46

Любомир Стефанов, политолог: Този нестандартен ход може да ни извади от блокадата

Празната папка на първия мандат е кредит на доверие, осъзнаване

 Само джентълменско споразумение звучи несериозно, трябва да се подпише

Позитивен битов знак би бил депутатите да се лишат от лятна ваканция

 

- Д-р Стефанов, успех или провал за г-жа Габриел е празната папка с първия мандат, която върна на президента, но със заявка за партньорство и успех при  втория мандат?

-  Нито едното, нито другото - категориите успех-провал тук не са удачни. Наблюдаваме нестандартен ход. Не сме имали такова двуглаво политическо животно.  Но то може да се окаже решението в сегашната трудна ситуация.

Трябва да сменим фокуса на категориите. Тук вече говорим за партийната система. Преди седмици, когато за пръв път в НС си говореха ПП и ГЕРБ, някой каза: "Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения!". Ето го нестандартното решение. В крайна сметка, идеята на преговорите, не на задкулисието е да се намери формула за политическо решение. Ето го тук.  

В това отношение можем да говорим по-скоро за успех. Въпреки че формално Мария Габриел връща празна папка, т.е. номинално това е провал на партията ГЕРБ да състави кабинет с първия мандат, тя обяви, че правителство ще има и ГЕРБ ще го подкрепи. Просто мандатът ще бъде втори.

- Как довчерашните врагове станаха партньори?

- Като проумяха, че са опоненти, а не врагове. Личните политически разбирания, личните емоции трябва да се надмогнат, когато си се обрекъл на ползу роду и ставаш обществена фигура. Там вече има друг механизъм за контрол, самооценка и морал. Залогът не е в това дали харесваш другите в НС, залогът е доброто управление на държавата, на публичните ресурси. И там вече нямаш право да се сърдиш като частното лице Х, защото имаш отговорност като народния представител У. Толкова е просто!

- Някои нарекоха ротационния вариант политически франкенщайн. Как го оценявате вие - като екзотика или неизбежност?

- На декларативно ниво това е кредит на доверие. Дали е работещ, ще видим. Но двете коалиции още от самото начало имаха сериозно препятствие -  обструкцията между тях беше особено ясно подчертана, с различни думи: Ние не си вярваме, наговорихме много неща! Но в един момент настъпи промяна. Борисов каза: „Нямам нищо против Кирил Петков. Разбрахме се, Асен Василев може да е финансов министър“. От другата страна, Кирил Петков призна: „Какво й е на Мария Габриел, че да не я харесваме?! Тя говори по същество!“ И ето го резултата.

Така че на декларативно ниво нещата изглеждат прекрасно. Но за да не е формулата бутафория, франкенщайн или друг политически изрод, решението е много просто. Не като предния път да има имитация на коалиция. Трябва да се нарече с истинското име това, което се прави в момента - това е коалиция. И другото е да е ясно какво се прави.

Точките на прочетената политическа декларация са прекрасни. От ден първи трябва да се знае какво се прави, кой кого контролира. И най-вече да е ясно, че вече не се дебнат, за да се хванат в крачка. Затова празната папка на първия мандат е кредит на доверие, осъзнаване. Трябва най-сетне ГЕРБ да спрат да мислят, че са победители, защото не са. А ПП-ДБ да спрат да надценяват собственото си място и значение в хода на историята.

Когато и двете коалиции се отърсят от тези си негативи и дефицити, ето го резултата.

Впрочем с този вариант ПП-ДБ си гарантират нещо много важно - този път те ще водят процеса. Ще правят нещата, както са си представяли. Но и подкрепата на ГЕРБ не е безусловна, но е безалтернативна. Харесва ли им, или не на ПП-ДБ, те са в позицията на ГЕРБ отпреди година - никой друг няма да ги подкрепи в парламента.

- Не виждате ли сериозни спънки пред втория мандат, който двете коалиции наричат „национален“?

- Как да не виждам! Повече от милион! Камъните, които се разхвърляха в последните две години в двете посоки, си стоят на купчинки - надлежно събрани, преброени, и чакат момента да полетят отново. Но на шести предсрочни избори, каквито най-вероятно ще има, просто няма да са тази, а догодина, тези камъни ще счупят други глави, не на сегашните главни герои.

