4020

Любомир Стефанов, политолог: Партиите се чудят как да нарекат смокиновото си листо

- Влизаме ли в нова изборна спирала? 

- Ние не сме излизали от нея. Няма проблем да сме на избори и напролет. Докато хората, които наричаме политици, не си дадат ясна представа за очакванията в обществото, ще ходим на избори. Така ще ги караме да настъпват една и съща мотика, докато си научат урока - че са в парламента, за да сформират мнозинства, а не да се сочат с пръст.

Гражданите казват ясно - не искат никой да преяжда с власт и властта да бъде поделена, а участниците в нея взаимно да се контролират. Оптимист съм, че след някои поредни избори политиците най-сетне ще спрат да копаят окопи. А докато ходим на избори - всичко е под контрол.   

 

- Г-н Стефанов, възможно ли е да стане чудо и ДПС да направят кабинет с втория мандат, след като съпредседателят Делян Пеевски обяви, че връщат празна папка, а съпредседателят Джевдет Чакъров каза колко е важно да имаме редовно правителство?

- ДПС пренася  вътрешните си напрежения в национален мащаб, вдигат си цената. Но не мисля, че могат да прокарат кабинет. Хипотетично ГЕРБ да подкрепят ДПС няма как да стане - ще е стратегическа грешка. А друг подкрепящ не виждам. ДПС по-скоро ще се заявяват като отговорна стратегическа партия, по-умерена в позициите си от ГЕРБ.

 

Очаквам ДПС да изкристализира, да стане по-отворено и прозрачно за общността

Но прекрасно си дават сметка, че ДПС да сформират правителство със свой мандат на този етап, е недопустимо. Въпреки всичко те разказват колко е важно сега да се прояви държавническо поведение, за да се представят добре и пред международната общност.  Ще вземат папката с мандата от президента, ще отправят покани за разговори към другите формации в парламента. И като видят, че никой не чука на тяхната врата, ще върнат папката. 

- Къде се вписва в цялата картина срещата на Доган в сарая в Росенец с верните му депутати, които гласуваха по неговите поръки срещу кабинета на ГЕРБ?

- Доган успокоява напрежението - това, което той прави най-добре. Повикал е депутатите, за да ги увери, че всичко е под контрол. Има втвърдяване на тона, но никой не казва, че Пеевски не е политически фактор в ДПС, че трябва да го изключим или да го отлюспим.

Да, има упреци в авторитаризъм, но въпреки целия цирк и градуса на напрежение, който уж се е вдигнал, никой не казва: Да махнем Пеевски от ДПС! Казват: Той се е объркал и е поел по грешен път. Което означава, според мен, че Доган е обяснил на съпартийците си, че това са нюанси от сложна игра, и в момента е добре да успокоят емоциите си и да изчакат, както обикновено, фермана с указания на падишаха как да се действа. 

- И какъв ще е резултатът от баталиите в ДПС? 

-  ДПС си остава единна, а Доган със сигурност ще трябва да излезе от политическата анонимност, в която се е самопоставил. Очевидно има нужда - напрежението между бизнес модела и емоционалното ДПС е стигнало до критична точка. Той ще трябва да тушира тези неща и може би да пренареди структури и хора по региони.

Ако е вярно, както всички твърдят, че Доган все още е фактор. ДПС има един политически патрон и това е Доган. Но това е илюзия от началото на прехода. Интересите, които държат тази приличаща на партия организация, нямат абсолютно нищо общо с политическите. Това е една от най-мръсните тайни на Прехода. И в един момент това трябваше да започне да изкипява. 

ГЕРБ имат различна логика да се чистят политически, както и ДПС имат различна логика да станат политическо животно, защото не са такова. И като разбием тия митове полека-лека, току-виж нещата станат по-ясни и ще минем от сферата на градския фолклор в по-реалистична актуална политика. Това очаквам в ДПС - да изкристализира, да стане по-отворено и прозрачно за общността.

Но ДПС няма как да изчезнат като значим фактор - зад тях стои и те самите контролират голяма част от процесите в България. Всички знаем, че  обръчите от фирми са техен патент. Това са много сериозни интереси, които си търсят политически пристан и ДПС отдавна им го е осигурил. 


