Следвайте ни

Красен Станчев: Чрез пенсиите правят опит за купуване на гласове за изборите

viber icon

- Актуализацията на бюджета тръгна с пенсии и майчинство. Това ли са най-важните сфери за актуализация?

- Такъв е редът по закон - първо трябва да се актуализират бюджетите на НОИ и Здравната каса. За мен е много изгодно увеличението със 120 лева за три месеца - не съм пенсионер още, но съм близо до пенсия. И когато има такова увеличение, то по някакъв начин ще бъде запазено. Но това, в което съм абсолютно убеден - няма никакви икономически причини да се актуализират пенсиите точно сега!

„Данъчната ваканция ще доведе до увеличаване на доходите и вдигане на БВП с около 1%”

„Това, което обещава ЕС, е безпрецедентно - все едно хвърля пари от хеликоптер или те растат по дърветата”

„Всички хора работят много, но това често не се отразява поради чисто регулаторни причини и това се отразява на стажа”

 

- Г-н Станчев, още преди година предупредихте, че увеличението на пенсиите е голямо и недопустимо.

- В общи линии увеличението им е около 77% в последните години. От 2015-2016 година покупателната сила на пенсиите се изравнява с покупателната сила на 1985-1986 година, когато е най-големият ръст на доходите преди 1989 година. Другото важно нещо е, че ако се види бюджетът за тази година, най-големият бенефициента на преки бюджетни трансфери е социалната сфера - около 5,5-6 милиарда.

Следващи с малко по-малко са държавните служители. На годишна основа - от миналата година досега, пенсиите са се увеличили с 12%, докато заплатите с 6-7%. Това е поради предизборна ситуация - чрез пенсиите имаме опит за купуване на гласове за изборите.

- Ковид стана постоянна икономическа реалност. Трябва ли да разработваме вече „ковидни бюджети”, които да предвиждат друг вид финансови буфери?

- В парламент, в който всички са опозиция на всички и съответно никой не носи отговорност, имаме правителство на ограничената отговорност. И всъщност няма спасител на разума в публичните финанси. Очевидно е, че за болниците ще трябват по-големи бюджети и това е най-наложителната актуализация. Следващото оправдано нещо е, когато получавате някакви компенсации 60/40, 89/20 или 75/0, в крайна сметка се получава една причина и един резултат.

Причината е, че хората спират да работят не просто защото не работят, а защото има заповед. Има такава команда, така се е действало, откакто свят светува. Ако отворите Библията в книга Левит 13, ще видите по какъв начин се е действало, когато има епидемии. Силовото затваряне е основание за компенсации. Когато се повтаря много дълго време, в крайна сметка компенсациите се получават за това да не работиш. И се създават много грешни нагласи в икономиката.

Следващото важно нещо е, че според член 19 от Закона за публичните финанси от Устройство на Закона за бюджета, всички промени в приходите и разходите трябва да се правят със съответните промени в тригодишната бюджетна рамка. Тъй като това не е направено, в момента има голяма свобода в определянето на това какво и как трябва да се направи. Дори със ситуацията „всички срещу всички” бяха гласувани две различни суми на актуализация спрямо предложеното от служебното правителство.

Това не е най-лошото - в историята има много други лоши ситуации. Едната от тях е увеличението на минималните осигурителни прагове от 1 януари 2009 година - съвсем предизборно. За 2009 година загубата на икономиката от това е около 600 милиона, а за 10 години 6 милиарда е загубата само на частния сектор. Само поради това увеличение! Тази година имаше по-лоши предложения. Едното беше за увеличение на разхода за пенсии с около 2,5 милиарда - сега е малко под 2 милиарда. Сега, доколкото мога да се сетя, е между 1,3-1,5% от БВП.

- Работят ли сегашните програми за подпомагането на бизнеса?

- Като видим как се движат приходите в бюджета - има увеличение. Поради увеличение на потреблението и частично поради увеличаване на вноса от трети страни, ми се струва, че може да се направят две неща. Първото е по линия на корпоративното облагане и данък дивиденти.

Те могат да бъдат замразени за срок от една година. Така на тези, които работят, им се дава ресурсът, който те биха плащали на месец в бюджета по линия на корпоративното подоходно облагане.

Това са около 2 милиарда - дори повече. Смятам, че приходът тази година ще е около 3 милиарда. Така фирмите ще използват тези средства за инвестиции и за увеличение на дохода на работещите в тях. Това е данъчна ваканция, която води до увеличаване на доходите и увеличаване на БВП, вероятно с около 1%, за следващата година.

По важното нещо е да се направи фискална децентрализация - част от подоходните данъци да отидат там, където са произведени и където са регистрирани фирмите. Това ще даде известна подвижност на общините.

- Бюджетът няма ли да се лиши от средствата, които му трябват за другите дейности?

