46

Любен Дилов-син: Да назначим изкуствен интелект за главен прокурор

Смисълът на парламента е да се сбием тук, а не на улицата

Когато искаш всичко и веднага, най-често получаваш нищо и постепенно

Влизането в еврозоната ще даде невероятна свобода на общините

- Г-н Дилов, колко ще издържи кабинетът?

- Предполагам, по-дълго от очакваното. Този кабинет е удобен политически. Пренебрежително казваме, че съществува, за да може да съществува и парламентът, докато свърши няколко важни неща. Но не е само това. И администрацията трябва да свърши много важни неща. Говоря конкретно по еврозоната и ПВУ. Мнозина се чудят защо ни е това натискане за валутния съюз. Нека им обясним с една дума - той ще даде невероятна свобода на общините. Давам пример с Бургас - общината няма да има нужда да чака държавата, а сама може да кандидатства по програми за финансиране. Тоест, еврозоната ще ни даде онази децентрализация, към която се стремим толкова време. Разбира се, ще спечелят инициативните общини. Достъпът до общия европейски финансов ресурс ще става много по-лесно. Ето един добър пример защо трябва да се задържи правителство, което не е толкова партийно. Трусове ще има, но тук, в парламента, и така трябва да бъде. Самият смисъл на Народното събрание е да се сбием тук, а не на улицата. Тук е добре. На улицата вече става лошо. Разбира се, българският политически елит е способен да ме изненада с всякакви иновации, вече видяхме някои от тях. Аз обаче гледам позитивно.

- Имахте култова реплика, че ротационното управление е нещо като дете на русалка и кентавър. Какво всъщност излезе?

- По-скоро имах предвид сложния начин, по който ще се направи правителство. И в момента берем плодовете на това, защото се преговаря за всеки пост. Включително и министрите, които би трябвало да имат известна автономност да съберат екипите, са принудени понякога да следват т.нар. коалиционни логики. А то няма коалиция дори. Аз не искам да съм лош пророк, но ще е трудно. Имам наблюдения върху две министерства. В туризма се справиха доста бързо и добре. В културата съм убеден, че ще успеят, но ще им е нечовешки трудно. Там наследството е тежко. Над 1000 преписки има по линия на НИНКН. А колко са по регионите - не мога да си представя! Министър Кръстев е показал управленски опит и е добър творец, но ще му бъде много трудно.

- Какво искаше да каже ДПС с подкрепата за правителството на двама, но пък знакови депутати?

- ДПС са царе на подобни знаци. Явно искаха да кажат, че споделят подобни възгледи. Защото другите две партии, които бяха ухажвани за първия мандат - ИТН и БСП, реагираха доста истерично. Не им беше приятно, че не се случи. ДПС са по-спокойни, по-стари кучета. Знаят, че техните гласове ще са нужни и за други неща. И обратният жест беше важен, защото без ДПС няма да има конституционни промени. В крайна сметка, тези хора представляват 500 000 души, които говорят турски и е редно най-малко да участват в изработването на конституцията паритетно. Няма интрига, но журналистите нормално правят заглавия, защото подобни жестове са солта на политиката.

- Ще има ли напрежение в управлението по линия смяната на главния прокурор Иван Гешев с и.д. Борислав Сарафов?

- Забелязвате и вие сигурно в кулоарите, че сред депутатите няма напрежение по темата. Това е отглас от битката срещу Гешев, която изведнъж свърши. И когато години наред това е било темата, гледаш да се хванеш за нещо друго. Ще има някакво преструктуриране, вероятно трябва нов състав на ВСС да гласува за нов главен прокурор. Нека видим какво вижда парламентът за ролята му. Аз като лаик бих попитал от името на аудиторията - ами ако главният прокурор е това, което в момента му предписва конституцията, да назначим изкуствен интелект тогава. Нас личност не ни трябва. Интелектът ще свърши същата работа, защото по конституция главният прокурор не се занимава с дела, а с организация и методика. Не с изнасяне на информация за дела и взимане на отношения по тях.

- Но точно това се случваше?