- Щом вторият мандат е обречен, има ли шанс третият, където ИТН предлагат модела експертен кабинет, а ген. Атанасов предлага ПП-ДБ да пробват технически кабинет?

- Това е абсолютна игра на термини. Чудят се как да си нарекат смокиновото листо. Кой ще подкрепи този технически, експертен, меритократичен  кабинет?! ПП-ДБ наругаха ГЕРБ в зала, спрямо ДПС се държат като с прокажени. Остават "Възраждане", БСП и ИТН. Искам да видя как ген. Атанасов, председател на ДСБ, ще отиде на сбирка на ЕНП и ще обяснява какво прави в кабинет с "Възраждане". 

ПП ги чака съдбата на "Величие", ако не започнат бързо да създават структури по места 


Не виждам как ще направят кабинет с третия мандат. Не изключвам, естествено, възможността за някаква налудничава франкенщайновска коалиция, но по-скоро третият мандат е обречен.


- Не се ли разпадна твърде бързо странната формация "Величие"? 

- Тази формация не е мислена като партия, а е нещо насипно, с повече белези на политическа секта. Впрочем ПП ги чака същата съдба, ако много бързо не започнат да създават структури по места. Ако не станат партия, ги чака съдбата на НДСВ, а в момента ПП ги държи това, че влизаме от избори в избори. Ако някой е на власт 4 години и ПП не направят структури, просто няма да ги има на следващите редовни избори. 


- Може ли нов играч да се появи преди следващи предсрочни избори? Например прословутият проект на президента?  

-  Не. За да скочи на избори, президентът трябва да стане партиен лидер. Мисля, че тази година това няма да се случи. А и на президента започва да му става ясно, че ако излезе от "Дондуков" 2 на паветата, ще е само Румен Радев. Егото и суетата му са големи, но не мисля, че е готов на политическия авантюризъм да се откаже от поста преди края на втория си мандат. 

Очаквам  "Възраждане" да опитат да се нормализират преди изборите. Случващото се във Франция ги вдъхновява много и ще се опитат да огладят ръбовете. Уплашени са истински, че щом не успяват да растат в тази криза, ги чака съдбата на "Атака". И много бързо трябва да измислят нещо, което да ги придвижи по-приемливо към центъра. 

- Какво да очакваме на следващите избори освен по-фрагментиран парламент?

- Очаквам вляво да се появи нещо, има огромна нужда вляво да се появи политически субект или поне блок. Затова толкова неистово се опитват всякакви формацийки да се брандират като леви, само че българите не ги припознават като ляво. 

Ако някой може да формулира нещо, което звучи като лявоцентристка идеология в България и да поведе дружина в тая посока - това е Сергей Станишев. В най-оптимистичния вариант за него шансът му е да разцепи ПП -  вота, който е там. Това са ляволиберално мислещи хора. Жълтопаветниците никога не са били десни, това са ляволиберални неосоциалисти, които очакват някой отново да им вдигне факела.  

Има огромна нужда вляво да се появи политически субект или поне блок 

Това не може да стане до октомври, но може да натегне обстановката в тая посока. БСП може рязко да ни изненада и да вземе такъв сериозен рязък завой. Ако го направи, дори за своя изненада, ще вземе от тези 300 000 гласа, които не гласуваха за ПП-ДБ.

Но за да успеят, трябва буквално да късат живо месо, да се отърват от наследствената си номенклатура и връзките с компартията. А тях ги е страх, защото членството в БСП е, общо взето, по наследство. 


Ако обаче БСП продължат да се въртят в тая омагьосана спирала кой да държи руля на потъващия кораб, накрая ще се събудят и ще открият, че са потънали. 

 

Визитка

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник  в проекти на ЕК в България.

Оцени новината

Оцени новината
2.8/5 от 6 оценки
2.8/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
113 коментара
Урока се Научава!  Когато го Дадеш!

Урока се Научава! Когато го Дадеш!

16.07.2024 | 14:27

Урока се Научава! Когато го Дадеш! За сега тези се правят на Две и Половина! Но! Един ден трябва да останат извън Стените на Парламента!

