Следвайте ни

Ламбрин Топузлиев: Възраждаме сортовете тамянка и мавруд

Избата на вуза, която е сред 28-те университетски винарни в света, открива две дегустационни и разширява капацитета

viber icon

-Г-н Топузлиев, в каква посока работи експерименталната винарска изба на Аграрния университет?

-Заложихме на капиталното строителство и вече имаме напълно обновени две дегустационни зали. Едната е в битов стил за хора, които предпочитат да се насладят на консумацията на виното. Другата е по всички изисквания на ЕС за експертна дегустация.  Във винарната често се правят опити и се свикват експертни комисии, прави се профил на всяко вино и се оценява дали е удачен експериментът.

Имаме намерение и да повишим капацитета, защото се увеличават клиентите. Разработваме проект, по който да се сложи допълнителен съдов капацитет. В момента произвеждаме около 15 т вино. Това е бутикова винарна, тя е единствената специализирана за микровинификация, която обаче произвежда 70 вида вино. Това е най-разнообразният асортимент в България - както в избата, така и на полето. Имаме над 400 сорта грозде, с което се нареждаме на второ място в Европа по събрана сортова колекция след Монпелие във Франция.

-На кои сортове наблягате тази година?

-Искаме да популяризираме мавруд и тамянка. Това са два стари български сорта, с които страната се е прославила. Нашите насаждения са на около 7 г. Направихме конверсия на лозя - изкоренихме стари, които вече не дават добър потенциал, и засадихме нови от прогресивни сортове, като наблягаме на тези два. С тях извършваме и експерименти. Ще спомена само, че за първи път в България се прави експеримент с мавруд на различни подложки, за да се види как влияе кореновата система върху качеството на гроздето. Голям интерес има към това от всички производители.

-А от чужбина?

-Избата ни е една от 28-те университетски винарни в света. Работи в тясно сътрудничество с другите, както и с по-големи шата, най-вече от Франция. Те искат съвети от нас относно начин на винификация и как някои сортове се приспособяват на наша територия. Ние пък имаме необходимост от още специфична лабораторна апаратура, с каквато разполагат колегите. Има интерес от производители да дарят такава апаратура, като с нея се оформи техен шоурум.

- А има ли интерес у студентите към лозарството?

- Запълнихме квотата във Факултета по лозаро-градинарство въпреки демографската криза. Интересът е голям, защото има перспектива. Тези, които сега се дипломират, са много търсени специалисти и започват със стартовата заплата за агроном около 1500 лв. Винарните обикновено си имат стари кадри, които поемат младите. Аз не поддържам максимата, че занаят се краде. Напротив, занаятът трябва да се предаде.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?