Майка Валентина: Простих на палачите, защото са в ада

Поздравът "Христос Воскресе!" е златният ключ за безсмъртието, казва игуменка на Калоферския девически манастир

Монахиня Валентина (Друмева), майка Валентина, игуменка на Калоферския девически манастир “Св. Въведение Богородично”, е удивителен мисионер. Завършила е математика, работила е като учителка, на 26 години се посвещава на монашеството. Отдала е 56 г. от  живота си на вярата. От 26 години ръководи неделното училище към манастира. Майка Валентина е от рода на големия възрожденец Васил Друмев, митрополит Кирил. Тя е автор  на 50 книги - документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение, 4 тома разкази за деца - жития на светии. Издала е 15 тома “Български свещеномъченици от най-ново време”.
-Успява ли този най-свят за християните празник да запълни духовната празнина в живота ни? И да ни върне вярата в доброто?

-Разбира се, без всякакво съмнение. Христос възкръсва, злото е безсилно, ние сме вечни. Желая на всички да празнуват, да са добри, да се обичаме като чеда на един небесен баща. За да се поздравим на светлия празник с двете най-хубави думи: Христос Воскресе! Това е златният ключ за безсмъртието.   

Христос е въплътен бог. Той прие човешка плът, за да научи хората да обичат и да изкупи греха на човечеството. За това свидетелства фактът, че след погребението Исус не се разпадна в гроба както всички човеци, а възкръсна на третия ден. А всички ние сме образ и подобие Божие, искрица от Божия дух. Затова и ние ще възкръснем за вечен живот. Затова празникът на Исус Свето Възкресение се нарича Велик ден - тържеството на този празник преобразява човешките души. Дори в тези, които не са просветени, интуитивно се извършва това тайнство.

Възкресната радост е най-светла в детските сърца, защото те са чисти. Дори и възрастни обаче не знаят дълбокия, красив смисъл на багрените яйца - възкръсването на Исус от гроба в духовно тяло. Историята е красива: Света Мария Магдалина първа дошла на гроба на Христос да помаже тялото му с благоуханно миро и първа видяла възкръсналия Христос. Въодушевена от най-великото чудо на земята, тръгнала да проповядва Христовата вяра. Стигнала до Рим, където поднесла на император Тиберий не скъпоценен дар, а обагрено в червено яйце с поздрав: Христос Воскресе! Както от яйцето се излюпва пиле, така от гроба Христос възкръснал жив, а червеният цвят символизира кръвта, пролята за нас от Спасителя, докато е бил прикован на кръста, обяснила Мария Магдалина. Така в чест на Христовото Възкресение бил въведен обичаят да се багрят червени яйца. 

Нашата църква красиво и тържествено празнува този свят празник, празник на празниците. Дори свети Павел казва: Ако Христос не беше възкръснал, напразно е нашата вяра. А поздравът Христос воскресе и отговорът Воистина воскресе, който  вярващите си разменят до 40 дни след Възкресение, е химн на живота. Поздравът разкрива най-дълбоката истина за човешкото сърце - за безсмъртието. Един велик учен казва: Човешкият живот е една глупава шега без Бога, ако всичко свършва със земния живот, с гроба. Чрез Възкресението Христос победи смъртта и отвори вратите на земния човек за безсмъртието. Затова празникът е велик, празник на празниците.

-Успява ли българинът да отдели трапезната от духовната радост на великия празник?

-Много хора идват в манастира, невярващите са изключение. От Бога е дадено във всяка душа да има вяра. Лошото е, че в училище не се учи вероучение. 26 години имаме неделно училище в манастира, минали са над хиляда деца. За съжаление възрастни образовани хора не знаят нищичко за Бога и Възкресението. Въпреки това интуитивно отвътре нещо им подсказва и на възкресната нощ всички отиват в църквата да се приобщят към Христовото възкресение. В епохата на атеизма всички казваха, че не вярват. Сега се оказва, че не е унищожена вярата в душите на хората и църквите са пълни. В душата на българина има нещо, което му подсказва, че има Бог, има живот след смъртта. Изследвала съм атеистичния период на България и съм се натъквала на много куриозни случаи на заклети атеисти, станали по-вярващи и от мен. Такъв беше бившият партиен секретар в пловдивско село, който повярвал в Бога и ремонтирал църквата. Преобразяването на този човек ме удиви.      

