете коалиции в управлението.

- Ще издържи ли правителството на трусовете?

- Аз лично очаквах подводни камъни и те се появиха. Не е изненада. Просто е нужно търпение и настойчивост. Нашите настоящи партньори, засега без кавички, трябва да са наясно, че няма да се поколебаем да се откажем от управлението и да им подадем топката, ако продължават да ни шантажират по този начин. Страхувам се, че те си мислят как са ни хвърлили в магазина с пасти и ние лапаме, като нищо не забелязваме. Има обаче граници, които не могат да бъдат прекрачени, ако ще водим държавата в правилната посока. Иначе сме в грешния кораб с грешните хора.

- Кое ви подразни най-много в действията на ГЕРБ-СДС?

- Разбира се, че назначенията в регулаторите, които са много по-важни от тези на министри и областни управители, защото са с дълъг мандат - 5 години. Те се правят в абсолютно противоречия на споразуменията, които сме правили и подписали. Минават с мнозинства, от които сме изключени, наши предложения се бойкотират. Видимо се търси решение зад гърба ни. Има начини тези неща да бъдат обсъдени. Ако една фигура не е подходяща и за двете страни, идва втора, трета. Ще се намери. Но явно не това е целта на ГЕРБ. Няма как да стане! Жалко, защото правителството на Денков-Габриел определено е отлично прието в Европа. Има сглобка (Смее се.), не е коалиция, но определено решение в тази екстремна ситуация. Краткосрочните цели са ясни - влизане в еврозоната, Шенген и затвърждаване на евроатлантическата ни ориентация. Стиснахме си ръцете около тези приоритети плюс съдебна реформа. Колкото и Борисов да говори, че не сме се разбирали за мнозинства в парламента, едно правителство няма как да съществува без стабилно Народно събрание.

- Но тяхната логика е "не можете да искате всичко с 63 депутати - и министри, и шефове на служби, и областни управители"?

- Нали затова подписахме декларация - да се решават нещата заедно. Ние не искаме нищо повече. И сега ГЕРБ има хора в кабинета, но това е друг въпрос. Ако има нови претенции - нека ги предявят и продължим напред, а не да се торпилира кабинетът. Този подмолен начин на обяснение показва друго - има вътрешно напрежение при тях.

- Цитирам г-н Борисов - наистина ли Лена Бориславова управлява коалицията ПП-ДБ?

- Е, Борисов е майстор на фойерверките. Не трябва да се търсят индивидуални атаки. Лена определено участва в процесите. Тя и затова излезе от парламента - да работи по определени теми. Но чак пък да управлява - комично е. По-скоро пушилки за отвличане на вниманието от основната тема, а тя е, че не се спазват коалиционните договорки. Махленско е! Така държава не се управлява. Да вземат пример от министър Наско Славов, който беше блестящ в изявите си в парламента. А не да се правят атаки срещу човека като при Лена Бориславова. Това е търсене на жертвен агнец, интригантство.

- Каква промяна очаквате в отношенията ви с ГЕРБ-СДС?

- Винаги съм оптимист, понякога и необосновано. Залогът е твърде голям и хората го виждат. От една страна – от Изток идва заплахата. От друга - за първи път от години европейското семейство оценява толкова високо България заради действията на премиера Денков, на Мария Габриел, на военния министър Тагарев. Искрено се надявам на зрялост и в двете страни. Казали сме точка по точка към какво имаме претенции. Ще се намери пресечна точка, оптимист съм.

- В този контекст как виждате ролята на „Възраждане“, която е доста интересна напоследък - веднъж партията критикува кабинета като цяло, но втори път гласува с ГЕРБ и ДПС против ПП-ДБ?

- „Възраждане“ има план и съгласуване на своите действия. Удря под пояса, а това не е градивно политическо поведение. Но тяхната платформа е изцяло популистка, те са опортюнисти. Те нямат идеология, защото, ако имаха такава, щеше все по нещо да се различава от тази на Кремъл. Всичките опорки са им едно към едно за всички божи теми на този свят. Ако наистина са български патриоти и не са захранвани от Русия, поне една разлика щеше да има! Меко казано, е подозрително, да не кажа - пределно ясно, че им се диктува от друго видно място. И пак по руски образец - обвиняват нас, че ходим по посолства.

- Е, честно, не ходите ли?

- Звучи комично, но ще го разкажа. Бях гост на церемонията по завършване на годината в Американския университет в Благоевград. Сложиха ме да седна на лично място. До мен беше човек, явно важна фигура, но пък не го познавах. Говорихме си обаче над 15 минути чисто приятелски, все едно се знаем от 100 години. На тръгване му се извиних, че питам какъв точно е в Американския университет. Човекът отговори: А, никакъв, аз съм посланикът на САЩ (б.а. - Кенет Мъртън). Симпатичен човек! Иначе винаги големите държави са давали знаци, факт. Но обвиненията на „Възраждане“ са като на Кремъл за Украйна.