Отговори
0 0
ПР-ката на ГЕРБ за мераците на ПП-ДБ за Радев: Пак ли ще му предлагат

ПР-ката на ГЕРБ за мераците на ПП-ДБ за Радев: Пак ли ще му предлагат

14.07.2024 | 22:31

ПР-ката на ГЕРБ за мераците на ПП-ДБ за Радев: Пак ли ще му предлагат “ала-бала”? Или отново ще му се закълнат “с Вас сме, г-н президент”? - попита Севдалина Арнаудова "ПП - ДБ поискали “извънредна” среща при президента… Пак ли ще му предлагат “ала-бала”? Или отново ще му се закълнат “с Вас сме, г-н президент”?" - това попита ПР-ката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова чрез пост в личния си фейсбук профил. Думите й са по повод мераците на ПП-ДБ да проведат среща с президента Румен Радев преди да им връчи папката с втория мандат. "Всички парламентарни групи проведоха консултации с президента Радев. ПП - ДБ също бяха и се определиха за опозиция в 50-ото НС. Правиш всички възможни глупости в кампаниите (черен пиар, обиди, арести), за да паднеш под 40 народни представители след поредните (предизвикани и от Вас) избори. Размахваш личността на Радев като плашило, не политиката му, след това кършиш китки и каканижеш как “В този парламент няма антикорупционно мнозинство..." След това решаваш, че с Възраждане може и да може, после се поправяш, че не може. После започваш флирт с останалото от “Позитано” 20, после намигаш на соколи и други грабливи птици и за финал - молиш се на Радев за извънредна среща?! Клети демократи и още по-клети “промени”!" - написа Арнаудова. Блиц

Отговори
2 0
ВЪДВОРЕТЕ ГО ТОЯ НАЛУДНИЧАВ ТИП, БЕ! КРЪСТ НОСИ, ПРОКЛИНА ВСИЧКО ЖИВО,

ВЪДВОРЕТЕ ГО ТОЯ НАЛУДНИЧАВ ТИП, БЕ! КРЪСТ НОСИ, ПРОКЛИНА ВСИЧКО ЖИВО,

14.07.2024 | 21:34

ВЪДВОРЕТЕ ГО ТОЯ НАЛУДНИЧАВ ТИП, БЕ! КРЪСТ НОСИ, ПРОКЛИНА ВСИЧКО ЖИВО, А СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО „ИИСУС ОТ КАРЛУКОВО“! ДЕПУТАТ ЗА ПСИХИАТРИЯ Подполковникът Николай Марков окончателно изтрещя. Хем носи кръст, хем кълне и проклина като долнопробна циганка, и се изживява като „Иисус от Карлуково“. Хем под постовете си е забранил да се коментира. Без коментар. И това е депутат! Депутат за … психиатрия. Вижте в Афера СНИМКА

Отговори
2 0
КАТО ПО ФИЛМИТЕ:Карадайъ на тайна среща с Доган-избяга от сараите с…

КАТО ПО ФИЛМИТЕ:Карадайъ на тайна среща с Доган-избяга от сараите с…

14.07.2024 | 21:18

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ се е срещнал с Ахмед Доган днес. Карадайъ е бил забелязан да отива в летните сараи на почетния председател в Росенец.Двамата са имали дълъг разговор. Колата на Карадайъ е напуснала резиденцията малко следобяд,предаде БНТ. Според телевизията майка,за да избегне среща с журналистите,си е тръгнал с моторна лодка. Припомняме,че г-н Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на Движението за права и свободи през ноември миналата година.Това стана ясно само ден след местните избори. ПИК

