46

Любомир Стефанов: "Промяната" ще бъдат наказани, ако върнат папката за кабинет празна

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник  в проекти на ЕК в България.

- Г-н Стефанов, предизвестен ли беше неуспехът на кабинет Габровски с първия мандат на ГЕРБ-СДС?

- ГЕРБ изпълниха заявката си да направят опит за съставяне на правителство, като дадат карт бланш на експерти за работещ, приемлив, полуоптимистичен едва ли не вариант. Най-вече беше спазено обещанието да няма задкулисни договорки. Но това е малко лицемерно, тъй като лидерът на ГЕРБ продължава да не е член на парламента, преговорите се случват някъде другаде, хората, номинирани в кабинета, който не мина, не са политически ангажирани лица. Т.е. политиката пак е някъде другаде, не където й е мястото, в представителното тяло на държавата НС.

Въпросът за състава на кабинета е много прост – избираме публични политически представители и очакваме те да изпълняват обещанията си, да носят отговорности.

Тази перверзия тип смокиново листо – да си изберем експертен кабинет, равноотдалечен, без политически пристрастия, прилича на розова дъвка Идеал. Такова нещо няма как да сработи. Отговорността е на политиците, носи се по политически, прозрачен, публичен  начин. Така всички аргументи за задкулисие изчезват.

- Къде беше грешката – в конкретните имена или във формулата на предложения кабинет?

- Някои от имената - по-специално предложеният енергиен министър, категорично бяха провокация, не бих ги нарекъл грешка. Други кандидат министри са много читави. Ако ползваме химически термини, бе направен опит те да бъдат валенциите, които да създадат коваленции и да съберат немислимото в едно. Като цяло в проектокабинета видяхме почтени и читави хора, събрани с политически обвързани хора с меко казано спорни репутации и биографии. Така че предложеният кабинет остана експертен само на ниво заявка, проличаха политически обвързаности. Безспорно почтени хора бяха обвързани в разговор, който не е техен. И отговорността накрая се разми.

 И проф. Габровски бе употребен.

Работата на лидерите е да стоят в първите редици, не да се крият някъде. Борисов хем иска да е лидер, хем да е Кръстникът от филмите по Марио Пузо. Не става така. Май политическият му кураж е спихнал до режисирани прояви пред полупразни зали. Май Борисов губи усещане за историческия момент, усещане за възможното, реалното и желаното.

Видяхме опит да се изнуди БСП да се включат в някаква коалиция. Няма как да стане – Корнелия Нинова има усет и може да прецени, че за нея подобно нещо би означавало политическо самоубийство. И ДБ няма как да подкрепят коалиция, за която гласуват Пеевски и Карадайъ – това е също самоубийствено.  

- Пропуснаха ли партиите да демонстрират национално отговорна позиция за съставяне на кабинет?

- Пропуснаха шанса още през май. Тогава мина и замина поредният пропуснат момент. Накрая се оказа, че ДПС звучи най-нормално и автентично като партия в парламента, което е меко казано смехотворно предвид факта кой стои на първия ред на банката им в парламента.

Тъжното е, че не виждам светлина в тунела в момента. От една страна процесът на колосалното разбълбукване в  политическата ни система е добро, позволява да се видят автентични позиции, обвързаности и хоризонт. От друга страна обаче все същите партийни актьори в същата рамка създават постоянно буря в чаша вода.

Социологията е категорична - гражданите все повече не искат избори, искат нормално действащо правителство. Тук е парадоксът – партиите в парламента ни бутат към избори, а гражданите искат стабилно управление.

- Какъв кабинет ще представят ПП, които ще получат втория мандат?

- Мисля, че ще опитат да направят проектокабинет - не експертен, а политически.

Несериозно е да хвърлят папката празна и ще бъде санкционирано, ако го направят. Трябва дори да рискуват с кабинет на малцинството, буквално предизвиквайки ГЕРБ да не гласуват против техния кабинет, да им дадат карт бланш. Ако ГЕРБ гласуват „въздържал се“, правителството ще мине. Но това е съзнателно слагане на капан с всички рискове от такава хипотеза ПП да се превърне в заложник на Борисов, буквално да сложат глави на дръвника. Но пък това е национално отговорно поведение.     

- Т.е. най-вероятно стигаме до третия мандат. Български възход ли са най-вероятен получател и какъв е шансът им да успеят?

- БВ не отказаха да подкрепят кабинета Габровски, а структурата му. Намериха йезуитски аргумент.

 Това оставя възможност за преговори в кризисни моменти, шанс той да канализира процеса в натрупване на критична маса консенсус и компромис. Засега изглежда, че третият мандат най-вероятно ще отиде при тях. Трети мандат на БСП е безсмислено упражнение. Няма да го даде на ДБ – имат много радикални политически разминавания. Ако го даде на ДПС, ще е политическа екзотика, въпреки че

Движението има  традиция да прави чудеса от храброст с трети мандат – спомнете си кабинета на Любен Беров, а и Тройната коалиция. Виждали сме как ДПС буквално в 12 без 2 се вади спатия не от шапката, където всички очакват, а от ръкава. И номерът минава.

Но сега нещата клонят към ген. Янев.

Български възход са най-малки, може пък от тази трънка да изскочи заекът. А и Янев вече е бил премиер, знае как се прави кабинет отвътре.

