Следвайте ни

Мадуро пред дилема: бюлетини или куршуми

Тръмп няма да рискува да подпали втори Виетнам във Венесуела, убеден е проф. Лазар Копринаров

viber icon

Проф. Лазар Копринаров е университетски преподавател, философ и дипломат. Посланик на България във Венесуела от 2001 до 2006 г. Специализирал философия и естетика в Московския държавен университет. Областите на научните му интереси са социална философия, европейски изследвания, международни отношения.

- Какъв е най-вероятният сценарий за драмата във Венесуела?

- Трудно е да се правят точни прогнози за такъв сложен казус.

ПЪРВИЯТ ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ

е да се отговори позитивно на предложението на Николас Мадуро за преговори с опозицията. Идеята за преговори звучи добре, но е малко вероятно да се стигне до реалното осъществяване.

ЕС формира контактна група, която да посредничи между Мадуро и опозицията. Но е важно да отбележа: целта на тази контактна група е да създаде гаранции за провеждането на президентски избори при спазване на международните стандарти за честни прозрачни избори. ЕС всъщност не признава за легитимни изборите през май 2018 г., на които Мадуро беше избран за президент. А тъкмо тезата, че Мадуро не е легитимен президент, е основание за провъзгласяването на председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо за временен президент.

ВТОРИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ВОЕНЕН ПРЕВРАТ,

но не за отстраняването, а за спасяването на Мадуро. И вътре в чависткото движение, и извън страната са налице интереси така да бъде отстранен Мадуро, че да бъдат спасени и той, и чависткият режим. Кралят е мъртъв, да живее кралят - защо да не се приложи този изпитан в историята инструмент за удържане на статуквото, като Мадуро Първи бъде сменен от Мадуро Втори?! Не е изключено най-приближени генерали да отстранят президента, за да спасят мадуризма.

Висшето командване в Каракас е съставено от хора, завършили военна академия в Русия и Китай - страни с много големи инвестиции във Венесуела. В продължение на години те кредитираха Мадуро. Затова техните интереси може да допуснат смяната на Мадуро, но при запазване на сегашния режим.

ТРЕТИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ, НАЛОЖЕНА ОТВЪН.

Смятам обаче, че повече се спекулира, отколкото са реално възможни военни действия срещу Венесуела с участието на САЩ и на някои латиноамерикански държави.

Колкото и САЩ да са заинтересовани от намирането на изход от ситуацията, едва ли ще се стигне до инвазия. САЩ не биха искали да гори огън до къщата им. Венесуела е трън в петата на САЩ, но те едва ли биха рискували с военна операция. А и Мадуро предупреди: Не позволявайте на Тръмп да превърне Венесуела във Виетнам на 21. век! И още един аргумент срещу сценария за военна намеса на САЩ - латиноамериканските държави са срещу подобна форма за решаване на конфликта. А Тръмп едва ли би искал да настрои региона срещу САЩ.

ЧЕТВЪРТИЯТ СЦЕНАРИЙ

е отстраняване на Мадуро чрез много силен дипломатически натиск и икономическо задушаване. САЩ вече блокира авоарите на Венесуела, които имат в САЩ 11 млрд. долара в банки и предприятия. Венесуелската държавна петролна компания има дъщерна фирма Citgo със 7000 бензиностанции в САЩ, както и рафинерии.

Вероятно ще има и други форми на икономически и дипломатически натиск върху Мадуро. Гуайдо вече е признат като временен президент от САЩ, Канада, от Европейския парламент, както и от т.нар. Група от Лима (без Мексико), която включва 14 значими държави на Латинска Америка.

С всеки изминал ден расте броят на страните, които признават Гуайдо за президент. Целият демократичен свят демонстрира на Мадуро, че ако иска да оцелее, трябва да свика избори с гаранция, че ще бъдат честни според международните стандарти.

-Защо има съмнения за това кой е легитимният президент във Венесуела?

- Мадуро беше избран на избори през май 2018 г., оценени от международната общност като нелегитимни още преди провеждането им. Какви бяха основанията?

 


Във Венесуела няма неутрална избирателна администрация, тя е изцяло подчинена на Мадуро. Силните кандидати на опозицията или бяха хвърлени в затвора, или бяха лишени от правото да се кандидатират, много партии не бяха допуснати до участие. Т.е. изборите през 2018 г. бяха мач без неутрален рефер, при който единият отбор играе с най-добрите си играчи, а при другия всички са под карантина.