- Два въпроса за Пловдив - професор Кольо Динков ли ще е новият областен управител?

- Нашите номинации с ПП бяха две за областен на Пловдив, но определено имаше и разговор за професор Динков. Така или иначе, чакам потвърждение, тъй като имената се обсъждат на няколко нива.

- ГЕРБ обяви старт на местната кампания от Велико Търново. Ще има ли такъв и на ПП-ДБ за Пловдив?

- Може би изчакваме старта на софийската ни кампания във вторник, която се приема като стратегическа. Аз също чакам с нетърпение, защото смятам, че позакъсняхме. Но е разбираемо предвид страхотната заетост на всичките ни лидери около правителството. Ситуацията наистина е екстремна.

- Васил Терзиев е кандидатът ви за София, това е ясно вече на 99,9 процента. Кой ще е в Пловдив?

- Ще ви поправя за Терзиев - 99,999. Иначе за Пловдив очаквам и аз.

- Сам казахте, че имате лични амбиции в местната власт. Докъде се простират?

- Работя по собствена програма и екип. Въпрос на време е да видим вътре в коалицията кой ще бъде подкрепен. Мен по никакъв начин не ме спира, защото всичко това носи много знания и умения както за мен, така и за екипа ми. Дори да има минимален шанс да съм начело на града наесен, аз трябва да съм максимално подготвен. Ако пък кметът на Пловдив е друг, нищо не губя, защото знанието е безценно. Така че ще продължа да работя по своята програма за кмет на Пловдив, в която вярвам. Но със сигурност има и други колеги, които се коментират към момента.

- Последно, ще има ли Пловдив кмет извън ГЕРБ за първи път след управлението на Славчо Атанасов?

- Ако нашата коалиция е единна - кандидатът ни ще спечели. Аз лично смятах, че трябва да стартираме кампанията още през февруари-март, но сме се справяли и в по-екстремни ситуации. А и виждаме - другите партии също тупат топката. Вярвам, че ще намерим зрялото решение както за Пловдив, така и за другите големи градове.

 

Манол Пейков е издател, преводач и политик. Роден на 17 юли 1970 г. в Пловдив, в семейството на журналиста Костадин Чонов и поетесата Божана Апостолова.

Завършва Английската гимназия в града през 1989 г. и Американския университет в България с първия му випуск през 1995 г.

Член е на Националния съвет на политическа партия "Да, България!". Три пъти влиза като депутат от родния си град Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 10 оценки
2.6/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
77 коментара
Петър

Петър

14.07.2023 | 10:44

Ха-ха-ха!

Отговори
1 0
По добре от сиганска

По добре от сиганска

03.07.2023 | 16:55

Нали знаеш, манжо...!

Отговори
0 0
Помоли  Балкански

Помоли Балкански

03.07.2023 | 12:16

Да те приеме, че някои стават за цирка, а не за сериозния живот..!

Отговори
0 0
Еврейска

Еврейска

30.06.2023 | 06:04

Пидлига

Отговори
2 1
Густо

Густо

29.06.2023 | 14:48

Избърши си гъ.за с тях ..с програмата де!!!

Отговори
5 0
Къcoпишков

Къcoпишков

29.06.2023 | 11:07

кмет !

Отговори
2 1
мхм

мхм

29.06.2023 | 08:47

Тотален глупак! Думите са малко да опишат тая амеба...

Отговори
7 0
Иван Стоилов

Иван Стоилов

28.06.2023 | 13:44

В България спешно има нужда от културна революция, иначе изродените и болни мозъци, които са масово и навсякъде(всички се държат като батки, тигри и велики воеводи и хайдути, всички са нацупени, намръщени много сърдити и готови да скочат на бой-това е навсякъде на улицата в магазина в ресторанта по пътищата, ако не са такива, то тогава са велики тарикати и селски хитреци, особено горди от това си качество и го прокламират със всяка дума и поведението си навсякъде), ще продължават да са основната зародишна маса на подобни като Kопейкин. Но за да стане това, наистина първо трябва на този обществен пример за всички гореподобни, да му се потърси съдебна отговорност.

Отговори
4 1
стара майна

стара майна

28.06.2023 | 12:05

по.се.рко като майка си...да не ги е родила една майка с тотюф и гърневски само бащата е различен да му е.ба майката......

Отговори
8 2
Манол клоуна

Манол клоуна

28.06.2023 | 09:00

Ма каква ехидна и лукава усмивка . Няма кой да те избере клоун

Отговори
10 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?