Следвайте ни

Костадин Язов: Ново звено за улични ремонти ще дублира нашите функции

viber icon

Към общината да се създаде специално звено, което да поеме част от аварийните ремонти по улиците и тротоарите - тази идея възникна в Община Пловдив с цел по-бързо да се отговаря на сигналите на граждани. В момента уличните и тротоарните настилки са ангажимент на фирмите, спечелили обществени поръчки. Според кмета Здравко Димитров новото звено за бързо реагиране може да бъде създадено към ОП „Чистота”, „Жилфонд” или „Организация и контрол на транспорта". Градоначалникът обаче отбеляза, че аварийните ремонти са в правомощията на районните кметове. Потърсихме мнението на кмета на най-големия район  - "Южен" - Костадин Язов. 

- Г-н Язов, според вас трябва ли да се създаде звено, или тъй наречената "хвърковата чета", която ще откликва веднага на сигнали на граждани за опасни дупки или изкъртени тротоарни  плочки?

- Тази идея трябва да бъде сериозно обсъдена, преди да се прилага. Такъв дебат досега не сме имали, но има риск подобно звено да изземе функциите на районните администрации. Предприятието, в което ще бъде сформирано подобно звено, трябва да разполага с предварително планиран в бюджета финансов ресурс. Всеки от кметовете има договор за поддръжка на тротоарни и улични настилки. Новата структура ще дублира тези функции. На практика може да стане така, че ще опорочим изразходването на бюджетните средства. Веднага давам пример с Кукленско шосе, за което още в миналия мандат е подписан договор за ремонт. Този договор не се изпълнява, нито е прекратен, защото към настоящия момент общината няма пари. В източното платно в посока надлеза отсечката около „Практикер” е като лунен пейзаж. Хората се жалват на мен и искат да запълня дупките, но аз не мога да го направя, защото няма подписан акт 10 за спиране на строителство, за да мога да направя разход. Ако пък го направя, ще стане двойно плащане. Затова в момента не мога да си представя как ще се оперира при ремонти, ако се създаде такова звено.  

- Питам съвсем конкретно - кой например трябва да вдигне плочките, струпани до дърветата на много от улиците, бетонния блок, който заприщва тротоара срещу гарата, или бетонните фундаменти, останали от съборените павилиони?

- Такива дребни неща като премахване на плочките, очевидно останали след ремонт, могат да бъдат вменени на ОП „Чистота”. Аварийните улични ремонти трябва да бъдат облечени в законова форма, а за създаване на подобно звено трябва да има много добре обмислена концепция - с какви пари ще работи, по какъв начин и как ще се координира работата с общината и районните кметства. Другият проблем е, че няма кадри. Никой не иска да се наема на нископлатена работа и аз не виждам как ще се намерят майстори, било за паваж или за тротоарни плочки, за минимална работна заплата. Ето пример. В „Южен” работят само две бригади на „Градини и паркове”. Всичко, което е на запад от ул. „Димитър Талев” до Коматево, обслужва една бригада, а на изток от „Димитър Талев” до Митницата - друга. Докато окосят от едната страна, тревата вече е пораснала, а от другата тревата е пораснала двойно. Навремето, когато искаха да обединяват „Градини и паркове” с „Чистота”, от икономическа гледна точка питах какъв ще е резултатът? Според мен от подобно пренареждане на кутийки няма смисъл. Всяка идея трябва да бъде облечена в правова форма и подплатена с разумно харчене на пари.

- Каква реформа има нужда да се направи в общинските предприятия, с които вие, районните кметове, работите?

- Общинските предприятия са подчинени на кмета на община Пловдив. Всяка структурна реформа трябва да бъде предхождана от задълбочен анализ. Ако зависи от мен, по-скоро бих натоварил с допълнителни функции някои звена, ако трябва - и с допълнително заплащане. Постоянно поддържам контакти с "Градини и паркове" и "Чистота", проблемът е, че те нямат достатъчно хора, а средствата са ограничени в рамките на приетия бюджет. Но бихме могли например да помогнем на "Градини и паркове", ако наемем бригада на Горското стопанство, за да се изрежат изсъхналите дървета и клони, за които пловдивчани чакат година-две. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?