- И то постоянно. Ако депутатите ще запазят тази функция - методическа и организационна, наистина не ни трябва личност, а изкуствен интелект за главен прокурор. Друга тема е, че българинът не е подготвен за толкова светкавично и справедливо правосъдие. Изкуственият интелект ще го осигури за секунда. Иначе ние в „Гергьовден“ сме били винаги „за“ главният прокурор да стане част от изпълнителната власт и първи обвинител, като се явява по конкретни дела. А колективен орган да се занимава с организация и методика.

- Не е ли опасно, защото как ще очакваме от главния прокурор да обвини управляващ, който го е избрал?

- Не е опасно, защото всичко е ясно. Ако прокурорът си върши работата, ще обвини и управляващ. И в момента народът ни има големи съмнения, че институцията е независима. Между другото, така е в доста държави. И прокурорите внимават много повече да не бъдат обвинени, че пазят тези, които са ги назначили. В някаква степен същото е и с шефове на служби. Мога да разкажа по темата леко циничен виц, не знам дали ще го публикувате.

- С интерес слушам?

- Той е от Бургас, от времето на соца и показва, че оттогава има съмнения за ролята на прокуратурата. Пристанищна жрица обвинява докер, че я е изнасилил. Тоест, не й е платил. Адвокатката на докера доказва, че той е най-съвестният човек, връща желязо, не е ползвал болничен от 20 години, не пропуска Ленински съботник. Прокурорката излиза с жестоки обвинения, че е имало жестоко насилие и т.н. Съдията е супер отегчен и казва: „Вижте, наясно съм какво ще кажа, но да чуем все пак обвиняемия“. Докерът се изправя и заявява: „Аз съм прост човек и от право не разбирам, но едно нещо съвсем не разбирам. Тази (сочи труженичката) съм я чукал, без да платя. Логично е да говори лошо за мен. Тази (сочи адвокатката) съм й платил, без да я чукам. Пак е логично да говори добро за мен. Но тази (сочи прокурорката) нито съм я чукал, нито съм й плащал, какво прави тук изобщо?“. Значи, от комунизма има дебати за ролята на прокуратурата. Иначе казусът е много интересен, но и много далеч от битието на хората.

- Да, тях ги интересува например да отидат до споменатия Бургас, без да висят 5 часа по ремонти на магистралата.

- И не само. Хората ги интересува повече и инфлация, и места в детски градини, и липса на работна ръка, която в момента се вижда ясно. Но ДБ наложи този дневен ред. Едва ли не ще потекат реки от масло и мед. Често се създават подобни илюзорни усещания. Същото беше и при влизането ни в ЕС, когато си мислехме, че още на сутринта ще сме сменили гарсониерата с по-хубава. Оказа се, че съвсем не е вярно.

- Как се чувствате в парламента сред толкова много сценаристи?

- Не са чак толкова много, иначе половината аз съм ги назначавал на работа след конкурси. Не мисля, че се е повдигнало качеството на политическия сценарий. Напротив, моите колеги често бъркат чувството за хумор с простащина. Но искри винаги ще има. На тях им е интересно да се закачат с мен, а на мен не толкова. Аз не се съмнявам в почтените намерения на Слави и екипа му, защото ги познавам отлично. Почтеността не е индулгенция за глупостта. Понякога сигурно е добре да не си толкова почтен, но да си умен и да знаеш какво правиш. В кратката си политическа история те доказаха, че не са наясно какво правят. Но пък намеренията им са добри.

- Хора като вас и Ивайло Вълчев са творци по натура. Не си ли пилеете времето в парламента?

- Може и така да бъде разгледано. На мен ми идва нанагорно, защото съм отговорен депутат и се занимавам с 200 неща, възложени ми най-вече от избирателния район - Бургас. Затова и избягах от тежки комисии като културната, защото ще съм много по-полезен в туризма и в тази за българите в чужбина. Там са интересите на моите избиратели. Иначе аз спя малко, а и компенсирам благодарение на екипа си в „Гергьовден“. Той върши страхотна работа. Сега ще е сложно, докато се нагласи държавният механизъм. Но и това ще стане.

- Оптимистично завършваме.

