Следвайте ни

Костадин Марков, МВР-Пловдив: Не чакайте крайния срок за смяна на документите

viber icon

- Г-н Марков, пазят ли хората личните си документи, достатъчно отговорни ли са към тях?

 - Да, пазят си ги. Процентът наложени санкции за изгубени или откраднати документи е много малък. На фона на 107 000 издадени документи през миналата година за всички нарушения, включително неспазени срокове, наложените санкции са под 1%.

 

Най-често налаганите санкции са за изгубени или откраднати документи.

По традиция най-натоварени са Първо и Пето районно и РУП Асеновград. 

Половината от данните в заявлението за лични документи отпаднаха през 2018 г.

 

- Пред какви предизвикателства ви изправи пандемията?  

- Започнахме да планираме кампанията през лятото на 2019 година, още преди да има пандемия и преди някой да подозира какво предстои да се случи.  Мероприятията, които тогава направихме, се оказаха много полезни впоследствие при промяна на обстановката. Основното беше, когато увеличихме персонала на звената „Български документи за самоличност“, първо с една вътрешна трансформация на служители през есента на 2019-а. След това министерството отпусна допълнителен щат. Разпределихме хората по различните звена. Така че, когато започна пандемията, можехме спокойно да осигурим непрекъсната работа, понеже заради мерките, в това число спазване на дистанция и да не се струпват много на едно място, влизаха по един, но реално бяхме подготвени за ситуацията.

Другото са стандартните неща, които се направиха навсякъде - поставяне на защитни прегради между служителите, осигуряване на средства за дезинфекция и т.н. Успяхме в рамките още на първия месец да ги осигурим за всички звена, които работят с гражданите. Това е пряко свързано с пандемията.

Още едно нещо, което се оказа полезно - то беше планирано много по-рано и успяхме да го реализираме през май миналата година. Това е система за управление на чакащите. Вследствие добавихме отвън и звуково оповестяване. Сега още преди входа на звената има екран и звук. Така че хората, когато времето е хубаво и позволява, изчакват отвън, а вътре влиза само този, чиито номер се съобщи. Общо взето, това бяха нещата при нас, свързани с пандемията. Мисля, че се справихме добре, пандемията не ни попречи на работата и успяхме да изпълним планираните цели.

Миналата година трябваше да се подменят 89 000 изтичащи лични карти, ние успяхме да подменим 107 000. Обслужихме 200 000 души за цялата година, въпреки пандемията.

 - Тоест, може да приемем, че гражданите, спазвайки правилата, също са спомогнали да се избегнат онези опашки, които бяхме свикнали да гледаме в предишни години?

 - Хората се оказаха изключително дисциплинирани. Когато дойдат в някое от звената, изчакват своя ред, подреждат се на дистанция, нямаше скандали и напрежение, което в предни години беше характерно да се получава. Явно всички разбраха, че трябва да спазват дисциплина.

Другото, което беше ефект от пандемията - традиционно нашата работа има сезонност, като най-натоварени са месеците юли и август. При нормални условия очаквахме около 50-60 хиляди души, наши съграждани, които живеят постоянно в чужбина, да дойдат тогава. Но понеже спряха всички пътувания, не се получи такъв пик през лятото, което може би беше добре и хората се разпределиха равномерно. Много от тези наши съграждани се прибраха, но не точно в тези два месеца. Разпределиха се през цялата година, когато ситуацията позволяваше пътувания.

 - Запазва ли се тенденцията някои звена за документи да са в пъти по-натоварени от други?

  - Това си е трайна тенденция, така и ще бъде. Първо районно, Пето районно и районното управление в Асеновград - това  са най-големите жилищни райони, макар че от 2017-а с изменение на правилника подаването на заявление вече не е свързано с постоянния адрес, а е до ниво област. Тоест гражданин с постоянен адрес Пловдив може да си подаде заявлението за смяна или издаване на документи във всяко районно управление в областта. Въпреки това, това са най-гъсто населените райони и на хората може би им е най-удобно да си ходят там.

Районното полицейско управление в Асеновград обслужва територия и население колкото област Пазарджик, ако трябва да ги сравним, с много отдалечени места, физически и географски. А в града, в случая Първо районно, с това жилищно застрояване в района през последните години там е най-голямата концентрация на население. Затова са най-натоварените звена. Там още през 2019-а предприехме мерки със съдействието на началника на районното управление. Отвори се допълнително гише. Трансформира се за постоянен служител, който да обслужва това гише и звеното да поема повече хора.

Разбира се, доколкото позволяваше сградният фонд, тъй като там сградата е стара и няма много възможности за разширяваме. По същия начин организирахме нещата и в другото натоварено звено в Пето районно. И там се отвори допълнително гише. Направи се нещо като център за административно обслужване и паспортна служба в едно помещение, така че да е възможно най-удобно за гражданите. Там могат да си заплатят глоби по КАТ едновременно с подаването на заявления за лични документи. Тъй като Пето районно е в нова сграда, това позволи нещата да се направят както трябва.  

