Следвайте ни

Кръстьо Белев: Тунел под Шипка за китайците е детска игра

Ако изпълнят проекта "Въча", ще докарат вода, която произвежда ток в тръбите

viber icon

Кръстьо Белев е пловдивчанин, бизнесмен, китаист и общественик, който вече над 30 години учи, живее и работи в Поднебесната империя. Белев е превеждал на много български и китайски ръководители, бизнесмени, пряко е участвал в подготовката на последните две държавни посещения на български президенти в Китай и в повечето срещи на върха във формат "16 + 1".  Съдействал е най-голямата китайска инвестиция у нас да стане факт. Съучредител и представител в Пекин на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

Кръстьо Белев е представител в Пекин на  Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.


- След оптимистичния разговор между премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян в края на 2017 г. задава ли се бум в българо-китайското
сътрудничество?
 

- За китайските инвестиции в България се говори, че са като Дядо Коледа - всички са чували за тях и никой не ги е виждал. За съжаление, и статистиките са такива. Преките китайски инвестиции в страните от ЕС за 2016 г. са нараснали със 76 на сто до 35.1 млрд. евро. За  България цифрата е отрицателна - минус 3.3 млн. изтеглени китайски капитали, по данни на БНБ за 2016  г.  

През 2014-2015 г. имаше бум до 40-50 млн. годишно. Най-голямата от тези инвестиции е в областта на земеделието. Закупиха земеделска земя, оборудване, трактори, силози в Първомайско. А и имаха желание да разширят проекта, да построят завод за преработка на местни фуражи. Но нашият парламент наложи наказателен данък за държави извън ЕС и нещата зациклиха.

Сега имат голям интерес към летището в Пловдив. Обещават три полета седмично - два карго и един пасажерски. Повече от година след обявяването на конкурса още няма резултати, няма класиране. Не знам при такива резултати какво може да се очаква.  

- Как тогава да разчитаме, че ще се случат очакваните мегапроекти?

- Проблемът е, че нашият интерес към партньорство с Китай е спорадичен.
 На ръководно ниво министри и премиер, както и от страна на бизнеса,  очевидно има желание България да участва в партньорство. Но на експертно ниво, ниво дирекции в министерства, просто няма хора, които да движат нещата.

Във Външно министерство имаме един китаист, в посолството ни в Пекин и в консулството в Шанхай китаисти практически нямаме. Докато България е водеща страна в китаистиката в Централна и Източна Европа - имаме три факултета, в над 20 средни  училища се изучава китайски, имаме 5-6 класни стаи „Конфуций” в Пловдив, Благоевград. Общо над 1000 души ползват добре китайски у нас.    

Има светлина в тунела - през 2018 г. България ще бъде домакин на 7-ата среща на върха на формата „16 плюс1” на ниво премиери. Това съвпада и с нашето председателство на Съвета на ЕС. През септември 2017 г. областният управител на Пловдив Здравко Димитров беше домакин на успешен форум на губернаторите в рамките на инициативата „16 плюс 1” с представители на ръководствата на седем китайски провинции, което е важен знак на уважение. 

Китай реално ли има интерес към мегапроекти у нас?

- Точно това е заблудата - че Китай има суперинтерес към Централна и Източна Европа, че Пекин натиска, а ние се дърпаме. Данните сочат, че китайските инвестиции в САЩ, Великобритания,  Холандия, Португалия надвишават десетки, даже стотици пъти тези в Централна и Източна Европа.

Именно за да промени този дисбаланс, китайското ръководство се опитва да инвестира и в нашия регион. 

Не разбирам защо е този страх от китайски инвестиции. „Един пояс, един път” е просто грандиозен проект,  който включва 65 държави, дори такива от Океания. Целта е  Китай да сподели опит с всички държави по пътя. 

С какво, освен с летището, Пловдив и регионът представляват интерес за китайците?

- Точно преди срещата „16 плюс 1” в Будапеща миналия ноември  открихме логистичен хъб за електронна търговия със селскостопански продукти. Нашата асоциация предостави сграда край Пловдив, очакваме от китайците софтуер, хардуер. Логистичният хъб предвижда  електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Според разчетите в следващите години се очаква над 100 китайски компании да открият свои подразделения тук. 

