71

Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ: Ако Борисов е Меси, Габровски трябва да е поне Гави

Професор Габровски има пълна свобода да избира министрите си 

Един експертен кабинет трябва да има поне две години хоризонт

Възможностите за манипулиране на машинния вот са много по-големи от хартиения 

 

- Г-н Вълчев, започваме с най-трудния въпрос - ще има ли правителство?

- Надяв​ам се да има. Това, което правим с кандидатурата на професор Николай Габровски за премиер, е протягане на ръка. Да се намери приемлива за всички, компромисна фигура на министър-председател. Надявам се, че разумът в разговорите ще надделее. 

- На кой подавате ръка - само на „Демократична България“ или и на „Продължаваме промяната“, които са ясно ориентирани проевропейски и пронатовски?

- Подаваме ръка на всички. Вече в зависимост от тяхната реакция може да се говори за различни формати на правителство, които  биха подкрепили. Правителство на малцинството означава, че всеки може да го подкрепи по определена тема, без да има постоянен ангажимент.  

- А бихте ли влезли в коалиция с БСП?

- В случая не говорим за коалиционно правителство, а за експертно такова. ГЕРБ има ясно решение, че не може да влиза в коалиция с БСП. За да бъде променено това, е необходима национална конференция. Ако БСП реши да подкрепи експертно правителство, това е тяхно право.

- Какъв хоризонт би имало едно подобно правителство на професор Габровски, ако се случи? Някои казват - до местните избори, други искат поне година.

- При всички случаи по-дълъг хоризонт. Един от проблемите на служебните правителства са точно кратките срокове. Работил съм с доста служебни министри и съм видял с очите си, че те не искат да се ангажират с важните, стратегически задачи, за които са нужни повече време и усилия. И то точно заради краткия хоризонт. Така че колкото по-дълго е едно управление, толкова по-успешно може да бъде то. Нямаме колективно решение на ГЕРБ, но личното ми мнение е, че едно експертно правителство трябва да получи поне две години.

- Виждате ли в един такъв кабинет настоящи и бивши депутати или министри, независимо от коя политическа сила идват?

- Експертната форма не изключва подобни хора в правителството, но е малко вероятно да има такива. От друга страна, говоря конкретно за депутатите от ГЕРБ ​- не сме били произведени в министри или управленци от партийните структури. Ние сме били експерти в своята област и сме получили оценката на професионалните общности. Първо сме се доказали, после сме станали министри или народни представители. Така че всеки от нас е и експерт. Валидно е и обратното - всеки експерт, който влезе в управлението, ще трябва да бъде и политик.

- Професор Габровски е известен и успешен хирург, но няма политически опит и не е партийно обвързан. Подобни фигури ли ще бъдат търсени за министри?    

- Самият професор Габровски има пълната свобода да прецени кого да покани. Разбира се, експертите в един кабинет трябва да работят с политическите сили, най-вече с парламентарно представените. Например един министър на образованието трябва да има пълната подкрепа на депутатите от съответната комисия за политиките, които прави. Разбира се, едно такова програмно-експертно правителство трябва да има предварително одобрение за политиките като цяло. Така че, в крайна сметка, тези хора, било то и чисти експерти, в един момент ще трябва да поемат политическа отговорност, за да изпълнят програмата. 

- Вие лично бихте ли станали пак министър на образованието, ако ви покани професор Габровски? 

- Отговорът има и лична, и колективна страна, тъй като все пак съм част от парламентарната група на ГЕРБ. Имам отговорност към партията, нищо че като министър основната отговорност съм нос​ил към системата на образованието и науката. В момента съм председател на Комисията по образование и наука, така че мога отново да помагам в тази област. Важи за колегите от всички парламентарни групи, които сме събрани там. Аз винаги ще бъда ангажиран със сектора, каквото и да става. 

- Защо все пак г-н Бойко Борисов не се кандидатира за премиер като лидер на партията победител, както е прието навсякъде в демократичния свят?

- В сегашния парламент е малко вероятно да се случи чисто коалиционен кабинет. Това е причината той да търси по-широка подкрепа за едно програмно-експертно правителство с консенсусна фигура като професор Габровски. Не е невъзможно по принцип най-голямата парламентарна сила с 67 депутати да направи кабинет, но е твърде трудно. 

- Не знам дали сте участвали в избора, но защо се спряхте точно на професор Габровски?