Отговори
2 0
Зам.-председателят на ДПС: Не търсете интрига

Зам.-председателят на ДПС: Не търсете интрига

14.07.2024 | 20:52

Г-н Аталай има скрит бизнес, за който ние ще извадим информация, заяви Станислав Анастасов "Езикът на омразата води до пълно желание за отстраняване на политическия опонент. Това не е демократично. Демокрацията е въпрос на избор. Няма как с език на омразата, който води до насилие, да се изчистят такива неща". Това заяви в ефира на Нова тв зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов на въпрос дали може да направи паралел между стрелбата срещу Ахмед Доган и тази срещу Доналд Тръмп. "Има една колективна травма от стрелбата срещу Доган преди години, всички бяхме в залата", коментира той. "Днес от ДПС във Фейсбук в една група виждаме същия език на омразата, казват ни клоуни, флегматични, кре’тени. Коментира се външен вид и т.н. Това е организирана група, водена от едни хора, свързани с деребеите в ДПС. Там се лее език на омразата, тази група е публична. Илхан Кючук днес ме обвини във фа’шизъм, за какво говорим", запита той. "ДПС има двама председатели в момента и почетен председател в лицето на Ахмет Доган", подчерта Анастасов. "Единият председател е изключен от парламентарната група заради неспазване на решения на групата", каза той. "Не търсете интрига, аз няма да коментирам Доган, той има моето уважение. Отношенията между д-р Доган и г-н Пеевски са техни лични. Този разговор е между тях, а не между мен и вас", подчерта народният представител. Той подчерта, че писмото на Ахмет Доган сякаш е писано по-скоро от Рамадан Аталай. "Г-н Аталай има скрит бизнес, за който ние ще извадим информация. Ще видите подробно документи, ще ги изкараме. Когато ги подредим и систематизираме, ще ги извадим", обясни Анастасов. По думите му деребеите се крият зад д-р Доган и го използват като жив щит. "Именно затова не искам името на Доган да се въргаля по медиите с тези хора. Те имат цел просто да си спасят бизнесите", каза той. "Тримата деребеи Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов изпращат двама лидери от младежкото ДПС по райони. Под диктовка те биват пратени в няколко области на страната за среща с младежи. На тези младежи говорят за правотата на каузата си, а после казват, че тримата имали уговорка с Васил Божков. При първото съобщение не реагирах, след това разбрах. Те говорят, че имат уговорка с Васил Божков. Мафията вече си помага, каквото и да означава това", каза той. "Уговорката с Божков и тези тримата била "да си помагат". Младежите са казали това нещо на три места. Били са в Пловдив, били са и в Хасково", уточни Анастасов. "Деребеите вече вкарват мафията в ДПС. Те са част от мафията и вече вкарват и други мафиоти. Тримата деребеи пращат младежите, за да говорят от тяхно име", подчерта той. "Тези тримата управляват крилото, което те сами направиха. Доган стои в Росенец, моля ви, не го намесвайте повече", призова за пореден път депутатът. По думите му енергиен и застрахователен бос също е в схемата и в основата на този скандал. "Името ще го получите по-късно. Той е замесен в изкуственият конфликт, станал между г-н Пеевски и тримата деребеи", каза той. Анастасов бе категоричен, че няма конфликт между Пеевски и Доган, а между Пеевски и тези тримата. Блиц

Отговори
2 0
Цирк в ефира на Нова тв: Тошко Йорданов яхна метлата, Лора Крумова си

Цирк в ефира на Нова тв: Тошко Йорданов яхна метлата, Лора Крумова си

14.07.2024 | 20:42

изпати По думите му в ПП-ДБ има депутат, който използва наркотици, и ако му бъде направен тест, няма да бъде допуснат до парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) в ефира на Нова тв реши да коментира правилника на Народното събрание (НС), който бе приет през изминалата седмица. Въпросите на водещата Лора Крумова обаче го изнервиха. "Вие грубо говорите и неточно перифразирате. За правилника искахме да се правят тестове два пъти годишно на депутатите за алкохол и наркотици и съответно, ако някой депутат е в неадекватно състояние, да му се прави тест. Имаме сериозни съмнения, че много от народните представители са пияни по време на бюджет. Няма да ви кажа поименно, мога да ви пратя клипчета да видите как изглеждат някои хора в 23 часа вечерта", каза Йорданов. Тогава той бе прекъснат от Лора Крумова, която му заяви, че не е редно да се пазят гърбовете на колегите му, а да се назоват имена, да се покажат кадри и да се знае от всички. Тези й думи обаче ядосаха Йораднов. "Ама вие защо говорите през мен, вместо мен? Вие ли искате да си отговаряте на въпросите? Нали мен ме питате", заяви той, а Крумова се усмихна в знак на извинение. "Депутатите трябва да носят отговорност за поведението си, така както шофьорите носят отговорност зад волана. Когато един човек дъха на алкохол и ходи на зиг-заг зад трибуната, значи сигурно не е трезвен. Има един депутат от ПП-ДБ, на който ако направят тест за наркотици, няма да влезе в парламента", категоричен бе шефът на ПГ ИТН. Блиц

