2374

Любомир Кючуков: Ще избегне ли Великобритания трусове след Елизабет II

- Изключен ли е сблъсък Русия-НАТО с оглед развоя на войната в Украйна?

- Най-важното - и единственото позитивно политическо заявление от началото на войната бе декларираният ангажимент от страна на САЩ и НАТО, че няма да водят война с Русия в Украйна. Тоест, че няма да има глобален конфликт. С промяната на приоритетите и извеждането на преден план на тезата за война до победа обаче рисковете отново нараснаха. Защото войната до победа означава война до поражение - на противника. А нито една от двете страни няма да допусне такова развитие. Редица анализатори предупреждават, че при риск от поражение Русия може да се изкуши да прибегне до използването на ядрено оръжие - дори и то да бъде само тактическо и в ограничени мащаби. При опасност от поражение на Украйна НАТО може да реши да се намеси директно във войната. И в двата случая това означава глобален конфликт с непредвидими последици.

 

Война до пълна победа е най-лошият сценарий за всички 

Трупането на повече войски и оръжие у нас не води до повече сигурност

Брюксел си осигурява двойна бариера пред мигрантите, като ни държи извън Шенген

 

- Г-н Кючуков, неизбежен ли е газовият и ценови шок тази зима? Блумбърг прогнозира вълна от фалити в Германия, локомотива на Европа. Доколко ефикасен за справяне с кризата ще се окаже договореният от енергийните министри на ЕС таван на цената на газа?

- Тепърва предстои да видим доколко подобно решение ще бъде ефективно, но самият факт на обсъждането на такава извънпазарна мярка говори за сериозността на проблема. Като въпросите са в поне две посоки. Първо, възможно ли е пълно икономическо „разкачване“ на Европа с Русия и какви биха били последствията от него. Второ, готови ли са европейските общества да преглътнат предстоящите трудности или това може да доведе до по-сериозни социални напрежения и политически сътресения в страните - членки на ЕС.

- В каква фаза навлиза войната в Украйна? Губи ли позиции Русия? Реалистичен сценарий ли е влизането в статична фаза до пролетта, както прогнозират експерти?

- Войната все повече придобива характера на война на изтощение. Ако не се случи неочаквана и радикална промяна в хода на военните действия през следващите един-два месеца като резултат от украинската контраофанзива, то вероятно прогнозата за статична фаза на войната до пролетта ще се окаже обоснована. Което на практика означава продължителна война, още повече смърт и разрушения.

- Какъв знак е спирането на АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа, която попада в района на бойните действия? Ограничава ли това спиране до минимум опасността от ядрена катастрофа?

- Опасността остава сериозна и не следва да се подценява. Като дори и самото спиране е свързано с допълнителни рискове. Впрочем, ситуацията около Запорожската АЕЦ може би най-точно илюстрира мащаба на опасностите от продължаването на войната. Русия окупира централата, Украйна съвсем естествено се стреми да си върне контрола върху нея. Но когато около АЕЦ летят куршуми и снаряди (руски - от централата, украински - по нея), вероятността да се стигне до ядрен инцидент с трагични последици и за двете страни, а и за континента като цяло, остава изключително висока. Иначе казано: първото условие е да се спрат бойните действия там, което да позволи евентуално да се пристъпи към изграждането на зона за сигурност около нея, както това предлага Международната агенция за атомна енергия. Едва тогава бихме могли да говорим за намаляване на рисковете. Друг е въпросът, че самото понятие „зона за сигурност“ се интерпретира по коренно различен начин в Киев и в Москва.

- Подсилването на източния фланг на алианса, включително с американски контингент в България, гарантира ли ни сигурен чадър срещу войната съвсем близо до нас?

- Трупането на повече войски и оръжие не задължително води до повече сигурност. Точно обратното - то е реакция на нарастващата несигурност, като самата спирала на надпреварата във въоръжаването определено не е стъпка към мира. Най-важната предпоставка за сигурността на България е прекратяване на военните действия в Украйна, а най-сериозната опасност - разрастването на конфликта в района на Черно море. Големият проблем е, че в момента никой не си поставя мира като цел - нито Русия и Украйна, нито НАТО и ЕС. Като дори и примирието, което да позволи прехвърлянето на конфликта от военното в политическото поле, не стои на дневен ред

- Изпуснахме ли последния влак за Шенген, за разлика от Хърватия?

- Не. Но рискът не е отпаднал. Въпросът е на дневен ред в Евросъюза, като е възможно решение в близките месеци. Обнадеждаващо е, че служебното правителство изведе този проблем като приоритет. Тук въпросът определено не е само технически, защото България покрива всички формални критерии. Забавянето е на политическа основа, свързано с опасенията в някои европейски столици. България е външна граница на Европейския съюз, при това в едно от най-уязвимите направления от гледна точка на мигрантския натиск. Оставането на страната извън Шенгенското пространство на практика дава на ЕС двойна защита срещу нелегалната имиграция: първо - на българските граници, а в последствие - и при влизане в Шенгенската зона.

- В разгара на сериозни световни кризи Великобритания има нов премиер и нов крал. Какви сериозни промени могат да настъпят в Обединеното кралство? Лоялността към нацията и монархията ли ще се окажат спасителен пояс за Острова?

