46

Който сее предатели в своята нива, жъне предателства

Говори Даниел Стефанов

Едва ли пуснатият запис бе работа на службите

Радостин Василев е типът политик, който се търси от партиите

За втори път опитват да ни натрапят мнозинство, което заобикаля нормалната човешка логика

- Доц. Стефанов, бомбите в политическата ни система започнаха да гърмят всеки ден. Записът, пуснат от Радостин Василев, може ли да се определи за активно мероприятие на службите за сигурност, както твърдят много хора в България?

- Не бих казал, че това, което се случва, е резултат от планове на чужди държави или чужди тайни служби. По-скоро това е резултат от неумението на българските политици да разграничават и определят къде точно се намира публичният интерес. Не мисля, че има намеса на чужди сили. Когато има такава намеса, тя е доста по-невидима.

- В такъв случай остава обяснението, че всичко е резултат от егото на Радостин Василев. Но все пак кой го е подтикнал да направи записа?

- Не мога да кажа кой го е подтикнал да направи това, но ние всички сме свидетели на неговата кариера в публичната политика през последните 2 години. Не мисля, че това, което той направи преди няколко дни, трябва да изненада някого. Тук въпросът е защо с целия багаж, който той носи през годините, бе приютен от "Продължаваме промяната"!

Бе водач на няколко листи при тях и всъщност те са му гласували голямо доверие. Това са уроци, които всяко партийно лидерство трябва да научи още първите години. На кого може да се разчита, на кого - не.

На кого може да се споделя важна информация и на кого не. Как се формират такива сложни съюзи и на каква основа. Не и на принципа „Всеки враг на моя враг е приятел!”. Това е нещо, което трябва да е ясно - особено в политиката.

- Мнозина твърдят, че службите ни са под чуждо влияние и именно те стоят зад скандалния запис на Радостин Василев. Вашият коментар?

- Не съм сигурен, че постоянното говорене публично за службите и обвиненията срещу тях са полезни. Ако все пак трябва да говорим какво да се направи там, очевидно е, че има нужда от реформа и то сериозна. Тя обаче не може да е с цел да сложим верни на една или друга партия хора. Там трябва да работят хора с така наречения „висок интегритет”, които да имат усещане за това, което аз предпочитам да наричам „обществен интерес”, а не просто „национален интерес”, за да могат да му служат. Слагането на "наши хора" е точно обратното. Това означава, че слагаме хора, които всъщност са там, за да защитават някакъв частен интерес - дали ще е партиен, дали ще е на определени бизнес кръгове или хора, ние трябва да избягаме от това. Това е другата дефиниция на корупция.

- Да гласуваш такова високо доверие на такъв човек не говори ли за остър дефицит на политически опит и преценка?

- Това, което казвате, е позитивен прочит на станалото. Че това е просто дефицит на способност да рекрутираш членове на парламентарната група. Негативният прочит, който всъщност може да е доста реалистичен, е, че именно такива хора успяват в българската политика и неслучайно са рекрутирани.

Защото, ако се върнем не много назад във времето, ще видим, че Радостин Василев имаше своята роля на помагач на "Продължаваме промяната". Дайте си сметка, че в неговите собствени очи, а и в очите на лидерите на ПП той е заслужил това място.

Докато политическите лидери по този начин рекрутират близкото си обкръжение, те трябва да са готови на такива предателства. Това е сериозен проблем на българските политически партии, че очакваният публичен процес на рекрутиране на политическото лидерство е подменен и то очевидно.

Търсим хора, които могат да правят някакви неща за партията, които невинаги имат нещо общо с публичния интерес. Припомнете си, че Радостин Василев бе брокерът на независимите депутати, които трябваше да уредят избирането и закрепването на кабинета „Петков”.

Песимистичният прочит е, че това е типът политик, който се търси от партиите. Общо взето - набираме предатели, а след това се държим с тях все едно са верни и принципни хора. С други думи - който сее предатели в своята нива, жъне предателства.

- Преди година ИТН пусна запис от разговор и на "Демократична България". Сега Радостин Василев пуска друг с ПП. След като веднъж е станала такъв гаф, не е ли нормално двете партии да взимат мерки срещу подобни случки?

- Не бива да забравяме, че политическите партии би трябвало да са най-публичните организации в живота ни. Това е нещо, което напоследък забравяме. Не може да има чак такава разлика между това, което партиите си мислят, и това, което говорят.

Проблемът не е в това, че е изтекъл такъв запис. Първият проблем за мен е, че има много хора, които смятат, че подобен политически разговор е нещо нормално. Аз смятам, че ние като общество трябва ясно да си кажем - стигнали сме до момента, когато приемаме такива разговори за нормални.

Те не се нормални - не трябва да са нормални за ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, за никой. В нито една партия такъв разговор не трябва да има. Не заради нещо друго, а заради това, че той казва, че публичният интерес, моралът и правилата нямат значение.

Аз съм сигурен, че във всички политически парти, в техните правила и стратегии има такива елементи. Виждали сме ги и те от време на време се появяват на повърхността. Но това не е нормално и не трябва да бъде приемано за нормално. Партиите са организации, които трябва да се стремят да защитават публичния интерес.

- Обвиняват президента, че със забавянето на връчването на втория мандат е дал време за избухването на този скандал. Има ли следи от такава конспирация?