Отговори
2 0
ПП-ДБ шокираха с желание, свързано е с Радев

ПП-ДБ шокираха с желание, свързано е с Радев

14.07.2024 | 20:38

Коалицията поиска среща с президента преди втория мандат "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) поискаха среща с президента Румен Радев. Причината - да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Това съобщиха от ПП преди минути. ПП-ДБ искат срещата преди да получат от държавния глава папката с втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание (НС). БЛИЦ припомня, че в съботния ден Националният съвет на "Продължаваме Промяната" проведе заседание, за да реши какво да прави с мандата, който ще получи от президента. След края на срещата изненадата бе голяма, а днешното им искане - още повече. Блиц

Отговори
0 2
В ДПС с нетърпение очакват развръзката в мача Пеевски – Доган

В ДПС с нетърпение очакват развръзката в мача Пеевски – Доган

14.07.2024 | 20:16

Кога ще настъпи развръзката в ДПС зависи от всички членове и симпатизанти в ДПС. Всички в ДПС имат много въпросителни. Почетният председател на ДПС заема много специално място в сърцето на турския етнос и на помашката общност. Това заяви зам.-председателят на ДПС Байрам Байрам пред БНТ. По думите му господин Доган е учил депутатите от ДПС да бъдат смели и да правят това, което чувстват със сърцето си и с мисълта си. „Господин Пеевски е най-успешният и работлив председател на ДПС след нашия лидер д-р Ахмед Доган. Не съм виждал такъв работохолик, тъй като при него няма утре, а дава всичко от себе си, за да реши проблемите на хората. Тандемът между Доган-Пеевски дадоха историческа победа и исторически резултат за ДПС – за първи път партията бе втора политическа сила“, изтъкна Байрам Байрам. Той посочи, че в ДПС има един голям конфликт между Пеевски и дерибеите, а не между Пеевски и Доган. „С Доган сме, никой не е казал, че не сме с Доган, а внушения се правят от дерибеите, че партията се завзема от българите“, коментира Байрам Байрам. „С г-н Пеевски не сме говорили по темата за новото начало, а ще направи всичко по силите си ДПС да излезе по-силно от сегашната ситуация. Има много голям натиск върху колегите народни представители от ДПС“, изтъкна Байрам. Според него най-вероятно с втория и с третия мандат няма да има правителство. Демократ

Отговори
2 0
ГЕРБ-СДС: Войнишки паметник на НДК ще има благодарение на нас

ГЕРБ-СДС: Войнишки паметник на НДК ще има благодарение на нас

14.07.2024 | 16:25

Вчера в последните часове преди да изтече законоустановеният срок, кметът Терзиев отмени решението, с което спря конкурса за възстановяване на паметника пред НДК Вчера в последните часове преди да изтече законоустановеният срок, кметът Васил Терзиев отмени решението, с което спря конкурса за възстановяване на Войнишкия паметник пред НДК и одобри избора за проект. Това съобщи във Фейсбук председателят на Комисията по култура в Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, благодарение на когото миналата седмица бе проведено извънредно заседание по темата. На заседанието, по време на което бе изслушан и кметът Васил Терзиев, гражданските организации и наследниците на загиналите във войните изразиха недоумението си от спирането на проекта. На редовното заседание на Комисията по култура Терзиев заяви, че ще отмени решението си и два дни по-късно това вече е факт. Мемориалът на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще бъде възстановен, благодарение на състоялата се дискусия по време на свиканото от Мирослав Боршош съвместно заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Breakingnews

Отговори
2 0
МВР: Терзиев излъга публично, ГДБОП не проверява Столичната община

МВР: Терзиев излъга публично, ГДБОП не проверява Столичната община

14.07.2024 | 16:21

Икономическа полиция го проверява по нареждане на прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления, уточниха от вътрешното министерство Кметът на София Васил Терзиев излъга публично в национален ефир, като се опита да внуши, че ГДБОП и „Икономическа полиция“ извършват натиск над служители в общината по най-различни казуси, се казва в позиция на МВР. ГДБОП не извършва никакви проверки, свързани със Столична община. „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ осъществява проверка в общинската администрация във връзка с постановление на СГП по преписка, свързана със сигнал за извършени длъжностни престъпления от кмета на София и други длъжностни лица във връзка с ремонтни дейности в централната градска част на столицата“, пише още в позицията на вътрешното министерство. Breakingnews

Отговори
2 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?