Просто държавата е на толкова лош хал, че ако политиците започнат да правят малки крачки в правилната посока, ако политическият шум вече не е буфосинхронада, в която всеки прави каквото му хрумне, напрежението в свръхочакването в обществото ще спадне. А и Костадинов ще изглежда все по-ексцентричен. И полека-лека нещата ще започнат да изглеждат като що-годе функционираща държава. Но нека не се размечтаваме прекалено!

- Достатъчно ли ще е само джентълменско споразумение, или е наложително подписването на коалиционно?

- Задължително е. Това е една от точките, която прочетоха Габриел и Денков -  ротация на премиера и вицепремиера през 9 месеца, като в края на всеки такъв период премиерът подава оставка и двете групи гласуват и подкрепят следващия. Това споразумение ще е сърцето на общите действия и категорично трябва да бъде подписано. Само джентълменско споразумение звучи несериозно. Не разбираме съдържанието на тази английска дума, така че презастраховане би било здравословно.   

- Т.е. са реалистични очакванията кабинет с ротационен премиер, какъвто ни предлагат, да осъществи ключови за страната реформи?

- Част от тях - да. Казвам го, защото съм прагматик. Не знам дали на такъв кабинет ще му стигнат силите за конституционна реформа. Но това е пиар ефектът, който се търси с предлаганото „наметало“, който да смекчи гнева на избирателите на ПП-ДБ. Тъй като те в момента, ако вече не са разбрали, скоро ще разберат, че няма кой друг да подкрепи мандат на ПП-ДБ. Не само в този парламент - и в следващия ще е така.

Тази коалиция е шанс и за ДПС, колкото и странно да звучи. Мислейки няколко хода напред, конституционното мнозинство минава и през ДПС. И конституционната реформа, за която всички говорят, няма как да стане без намесата на ГЕРБ, които да приберат на една маса ПП-ДБ и ДПС.

- Как ще преглътнат това партньорство избирателите на двете коалиции след толкова клетви и опити за изчегъртване? Чий компромис ще е по-болезнен?

- Не мога да претегля компромиса, но мога да намеря аргументи и в двете посоки за това кой прави по-голямата отстъпка. Надявам се партньорите да излеят емоциите си зад затворени врати, а в парламента да са непоклатими. Иначе тая коалиция няма да сработи.

В момента политиците имат наистина уникален шанс, първите и вторите, които вече са партньори, отварят прозорец. Впрочем, преди да занесат мандат в парламента, трябва да говорим в условно наклонение. Но нека да помечтаем. Ако направят това, имат възможност да излъчат позитивни сигнали в целия обществен организъм на страната. И ние, гражданите, да си поемем въздух, да излезем от емоционалната пандемия на постистинност, в която сме се набутали. Да спрем да лепим етикети, да се заемем с нужни неща - почистване на улиците например, за да стане държавата ни подредена, светла, чиста.

- Защо Слави Трифонов отказа подкрепа на кабинет с първия мандат, каквато беше обещал, в последния момент?

- Нямам представа защо Трифонов изригна така. Подозирам, че някой е подшушнал на Трифонов още в неделя през нощта, че има договорка между ГЕРБ и ПП, а той се е опитал да излезе сух от водата, т.е. подкрепата за първия мандат. Иначе няма логика да си смени позицията толкова рязко. И сега ще тръби за двуличието и на двете страни, познатите приказки, че само той става, но не е ясно за какво.

- Тази новосформирана коалиция означава ли край на страховете, че държавата остава без приет бюджет и други жизненоважни закони?

- Ако са монолитни, няма да има никакъв проблем за три месеца да отпушат държавата. Позитивен битов знак би бил депутатите да се лишат от лятна ваканция, тъй като започнаха да работят преди две седмици. Би било прекрасно, ако си заслужат парите и не са в отпуск два месеца, в които да вземат по 5000 лв. заплата. Две седмици отпуск им стигат, да се връщат и да се залавят здраво за работа, да са като нас, нормалните граждани.  

- Паралелно с политическите драми тече и война в прокуратурата. Какви ще са следващите й действия?