- Все пак не можем да отхвърлим въобще тезата, че президентът Радев няма кой знае какъв интерес да има редовно правителство. Не можем и да направим сглобката за това, защото, ако мандатът бе връчен преди няколко дни, виждаме, че самото мнозинство все още не е сглобено.

И да имаше мандат, се вижда, че преговорите за съставяне на кабинет не са приключили. Това е проблемът. Проблемът сега даже не е и мандатът. Представете си, ако Радев го даде днес, какво ще стане.

Може да ускори процеса по създаването на кабинет, но може и да ускори процеса по разбиването на мнозинството. Очевидно има още много работа, която трябва да се свърши, за да се създаде стабилно мнозинство.

И тая работа не е пряко свързана с момента на даване на мандата. В последните месеци виждаме нещо, което се повтаря, и това е, че определени идеи за създаването на мнозинство се опитват да заобиколят нормалната човешка логика.

- Като тази ГЕРБ и БСП да съставят правителство ли?

- Именно. В предишния опит за създаване на мнозинство между ГЕРБ, ДПС, БСП и вероятно ИТН се опитваха да замаскират това, че БСП и ГЕРБ имат грандиозно разминаване в приоритетите - по тема бюджет, превъоръжаване, Украйна, еврозоната и какво ли още не.

С такива разминавания не можеш да създадеш стабилно мнозинство. Това е очевидно! Въпреки че опитаха да създадат илюзията, че това е възможно. Ами не е! Сега има второ издание на подобна заблуда.

При положение че имаш подкрепата на първата по големина парламентарна група, да се надяваш, че тя ще те подкрепя само заради един министър, пък било то и вицепремиер, кандидат за премиер, очевидно, че това щеше да създава огромно напрежение в конструкцията на управлението. Илюзия бе, че това може да издържи сложните задачи, които предстоят.

- Дори привържениците на ПП и ДБ намират за нелогична идеята да имат всички министри в този кабинет и да чакат милостивата подкрепа от ГЕРБ.

- Това е против нормалната човешка логика, но освен това има и сериозен проблем с политическата логика, а и с логиката на управлението. Представете си, че всички тези министри трябва да прокарват политика през някакви решения в парламента. Всяко едно решение изисква мнозинство.

Как един министър, който е по-малката сила, ще събере гласовете си за едно важно решение, ако няма подкрепата на своите колеги от другите министерства! Политическият процес не работи по този начин.

- Да чакаме ли ревизия на идеята всички министри да са от ПП и ДБ в проекта за кабинет?

- От самото начало е ясно, че коалиционно правителство, а това има всички характеристики на такова, може да съществува само на експертна основа.

Иначе ще се създаде сериозен дисбаланс, който няма да позволи това мнозинство да е стабилно и да приема по-сложните законодателни елементи, които се налагат.

Въпросът е дали ПП ще се съгласят с предложенията на ДБ, защото те са от самото начало на тази позиция, и на ГЕРБ. На тази етап, в който доверието между самите фигури в коалицията - ПП и ДБ и ГЕРБ-СДС, е взривено, това е единственият възможен вариант.

Ако тези политически фигури се отдръпнат и оставят експерти да водят правителството в следващите 8-9 месеца, може би има шанс за кабинет.

Визитка:

Политологът Даниел Стефанов преподава „Избори и изборни системи” в Нов български университет. Привърженик е на гласуването с хартиени бюлетини. Смята, че моментът е такъв, че страната повече не може да си позволи властово безвремие.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
кой не знае, че шорошляците са

кой не знае, че шорошляците са

29.05.2023 | 14:28

американски подлоги, кой?

Отговори
1 0
Чичо

Чичо

29.05.2023 | 13:47

Шайка бездарни Шарлатани , съсипват държавата ни .Единствената цел е влас и пари .. Превземане на съда и прокуратурата и пей сърце , няма кой да ги пипне . А... Ние. с Гайдите. ще го духаме наведени .Ако Шарлатаните успеят , значи сме овчидушие . Свинар , овчар , все тая нали е Ивайло с ивайлощината . Е как да се. оправим след като още има глласуващи Ивайловци .

Отговори
3 0
Калоян

Калоян

29.05.2023 | 11:06

асен василев просто каза истината и кочината на герб, дпс и бсп след 30-годишно управление се разтресе! с това робско мислене доникъде!

Отговори
14 4
Маzен Маzньо

Маzен Маzньо

29.05.2023 | 10:45

Не искам кресло на спортен министър, целя се по-високо!

Отговори
19 1
Докато Гела предава, нещо се случи...в Бердянск!

Докато Гела предава, нещо се случи...в Бердянск!

29.05.2023 | 10:44

Взривове избухнаха в окупирания от руснаците Бердянск вечерта на 28 май, пише изданието Гордон. Местни жители съобщиха, че са се чули звуци от взривове от територията на летището. Била е обявена тревога. Съобщава се също за три взрива в село Новотроицке (на около 20 км от Бердянск). Чути са гърмежи и в село Андриивка (на около 7 км от Бердянск), издигнал се е димен стълб. Градската военна администрация на Бердянск съобщи, че е имало "минимум пет попадения от ВСУ по руските позиции в община Бердянск". "Руската ПВО за пореден път показа своята неефективност", отбелязват представители на легитимната местна власт.

Отговори
13 4
ококорен

ококорен

29.05.2023 | 14:27

кое посо+лство, кое?

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?