1553
Следвайте ни

Кралица Антоанета: Заради шахмата Пловдив стана любимият ми град

viber icon

Антоанета Стефанова е шахматна кралица, която, макар и формално, беше предложена за премиер. Родена е на 19 април 1979 г. в София, но е почетен гражданин на Пловдив. В същото време е асеновградска снаха, защото е омъжена за родения край Чая гросмайстор Иван Чепаринов. Ще остане в историята като първата българка, станала световна шампионка по шахмат за жени. Печели короната на 5 юни 2004 г., когато побеждава на финала рускинята Екатерина Ковалевская с 2,5:0,5. Притежава титлата до 2006 г. Засега е единствената българка с подобен успех. Може би нейната дъщеря, която вече мести фигурите, ще я наследи един ден.

 

- Кой е любимият град на Антоанета Стефанова? 

- Въпреки че съм от София, връзката ми с Пловдив е много силна. Аз съм почетен гражданин на града. Обяснимо е, защото Пловдив е не само културната столица на България, но и шахматната. Градът има невероятни традиции в този спорт и е с най-добрата школа от едно време благодарение на гросмайстори като Георги Трингов, Никола Пъдевски, Любен Попов - Бачката, много са. Дори  чуждестранни колеги в шахмата, като споменеш България, казват Пловдив.

 

Ето, скоро бях на закриването на турнир в Пловдив, Младежко световно първенство „Раунд тейбъл“ под егидата на ФИДЕ. Трябва да благодарим на Калоян Матеев. Дойдоха най-добрите младежи в света. Имаше награден фонд от 20 000 евро, 10 000 за победителя, което за ниво младежи е рекорд.

Най-важното е, че за първи път след дълги години на скандали и изключвания от международния шах България прие турнир под егидата на ФИДЕ. Благодарение на Пловдив отново имаме международно признание. Може би турнирът ще стане официално световно първенство за младежи.

- Как се реши да скочиш в политиката? 

- Аз се познавам със Слави и неговия екип още от първите ми участия в предаването му, когато станах европейски шампион през 2002 г.  Следях тяхното развитие от няколко години и  когато се заговори покрай референдума, че правят партия, си казах - бих работила за тази кауза.  Видяхме се, поговорихме, решихме, че вижданията ни съвпадат, и си стиснахме ръцете.

В личен план смятам, че съм готова да премина на друг етап на професионална реализация, който да ми позволи да използвам натрупания опит не само за лично развитие, но и в полза на обществото. Аз съм магистър по финанси, сега правя магистратура по стратегическо лидерство и смятам да продължа в тази посока. В този смисъл влизането ми в политиката не е емоционален импулс. 

- В шаха по колко хода предвиждате? 

- Зависи от позициите, стигам и до 20. 

- Вече предвиждате ли коя партия коя пешка или царица ще премести? 

- Да. Не се случват и чак толкова изненадващи неща.  А и аз обичам да наблюдавам и анализирам случващото се. Не твърдя, че всичко ми е ясно, все пак има депутати от 20 и повече години. Имаш ли желание да вникнеш в нещата, стават ти ясни. Смятам, че един от сериозните проблеми на нашата политика е липсата на изявени лидери. Водачи има, но до лидера се доближават малцина и единият от тях е Слави. Не искам да изброявам другите, но смятам, че и в нашата партия трябва да се работи много по този въпрос. 

- Помага ли шахът в живота?

Шахът помага във всяка област на живота, макар никога да не съм пренасяла моделите 1 към 1. Затова и препоръчвам на всички деца и подрастващи да играят шах, не говоря професионално. Той учи на стратегическо мислене. Учи те да поемаш отговорност, защото няма връщане назад. Направил си 50 безгрешни хода, но следва една грешка и губиш всичко. Няма на кого да се сърдиш, а правиш извода за следващия път. Има изследвания, че когато едно дете тренира шах два пъти седмично, си повишава оценките до 92 процента.  Дори по музика, където на пръв поглед няма връзка.

Шахът учи да си разпределяш правилно времето. Да не се притесняваш, ако ти остават малко минути, защото си концентриран и ще дадеш добър резултат. Може би тук шахът помага най-много - човек не блокира, не изпада в паника. При нас това става рутина.

 

- Има ли шахматисти на високо ниво в политиката? 

Да, може би именно заради тези качества, които шахът развива. Гросмайстор Дана Рейзниеце от Латвия беше отлична шахматистка, най-добрата в страната си години наред. Невероятно, не е навършила още 40 години, а вече има 4 деца, направи отлична кариера и в спорта, и в политиката. Беше министър на икономиката, после на финансите. Минаваше за една от най-добрите в ЕС. Сега заема висок пост в нашата федерация, но предполагам, ще се върне в политиката.