- Безспорен авторитет, който се е доказал във всички професионални области -и хирургия, и управление на здравеопазването и висше образование, тъй като професор Габровски е и преподавател. България има нужда от хора като него, които могат да обединят други авторитети.

- Как виждате този парламент, ще успее ли да свърши най-необходимите задачи, дори ако има къс живот, с предсрочни избори март месец?

- Да, оптимист съм. Следващите седмици, независимо колко дълъг е хоризонтът на този парламент, предстои много интензивна работа. Виждате, в дневния ред за първия работен ден тази седмица има 7 законопроекта. Предвидени са извънредни заседания и в зала, и на комисии. За един месец ще успеем да приемем тези закони от Плана за възстановяване и устойчивост, които вече са входирани, подчертавам. Плюс другите важни от дневния ред на обществото ни. Ще дам положителен пример с Комисията по образование, където всички политически сили работим изключително конструктивно. Но това е специфична територия, където няма различия и разделителни линии. Очевидно това трябва да бъде режим на работа в един фрагментиран парламент като настоящия. 

- Ще отнесете всички критики защо първо се занимавахте с военна помощ, самолети и хартиена бюлетина, а не с цените в магазина и на бензиновата колонка? 

- Не бяха само тези важни решения. Припомням, бяха приети и компенсациите за скъпата електроенергия. Процедурата по гласуване на закон е по-дълга от чистото гласуване на едно решение. Но има внесени законопроекти за горивата, за други важни теми, които следващите седмици ще бъдат приети. Няма забавяне заради Изборния кодекс. Дори да е отложен някой закон заради него, става въпрос за броени дни. Това ще бъде компенсирано до края на следващата седмица. Припомням, че Планът за възстановяване и устойчивост беше забавен с близо година и половина от различните правителства най-вече заради постоянните промени, породени от лобистки интереси в енергетиката. Плюс мудна подготовка на изпълнителната власт по законопроектите.  

- Бойко Борисов заяви, че при вето на президента Радев за Изборния кодекс е готов да промени решението на парламентарната група и да върне машинния вот. Трябва ли да има все пак хартиени бюлетини в секциите с над 300 гласуващи? 

- Категорично трябва да има хартиени бюлетини, в това сме убедени с колегите. Има ги в почти целия демократичен свят. Те осигуряват правото на глас за всички избиратели. Чухме много аргументи, няма смисъл да ги повтаряме. Истината е, че трябва да подобряваме доверието и в хартиеното гласуване, и в машинното. Иначе чух доста доводи на опонентите ни. Но съм категоричен, че сега има много по-големи възможности за манипулиране на машинния вот в сравнение с хартиения.

- Какви са отношенията между ГЕРБ и президента Радев? Бяхте непримирими врагове в последните месеци на кабинета „Борисов“, но сега май ви „изместиха“ от „Промяната“?

- Имаше много разменени реплики тогава. Аз мога да ви уверя, че тогавашните министри сме работили в единодействие с президентството по много теми. Професионализмът ни изисква да бъдем критични сега, когато виждаме проблеми в управлението на служебния кабинет. Ето ярък пример е опазването на границите ни. Но пък подкрепяме министрите, когато виждаме техни усилия за подобряване на даден сектор.

- Възможно ли е отмяната на Изборния кодекс в този му вид да бъде разменна монета  за подкрепа на ДБ и евентуално ПП към кабинет на професор Габровски?

- Не зная да има разговори в тази посока.  

Ако Бойко Борисов е Меси, в чии бутонки трябва да влезе професор Габровски?

- Ха де! Интересен въпрос. Някой нов, различен и талантлив футболист. Ще кажа - младокът Гави от Испания. 

ВИЗИТКА

Красимир Вълчев е депутат от ГЕРБ, бивш министър на образованието и науката в последния кабинет на Борисов. Роден е на 9 юни 1975 г. в София. Израства в село Априлово, община Гълъбово. Завършва Строителния техникум в Стара Загора, после Икономически университет ​- Варна. Преминава обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета Дюк, САЩ. Започва кариерата си в Министерство на финансите още през 2022 година. От 2009-а до 2017-а е главен секретар в МОН.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 1 оценки
2/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Боко тиквата

Боко тиквата

07.12.2022 | 12:02

Браво, ще ти отделя едно кюлче като оберем балъците, които гласуват за нас.

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?