Но щом изборният процес не е легитимен, не могат да бъда признати за легитимни и неговите резултати. Затова голямата част от международната демократична общност не признава Николас Мадуро за президент на Венесуела. Главоломно нарасна броят на страните, които признават Хуан Гуайдо за временен президент. Основанията им дава венесуелската конституция. Според нейния Член 233, ако президентският пост е вакантен, той се заема от председателя на Националното събрание, който трябва да свика в 30-дневен срок нови избори. Президентският пост на Венесуела е вакантен, тъй като Мадуро е нелегитимен президент, наричат го дори узурпатор.

- Защо Мадуро получава толкова силна подкрепа от Русия, Китай и Турция?

- Голямо е значението на преките им икономически интереси във Венесуела и в региона на Латинска Америка. Ще обърна обаче внимание на един дългосрочен политически интерес на президентите Путин и Ердоган, чието приложение към венесуелската криза обяснява подкрепата им за Мадуро. Това са лидери, които, блиндирайки Мадуро, защитават себе си. Голяма е грижата на Путин и Ердоган светът да е безопасен за автократите.

Защитата на Мадуро не е проява само на икономически интереси, тя е изява на глобалната солидарност на автократичните режими. В този смисъл третирането на кризата във Венесуела има не само регионални, но и глобални измерения.

- Как най-богатата преди години страна в Латинска Америка се превърна в бедняк с убийствена инфлация и празни магазини?

- Да, наистина е парадокс, че страната с най-големите доказани петролни ресурси - по-големи от тези на Русия, Саудитска Арабия и Катар, взети заедно, страна, която притежава злато, скъпоценни камъни, огромни запаси от ценни суровини, се оказва днес сред най-бедните. Парадоксът обаче не произтича от качествата на Мадуро, проблемът е заложен от погрешната политика на Уго Чавес.

Чавизмът се оказва много добре работеща фабрика за бедност, корупция и престъпност - тъкмо обратното на онова, заради което Чавес дойде на власт в края на 1998 г. Нито един от лозунгите му за силна икономика и премахване на бедността и корупцията не бе осъществен - тъкмо обратното, страната се свличаше все по-надолу. В последните години и поради спада на цените на петрола Венесуела стигна до дъното. Икономиката е атакувана от хиперинфлация с невъобразими измерения. Престъпността е огромна.

В последния доклад на „Трансперънси интернешънъл” Венесуела е в самото дъно на корумпираните страни по света.

Венесуелците са мирен народ, който обича веселието. Дълбоко им съчувствам - изпаднаха в пълна бедност, след като през 80-те всички им завиждаха, жизненият им стандарт беше по-висок дори от този на много американци.

- Хуан Гуайдо ли е лицето, което може да измъкне страната от кризата?

- Хуан Гуайдо се оказа подходящият човек на подходящото място. Той е ново лице, млад човек, на 35, индустриален инженер. Гуайдо успя да събере различните крила на опозицията тъкмо защото досега не е бил партиен лидер. За кратко време събра широко доверие - както от политиците, така и сред гражданите.

- Армията ли държи ключа към изхода от конфликта във Венесуела?

-Въоръжените сили са изключително важен фактор за намиране на изход от драматичната криза или за нейното задълбочаване. Генералите държат в желязна хватка подчинените си. А както едните, така и другите са под зоркото око на кубинските съветници. Все пак има признаци за ерозия на лоялността към Мадуро - знакова фигура като военното аташе на Венесуела в САЩ полк. Хосе Силва подкрепи Гуайдо и нарече Мадуро ”узурпатор”. А влиятелният шеф в авиацията Франсиско Родригес стана първият високопоставен генерал, отрекъл се от Мадуро и признал Гуайдо за президент. Дилемата, пред която е изправена Венесуела, е: или бюлетини, или куршуми.

-Какво знаят за България венесуелците?

- Не много, за съжаление. В техните очи ние сме малка страна. Да не забравяме, че венесуелците стъпват върху земя от около 1 млн. кв. км, изключително богата с нефт. Веднъж в посолството ми се обажда възрастна венесуелка - искаше да си купи българско козе сирене, каквото опитала в САЩ. Затрудни ме, но помогнах. Българско вино също се изнася във Венесуела. Чудесни впечатления остави в Каракас изложба на български икони. Много добре беше посрещната изложба на съвременни български художници, сред които беше Светлин Русев. Без да се хвалим, България има положителен образ във Венесуела. И е жалко, че от няколко години няма българско посолство в Каракас.

Българинът Теодоро Петков с корени от Пазарджишко е забележителна фигура. Имах 2-3 срещи с него. През 1998 г. Теодоро Петков беше вторият човек в управлението на Венесуела - вицепремиер, отговарящ за икономиката. Имах отлични впечатления от този далновиден политик.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?