2374
Следвайте ни

Лъчезар Динев: Китай не използва кеш от 2015 г., криптоюанът е средството за всичко, дори срещу скъпия ток

viber icon

В Китай, когато си много голям, не можеш да получаваш кредити

От 2015 година просяците не могат да вземат пари на ръка, защото хората нямат кеш

 

- Г-н Динев, защо властите в Китай са против криптовалутите?

- Първо, те въведоха своя криптовалута преди година и, второ, те искат да знаят за всяко едно плащане в страната. Там от години заплащането, дори в магазина, е електронно през телефона. Имал съм случай, когато не можах да си купя храна с кеш, защото отказаха да ми вземат парите. От 2015 година просяците не могат да получат пари на ръка, защото хората нямат кеш - показват QR кодове, и вие им пращате парите по сметката.

Понеже тези разплащания с криптовалути се разрастват, те ги накараха да минават през тяхното „Борика” - или Union Pay. За да се извърши такова плащане, минава през тази система. И понеже станаха много големи, „Али Баба” се сляха с компанията „Айн Файнанс”. Пуснаха IPO в Хонконг /първично предлагане на акции на борсата/ за няколко милиарда и веднага ги спряха. Сега е по-същия начин - искат всичко да минава през държавата.

Преди една година Китай пусна своя криптовалута, всички останали се явяват нейна конкуренция, а Китай не обича да има конкуренция. И бе нормално да ги отрежат.

- Криптоюанът има ли всички черти на другите дигитални валути?

- Абсолютно, но блокчейновете се генерират от правителството и дори раздадоха на 1000 потребители в Шанхай по 1000 юана в крипто и те започнаха да се разплащат с тях. Има още една причина - както ние имаме проблем с тока, в Китай по същия начин имат недостиг. Напоследък дори има често спиране - има голяма активност с електромобилите, потреблението на ток се засили след засилването на икономическата активност в цял свят.

По-голямото потребление се обяснява с копаенето на криптовалути. За 4-те дни след 26 септември, най-търсената дума в китайските търсачки е „електричество”. Около 380 милиона търсения на ден има за тази дума! Биткойнът използва много електричество, другите използват SSD-та. Последната криптовалута дори използва рутерите на wireless устройствата - процесорите им, така или иначе, бездействат и сега ги използват, за да копаят криптовалута.

За Китай забраната за разплащане и транзакции в криптовалута е и това - да намалят потреблението на ток. Добиването на биткойн вече е крайно ограничено - остава само поддържането. Защо трябва да го поддържа само Китай, когато може да го прави останалата част на света? Многостранен е ефектът, който ще постигнат с последните забрани. Първо -  лансират си собствената валута, после имат контрол и, трето, защо да спонсорират света с електричество.

- Каква опция остава за милионите млади китайци, които искат да имат портфейл от криптовалути?

- Ще се занимават само с китайската и ще я въздигат. Когато милиард и половина използват криптоюан, тази валута ще стане много популярна.

- Забраните в Китай не спъват ли творческото мислене у младото им поколение?

- Не мисля. Забраниха на децата под 18 години да играят повече от 3 часа седмично електронни игри. Свалиха маса игри от портфейлите на Apple и Google. По този начин тласкат децата да правят нещо креативно, а не да затъпяват от електронни игри. В същото време и да не са много креативни, защото тогава ще започнат да мислят за други работи. Правителството си има политика, спазва я и я прави много постъпателна. Трудно му е, но успява да се справи.

- Има ли възможност, човек физически да е в Китай, но да оперира онлайн от чужбина?

- Винаги може да се направи тунел и с него да си вършиш работа. Само че преди 6 години Китай създадоха Great Firewall - дигиталния аналог на Великата китайска стена. Той филтрира изходите навън. Всеки един тунел се прави в пакети, а те като ги филтрират - не можеш да направиш никакъв тунел. Пример от България - тук е забранено да играеш хазартни игри, ако те не са лицензирани от комисията по хазарта.

Ако не са лицензирани - пускат на операторите кои адреси да бъдат блокирани. И като ги блокират - пускаш един тунел до Париж и оттам играеш. А в Китай съм имал случаи - не мога да си вляза в сметката на банката! Правя някаква криптирана връзка, те не могат да видят какво правиш, ядосват се и те режат! Всички тунели те ги режат - има два или три, които може да се използват, но те са всъщност правителствени. Имаш някакъв портфейл с криптовалути, отиваш на турската борса, но не можеш да се свържеш с нея, защото те ти режат пакетите.