Друг пример е Виктория Чмилите от Литва. Тя беше европейски шампион, моя приятелка, играли сме в различни отбори заедно. И тя има три деца. Как успяват тези жени! В момента е говорител на парламента, бивш депутат, много уважаван политик. Също няма 40 години. Виктор Бологан от Молдова е член на парламента. Също и колега от Нидерландия.

Шахматистите се справят, когато преминат в политиката. Да, обратното пречи. И съм наясно, че ако продължа в политиката, шахът ще остане на втори план. И без това е тежък спорт, не си правя илюзии, че мога паралелно да бъда на ниво в двете области. 

- Какво промени пандемията в начина ви на живот?   

- Ковид кризата ме накара да се замисля. Защото преди това пътувахме доста с Иван по турнири, имахме свой кръг, свой свят. Да, някой се оплаче, че се живее по-трудно, бизнес се прави по-мъчно, но някак си, докато пътуваш от състезание на състезание, нямаш време да се замислиш. Моите приятели и съученици на 90 процента са извън България.

Аз също съм живяла в Испания, но никога не съм искала да бъда емигрант. Не искам моята дъщеря, не искам нейните връстници да бягат от България. И се замислих мога ли да направя нещо. Все пак съм сравнително популярен човек.

 

Дъщерята предпочита буквите и рисуването

 

Дъщерята на световната шампионка - Мелисандра, вече мести фигурите.

"Мой първи треньор е бил татко, съответно на Иван - неговият баща. Имаше семеен съвет. Аз съм започнала на 4-5 години, Иван на 3-4. Бащата на Ванката обаче каза, че идеалната възраст за старт в шаха е година и 9 месеца. Шокира ме!", разказва Ети. Твърди, че малката бързо възприема всичко. На 2 години знаела родната азбука и почти цялата английска. 

"Сега навърши 3 и се опитва да пише. Рисува много, което не е случайно, защото баща ми е завършил Художествената академия. На Иван баща му и сестра му много хубаво рисуват", продължава Стефанова. 

Дъщеря й вече знае всяка фигура как се казва, как се подрежда. 

"Да, ще играе шах. Но не знам дали ще е професионално. Аз съм убедена, че всяко дете има много таланти. Въпросът е да ги откриеш и стимулираш. Като родители ще успеем да насочим детето в правилната посока, без да изпадаме в крайности", заявява шампионката.

 

Калмикия я обяви за свое момиче в битката срещу рускинята

 

Елиста, столицата на Калмикия, стана по-известна за българския шахмат покрай „тоалетната война“ в мача за световната титла между нашия Веселин Топалов и Владимир Крамник през 2006 г.

Но две лета по-рано Антоанета Стефанова печели там своята световна титла срещу рускинята Ковалевская. „При мен не само нямаше скандали, но домакините ме подкрепяха. Обявиха, че ние като народи имаме общ корен, затова ще са за България срещу Русия, почувствах се като у дома“, признава Стефанова.

Иначе тя има безброй други отличия - индивидуални и с клубове от Русия, Франция, Сърбия, Испания. Покрай тях е научила няколко езика. Преподава на 5 (няма грешка, пет) от тях като лектор на ФИДЕ в момента.

 

Фен е на Локо, съпругът й рита редовно

ти признава, че рядко стъпва на стадиона, но следи футбола покрай своя съпруг Иван. Гросмайсторът не само гледа запалено мачовете на еврограндовете, но сам рита с приятели два пъти седмично.

„Има ли хубав мач, той е пред телевизора“, разкрива Ети.

Приятели са я водили на стадиона няколко пъти, докато е играла в чужбина: „Помня, състезавах се за Цървена звезда и ни поканиха на мач на футболния тим“.

Води се фен на Локо, но от София. Причината  - израснала е близо до стадиона в квартал „Толстой“. „Завърших и Спортното училище на Локо. Няма как, от тях съм“, смее се най-добрата българска шахматистка за всички времена.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ЖАЛКО

ЖАЛКО

24.10.2021 | 09:28

КОЛКО ЖАЛКО КАКВА ГАДОСТ НАПРАВИ СЛАВИ КАТО УПОТРЕБИ АНТОАНЕТА ЗА ПРОСТОТИИТЕ СИ ....ХУБАВО ЧЕ БЕШЕ САМО ПОСТАНОВКА.....

Отговори
4 0
Добре

Добре

23.10.2021 | 20:23

Че е Божков .

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?