- Разбира се. Нещата се случват, когато много хора имат интерес това да се случи. Няма политическа логика от кабинета, при условие че го правят две антагонистични формации. Но ето, че се получи заради обществения интерес. В мен няма ревност, и в Борисов я няма. Просто понякога се ядосва, защото ПП забравят, че имат 30 и няколко депутати. Трябва да са малко по-смирени. Последен съвет към колегите от ПП и ДБ - ако искаш всичко и веднага, най-често получаваш нищо и постепенно.

 

Визитка

 Любен Дилов е депутат в няколко поредни парламента като лидер на „Гергьовден“, първо от коалиция ОДС, после от групата на ГЕРБ-СДС. По професия е журналист, издател, продуцент и сценарист.

Роден е на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател фантаст Любен Дилов (1927-2008 г.). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на Софийския университет „Климент Охридски“.  Редактор е в няколко печатни издания, като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др. От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“. Той е двигател и основен идеолог на тези предавания. След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката на България. Той е създател и първи говорител на Движение „Гергьовден“, а през 2003 г. става и негов председател.

От 2004 г. е собственик и редактор на вестник „Новинар“. Член е на Интернет общество - България от 1 май 2001 г. От 11 август 2010 г. е издател и главен редактор на българското издание на италианското списание „L'Europeo“.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
бъдещето

бъдещето

25.06.2023 | 08:31

Не само за главен прокурор! За цялото правителство! Там, където липсва естествен, да се назначи изкуствен интелект! И да не краде!

Отговори
1 0
Mимет

Mимет

22.06.2023 | 15:42

Фъфли и е кривоглед. Как няма да иска изкуствен интелект...

Отговори
3 0
мякащи пед.али

мякащи пед.али

22.06.2023 | 08:50

любене иди да се изкъпеш най напред и си удари една контра на брадата че си замясал на сточна гара на товарачите

Отговори
5 0
така ли ?

така ли ?

22.06.2023 | 08:45

Като теб ли ще шъшка!?

Отговори
2 0
ДЕПУТАТ ОТ ПЕРНИК

ДЕПУТАТ ОТ ПЕРНИК

22.06.2023 | 08:43

ДИЛОВ НЕ СИ ГО ВАДИ ВЕЧЕ ЧЕ НЕ СТАВАШ ЗА НИЩО...А КОЛКО СИ СЕ ИЗПЪРЦАЛ ОТ НАВЕЖДАНЕ И НАГЛАСЯНЕ ДА МУ Е УДОБНО НА БОЙКО ДА ТИ ГО ИЗБАБАНИ...С 200 ОТЗАД НЕ Е ИСТИНА.

Отговори
3 1
стара майна

стара майна

22.06.2023 | 08:41

КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ ....ДАНО НЯКОЙ ДЕН ГО РАЗБЕРЕТЕ.... АБЕ ДИЛОВ КОЛКО ПАПУАСА СТЕ В ТОЯ ГЕРГЬОВДЕН ТА СИ ПОЗВОЛЯВАШ АКЪЛ ДА ДАВАШ....?! Я СЕ ЯВЕТЕ САМЕ НА ИЗБОРИ....

Отговори
4 1
стара майна

стара майна

22.06.2023 | 08:39

АКО Е КАТО ТЕБ И ИЦО ХАЗАРТА А ЗАБРАВИХ И КАЛИН ВЕЛЬОВ НЕ СТАВА ДУМА И ЗА ГРАМ ИНТЕЛЕКТ ....КАКВО НЕЩО СА ПАРИТЕ И ВЛАСТА....ИЗЯДЕШ ЕДНА КИФЛА КАТО ДЕПУПАТ И ПОЧВАШ ДОРДЕ СИ ЖИВ ДА ДАВАШ АКЪЛ... ЛЮБО ВЕХТ СИ МАЙНА ВЕХТ И СЕМПЛИИЧЪК....НЕЩО МОЗЪКТА ТИ ДАВА НА КЪСО....

Отговори
5 2
До герберасткия фъфлек

До герберасткия фъфлек

22.06.2023 | 08:20

Ааааа, не бе, по-добре поредния слуга на депесаро-герберасткия башибозук, гешефт 2.0

Отговори
8 1
Този е с напълно подменен ЕнннтИииилеееект

Този е с напълно подменен ЕнннтИииилеееект

22.06.2023 | 08:08

КУ КУ вичево прoсташко люпило. Затривайте коментарите.

Отговори
6 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?