- Чакаме отговорите на главния прокурор. Да видим дали империята ще отвърне на удара, ако цитираме сериала за джедаите. Но там нещата не са ясни кой, на кого и защо го прави. Здрава логика там не мога да намеря. Излизат снимки, компромати, разплита се чорапът. Но странно защо никой не говори за опита за убийство на главния прокурор.

Конституционното мнозинство минава и през това да се разчистят и тези авгиеви обори. Да се пусне силна река да мине оттам и да помете тая мръсотия. Това означава преструктуриране на цялата прокуратура и преосмисляне на структурата и на цялата съдебна власт. Смешни са плачовете за намеса на политиците. Естествено, ще се намесват - балансът на властите е основан на взаимен контрол и застъпване. Въпросът е да няма нерегламентирани намеси и канализиране на политическо влияние.

- Трябва ли да си отидат главният прокурор и заместникът му?

- Ако се намерят доказателства, които съдът прецени за надеждни и констатира нарушения, не само да си отидат, но ако трябва, да влязат и в затвора. Нека тая правова държава най-сетне да си влезе във функциите.

- Ще се сбъднат ли заканите на главния прокурор, че неговите разкрития поставят началото на края на олигархично-политическата мафия?

- В типичния си маниер Гешев хвърля димки. Ако знае коя е тая политическа мафия и олигархия, нека да вади папките и доказателствата. И да режем до здраво! Нека главният прокурор извади всичко, каквото има, пред съдия, да започва разследване. Но той да не влияе върху процесуално-следствените действия.

- Но прокуратурата е започнала проверки по сигнали срещу политици - Борисов, Габриел. Явно битката ще бъде ожесточена?

- Това са елементарни опити за публични изнудвания, пиар трикове. Ако ги е имало тези доказателства, прокуратурата е трябвало да реагира преди години. Няма логика точно сега прокуратура да се задейства по дъвкани от медиите отдавна сигнали.

- Дойде ли най-сетне моментът и шансът за късане на политическото влияние в прокуратурата?

- Отнякъде трябва да се започне. Не съм болен оптимист, за да си представям, че догодина ще сме променили конституцията - има и други неотложни неща за вършене в тая държава. Но може да се представи проект за широко обществено обсъждане, всички заинтересовани страни да представят аргументи. И ако депутатите съберат квалифицирано мнозинство, да гласуват проекта.

Иначе ще продължаваме да се замеряме с компромати и да си представяме, че имаме безпристрастно законодателство и съдебна система.

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник в проекти на ЕК в България.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Никакви отпуски за тия хрантутници депутатите.Те никаква не я свършиха

Никакви отпуски за тия хрантутници депутатите.Те никаква не я свършиха

24.05.2023 | 12:05

Цели два месеца.В предишния парламент ги хрантутихме пак така,само и само да си минат разправиите им.Сега да работят до откат,докато не минат всичко в закони,удължаване на бюджета,нов бюджет и всичко спешно необходимо за оцеляване на държавата.

Отговори
2 0
222

222

23.05.2023 | 15:05

сега ще изкочат всичките платени амер.слуги да разказват хуморески

Отговори
2 2
Дрон

Дрон

23.05.2023 | 10:12

Сложна и нестандартна ситуация , но по реакциите на путефилите , вождовете на "патрЕотарите" : късопишков и учиндолския слуз , може да се ориентира всеки европеец в РБ .

Отговори
15 2
Без коментар

Без коментар

23.05.2023 | 09:45

ДВА ПРЕСТЪПНИ КЛАНА СЕ СРОДИХА. Първите се скъсаха да плюят по вторите, че са геюове и крадци, а вторите пък се скъсаха да плюят по първите, че са мутри и измамници. Е, оказа се, че и двете страни са прави! А САМО ЕДИН ГЕШЕВ СЕ ТЮХКА! ЕХ, ИВАНЕ, НАЕСЕН НЯМА КОГО ДА СПАСЯВАШ БЕ, ИВАНЕ! НАЕСЕН ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ ЖИВИТЕ – МЪРТВИ. САМО БАЦЕ ЩЕ СТОИ. ПО ПРАШКИ. НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Отговори
7 11
Костя Копейкин

Костя Копейкин

23.05.2023 | 09:21

Аз съм против да има Правителство!

Отговори
16 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?