Следвайте ни

Костадин Паскалев: Президентът спечели повече от Слави на тези избори

viber icon

Костадин Паскалев е член на Националния съвет на БСП и едно от знаковите лица на партията. Роден през 1961 г. в село Кърналово. Завършва средното си образование в Благоевград, а през 1985 г. - математика в Пловдивския университет. Между 1985 и 1995 г. е учител по математика и хоноруван асистент към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Два мандата е кмет на Благоевград (1995-2001 и 2007-2011). 

В периода 2001-2002 е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Сакскобургготски".

-Г-н Паскалев, да започнем с „Болката отляво“, както пее Васил Найденов. Какво се случи с БСП на тези избори?

- Въпрос на много тежък и дълъг анализ. Накратко: БСП допусна грешки и не направи неща, които трябваше да направи. Първо, партията се разцепи във вътрешни борби, разпиля енергия в решаване на собствените проблеми, което обърка хората. Второ, БСП не заяви категоричната си подкрепа за кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат.

 Това демотивира доста симпатизанти на изборите

Както казах, доста неща не бяха направени, като най-важното е изграждането на ясен идеологически образ  пред избирателите. БСП се обърка с формирането на лява консервативна позиция, което е оксиморон. Но всичките тези оценки трябва да бъдат направени на Национален съвет на партията. Защо бяха загубени малките общини, защо в София сме вече четвърта сила. Вина има и Градският съвет в столицата, но основно политиката на национално ниво.

- Няма ли вина за провала и тоталната подмяна на номинациите на местните организации. Най-демонстративно беше направено в Пловдив, но аз съм свидетел как и във Враца излъчените местни хора не попаднаха в листата?

- Познавам отлично проблема в Пловдив и Враца. Хората там наистина бяха унизени и логично БСП не получи нужната подкрепа. Трябва винаги да се търси консенсус с местните организации. Категорично съм против парашутистите. И нещо друго по темата. Абсурдно е да се лишаваш от хора, които са били вече 12 години в парламента, както реши Нинова. За мен това беше огромна грешка.

- Директно, трябва ли Корнелия Нинова да напусне председателския пост в БСП?

- Моето мнение е категорично - да, Корнелия Нинова трябва да подаде оставка след тази тежка загуба на изборите.

 Няма такъв филм, в който председателят остава, а Изпълнителното бюро подава оставки

Остава и обяснява как го прави в интерес на държавността, стабилността. Утре ще се конструира Народно събрание и каква ще позицията на БСП по важните въпроси?  Защото още не сме чули категорична позиция спрямо ГЕРБ, която някои хора приемат като двойственост. Ами ако Слави Трифонов приеме мандата и предложи правителство, както аз предлагам..  

- Така ли? Интересно?

- Знаете ли защо го казвам - в момента Бойко Борисов се върти като обран евреин, както казва народът, тича напред- назад. Имам чувството, че накрая ще кандидатства и за балет „Магаданс“. Смяната на позицията му показва неориентираност, безпомощност, самовлюбеност.  

Ами ако мандатът стигне до БСП, какво правим?

Еднолично ли ще се решава? Това трябва да бъде решение на Националния съвет, който най-после трябва да се събере. Да обсъди и позицията в парламента при всеки предложен мандат, и резултатите от изборите, и оставката на председателя.

- А има ли двойственост в БСП, както долових нотка, по отношение на подкрепа за евентуален мандат на ГЕРБ?

Вижте, тези хора, отстранени от БСП, бяха обвинявани едва ли не като близки до ГЕРБ. Нека сега Корнелия Нинова каже категорично, че БСП няма да подкрепи никакви конфигурации, които биха запазили това управление.

- Звучи абсурдно подобен вариант, но може би имате някакви индикации?

- Нека го чуя от нея. За мен БСП няма право да участва в каквото и да е правителство. Но трябва да го обяви категорично. И също така публично да обяви подкрепа за всяко правителство, което ще действа против корупцията, за укрепване на независимата съдебна система, за смяна на главен прокурор, връщане на държавността, преструктуриране на държавата. БСП трябва да подкрепи всяка една ревизия на кредитното състояние на България, защото сме пред финансов колапс.

- Колко е държавният дълг,  според вас?

- Над 20 милиарда лева. Значи, ние сме по-задлъжнели от времето на Тодор Живков. Само че тогава се инвестираше в икономиката, а сега се инвестира в чекмеджета. Трябва пълна ревизия на изразходването на европейските средства и система за управление на оперативните програми. Защото икономическият министър стоеше като булдог по тв студиата и съобщаваше мерките за подпомагане на бизнеса в кризата.