 - През миналата година организирахте една изключително полезна кампания - мобилни екипи, които спомагаха подновяването на лични документи на големи групи от хора, например във фирми.

 - Мобилните екипи започнаха да работят на 15 януари миналата година, преди пандемията. Стартирахме кампанията с посещения в КЦМ. Организирахме общо 5 мобилни екипа - 3 в града, един в Районното в Карлово и един в Първо районно, който пое отдалечените населени места, които обслужват полицаите там. На 2 април, със заповед на главния секретар, от гледна точна на безопасност и спазване на мерките, спряхме този организиран прием. Причината беше, че няма как да се осигури адекватна защита на колегите, които ходят на място. Но за това време успяхме да обслужим 35 фирми и организации и общо около 5000 души. Ако не беше пандемията, щяхме да продължим да го правим. Тук по-скоро идеята бе да разпределим това натоварване, тъй като резултатът от предните кампании, преди 10 или 20 години, сочи, че най-много документи изтичат в края на годината, а началото е свободно. Целта ни беше да изтеглим хората да могат предварително да си ги подменят, да не чакат крайния срок и по този начин равномерно да натоварим служителите. В същата връзка проведохме и много широка информационна кампания, която казваше на гражданите, че могат да се възползват от електронната система за подаване на заявления. До всички големи предприятия и организации с над 50 души персонал, които желаят да си подменят документите, бяха изпратени писма. Кампанията вървеше изключително добре, преди да се смени обстановката и да настъпи пандемията.

 - Понякога хората срещат трудности да попълнят документите, които са им нужни за издаване или подмяна на личните документи за самоличност. По ваши наблюдения какво е нивото на документната култура?

 - Според мен големият процент от хората знаят как да попълнят документите си. Отделно от това опростихме цялата процедура - половината от данните в заявлението отпаднаха през 2018-а, в това число семейно положение, родители и т.н. Единственото, което остава, е човек да си свери данните, да отбележи вярно или невярно върху заявлението, което ние му даваме като автоматично попълнено, също да допълни ръст и цвят на очите. Нещата са възможно най-опростени и мисля, че хората са достатъчно запознати. Вече има много информация, по всякакви канали. Имаме наша страница, на сайта на министерството има информационна страница, всичко е публикувано - образци, изисквания, нормативни документи. Повечето хора са запознати предварително и идват подготвени.

 - Кои са основните причини за санкциите, които налагате?

 - Най-често налаганите санкции са за изгубени или откраднати документи.  Има и за повредени, но много малка част. Санкцията варира от 30 до 200 лв., по преценка на наказващия орган. Във всяко районно полицейско управление има определен служител, който определя санкцията и издава наказателното постановление. Като точни причини не мога да кажа. Хората много често заявяват, че личните им документи са откраднати. Сега дали са изгубени, или откраднати, ние няма как да проверим. Много пъти, откакто свободно се пътува, се забравят по летища. Гражданите ги заявяват като изгубени, след което ни ги връщат от някое летище или посолство.

 - За какво най-често ви търсят гражданите за консултация?  

- На телефона и на електронния ни адрес най-често получаваме запитвания за работното време на звената за издаване на лични документи. Интересуват се дали работим в събота и неделя, на някои хора им е удобно тогава. Много рядко имаме запитвания например за това как се процедира при издаване на първа лична карта. Пишат ни и за отделни специфични казуси граждани, които имат даден проблем.

 - Какво ще призовете хората във време на пандемия и локдаун?  

- Да си подменят документите навреме, да не чакат крайния срок, въпреки че сега има удължаване на валидността. Идеята е да не се получи струпване. Последните изтичат през юли месец, а може да се избегнат опашки. В момента е спокойно, няма струпване в звената. Хората да бъдат спокойни. Предприели сме всички противоепидемични мерки, става безопасно и по-бързо. Ако го направят навреме, и тази година ще може да изпълним нужното, без да се получава излишно натоварване.

 

Костадин Марков е началник на Сектор „Български документи за самоличност“ към ОДМВР - Пловдив. Роден е през 1968 година. Завършил е Техническия университет, от 1995-а е служител в МВР, като целият му стаж е преминал в сектор БДС. Има голям опит в кампаниите, когато се налага масова подмяна на документи, тъй като е участвал и в двете предходни паспортизации  - през 1999 и 2010 година.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

днешната полиция...

днешната полиция...

05.04.2021 | 10:47

е тоя много курназ го изкара фасона...до вчера като лаугери в дупки днес по закон....а малко посмали манго... а това била днешната не вчерашната полиция... едни и същи ла.йна.. лустрация...се казва почистване на авгиевите обори....

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?