- Ако обаче и третият мандат не успее, отиваме на избори напролет И какво ще променят те?

- Нищо няма да се промени само на първо четене. Ще се промени фундаментално, ако ПП и ДБ успеят най-сетне да обяснят на избирателите защо е важно да не се управлява с ДПС, да не се управлява с такъв тип ГЕРБ, в който уж всичко е публично, но някой наднича отвън, и как нещата могат да се нормализират евентуално с БСП, които да слязат от табиланските си позиции.

В крайна сметка това безвремие, това бягане от отговорност помпа мандата на Възраждане. Ако обаче ПП и ДБ успеят да обяснят на българите каква алтернатива предлагат, може пък да успеят да постигнат добър резултат, да вдигнат избирателната активност.

- Може ли да доведат до политическо разместване опитите за съставяне на нова левица, връщането на НДСВ на сцената?

- Не. От кого да очакваме нова левица – от стари лица като Георги Кадиев, Румен Петков, Георги Първанов? Няма как да стане. Те не могат да говорят на автентичната лява публика. Виж, ако изгоненият от парламентарната група на БСП Явор Божанков тръгне да прави нова левица и към него се закачи Крум Зарков – там има някакъв шанс.

А евентуално връщане на НДСВ е бутафория. Това са хора на достопочтена възраст, които очевидно  си търсят занимание. С цялото ми уважение – проф. Герджиков има място в консултативен съвет към МС, в експертен съвет, но е несериозно да се връща в политиката.     

- Каква е диагнозата на болното ни общество и какво е лечението?

- Диагнозата е, че нямаме национален разказ за перспективата на страната, затова продължаваме да се лашкаме. А лечението е политиците да спрат да се занимават със самите себе си, а да решават назрелите обществени проблеми. Младите гневни хора, които натискат за ПП и ДБ, искат това – национална политика, тук и сега, не след 30 години. Трябва да им се обясни, че едни неща могат да станат тук и сега, а други – след 20 години.

А ГЕРБ още висят, не могат да определят къде са – ще стават ли модерна партия, или ще я карат като реформиран клон на БКП. При ГЕРБ процесът минава през пенсионирането на Борисов и еднозначна оценка за приноса му. Но нещата няма да се оправят с оттеглянето на Борисов. Трябва да се промени начинът, по който той е структурирал нещата, наредил е схемата ГЕРБ.

- Проблем ли е, че ще прекараме зимата със служебен кабинет?

- Няма проблем. Институциите в държавата работят. Проблемът е в полето на политиците. И да не обясняват колко апокалиптична ще е зимата. Икономиката ни е малка, периферна, зависима, скачена, а международните

цени и пазари се регулират. Цените по бензиностанциите също вървят надолу, сметките за ток и парно не са ужасяващи. Политиците да спрат да се оправдават с времето, с руснаците, с лошия Брюксел, а да си гледат работата, да поемат отговорност.

- Колко сериозни ще са последиците за Европарламента от грозния корупционен скандал с пари в чанти срещу лобиране?

- За нас е изключително важно да видим как се справя европейската бюрократична административна машина с такъв деликатен казус. И да си вземем поука какво ние трябва да правим:

колкото и високо в йерархията да е провинилият се, той трябва да понесе последиците по каналния ред. Това трябва да е практика и при нас – независимо дали провиненият се казва Гешев, Борисов, Петков, Радев. Но с надлежни доказателства за вина. За съжаление не са научихме и от съседите румънци, които вкараха в затвора корумпирани премиери, министри, депутати.

- Имаме ли полезен ход за Шенген, за който отново ни хлопнаха вратата?

- Темата е много удачна за вътрешна употреба – у нас, в Букурещ, във Виена. Всички ъгли в този многоъгълник имат вина. Въпросът е да се поучим от грешките си и да не драматизираме.

Догодина можем да влезем, ако направим нужното, без да шумим публично. Нещата трябва да се случат на институционално ниво.

Вина за гафа е и това, че нямаме политическа стабилност, нямаме  редовен кабинет, който да поеме дългосрочни ангажименти и в сфера сигурност.

Не бива обаче да залитаме в посока Европа ни прецаква, защото сме удобната жертва – сами сме се поставили в такава позиция.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Дядо Любен

Дядо Любен

15.12.2022 | 10:28

Старите знаят но не могат, младите могат но не знаят

Отговори
0 0
А кой унищожава България

А кой унищожава България

15.12.2022 | 09:59

Кога пенсиите ще бъдат преизчислени правилно. Кога българинът ще получавам европейски доходи. Нали сме в европейския съюз и цените ни са европейски. Само доходите ни не са европейски. Всички други теми са лъжа.

Отговори
4 0
Лиляна

Лиляна

15.12.2022 | 10:31

Пенсиите ще са европейски ако 3-4 милиарда се раздадат на хората а не както герб всяка година около Нова година на избрани фирми. Това е разликата между Кирил и Бойко. Гласувай са герб и чакай европейски пенсии на куково лято

Отговори
2 2
Ицо

Ицо

15.12.2022 | 11:57

Киро вярно раздава милиарди...заеми...

Отговори
2 2
МАНАФЯН

МАНАФЯН

15.12.2022 | 07:59

АМАН ОТ ГЕйРБАВИ ВРАЧКИ...

Отговори
4 5

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?