Искам отговор – на колко фирми колко е изплатено към днешна дата.

Аз твърдя, че към днешна дата са подпомогнати само малки фирми до 10 000 лева, говорим за старите мерки. А онези, които трябваше да кандидатстват до 24 август, не са получили нищо. Двамата Борисовци (премиерът и икономическият министър Лъчезар Борисов - б.р.) да отговарят.

Другата ревизия трябва да бъде направена на парите, похарчени в енергетиката и отбраната. Това танцуване - АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", преносна мрежа... Нанесе огромни щети на България и някой трябва да отговоря за това! Имам чувството, че човекът, нанесъл тези вреди, ще търси убежище в Дубай.

- Да стигнем до следния вариант - Слави Трифонов и неговите сценаристи са категорични, че не искат да управляват с БСП. Какво трябва да направи партията, ако Слави все пак предложи кабинет?

- Да го подкрепи безусловно, ако го намира за разумен. Няма право да участва, казах го.

- Кой ще е премиер в едно евентуално правителство?

- Че съм роден в района на леля Ванга и се познавахме, е ясно. Но чак толкова...

- Все пак прогнозата ви - ще има ли сега България правителство, или ще се стигне до нови избори? 

- Към момента шансовете са 50 на 50. Аз силно се надявам, че ще се намери вариант за управление на държавата в тези тежки времена.

- Спечели ли президентът Радев от тези избори и ще има ли най-после ясен кандидат срещу него?

- Определено спечели, а кого да издигнат срещу него? Бойко Борисов ли? Много ще се радвам той да прояви характер и  да излезе срещу Румен Радев.

- Знае ли човек, може БСП и г-жа Нинова да издигнат кандидат?

- Пази Боже!

- Слави влезе в тона на президента Радев и като че това му донесе успех, защото той изглежда големият победител от изборите?

- Не омаловажавам политическата позиция на Слави Трифонов, но човекът, който излезе срещу сегашния модел на управление, беше Румен Радев. Президентът последователно, твърдо, безкомпромисно, но и доста рисковано остана на тази позиция. И спечели! Румен Радев определено е победител от изборите.

- А Слави с какво спечели?

- Спечели на базата на управлението на ГЕРБ, срещу което той застана.

- Е, и други бяха против управлението уж - и БСП, и Мая Манолова, и Демократична България?

- Ако БСП, цялата парламентарна група, беше излязла на 2 септември от Народното събрание и се беше вляла в протеста, давате ли си сметка какво можеше да стане. Да падне дори правителството. Там БСП обаче направи голямата грешка. И се видя на изборите.

- Прогноза, макар че не сте Ванга, какви ще са резултатите от евентуални нови предсрочни избори?

- На този етап са непрогнозируеми. Зависи от поведението на политиците в следващите седмици. За мен ГЕРБ тотално губи с това поведение в момента. Не знам дали ви правят впечатление знаците, които дава ГЕРБ - че Борисов няма лични амбиции, че мисли за държавата..Това е признак на неадекватност. Отделно Борисов се притеснява много от мълчанието на Слави Трифонов. То го изнервя.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ммм

ммм

14.04.2021 | 09:53

Пишете ако имате нещо смислено да кажете! Само тъ.паци са драскали до сега. За това сме на тоя хал. Прост народ - слаба държава!

Отговори
1 0
Паскалев хехех

Паскалев хехех

12.04.2021 | 14:13

старите муцуни врякат на умряло!! Драги няма в момента такава партия която да си избира пряко председателя, това е само БСП! Гергов е знакова фигура, но такава знакова че бая изпоцапа образа на БСП! Паскалев и ти си една муцуна дето цапа!!

Отговори
6 4
Паскалев Паскалев

Паскалев Паскалев

12.04.2021 | 09:37

Вятър та вее на бял кон Паскалев Чисто и просто Паскалев Тиквата Банска направи услуга на съпартиеца си Радев като му сложи за конкурент едно проскубано магаре Нали все пак по този начин не обиждаш вкуса към красивото у Българина Може Българина да е гласувал за Президеншата Деси Къде е Деси Къде е онова проскубано магаре Деси може да спечели даже повече гласове и от Радев Пробвайте и този вариант на следващите избори Ама турете на Деси повече грим и червен реж от онзи Позитанския та да не плаши поне децата

Отговори
15 13
Тиква

Тиква

12.04.2021 | 10:20

Какви са тия глупости, бе момче. Естествено, че спечели Радев - вашата Тиква я готви да я праща в затвора, ама вие още не сте разбрали.

Отговори
12 7
boila

boila

12.04.2021 | 09:29

ЧервенонаЗАДНИКави и ди от и!

Отговори
14 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?