-Кой е най-красивият Великден в живота Ви?

-Най-красиви бяха възкресните вечери в детството ми. Палехме свещички, носехме огънчета у дома, чукахме се с червени яйца. Някаква неизразима сладка, много красива, ангелска радост обземаше чистите ни детски сърца. 

-Засилва се опасността от разпространението на исляма. Ще успее ли православието да ни опази?

-Ще успеем да се съхраним само с просвета. Пет века сме били подложени на въздействието на исляма и не сме си дали вярата. Ислямът е настъпателна религия, която се налага с оръжие, със сила, което показва слабост. Тази настъпателност обаче е много опасна. А християнството се налага с вътрешна убеденост, това е ценното. Православието  е непреодолимо. Православната църква няма да бъде унищожена, защото не е създадена от обикновен човек, както мохамеданството, а от дух свети. Затова православната църква е непобедима, ще съществува до края на света, тъй като в основата  е самият Бог Христос, който възкръсна. Както и ние ще възкръснем. 

-Как на 26 години намерихте сили да напуснете науката и се отдавате на духовното?    

-Монашеството е призвание и дарба. На хората като мен Бог е дал вътрешно желание да се посветим на служение на Бога, на вечността - най-неземното, най-красивото. Да, приятели ме упрекнаха за избора - светът не може да разбере монаха, който копнее за нещо, което е надземно и непроменяемо. Монасите не са страхливци, бягащи от действителността, а великани на духа, копнеещи за надземното, казва руски духовник. Най-трудно е да се посветиш на това, ала най-много удовлетворява.

-Защо отдадохте 7 години от живота си на проучване на българските свещеномъченици през соца?

-Заради тези 15 тома обиколих страната няколко пъти. Задачата ми беше да възкреся светлия образ на духовниците - мъченици на вярата в епохата на атеизма - 1944-1989. Открих 635 свещеномъченици. 103-ма от тях са убити след 9 септември 1944 г. като врагове, без вина. Бяха години на страшна заблуда, нанесена бе дълбока рана не само на църквата, ала и на душите на хората. Изключително ме впечатли отец Лука от Панагюрище - много просветен духовник. Убит жестоко от младежи, на които писал двойки по вероучение. Този, който наредил екзекуцията, се самоубил, толкова го мъчела съвестта, най-строгият съдник. Жестоко убит заради вярата си е и отец Йоан от Белозем, изключително ерудиран свещеник. Това е повече от садизъм, демонизъм. Срещнах се и с убийци на свещеници - станахме приятели с много от тези разкаяли се грешници. Простих им, повече ги обичам, защото са много нещастни. Убитият свещеник е отишъл в рая, а те остават тук в ада на гузната си съвест. Много свещеници са пострадали заради вярата си в Пловдивския затвор. Един екзекутор ми казва: Не мога да спя, сънувам кръвта на свещеника по ръцете си. Друг палач пък трепери и по цял ден обикаля църквата - само там намира временен покой от ада в душата си. Истински път към Голгота, по-страшно е от „Престъпление и наказание” на Фьодор Достоевски. Докато пишех книгите, оплаквах и свещениците, и палачите, чийто живот е кошмар. Всички са чада божии.            

-Кой ще ви наследи?

-Има сестри с богословско образование, мисията ми няма да бъде прекратена. Длъжни сме да насочваме децата, родени в такова объркано време, към смисленото и доброто.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
 Скандал от миналото

Скандал от миналото

03.05.2016 | 08:30

\"Калофер. \"Няма я игуменията!\" - и после трясък в телефонната слушалка. Така приключват опитите ни да се чуем с игуменката на Калоферския манастир \"Свето Въведение Богородично\" Валентина Друмева.\nТя е една от малкото посветени, които биха могли да разкрият какво се случва зад портите на скандалната обител. Вратите на манастира обаче вчера останаха заключени, показа проверката на \"Стандарт\".\"\nКопирано от standartnews.com

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?