- Той така и така, като гласуват 2 милиарда и всякакви други актуализации, е същото. Всичко е въпрос на техника. Такова нещо не може да бъде направено в този парламент, защото в крайна сметка всички не искат да се държат лошо в очите на избирателите. Инфлацията, както върви, се отразява върху приходи и всичко останало.

Тя се дължи и на доходите на непроизводителни съсловия през последната година - държавни служители и пенсионери. Интересно е, че такъв проблем възниква и през 1975 година. Вчера „Икономически живот” публикува извадки от тогава - имало е таван на пенсиите, който е бил 100 лева, а хората, които могат да работят в селското стопанство и промишлеността в пенсионна възраст, им се е давала възможност да работят и да не плащат данъци.

При нас това не съществува като проблем, защото, ако не са на държавна служба, хората могат да работят. Тогава, през 1975 година, възниква криза поради проблеми с външния дълг към Съветския съюз. Не означава, че и сега не може да възникне криза. 

- Малката стъпка в разликата между минималната и ниската пенсия по стаж не действа ли обезверяващо за хората да трупат стаж?

- До голяма степен малкото години работа се дължи на регулиране на договорите и всъщност на проблеми с регламентацията им. Има само един кратък период - от 2004 до 2015, когато бе възможно да отчетете втори трудов договор като работа. А хората често работят на повече места от едно или две. Всички хора работят много, но това често не се отразява поради чисто регулаторни причини и това се отразява на стажа.

- Второто тримесечие на годината отчитаме 9% ръст, а третото 10% на годишна база. Достатъчно ли е скоростта на възстановяване?

- Така са всички показатели - Америка имаше най-големия спад миналата година и е с най-големия скок тази. Затварянето на икономиката е все едно да спрете със запален двигател и с достатъчно бензин на светофар. В момента, в който пуснат светофара, колата излита. Тази и следващата година ще имаме много трудно предвидими процеси, свързани с инфлацията - има ръст на транспортни разходи, ръст на горива.

Има и ръст на заплати поради това, че Европейският съюз обещава едни големи неща по Плана за възстановяване и развитие. Това, което обещава ЕС, е безпрецедентно - това са всъщност пари, хвърлени от хеликоптер или все едно растат по дърветата! Имате голям сегмент дарения, имате много голям сегмент практически безлихвени заеми, които ще бъдат изискуеми след 50 години. След 50 години я камилата, я нейният шофьор!

Очаквайки тези пари, хората започнат да харчат, вдигат заплати и съответно започват да растат цените. Основата обаче е политиката на субсидиране на ЕС, Зелената сделка, която вдига цените на суровините, които, така или иначе, са с тенденция нагоре - и политиката на Европейската централна банка.

- Още не сме изготвили проектите си за Плана за възстановяване. Може ли да се изчака още няколко месеца?

- Аз не смятам, че Планът за възстановяване е винаги нещо хубаво. Както се вижда от досегашните редакции, прави се онова, което е най-подготвено - тоест няма голям разход. А дали това е най-разумно или не - не е ясно. Хората бързат. Дори да има закъснение, това няма особено значение. Дори да дойдат тези 13% авансови плащания, те ще дойдат, след като икономиката вече се е възстановила.

Самият план изисква неща, т.нар. реформи, които не са много далновидни. Имате антивъглеродна политика, други политики, които се намесват, имате нови данъци от следващата година, за да може Европейската комисия да бъде кредитор от последна инстанция - да заема заеми. Това намалява вноските на страните членки и страните са много доволни. За да се случи това, ЕК трябва да получи преотстъпени права за събиране на данъци в много по-голям процент от преди.

Те досега събираха 1,2% данък от БВП на съюза. Сега, намалявайки процента вноски, разполагаемият ресурс на комисията се увеличава още 8 пъти - до 8% от БВП. Получава се така - всички се нареждат на опашка пред ЕК за евтини пари и всички се нареждат пред страните членки за евтини пари. Както у нас има политическа игра за купуване на избори чрез актуализация на пенсиите и други инициативи, така и в ЕС има нещо такова.

Визитка:

Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

ГЮРО

ГЮРО

10.09.2021 | 20:43

А бре чутуро ненагледна, Боко 12 години отказваше да осъвремени пенсиите, сега не трябвало да им се пооправят парите на зорлен преживелите старци? Те няма да живеят още 100 години, та да чакат някой някога да им даде нещо, което се полага по Закон. Ето такива само за тояга питат...