- Как се действа в държава, където YouTube е забранен?

- Правил съм презентация там, но тя е в YouTube. А той е забранен и аз не мога да я изтегля. Не мога да направя и тунел. Казвам на китаеца до мен: Дай от твоя компютър да пробвам. Той - не - забранено е. И така ми се провали презентацията. Китайците правят нещата планирано и внимателно.

Тези 1500 души, които управляват цялата държава, имат по няколко висши образования в чужбина, владеят чужди езици. Това не са като нашите управници - да сложиш за кандидат-премиер продавач от сергия за шнорхели. Като видиш губернаторите и премиерите им, разбираш, че там всичко е планирано.

- Защо правителството им не подкрепя закъсалата строителна компания Evergrande?

- В момента около 1,6 милиона купувачи на жилища от Evergrande не знаят дали ще им завършат жилищата. Тази компания е получавала финансиране от различни банки, а тя е свръхграмадна. Evergrande е втората по големина строителна компания в Китай. Тя дори държи Гуанджонския футболен отбор. Ако следите цялата сага в Китай, ще видите, че там смениха регулациите. Не може една компания да е мегамастодонт, защото изкривява пазара.

И Китай сложи една регулация - когато си много голям, не можеш да получаваш кредити. А като не ти дават кредити, ти не можеш повече да растеш. Целта на регулацията е да принуди мастодонтите да се разделят на по-малки компании. Обяснявам: не може Intel да владее целия пазар на чипове. От тази голяма компания се появи Intel AMD. Тук действат по друг начин - не те разделят на части принудително, но ти спират финансирането.

Иначе компания като Evergrande взема кредитите и казва, че ще прави електрически коли. Чакайте - коли ли правите, или ще строите имоти? Ние ви даваме кредити, за да може цените на жилищата да са все по-достъпни, а в същото време вие пилеете тези пари и цените на имотите ви са се вдигнали с 40% за година! Заплатите в Китай растат, но не с 40% на година.

- Какво още не знаем за имотите в Китай?

- В Китай жилището само 70 години е твоя собственост, а предприятието - 50. След 70 години то се връща отново на държавата. Хората плащат милиони за жилище, което могат да ползват само 70 години. Тук е като във Великобритания - всичко е на кралицата. Като дадеш един милион паунда за апартамент, 99 години имаш правата да го ползваш.

След 99 години той пак си става собственост на кралицата, но ти си мислиш, че имаш апартамент. В Китай е 70 години, в Хонконг също е 99 години. Тук няма собственост - плащането на цената е наем за ползване. За държавата купуването на жилище трябва да има социален ефект. Казват им: Ние ви даваме кредити, за да падат цените, вие обаче ги вдигате и свръхзабогатявате. И в момента не само не подкрепят компанията, но и <210> режат крилцата. Тя се срутва и това става огромен проблем.

- Колко други компании могат да потънат с Evergrande?

- Целта на правителството е друга - по-малки компании да изкупят обектите на Evergrande. Същото направи Америка с Intel. Всичко там е премислено и е отговорно. Сега ще разпарчетосат Evergrande на малки компании и всички ще бъдат доволни. Тези компании ще създадат силна конкуренция помежду си и цените ще паднат. Не е сериозно цените на имотите да се вдигат с 40% годишно. Имаше преди дни статистика за незаетите офис площи в Европа.

Те са между 5 до 15% /най-висок процент е във Финландия/. В Китай има региони, където празните офиси са над 40%. Построени са, държат високи цени, но няма интерес към тях и стоят празни. Тук искат да направят като при Джак Ма - Evergrande са прекалено големи. При него му спряха IPO-то /първично предлагане на акции/ на Ant Group /бившата AliPay/, натиснаха ги по всякакъв параграф и компанията му в момента бере ядове.

При Джак Ма поне имаше силна конкуренция в лицето на Jingdong - втората по големина компания, която се занимава с електронна търговия. При имотите липсата на конкуренция е много голям проблем и Evergrande решиха, че са хванали Господ за шлифера.

Визитка:

Лъчезар Динев е шеф на Българо-китайската търговско-промишлена палата. Тя е регистрирана през 2013 година. Помага на български компании да навлизат на китайския пазар и в същото време на инвестиции у нас от най-многолюдната държава в света.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?