- Смъртта на кралица Елизабет Втора бе силен удар за британското общество, но определяща за развитието на страната ще бъде политиката на новото правителство. Новият британски премиер Лиз Тръс ще бъде изправена пред изключително тежки проблеми, свързани както с последиците от предишното управление (на първо място Брекзит), така и с поредицата от кризи (финансова, мигрантска, ковид) и най-вече с международната динамика (войната в Украйна и свързаната с нея енергийна криза). Всичко това на фона на вече двуцифрената инфлация, най-високия търговски и бюджетен дефицит сред страните от Г-7, спада в жизненото равнище, проблемите в здравеопазването, нарастващите социални неравенства (според статистиката, Обединеното кралство е на второ място в Европа по този показател - след България!). Плюс проблемите с искането за независимост на Шотландия и напрежението в Северна Ирландия, след като тази част от страната получи странен статут - бидейки част от Обединеното кралство, Северна Ирландия едновременно е част и от общия пазар на ЕС. Подетата от Тръс политическа линия се вписва в трудно обяснимото понятие „радикален консерватор“. Заявявайки приемственост и лоялност на политиката на своя консервативен предшественик Борис Джонсън (особено в сферата на външната политика), тя същевременно ще трябва да предприеме радикални мерки за избягване на социално напрежение. Неслучайно първото решение, което тя взе, бе за замразяване на годишните разходи за енергетика на семействата на ниво 2500 паунда до 2023 г.

- 21 години след атентатите от 11 септември 2001 г. - успех или провал претърпя войната с тероризма?

- Извеждането на войната срещу тероризма на междудържавно ниво претърпя пълен неуспех - и Афганистан е най-сериозното доказателство за подобно твърдение. И това беше логично - доколкото, когато говорим за международен тероризъм и ислямски фундаментализъм, става дума за идеология - радикална, антизападна. Тоест, тук борбата е за съзнанието на хората. Същевременно ограничаване на терористичните актове на територията на Европа и САЩ е факт - и това е сериозен успех на мерките за сигурност. Но угрозата остава - доколкото не е неутрализирана идейната основа.

- Използва ли турският президент Реджеп Ердоган мигрантите, за да изнудва Европа, и доколко България е готова да противодейства на засилен нелегален трафик?

- Споразумението между Европейския съюз и Турция от 2016 г. силно облекчи мигрантския натиск върху Европа, но същевременно остави силен и дългосрочен политически коз в ръцете на турския президент. Това, което ЕС се опита да направи, е да ограничи незаконната имиграция. Но това е борба със следствието. А за да бъде овладян този проблем, е необходимо да се преборим с причините: войната - за бежанците, бедността - за мигрантите.

 

Любомир Кючуков е дипломат от кариерата, директор на  Института за икономика и международни отношения. Завършил международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения. Специализира в университета "Джорджтаун" във Вашингтон.  Бивш заместник-министър на външните работи (2005 - 2009 г.) и посланик в Лондон (2009 - 2012 г.). Владее английски, руски, румънски, френски, италиански.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Западняк

Западняк

13.09.2022 | 16:32

Мижи да те лажим… Тоя хабер си няма, но се прави на умен. Отговорите му не казват нищо конкретно - може би така, но може и иначе. Но той не е виновен. Виновни са тези, които му обръщат внимание.

Отговори
0 1
руски тъ-пак

руски тъ-пак

13.09.2022 | 09:30

Прочетох само ..."завършил Московски ........." и спрях! БОЛЕН ЧОВЕК! Слава на Украйна!

Отговори
4 2
САДОВО

САДОВО

13.09.2022 | 09:37

Така е, обаче го лансират постоянно по нашенските "свободни и независими" (ХА ХА ХА ХА!) медии...на 112-то място по Свобода

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

13.09.2022 | 08:42

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
2 5
Поздрав за другаря професор Витанов! Все така да "познава" войната!

Поздрав за другаря професор Витанов! Все така да "познава" войната!

13.09.2022 | 08:23

Военното разузнаване на Украйна: Руските войски масово се предават. Военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени

Отговори
5 1
Мъъъдааааа

Мъъъдааааа

13.09.2022 | 08:16

Само ПЕЩЕРНИ хора в Марица.

Отговори
7 0
Помним

Помним

13.09.2022 | 08:14

Помним тоя юнак как прогнозираше, че Киев ще падне за 3-4 дни...ХА ХА ХА ХА! Сега дудне пак нещо, дето му го подава в слушалките мръсният мафиотско-кагебистки ЦЕНТЪР на Кукловодите!

Отговори
7 1
Е, и?

Е, и?

13.09.2022 | 14:54

То и аз помня, как всички щяхме да мрем от Ковид, как Путин щяхте да го фалирате със санкции и какво? Нищо, соросоядски трол!

Отговори
0 1
Гери Йорданова

Гери Йорданова

13.09.2022 | 08:09

Не , не е изключен сблъсък между Русия и НАТО ! НАТО е виновен за тази война , защото застраши суверинитета на Русия и тя никога вече няма да отстъпи ! САЩ и НАТО никога не изпълняват своите обещания и света е изправен пред трета световна война , която ще сложи край на живота на земята ! Дано се осъзнаят и това да не се случи ! Силно се надявам !

Отговори
3 9
Що бе Гери

Що бе Гери

13.09.2022 | 08:18

То пък твойто живот ли е с тези мисли?

Отговори
10 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?