Отговори
5 2
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:44

ЗАЩО ЛИ БЯХА ЩАСТЛИВИ И ВЕСЕЛИ ГО ВЕДАТА, КОГАТО ЦАРЯ РАЗТУРИ ПАРТИЙНИТЕ СВИ НАРНИЦИ? :) РАМАДАН КУНЕВ, МУ КАЗАХ ДА ЗАМИНАВА ДА РАБОТИ. ВЪРТЕ СУКА, ПРЕМЕТА СЕ ПРЕЗ ГЛАВА ЖИВОТНОТО, ДОКАТО СЕ НАМЪРДА ПАК ДО КОРИТОТО С ПОМИЯ У БРЮКСЕЛ :)

Отговори
3 2
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:37

КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ, ЧЕ ПРА СЕТА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПРОЧЕТА ЕДНА СТРАНИЦА А4 БЕЗ ДА СЕ ИЗПОТЯТ ИЛИ ПА ДА НАПИШАТ 20 РЕДА СМЯТАТ, ЧЕ ТОЧНО ТЕ СА ДОСТОЙНИ ЗА POTUS, ПРЕЗИДЕНТ, КАНЦЛЕР.... ЕТС ? :) РАЗБИРА СЕ ПО НАГЛОСТ, БЕЗОЧИЕ И ЛЪЖИ, НЕМА КОЙ ДА ГИ НАДМИНЕ ОТ РЕДОВИТЕ ГО ВЕДА :)

Отговори
4 1
nie  pomnim

nie pomnim

10.09.2021 | 11:37

tozi plazmodii e 30 godini na iaslkata pitaite go toi kvo raboti i s kolko pari jivee cial jivot e v niakakav institut finansiran ot kogo

Отговори
2 1
ДОК

ДОК

10.09.2021 | 11:35

Поредният "психо десен, либерал". Свършил толкова лоши неща в експертността си, колкото Иван Кръстев в неговата или Прокопиев в неговата или Пеевски в неговата или..... , или.......,......, или Слави Трифонов в неговата за поколение и половина. За България. За себе си, ясно.

Отговори
4 1
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:33

Е, СЕГА ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ВИ Е ЯСНО ЗАЩО ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ ГР УХТАЛАЦИ СЕ ПРЕВЪРТАТ ПРЕЗ ЖИВОТ ИНСКОТО ВИ СЪБРАНИЕ :) ОБАЧЕ ТЕ ЗНАЕЛИ, КАКВО ТОЧНО ИСКАТ ГО, ВЕДАТА :)

Отговори
2 1
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:29

НЯКОЙ ГО БЕШЕ ФОРМУЛИРАЛ, КАТО БОРБА НА КЛАСИТЕ :) КЛАСАТА НА СВ ИНЕТЕ, СРЕЩУ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЖИВОТНИ :) А ТО СИ Е ПРОГРАМИРАНО ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО ДА Е ТАКА :) БЕГАЙТЕ СЕГА В ЦЪРКВИ ДЖАМИИ И СЕ МОЛЕТЕ ВАШЯ БОГ ДА ВЪЗКРЪСНЕ :)

Отговори
1 1
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:27

КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ, ЧЕ ДРУГАРЯ СВ ИНЯ - ГЕРГОВ, ТАКА И НЕ СЕ Е ИЗДИГНАЛ ДО БАЧКЕР У НЯКОЙ ЗАВОД? :) СЪЩИЯ ВЪПРОС И ЗА ОСТАНАЛИТЕ ДРУГАРИ, ГОСПОДА... СВ ИНИ :)

Отговори
6 2
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:26

А НАЙ-ЗАБАВНОТО Е, КОГАТО ПРАСЕТА, ЗАПОЧНАТ ДА ГРNУХТЯТ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, ПЕНСИИТЕ НА ПЕНСИОНИРАНИТЕ ГО, ВЕДА.... ЩОТО ЛИДИЯ ШУNНДЕВА AND Co, НЕ ЧАКА НА ПЕНСИЯ, КАКТО СЕ СЕЩАТЕ :) В ЖИВОТИНСКОТО ВИ СЪБРАНИЕ ИМА САМО ПРАСЕТА. В ЦЕЛИЯ ВИ СВЯТ Е ТАКА :)

Отговори
3 2
MASTER BUNNY

MASTER BUNNY

10.09.2021 | 11:25

ВАШИЯ БОГ - ШИ БАНЯК Е НАПРАВИЛ 2 ТИПА СКОТОВЕ В ТОЗИ СВЯТ. 1 СА ГОВОРЕЩИТЕ СВ ИНЕ. ПО-УМНИ И ПО-ХИТРИ, БЕЗСКРУПУЛНИ. И 2, ГОВОРЕЩИ ГО ВЕДА, КОИТО ДА СЛУЖАТ ЗА ХРАНИТЕЛНА СРЕДА НА СВ ИНЕТЕ. :) НЯМА КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ ОТ САМО СЕБЕ СИ, С ГОВОРЕНЕ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е. СВ ИНЯТА СИ Е СВ ИНЯ, ГО ВЕДОТО СИ Е ГО ВЕДО .

Отговори
1 4
Poluinteligente,

Poluinteligente,

10.09.2021 | 11:41

Голям " тюрлюгювеч" си сътворил, от кочината си!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?