Подобни хъбове китайците са изградили в Югоизточна Азия, в Калифорния.

Идеята е проста: в хладилни складове се съхранява реколтата на плодове и зеленчуци, за които има пазар в Китай. От складовете с редовни самолетни полети продукцията се транспортира към осигурени пазари.   

Китай има интерес към нашите череши, кайсии, праскови, които реално могат да се търгуват  там на добра цена при добра координация.

Имаше много интересни разговори на китайски специалисти в Аграрния университет в Пловдив, включително за някои китайски сортове. Например за китайски хибриден ориз, който дава 2-3 пъти по-високи добиви и може да бъде отглеждан в България. 

Много перспективна е и  китайска супертрева с много високо съдържание на белтъчини, която може да се използва като фураж, за производство на хартия, дори за  подложка за китайски гъби с добър пазар в Западна Европа.

- Биха ли проявили китайски фирми сериозен инвестиционен интерес към проекта „Въча” за водоснабдяване на Пловдив?

- Това е много важен за водоснабдяването на града проект, който предлагаме на китайците. В момента Пловдив се водоснабдява с електрически помпи, а с развитието на индустрията подземните води стават все по-замърсени. А в сравнително близък радиус има неограничено количество чиста родопска  вода.

Китайците имат интересни технологии за пренос на вода без загуби. При това вътре в тръбите се вграждат генератори за електроенергия. Така че не само ще има доставка на вода, а и добив на ток. Познавайки тези технологии, които китайците са осъществявали и по света, предложихме на нашите партньори проекта „Въча”. Подобен проект не е сериозно предизвикателство за китайските мащаби, но за осъществяването му може да се използва политическата воля на китайското ръководство.   

Китай осъществява проекти с удивителни мащаби - грандиозния Седемте клисури, мостове, пристанища, библиотеки. Оказва се, че Китай за 3 години използва толкова цимент, колкото  САЩ за целия 20. век.   САЩ са използвали за 100 г. 4.7 мегатона цимент, а Китай  за 2014, 2015 и 2016 г. е използвал 6.5 мегатона цимент. Строят цели острови, дори архипелази, високоскоростни жп магистрали на бетонни конструкции до Хималаите.

Така че тунелче под Шипка или Петрохан за китайците е детска игра. Нов тунел под реката в Шанхай се появява буквално всеки месец. Дори не правят церемониални откривания с рязане на ленти, просто обявяват, че вече може да се минава по ново 10-километрово трасе. 

Китай е страна с БВП от 30 трилиона - има и капиталите, и амбициите, въпросът е да се възползваме от тях.

Ядяха листа, а сега са №1 в света

Най-удивителното, което научих в Китай за 30 години, е, че един народ, който е очаквал да се разлистят дърветата, за да хапне зелени листа, в момента е икономика №1 на света. С дисциплината и колективизма си китайците постигнаха успех. Намери се мъдър ръководител, който, без да отрича всичко съществуващо,  предложи да бъдат приети правилата на играта на Запада - свободни пазари, свободно движение на капитали.

Всички казват, че Дън Сяопин е баща на свободните икономически зони в Китай. Реално обаче техен създател е всъщност бащата на сегашния президент Си Дзинпин - Си Джунсюн, предложил  първата свободна икономическа зона в Шенджен. С  Дън Сяопин са били репресирани  по време на Културната революция, ала са запазили своето родолюбие в името на това страната им да стане велик Китай.

В чужбина 200 млрд. долара инвестиции

Китайските преки инвестиции зад граница са 200 милиарда долара за 2016 г. 35,1 милиарда евро са инвестициите в ЕС. Българският износ за Китай се е сринал с 19.6% от 612.4 
млн. щ. д. за 2015-а до 479.7 за 2016 г.

По данни на БНБ, китайските инвестиции в България за 2015 г. са били едва 2.9 милиона евро. Обемът им за 2016-а е отрицателен: минус 3.3 милиона евро. За периода 1996-2016 г. инвестираните средства от Китай са в размер на 133.3 млн. евро. /Марица.бг

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?